No malej už je fakt velkej…krásná smečka a hloavně určitě spokojená, neboť si myslím, že pro chrta, lítat s jiným chrtem, je fakt nejvíc.
No malej už je fakt velkej…krásná smečka a hloavně určitě spokojená, neboť si myslím, že pro chrta, lítat s jiným chrtem, je fakt nejvíc.
Tak my se teď vrátily s Ginuš z parku…no a přijde mi, že jí tyhle prochajdy ve vlastní režii, kde se teda motáme kolem vodičky, kde si může namočit nožičky a když jí to nebaví, tak z jakéhokoliv místa je za chvilinku v autě, svědčí…teda, že to je konečně to pravý ořechový.
Dneska jsme se po parku “motaly” dobrovolně už 45 minut a z toho jsme teda seděly jenom 3 minutky a když jsme teda zrovna nestály a nečučely nebo nečuchaly, tak jsme chodily…na Ginu..kosmickou rychlostí, já jsem se snažila jí nebrzdit, takže z mé strany to byl takovej indiánskej běh.
Jediný, kdy teda byla načuřelá, tak že jí nebylo dovoleno zkontrolovat dětičky v kočárku, a že jsem jí nedovolila jít za dětičkama, který krmily kačenky…no ale tak bohužel, i když nechávám procházku na ní, tak lidi určitě nechtěj, aby jim děti opusinkovala neznámá bílá medvědice…
No a zítra se teda chystám na delší prochajdu s klukama…batoh a bundu už jsem propašovala do auta, ale dost pochybuju, že odejdeme bez vědomí Giny…jenže nemá smysl jí táhnout sebou….
No mám podobný názor…pracovní spojení bez PP…fajn, tady teda nehrajeme na nic jinýho než nějaké pracovní vlohy, povaha apod….ale přesně, pokud teda odchovám taková štěňata, tak bych předpokládala, že moji psi resp. rodiče štěňat jsou pracovními vlohami vyhlášení a na moje štěňata se stojí defakto fronta a štěňata už mám rezervovaný dopředu.
Taky nevím, jestli bazoš je zrovna ten inzertní portál, kde někdo bude hledat pracovního foxe bez PP.
A s těmi pastevci ma acher taky pravdu…třeba u mojí Giny jsou naprosto zřejmé pracovní vlohy …vztah k domácím zvířatům naprosto přirozeně pozitivní a teda už jako štěně prošla naprosto s klidem kolem obrovskýho zubra v zoo, ale na medvěda teda zuřivě štěkala, ….ale vzhledem k tomu, že já jí na práci nepoužívám a tudíž nemůžu opravdu prověřit její schopnosti v praxi, tak bych na ní štěňata neodchovala, ani kdyby byla šampionka krásy všehomíra. Protože u psa, který pouze hlídá barák a svoje lidičky tu jistotu, jak by se chovala u domácích zvířat nemám.
A zase naopak, pokud budu chtít pracovního psa ke zvířatům, tak půjdu tam, kde se rodiče štěňat na práci používají….
Jenže zase je to o tom…budou to štěňata z bazoše a nebo (protože úplně přehled nemám) si najdu chovku s pracovními psy a zase jen prostě proto, že je to pro mě jednodušší, než shánět nějaké anonymní štěně. Možná jako třeba chovatel ovcí, bych měla větší přehled, kdo má jaké psy a od koho případně psa budu chtít.
Tak já jsem si, po čtrnácti zběsilých dnech, udělala válecí den a čučela jsem na pohádky…mi přijde, že takovej den, kdy opravdu nic nemusim, se mi povede jednou za čas a že jsem to už teda potřebovala jak prase drbání….tak “něco” budeme dělat až zítra. Teda upřímně si dovedu představit, že bych takhle bez povinností klidně mohla strávit celý velikonoce.
