Aktuálně: 2 470 inzerátů • 292 749 diskuzních příspěvků • 21 461 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 13:41:44 xxx.xxx.198.226

To kručení v břiše těžko říct jestli je normální, ale určitě lepší kručení než ticho 😀 Se mu tam můžou jen honit nějaké plyny po přechodu do nového. A to normální být může… Pokud je veselý, tak bych se tím nezabývala. Zažila jsem několikrát, že koním v břiše někdo pořádal disko, a kvůli tomu nikdy potíž nebyla 🙂 (Neříkám, že nemůže.)

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 13:05:54 xxx.xxx.198.226

Ale vždyť Fiona zkouší. Myslím, že teď je nejdůležitější prostě obrnit se trpělivostí. Nemá smysl skákat z jedné metody na druhou (včera jsem četla příspěvek od Stafordi a spol.), myslím, že Fiona zvolila dobrý systém, který časem zákonitě povede k výsledkům a teď prostě nezbývá než čekat, až to štíňo pochopí. Čas je v tomhle největší pomocník a samozřejmě největší nepřítel, je to opravdu zkouška nervů. Držím palce, ať je štěndo co nejdřív v pohodě 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 09:53:05 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 10.04.2026, 09:17:39

Takže u vás lišky dávají ne dobrou noc, ale dobré ráno 😀

No já probudit se někde v terénu zasněžená a muset si ohřívat klobásu na ohni, tak teda nemám moc dobré ráno… Při tom, jak jsem před ošetřením ráno lozila z postele, se obávám, že bych tam prostě někde bídně zahynula.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 09:46:42 xxx.xxx.198.226

Trickyvoo:

Vaši anabázi s Malinou jsem sledovala a klobouk dolů, vyřešilo se to nakonec celkem v poklidu, ale zezačátku to vypadalo na velké manévry 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 09:42:27 xxx.xxx.198.226

No bez auta bych musela sednout na kolo 🙂 A byla bych daleko častěji nemocná (teda začala bych být nemocná), protože bych si prostě rozmyslela s kašlíčkem vyjet na půlhodinový přejezd ve vánici 🙂 Možná by mi zamtel konečně natlačil homeoffice… a já bych z něj vytlačila příspěvek na elektřinu 😀 Ale jak říkám, pokud by elektřina nebo PHM nějak násobně zdražily, můj zamtel by byl ten první, který by zkrachoval.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 06:50:27 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 09.04.2026, 21:50:21

No jasně, ale prostě někdy člověk narazí na psa, který to nedává, zvlášť jestli v životě do té doby sám nebyl. Většina psů si asi na režim normálně zvykne, nakonec jsou na to od přírody naprogramovaní, aby se začlenili do kolektivu a přizpůsobili se chodu “smečky”, no ne všichni psi jsou “normální”.

Dlouhá léta (celý jeho život) vedle v bytě vyštěkával celé dny Filípek svoje páníky z práce. Jak spočinula jejich ruka na klice, Filípek sklapnul. Naštěstí nám moc nevadilo, chodili jsme do prací a škol všichni na stejnou dobu, ale mít noční, asi bych úplně veselá nebyla, Filípek byl jezevčík s odpovídajícím hlasovým projevem.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 06:45:46 xxx.xxx.198.226

Já pevně doufám, že ty záškuby byly jen nějaké halucucanice z podlomeného zdraví a dechové nedostatečnosti v kopcích nebo nějaká taková výmluva.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 06:23:44 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 09.04.2026, 22:26:05

Tak, když elektřina zdraží i kdyby na pětinásobek, tak prostě elektřinu přestanu v takovém rozsahu používat. Já tu možnost naštěstí mám.

Ale kdyby zdražila takto, tak polovina firem ve státě zkrachuje. Třeba ta naše. To by úplně nefungovalo. Myslím, že se cena zvýší jen minimálně a sáhne se spíš k té motivaci využívat elektřinu podle nabídky, v případě nedostatku pak holt ke kvótám nebo přídělům.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 06:02:40 xxx.xxx.198.226

Bobčo, to mě mrzí! Ale na každé, co končí, něco nového začíná, třeba je to předzvěst, že ti začíná nový život 🙂 (snad jsem zase neplácla nějakou neomalenost, ale takhle mě to napadlo…) Co bylo, bylo, před tebou je jen samé pozitivní!

