Aktuálně: 2 483 inzerátů • 293 110 diskuzních příspěvků • 21 485 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 19.05.2025, 07:47:41 xxx.xxx.198.226

U nás v sobotu dopoledne vykouklo slunko a pak vytrvalý déšť až doteď. Teda v přeháňkách, ale buď pršelo nebo mžilo nebo bylo zakaboněno.

Vítr tu není větší než obvykle, to bych zase neřekla, jen holt ten srážkový úhrn padá spíš najednou (jako teď přes víkend) a mezitím je sucho, sucho. Ale dobře, že se zalily stromky s naplozenými plody, doufám, že si dost nasyslí a my nebudeme muset pak běhat tolik zalévat 🙂

Teploty tu panovaly přiměřené, jo, poslední týden to trochu spadlo, tak řekněme průměr kolem deseti stupňů, ale pořád dobré na to, že ještě bylo kolem zmrzlých. No teď napršelo, jak se teplota zhoupne nahoru, bude vhodná chvilka k vyvenčení sazenic všech druhů a typů, řekla bych 🙂

V sobotu dopoledne jsme řezali padlý jasan na fošny a odváželi z pozemku do stodoly. Odpoledne v dešti a krupobití výživný trénink na koni na crossových překážkách a v neděli výjezd na výstavu a soutěže britských plemen koní do Koles, kde naštěstí po celou dobu výstavy nelilo, chytlo nás to až za MB na cestě zpět. Hádám tady pršelo furt, naštěstí u Kolína nikolivěk.

Mám vyfocené tři ratolesti svojí kosice hnízdící v našem chovatelském baroku. Pod střechou seníku na přechodně uskladněných prknech se zase zabydlel párek rehků a také to tam již švitoří, ale to nemám jak vyfotit. Jak se dokopu dostat fotky z telefonu někam na úložiště, podělím se 🙂

Brambory utěšeně řádkují, slepice tam snad moc neřádí, loňský česnek bude skorem ke sklizni, medvědí už odkvetl. Nevím, jak se nakvetlé jahody vyrovnaly s mrazíky, uvidíme podle sklizně. Macešky roznosené po výběhu v květináčích vypadají spokojeně.

⋮
Buggyra
Buggyra 19.05.2025, 07:08:06 xxx.xxx.198.226

Včera Kolesa se čtyřmi koňmi, no hezky se nám to rozjíždí.

Shetlandi šli s dětmi každý jednu soutěž v trailu na ruce a jednu soutěž zápřahovou, nevím, jaké měli výsledky, jen jeden zápřah - výstavní třída Driving, výsledek šestá ze šesti, nicméně mašličku za účast dostala, na to, že se na soutěž připravovala asi dva týdny, není špatné (cíl účasti byl odjet a nebýt vyloučen) 🙂

WPb šli se mnou výstavy a černý trail. V trailu jsme byli pryč, byl velmi šikovný a moc se snažil, ale projít bránu s fáborky, když foukal vítr, to bylo nad jeho schopnosti. Také se mi nepovedlo ho obejít dokola, to jsme vůbec netrénovali, takže tam jsem selhala v přípravě. Musím se polepšit. Ale myslím, že tam i s trénikem bychom měli potíže. No, vím, na čem makat do Semic 🙂 Ve výstavách bylo překvapení, zrzavý paskřivec byl oceněn druhým místem ve své kategorii ročních a dvouletých. Když jsem srovnala s ročními konkurenty, musím  zodpovědně prohlásit, že investice do Pavo Podo Grow se vyplatila, konkurence byla nepřelínalá a kostrbatá. Zrzek je už pěkně kulatý, řekla bych až dost, prdýlka se mu začíná loupat, to zase nepotřebujeme… No a původní plán byl, že si ho bude předvádět mamka, tak to selhalo, protože při prvním vyvedení od auta směrem ke kolbišti šel víc po dvou než po čtyřech a u výstav ještě začal hřebčit, takže jsem musela já, a bylo to spíš pouštění draků než předvedení vychovaného koníka na výstavě, no pan posuzovatel byl víc než shovívavý…