Má být ještě hezky, tak bych to viděla na nějakou “lehací” prochajdu s Ginou…protože od pondělka se má prý už počasí zkazit, tak už to asi nebude na nějaký vysedávání na trávníčku a čučení, jak se hemžej lidičky a pejsci a dětičky…
Tak šťastný konec bychom měli a pejskovi to moc přeju.
Nicméně v článku je napsáno, že pes byl samovenčič… panička ho vypouštěla a když si vyřídil vše potřebné, tak se vrátil až do osudného dne.
Takže nebýt této, za mě, neskutečné nezodpovědnosti, tak mohl těch devět let prožít u své rodiny a žádné šťastné konce by nebyly potřeba.
Jo to jsem chtěla napsat… odchod, příchod zavřít za sebou, hned otevřít…
Tím bych začala…. a ano je to o trpělivosti… neumím si představit, že když takhle budu courat po bytě celý dopolko, tak že to štěně nakonec nepřestane bavit… resp. že potom nevydrží třeba alespoň tu sekundu dvě v klidu…. a že to je pak něco od čeho se můžu odpíchnout.
Jako asi si přijdu, že nejsem ta, co by v tomhle mohla někomu radit, ale rozhodně, co se trpělivosti týče, tak po Gině jsem teda mistr světa omelete a i ty stavy “ zoufalství”, kdy to vypadá, že to moje snažení nepadá na úrodnou půdu…
No s ještě k těm štěňatům… upřímně si vůbec neumím představit, že si štěně přivezu a během 14ti denní dovolené ho naučím být xy hodin doma, až půjdu do práce… vím že to tak má hodně lidí, že tohle musí zvládnout hodně štěňat, ale jsem ráda, že já štěněti můžu dopřát ten luxus, aby ke všemu tak nějak dozrálo.
Pamatuju, že když jsem si přivezla berbery, tak se mnou chodili i na záchod a do koupelny.. pokud jsem se na záchodě zavřela, tak se hodně plakalo. Takže nácvik na samotu bez paničky začínal právě těmi chvilinkami …a sby si štěnda zvykla, že se tam zavřu.
Jak to je, když se doma zavřete v jiné místnosti?
Hele, to si myslí spousta lidí…je to ještě z dob, kdy opravdu byla vybrána štěňata, která PP dostanou a zbytek se měl utratit a jo pak je třeba chovatel na tajňačku nechal a prodal nebo podaroval někomu známýmu, ale tohle štěně samozřejmě nemělo PP…
Jenže tohle povědomí přetrvává dodnes…klasicky třeba u bílých boxerů, kteří se dřív utáceli a dneska má i bílé štěně PP.
Aneb všechno je relativní…na bordery měla Gina už jako malá jasný názor…že určitě mají o kolečko víc….já zase, že jsou tak pracovité, až jim z toho hrabe….nic pro mojí povahu, já radši toho kočkopsa. To radši budu s Ginou deset minut někde stát a něco po ní chtít a vona bude říkat “a just ne” a já “a just jo”…někomu by určitě hráblo z tý umíněný a trucovitý pastevecký palice….ale pro mě je bordera naprosto jinej vesmír, jiná energie, naprosto neslučitelná a nekompatibilní s mojí.
Když jsem s malou Ginou byla na návštěvě u kamarádky co měla mladýho borderáka, tak nakonec usoudila, že bude lepší se jít kamarádit s kocourem.
Pro nás je akční náš berňák, ale oproti lapině je to teda dost stacionární pes😂
Ivus:Když se tak pěkně ptáte, proč jsou bez PP, tak protože jsem chtěla krýt naším psem, který je bez PP. A ano, znám oba jeho bez PP rodiče. Jak jsem psala výše, pro mě je PP jen papír, nemyslím, že by můj bez PP pes byl horší než jiní foxterieri jen proto, že ten papír nemá.
Ale samozřejmě je to každého věc, jaké štěně si pořídí.