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 14:34:50 xxx.xxx.198.226

Zrovna nedávno jsem zase v jiném rozhovoru slyšela, jak ten nějaký člověk (a nevím z jakého oboru) povídá “a když bude elektřiny přebytek, tak co budeme dělat? Tavit železo!” Tak nevím, jak to myslel 🙂

Ale každopádně běžet neustále musejí vysoké pece (a taky jsou vůbec vysoké) proto, že se v nich pálí koks. Ale elektrická pec se dá zapnout klidně na pár hodin (el. oblouk).

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 14:26:22 xxx.xxx.198.226

No, já váhám, co až naše koně nebudou, jestli jít do toho a nějaké/ho koupit (máti už nic kupovat nebude) a nebo jestli se na nějakou odpovědnost za takové zvíře a s tím spojené fyzické aktivity/sebemrskačství nevykašlat a nezačít prostě někam chodit jen tak jezdit. Nabídek po okolí by bylo dost, leccos i zadarmo (tuplem kdybych jim to mohla vozit třeba na akce)… ale jak tak počítám, i kdyby to stálo trojku měsíčně, tak by se mi to vyplatilo 😂 Budu to řešit třeba za pět, za deset let, ale blíží se to. Bohužel čas prchá jak mrcha.

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 14:21:10 xxx.xxx.198.226

Přesně, kdyby nebylo těch nevzdělaných, co nevědí, do čeho jdou, tak by koně byli v zoologických 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 13:14:22 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 09.04.2026, 10:54:47

Mluví se o tom, že první, kdo bude regulován, budou podniky s vysokým odběrem, což dává smysl. Takže těžký průmysl, energeticky náročné záležitosti, budou mít třeba dobu provozu povolenou mimo špičku. Domácnosti se budou omezovat až jako poslední, resp. bude se regulovat to, co půjde, třeba zrovna to nabíjení.

To, co se dělá už teď, je jednoduše odpojování zdrojů, tj. pokud svítí moc, odpojí se FVE od sítě, proud se nevyrábí, panely tam jen tak leží ladem. Spíš než nedostatek energie se momentálně řeší její přebytek ve chvílích, kdy to nemá kdo spotřebovat. Samozřejmě producenti té dotované energie tlačí na to, aby se spíš využívala efektivně ta nadprodukce, než aby se zdroje odstavovaly. A že FVE se dá v pohodě odstavit během minuty, na rozdíl od jádra a uhlí atd. Nevím, jak větrná, rozhodně se dá taky jednoduše odpojit a pak běží “naprázdno”, ale jestli v tom není ještě nějaký háček. EDIT: tak už vím, háček v tom je, nemůže běžet naprázdno, musí se zastavit náklonem lopatek a zabržděním otáčení turbíny, nestačí jen rozpojit obvod. Říkala AI.

Energetickou nedostatečnost, a tedy že ráno a večer potřebujeme snížit odběr, zatím řešit nemusíme. Ani nevypadá, že by to zatím hrozilo. Teď jsem viděla rozhovor s Dankou někdy z loňska, a říkala, že i kdyby všechna auta v republice byla elektrická, tak bychom to zvládli i za současného energetického mixu, pokud by to distribuční soustava umožňovala. Resp. AI mi opět upřesnila: “Drábová často připomíná, že i kdyby všechna auta v ČR byla elektrická, celková spotřeba elektřiny v zemi by vzrostla zhruba o 15–20 %, což je objem, který je energetika při správném plánování schopna zvládnout.”

No a do budoucna se hypotetická energetická nedostatečnost vyřeší jaderkami. Že by se u nás v mezidobí zvýšila energetická náročnost lidí tak, že by to stávající zdroje nepokryly? No uvidíme. U nás v CZ, kde jsme sto let za opicemi, se toho tak nebojím, jako spíš v okolních zemích, kde budou naši elektřinu potřebovat víc, otázka je, zda jim ji dáme, protože “kapitalismus” v tomhle skončí ve chvíli, kdy se první politik bude muset uskromnit.

