Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.08.2025, 08:01:07
Jo jasně… nebojte, on je hodnej…. no asi jsem měla použít jinou frázi, ale tohle je tak profláklý, že mi to naskočilo jako první. Moji psi šli samozřejmě na vodítku a už jsem je povelovala k noze… jejich pejsek byl na volno, ale držel se u nich. Ani ho na vodítko nepřipli.
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 21.08.2025, 22:45:59
No proto si myslim, že oni taky ne a ta cyklostezka není moc široká a upřímně s mladou Ginou jsem ty manévry dělat musela… prostě někdo by řekl, že by nikam neuhnul, když jeho psi nejsou problém, ale já nechci, aby se lidi báli kolem mě projít, tak pokud vidím, že ty obavy vzbuzuju a mám kam, tak prostě uhnu. Většinou teda se vyhýbají nám, ale to jsou povětšinou lidi se psy, kteří nemají problém s námi, ale se psy obecně. A podle reakce jejich psa, když procházíme, tak asi mají důvod.
U nás je nej problém, že jsme prostorově výrazní, i když jdou psi spořádaně u nohy. Takže na užším chodníku a nebo cestě už to jsou i manévry, abychom protijdoucím lidem nechali dost místa… se psem už se to povětšinou bez fyzickýho kontaktu… očuchání… neobejde.
No a nám chovatelka, když jsme si brali afgána v roce 1998 doporučila eukanubu jako, že nic lepšího není… tak teda nevím jestli nic lepšího nebylo, ale asi nejdražší byla určitě… koupili jsme to, než jakože přejdeme na jinou stravu, ale afgáně se toho ani nedotklo, tak jsme to dali kámošovi pro vovčáka.
No upřímně, nejsem žádnej odborník na papoušky…ale pro mě vždycky “ručně dokrmeni” znamenalo, že teda je to papagáj krotký zvyklý na lidskou manipulaci, mazlení a podobně.
Moje kamarádka ručně dokrmovala ary a žaka, tak jsem ty papoušky viděla v reálu…tak si to tak nějak představuju…ochočený mazlítka…
Teď na mě vyskočila na FB fotka od té mojí kámošky, co si bere papoušky na ruční dokrmení…papouší školka 🙂…tady potom ručně dokrmený papoušek=papoušek ochočený…
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 21.08.2025, 09:47:04
Nebojíme se postihu, kdyby někdo vnikl na náš oplocený pozemek a pes mu ublížil. Pořád je to lepší varianta, než kdyby dotyčný ublížil nám nebo psovi.
I pro mě je to lepší varianta…když to řeknu hodně blbě, tak můj pes má pro mě větší hodnotu než cizí člověk a radši si půjdu sednout na tvrdo, že můj pes někomu na mém pozemku ublížil, než aby nedejbože někdo ublížil mému psu.
No a jasně…varianta s dítětem…můj názor je jasný…dítě, které dokáže přelézt naší branku (jinak všude sousedíme se sousedy a jejich děti nepolezou přes vysoký plot k nám), tak to není žádný dvouletý capart, co z toho nemá rozum…a opravdu si nemyslí, že poleze přes branku za kterou řvou dva velcí psi.
Nicméně…pokud není nikdo doma, tak jsou psi zavření v baráku, v noci jsou psi zavření v baráku. Jo a jsou na zahradě klidně i sami, ale pokud spustí řev, tak se okamžitě někdo z nás běží podívat, co se děje…minimálně proto, aby psy umravnil, poněvadž většinou je příčinou procházející cizí pes.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.08.2025, 15:03:47
No říkaly jsme s dcerou, že si to musíme někdy zopáknout, ale babu necháme doma a vezmu Máťu, ten ještě v zoo nebyl.
Proboha, teď jsem si všimla, že jsem napsala “babu necháme doma”…ulítlo mi tam písmenko, chtěla jsem napsat babču…aby s nikdo nemyslel, že jsem krkavčí dcéra a nazývám svojí maminku babou..😴
No a dneska jsme udělali jen takovou kraťounkou prochajdu a trošku jsme se cachtali v potoce. Máťa teda překvapil…toho jsem v potoce pak pustila na volno a fakty si to užíval…lítal vodičkou a prej super…
Cestou k čvachtacímu místečku jsme potkali takovej starší pár s takovým menším černým pejskem…no jak mě a medvědy viděli, tak se teda zarazili…říkám, že se nemusí bát, že mám hodný psy, ale viděla jsem jak váhají a vedle stezky byla zrovna loučka, tak jsem na ně houkla, že počkáme stranou až projdou….no když jsem se otočila zpátky k autu, tak jsem se bála, že se na konci cyklostezky ti lidi otočí a potkáme je cestou zpátky a třeba v místě, kde nebudu mít kam uhnout, tak jsme to zpátky vzaly po silnici…no ty lidi jsme potkali skoro už u auta v místě, kde cyklostezku a silnici dělil asi 1,5 široký pás s vyšší trávou…tak jsem šoupla psy k noze a prošli jsme kolem a pán říká “jste měla pravdu, oni jsou fakt hodný”…tak možná prostě nemaj s velkými psy dobrý zkušenosti a nebo prostě když lidi vidí ženskou a dva velký psy, tak to v nich vzbuzuje asi obavy…nevím…nicméně pokud vidím, že to pro ty lidi není úplně komfortní, že u nich vzbuzujeme nějakou obavu a mám kam uhnout, tak prostě uhnu…
Tak včera přijela dcera s lapiňákem, že půjdem do zoo. Zvažovala jsem, jestli vzít i moje psy, ale chtěla jít i moje mamka a prostě jsem si nebyla jistá, jestli by nás Gina už nepovažovala za stádo a jestli by se moje slušně vychovaná pastevecká holka nechovala jak trotl…navíc moji psi jsou zvyklí chodit u nohy..každej z jedný strany a já potřebuju jistit mamku. A úplně by stačilo, kdyby do ní můj pes nechtěně drcnul zadelí a mamka by mohla upadnout…Gina váží víc než moje máma. Zvažovala jsem, že vezmu jen Matěje, ale chtěla jsem mamce ukázat stáj, kam jsem chodila do oddílu a ta je v zoo v rámi “statku” kam psi nesmí a můj berňucha je mamánek a s dcerou by v klidu nepočkal.