Černej se naproti tomu choval velmi ctnostně, no taky na udidle, zatímco mladej vesele jen na ohlávce, že. Černej taky skoro měsíc po kastraci, tak snad už probíhají nějaké změny, protože moc nehřebčil a zajímala ho dost taky tráva. Ale on byl hodnej i jako hřebec, takže těžko říct. Černej byl ve své kategorii s dvěma konkurenty a byl ohodnocen jako třetí nejlepší 🙂 Nevyhovuje typem, je lymfatičtější, než by se čekalo u WPb, no jestli to nebude tím, že je to ze ¾ cob… Ale divákům se líbil rozhodně ze všech tří nejvíc! 🙂 A byli jsme pochváleni za spolupráci v trailu, přestože jsme tam výkonnostně předvedli zoufalství, tak prý že koník je velmi vnímavý a snaží se vyhovět a prý že mu to moc nekazím 😍

Opět nepěkný zážitek, kdy hřebec vyčutnul po pěšákovi a kopyta letěla dvacet čísel od pěšákovy hlavy. Teda ne náš hřebec. Ale totéž jsem zažila na minulé akci, což byly sranda závody za barákem v horní dolní, a u hřebce (to byl poušťák) mě to dost překvapilo. To bylo pro změnu terčem dítě na poníkovi, opět dvacet čísel od hlavy, a ten hřebec chladnokrevník, takže žádná helma by rozdíl neudělala.. To pak teda tuhne v žilách krev. To jsem pak na výstavě všechny koně obcházela příkopama…

Nějakou fotku hodím, až pan báječný fotograf Král bude mít vyvěšeno 🙂

No na cestě zpět se ukázalo, že dodávka nedobíjí, takže mamka s shetlandy domů dojela bez světel, ukazatelů, stěračů… ale dojela (hrdinka). Ze závodů prý startovali kabely… no my snad z problémů s tím autem nevyjdem… Já jsem jela se soupravou a vezla hříbata, ti jeli zase jak profíci, ve vleku pospávali a zobali seno, jsou to zlatíčka.

⋮
Buggyra
Buggyra 19.05.2025, 06:52:29 xxx.xxx.198.226

Já bych jako poradce na boty doporučila paní Alenu Vostatkovou - facebook Boty pro koně. Nevím, zda jezdí i na SK (myslím, že jezdí..), ale každopádně je připravena radou po fejsbůku i po telefonu a má za sebou tolik nazutých koní, že věřím, že dovede poradit do Vašich podmínek i na dálku.

Osobně typ bot neporadím, mám zkušenost jen s těmi úplně nejlacinějšími marketovkami, jen na vyjížďky… 

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 14:55:30 xxx.xxx.198.226

Nečetla jsem, ale hádám by zažádala o rozvod i kdyby jí to nakukala Jolanda po telefonu.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 14:53:26 xxx.xxx.198.226

Bulvár potřebuje vydělávat, proto se vám bude dělat šoufl z nadpisu. To jsem tím chtěla říct.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 14:21:55 xxx.xxx.198.226

Jo, tři hodiny píchání jehlou, to by bylo moje, fakt… dobrovolně… tam mě nikdo nedostane! 

Mám co dělat ustát upírky (transfuzku), když chodím darovat krev. A to je za dvacet minut hotové, oni “zaplatí” mně a ještě dostanu snídani, svačinu a půlku grilovaného kuřete!