Mám tušení, že bychom si na to měli dát zvlášť vlákno, jestli chceme pokračovat…

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 12:24:03 xxx.xxx.198.226

Neříkám, že má být energie levná, to je nesmysl, a cena energie bude růst, dokud bude závislá na surovinách a budou omezené zdroje. Jasná věc. Říkám, že v rámci motivace lidí k využívání volných kapacit bude účinné zlevnit spotřebu v době přebytku energie oproti špičkám. A to se už děje několik desetiletí, už babička ohřívala na “noční proud”, teď už se ty bojlery umějí zapínat na ten “levný tarif” samy (nevím, jak je to zařízené, že ten bojler “ví”, že teď je elektrika levnější). 

AI poradila: informaci o zapnutí levného proudu přenáší tzv. linka HDO (hromadné dálkové ovládání). Realita dneška, žádné sci-fi. Existuje, funguje.

V tuhle chvíli je to “noční” proud, no za pár let to třeba bude “sluníčkový” proud nebo “zrovna fouká” proud.

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 11:44:49 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 09.04.2026, 11:31:14

Dle mého právě naopak, nevím, co máte za pastu, ale u těch, u kterých jsem četla příbaláky, jsem se dozvěděla, že desetinásobná dávka neměla vůbec vliv na zdraví koně. Naopak na takové poddávkování parazité reagují velmi agilně a rychle se “učí ”rezistenci. Takže dát dvě menší dávky po sobě, a ještě v odstupu týdnů, je cesta rovnou do pekla.

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 11:40:26 xxx.xxx.198.226

Jsem si musela najít, co je to WNV. A nebylo by divné, že by měli všichni ty neuro příznaky? Píše se, že většina u koní proběhne bezpříznakově… A že by u vás ve větru a mrazech na vrchovině nějak lítali komáři? No budeme doufat, že to nebude tak horké ☹️

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 11:06:04 xxx.xxx.198.226

Naučila jsem konečně flekyhorse vedle mě pomalu cválat

Já se naučila s dětma, které musím vodit, zaběhnout kousíčíneček tak rychle, že poník musí cválat! Ale pokouší se o mě smrtka samozřejmě. Běhat programově? To ne, to bych  se musela zbláznit. Však já na to už ani nemám klouby, bych si něco odpálila při těch špecích, co tahám s sebou… Jako obdiv můj máte nehynoucí, to bych fakt nedala. Když jsem byla na vejšce, tak jsem takhle dostávala poníka do kondice, že jsem na něm jezdila jen po rovině a kopce jsem běhala vedle něj. No ale my tu máme kopce fšude.

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 09:30:38 xxx.xxx.198.226

A říkám si, že by to mohlo i zmást predátora, třeba zrovna dravce, který půjde první po těch bílých. Tak uvidíme.

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 06:59:24 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.04.2026, 15:53:58

Uznávám vaše argumenty, ale vy zapomínáte na to, že ať chceme nebo nechceme, ty nestálé zdroje energie tady jsou. I když jsou neefektivní a nevýhodné a kdesi cosi. Jsou a bude jich víc a bude potřeba řešit jejich vyvážení v rámci distribuce. To je státní (Evropská) politika a jaksi se tomu nevyhneme. Takže se to bude muset řešit. Jestli se to bude řešit omezováním odběru a kvótami pro průmysl, vidím to jako špatnou cestu, ale jak vidíme, všechno je možné.

Chytřejší bude (a leckde na to upozorňují) prostě svrchu zvýhodnit takové řízení spotřeby, aby to odpovídalo výkyvům v síti. Nejspíš to bude řídit umělá inteligence, to si umím dobře představit. Prostě zapne nabíječky tam, kde bude svítit, případně výrobny vodíku nebo přidá stupně v ohřevu teplé vody v městských výtopnách, co já vím, co tam všechno bude připojené. A když bude v noci foukat, třeba se přidá intenzita večerního veřejného osvětlení, bude v nočním provozu zimní stadion, pojede automatická třídírna odpadu nebo tak něco.

Co se týká mikroodpadu z lopatek, to je průšvih, ale evidentně to nikoho zatím nezajímá (posuzuje se to v EJA? Nevím). Stejně jako mikroplasty ze sítí na balíkách sena, které hnijí po příkopech. Kdo ví, čeho je víc?

⋮
Buggyra
Buggyra 09.04.2026, 06:47:31 xxx.xxx.198.226

Zapomíná se na jednu věc a to je kapitalismus.

Vy myslíte, že momentálně v energetice máme kapitalismus?