No tak jsme teda vyrazily jenom my tři “holky” a můj psí vnouček lapiňák Árčí.
Ukázala jsem mamce stáj, kam jsem chodila na koně, pak jsme šly kolem medvědů, rosomáků…snažila jsem se to s mamkou koncipovat tak, že jsme šli od jednoho stánku s posezením k dalšímu stánku a vždycky si sedly a odpočinuly…ale nakonec jsme tu zoo stejně nedaly ani z poloviny…no ale i tak jsme tam byly skorem 3,5 hodiny. Mrzelo mě teda, že panda červená chrupkala na stromě a nebyla tudíž moc vidět. Super bylo medúzárium. Jen mě teda mrzelo, že jsme se nakonec nešli kouknout k výběhům na koně…to už toho mamka měla plný zuby, tam už by nedošla.
Musím říct, že Árčí se choval vzorně…to jsem ani nečekala…dokonce si tam pohrál i s mladým ausíkem.
No říkaly jsme s dcerou, že si to musíme někdy zopáknout, ale babu necháme doma a vezmu Máťu, ten ještě v zoo nebyl.
Vždyť se taky říká: “Jména hloupých na všech sloupcích.”
Jo to je pravda…vždycky mě dost štvalo, když třeba na nějakém turisticky oblíbeném místě bylo do pískovcové skály vyroto nespočet jmen nebo do kůry stromy…už to jsem si říkala “proboha, proč to ty lidi dělaj”…do tý želvy je to ještě o level výš…
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 20.08.2025, 14:58:39
Dneska u mě byla na návštěvě dcera s lapiňákem. Hráli si s mým berňuchou v obýváku…přetahovali se o uzlík, pak nějak došlo k tomu, že to lapiňák pustil, Máťa ho s uzlíkem vyzýval k dalšímu tahání a on místo toho, aby teda chytil druhej konec, tak spustil štěkot. Jako náš Árčí si myslím, že není uštěkanej, ale když zaštěká, tak je to tak pronikavý, že se mi málem rafne pumpa…se vůbec nedivím, že ten váš vyděsil to flatí mimono…jestli má podobnej štěkot jako náš Árčí, tak to stojí za to..😂
Ty jo, to by mě švihlo vstávat venčit v noci…u štěněte jsem to nějak zvládla, ale byla jsem první týden úplně nepoužitelná a unavená celý den…jsem zvyklá na svých 7h spánku v kuse….většinou i 8h 😀 …
Já teda musím Jacka cca v 10 večer, než jdeme spát vyhánět z pelíšku, že se jde ven vyčůrat a ráno v 6 to samé. O víkendu spí klidně i do 8-9:00, ale to chodíme venčit i kolem půlnoci, než jdeme spát.
No jo no…ono když je venku vedro, tak madam se kolikrát nejde ani po obědě vyčůrat…celej den chrápe střídavě v obýváku na gauči a ve sklepě v prádelně…pokud jsem v práci, tak chlapi říkaj, že po obědě se odebéře ke mně do ložnice a chrápe v posteli.
Jako mě by to bylo jedno, já bych jí klidně nechala v noci venku nebo bych jí nechlala otevřený dveře do baráku, jenže jak je všude naprostý ticho, tak ona pak řeší každej prd…vedle v ulici začne štěkat pes, tak štěká taky…sousedi přijedou v noci dom, takže mluví defakto u nás před barákem a Gina to řeší někdo jde náhodou okolo a mluví a Gina to řeší…a když ne, tak prostě jen tak poštěkává, aby na nás nepřišli vlci. To prostě nejde, když máme sousedy.
No prostě pastevec tělem i duší…přes den lenoší a v noci pracuje. Bohužel já teda pracuju-hlídkuju s ní, abych utla případné štěkání v zárodku.
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 19.08.2025, 22:12:22
Tak vítejte v klubu… my chodíme s Ginou v noci 2x… je teda tma jak v zadeli, tak nevím jestli se třeba vyčůrá… ale obejde výběh a uloží se na jedno ze svých strategických míst. Já jsem spíš teda myslela na nějakej větší pohyb zvířat na naší zahradě… koček, ježků… ale na ježky mi přijde, že je ještě brzo… ale potom to noční courání vypadá podobně… poslední venčení v deset večer a pak kolem druhé a pak kole čtvrté ráno. Je teda kastrovaná a upřímně souvislost s háráním jiných fen mě nenapadla, navíc dle chování psa si nemyslím, že kolem nás něco hárá.
No tak prostě chodíme hlídkovat.
Já bych psy i klíďo vzala ve dvě ráno na nějakou courandu kolem komína, abych pak nemusela ve čtyři vstávat, třeba by to pomohlo, ale Máťa se vždycky tak těší, že kňourá, píská… to bychom vzbudili sousedstvo v tom nočním tichu, když maj všichni otevřený okna.