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 14:10:32 xxx.xxx.198.226

No protože to táhne pozornost. Já taky neměla potřebu ten článek číst (ale už jen to, že jsem ho rozklikla, ukazuje, že mě to zaujalo), ale jsou lidé, a je jich většina, kteří na to naskočí a přečtou si to. Protože to vzbuzuje právě emoce. A negativní emoce táhnou mnohem více než pozitivní emoce. Psychologové tomu nějak říkají, marketéři taky. Lidská mysl prostě na negativní vjem reaguje emotivněji než na pozitivní vjem o stejné intenzitě. Bulvár se samozřejmě těch negativních věcí chytá více, potřebuje prodat přidruženou reklamu.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 13:13:02 xxx.xxx.198.226

Je teda pravda, že jsem si nečetla k tomu ten článek, jen mrkla na fotku… 

Jinak taky nepochopím potřebu něco takovýho dělat, jako jo, pitvat chcíplou myš jo, to je běžná zvědavost, porýpat se ve věci, o které nic nevím (zejména jsem-li dítě), ale tohle mi přijde jiné, to je taková svévole. Spíš mi to přijde fakt jako vandalismus znuděné mládeže.

Jako holka úplně krásně mohla emočně ublížit majitelům nebo ošetřovatelům toho psa. Navíc samozřejmě manipulovala neoprávněně s majetkem kliniky. Myslím, že by se patřilo vyvodit z toho nějaké důsledky kromě toho vyhazovu. Ale ona si asi teď užije, když její fotky lítaj po světě…

Mně z toho není smutno, jen mě to překvapilo, teda dokud jsem si ještě myslela, že je to dospělý člověk. Ale on asi není… nebo aspoň ne mentálně.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 12:42:29 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 16.05.2025, 11:50:12

Mě to jako nějak nealarmuje nebo tak, působí to na mě jako když dítě tahá kočku za ocas nebo pitvá myš z pastičky někde na dvorku. No koukla jsem jen na fotky, vypadá to jako přerostlé dítě, no. Ke zvířatům vůbec nemusí mít vztah, takových lidí je spousta, kteří zvíře neberou jako něco, na co by měli brát ohledy… Nakonec je spousta lidí, kteří necítí empatii ani k lidem.

Společnost se soustředí na výkon jedince, v rodině se na společný cíl často nehraje, každý si jede svoje (zejména ve výchově), zvířata často mají jen jako doklad určitého společenského statutu, a spíš nemají, protože zvířata znamenají nepořádek a nepohodlí. No a lidé, kteří nemají nějaké dlouhodobé zájmy, ve kterých by se posouvali nebo něco budovali, takoví lidé se nudí. A znuděný nevychovaný mladý člověk škodí.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 12:29:11 xxx.xxx.198.226

Ohrádky máme, no. Právě poté, co tam srnci vymýšleli alotria.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 09:05:30 xxx.xxx.198.226

Jj, taky jsme měli sazenice v plastových boxech, ne tedy tak velikých, ale v takových těch předpěstovacích komůrkách, co mají průhledný poklop 🙂 Taky už mi je papriky teď přerostly. Mám to vše stále za oknem otočeným na jih, v bytě, já se s tím ze čtvrtého patra a kilometr ke koním nosit nebudu 😂

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 08:48:47 xxx.xxx.198.226

Hlásím, že už mi lezou brambory, první jako vždy Keřské rohlíčky, ty si nechává u mě pěstovat příbuzný, dělá z nich pak na Vánoce br. salát 🙂 

Protože nemám letos políčko nějak extra zabezpečené, lozí mi do něj slepice a hrabou… mrchy. Tak skoro každý den chodím a přihrabuji řádky, to mě nebaví, ale nějak jsem se nedokopala k tomu to políčko obšancovat. Když se zadaří, na příští sezonu přistavím plůtek z větví i z třetí boční strany. Přední stranu musím nechávat průchozí (je momentálně zahrazená jen elektrickou (není v ní ale proud) sítí proti srnce, slepice tudy ale také moc nechodí…), protože se musím na políčko dostat technikou. Jinak se ta přední strana dá zavřít klidně hustým králičím pletivem, ale to jsem se letos nedokopala. Ta el. síť je totiž součást celého oplocení, mám asi ¾ metru vysoké ty větvové oplůtky, no a do nich jsou napíchané tyčky se sítí, která mi to zvyšuje ještě o metr, aby tam ta mrcha zrzavá nepřeskakovala.

