Hele dokud budou zdravé, tak ať třeba puknou 😀 Však Horsana měla taky koně jako koule, někde vyvržené na nějaké té nekonečné horské pastvině po celý rok (fotky s autem u el. pásky) a koním nic nebylo - až letos to Garona doběhlo. A jak tak vidíme, nejen jeho.. nějak se to letos nakupilo, i lidi jsou letos na jaře nějací přejetí, co tak pozoruju… Jestli ty změny počasí? Hm. My jsme měli taky poně jako sudy a leta letoucí nic zajímavého, jen moje stálé skučení, že je to špatně, že se o ně bojím (hlavně o tlusťocha…), no ono se to vždycky na podzim nějak trochu jako srovnalo, na jaře, když začala vyčuhovat tráva, tak to tradičně koně vždy shodili nejvíc, protože místo žraní sena honili špičky vodnaté trávy na hlíně, ale jinak jsem s těmihle dvěma pauzami v roce v podstatě pořád byla poslední roky v panice, že se tlusťoch schvátí… mno.
Jedna z místních fyzio a ostatně i paní Vostatková tenkrát, říkaly: udělejte koním trek kolem pastviny, ať vychodí cestičku a vyhlodávají to nic pod páskou, seno jim dejte na konec toho treku, a ať chodí chodí chodí… Třeba by se nějaké takové nucené pohybování dalo udělat i u vás, právěže kolem té pastviny. Až bude tráva v podobě slámy nastojato a kobyly budou ještě hubenější (vždyť jste sotva začali!), tak můžete trek prodlužovat vždy o metr dva dopředu, prostě o to, co za den bezpečně vypasou, a dělat v pastvině bludiště směrem do středu, aby musely sem-tam, sem-tam (tráva-voda, tráva-stín, tráva-seno).
A to máčené seno, to doporučuji, budete čučákovat, jak je ta voda sladká z toho… já nevěřila vlastním smyslům, do toho dáte po třech máčeních ruku a lepí se vám jak natřená medem… ale jo, uznávám, letos máme moooc pěkné seníčko 🙂
Co se koňoaktivit týče, proč už dáávno nejezdíte na velké s malou na vodítku s sebou? Poníky mám takhle naučené, když nebyly děti… No bylo s tím trochu práce a přesvědčování, ale naučili se. Stálo by za to, nemuset s každou zvlášť…hm? Jinak můžou makat i “na jízdárně”, zvedat nožičky nad kavaletama, vystupovat na stupínky, ohýbat se, cvičit triky, agility, práce ve volnosti 🙂 Já na to už teď taky nemám čas, ale když ještě nechodily děti, tak jsem s poníky skákala ve volnosti kavalety, oni byli po dni na pastvině nažraní a znudění a jak mě viděli jít do výběhu, už se mrcasili ke mně, co bude dneska za zábavu - já v kapse pamlsky, tak jsem byla zajímavá, a poníci mrskali nožičkama 😀
Co se očních vad lidí ohledně tlustosti koní týče, zpravidla u malých koní jsou lidi tak nějak “tolerantnější”, protože potkejte netlustého poníka… lidi mají prostě nějaké zkreslení v tom vnímání špeků u poníků… Já jsem zvyklá koukat na toho plnokrevníka a počítat žebra, a dokud na koni žebra nenahmatám ani silou, považuju takového koně za tlustého 😂 A na těch našich poníkách furt vidím, že jednomu by slušelo 20-30 kg dolů a druhému 30-50 kg dolů, minimálně (nemám odhad). Musím je vzít na váhu…
Jinak protože si od toho hubnutí těch našich špeků taky moc neslibuju, říkám si aspoň: svalnaté tělo s rychlým metabolismem toho zvládne ustát víc, než zatučnělé tělo se zpohodlnělým metabolismem… Tak snad i nějaké ty změny v krmení (svaly něco spálí…) nebo prostředí (svaly lépe zahřejí…)…