Většinou tam jsou jen brambory, tak ji to snad ani neláká, ale letos jsem tam naházela i jahody, které má sfiňa v oblibě, tak bych nerada, aby mi je sklidila. Těch si slepice nevšímají, jsou pod netkankou, tak se tam nedá hrabošit…

⋮
Buggyra
Buggyra 16.05.2025, 07:02:20 xxx.xxx.198.226

Tak včera a dnes u nás pršelo. No, prskalo, jak říká LŽ. Včera možná milimetr dohromady, dneska jestli půl. A předpověď byla na apokalypsu, jako obvykle, tři milimetry minimum. Tak asi na tom budeme jak u Hodonína, kde nic tu nic. Včera uprostřed deště jsme vybírali tu vodu, co spláchla prach ze střechy, z vany, a zalévali ovocné stromy.

Mimochodem s potěšením konstatuji, že třešně poklesy teplot přežily a máme malé třešinky! Jabloně jsem nekontrolovala, ale ty mě zase až tak netrápí. Dokonce to vypadá, že i ta ubohá třešinka koupená loni, co ji celou sezonu pečlivě očesávala srnka od každého výhonku ()×÷>×ß>!!!) něco nakvetla a ne vše zmrzlo. Za čerstva jsem popadla nějakou síťku, co zbyla ze slepičích ohrádek, a omotala korunu téhle třešinky, aby to srnka zase nesklidila. Tak jsem spokojená 🙂 Vzalo to hodně ořechy, ty mají výhony hnědé a suché, a trošičku to lízlo jedlé kaštany, ale jen lehce. Dokonce i na meruňkošvestce jsou plůdky.

⋮
Buggyra
Buggyra 15.05.2025, 11:58:49 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 15.05.2025, 09:11:58

Nebojte, věta musím doplnit záhon na rajská mi dává ještě minimálně týden čas… 🤣

⋮
Buggyra
Buggyra 15.05.2025, 11:44:32 xxx.xxx.198.226

No tak nic, dejte vědět, až se tu začne zase řešit něco zajímavého. Já si tohle téma odháčkuji ;-) Pak sem dám kdyžtak až zase narazím na nějaký informativní článek o AI třeba.

⋮
Buggyra
Buggyra 15.05.2025, 10:51:14 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.05.2025, 09:16:29

Jsem s vaším telefonem na jedné vlně, páč jsem ten text pochopila 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 15.05.2025, 07:41:29 xxx.xxx.198.226

Já chci u cibulí něco, co buď sklidím před nimi a nebo co tam vydrží až je sklidím. Ale žádné trvalé záležitosti. No a tím padá třeba hrášek, protože ten mi je ovine. Nebo ta ačokča. Tak zatím ředkvičky a mrkev a uvidíme, také jsem si říkala, že by šly saláty, rozhodně si myslím, že do toho posledního vypletého by to neměl být problém 🙂 Někde nějaké koupím, jestli budou.

Už je po zmrzlejch, musím doplnit záhon na rajská a vykopnout je ven. Jsou nějaká ošklivá, zezačátku se mi líbilo, že se moc nevytahují, ale teď mi to už přijde divné, jsou to silné relativně vysoké stojací tyčky, žádné poléhavé, ale jsou zafialovělé a mají lístky jen na vršku. Odklopila jsem je, byly doteď pod plexi poklopem, tak si říkám, že třeba neměly dost UV. No tak uvidím, co předvedou příští dny. A pak je čutnu ven a bude, ať se snaží. Mám hodně skořápek od slepic, to se mi hodí, podhodím pod rajčata, ať je provápněno, v minulých letech se mi osvědčilo.