Jinak když už jsme u toho, tak chovám hybridky slepice a taky si je křížím s oravkami, kralika s PP jsem měla jednoho a krizila ho ze samicemi bez PP, dokonce s potomky PP králíků, kteří nebyli uchovneni z důvodu špatne rozmistenych skvrn, mám kříženec kozy a i husy mám křížence landeskych, německých a brojlerovych.
pro mě je PP jen papír
No já nejsem žádnej PP fanatik, měla jsem feny bez PP, křížence a teda i psy s PP….nejsem ani chovatel, takže ani v to není nějaký konkurenční “boj”, tak snad se múžu považovat za objektivní.
Pro vás je PP jen papír….pro mě jako člověka, co si chce koupit štěně konkrétního plemene je to za prvé potvrzení toho, že oje štěně je opravdu čistokrevné a že rodiče museli splnit určité podmínky, aby mohli být použiti v PP chovu…pro mě teda nejdůležitější zdraví, takže vím, že mají ty a ty zdravotní testy a jak dopadly.
V dnešní internetové době je pro mě PP zdroj informací …a teda informací ověřitelných…ale když koupím psa bez PP, tak informace mám pouze ty, co mi řekne prodejce. A teda opravdu nejsou všichni lidi poctivci, kteří vám řeknou pravdu.
Ano PP je jen papír…svého psa miluju až za hrob, ať už PP má a nebo nemá…ale znovu opakuju, pokud mám psa s PP a myslím, že to je úžasňák, no tak ho prostě uchovním a už i tím, že mám třeba takového úžasňáka přispěju do PP chovu.
Nestíhám všechno pročíst teď do podrobna… takže stojím si za tím, že ti malí foxíci jsou kulíšci… no skorem jako každé štěňátko, ať už je nějakej von a nebo voříšek.
Při mé děravé paměti jsem teda pozapomněla, že bez PP s tady teda musím říct, že s tím nesouhlasím.
Pokud je foxlíků málo a chci zvýšit počty tím, že odchovám štěnďata, tak proč se do toho nepustit zodpovědně… uchovnit, vybrat krycího psa a odchovat s PP, aby se mohlo třeba na tom mém odchovu chovat dál…
Prostě si myslím, že když má někdo psa bez PP, tak by ho neměl množit a když má psa s PP, tak ať ho uchovní…
Mám lano 6mm a na pohodu. Když nechci tahat batoh, tak to v pohodě strčím do zadní kapsy od bundy… ty mám teda od 4dox. S první stopovačkou jsem přestřelila..10mm šňůra a je to těžký jak prase. Tak jsem musela objednat jinou…. Tu 6mm… ideál a i na rakovou medvědici jako je Gina to stačí… hele až přijde večer z práce a když nezapomenu, tak ti jí zvážím.
To teda čumim… koza čtyřčata, to jsrm si ani nemyslela, že je to možný.
No a štěňátka jsou prostě kulíšci 😍
No ono jde asi i o náturu psa… Ginu baví prochajda, tak max nejdýl hoďku, když má dobrou náladu a chodím tam, kde vím, že jí to baví. A když jsem nemocná, tak se mnou klidně týden bude ležet v posteli a čučet na televizi, protože pastevec a tudíž mistr v šetření energií, aby jí měla dost až přijde zlý vlk.
Když tak pozoruju dceřina lapiňáka, tak jsem unavená jen z toho, že je defakto furt v pohybu, furt něco dělá. Naštěstí mám Máťu, kterej odsupluje honičky, přetahovačky, mordovačky a naštěstí je lapiňák tak zlatej, že si vyhraje i sám… když mu dám jablíčko, tak si s ním bude házet, kutálet, okusovat a je od něj třeba na 20 minut pokoj nebo si vezme plyšáka, lehne si na záda, drží si ho pacinama a hraje si, jinak by mi z té jeho energie asi hráblo.
Tvl… zlatej pastevec…🤪
Já teda jen k tomu pojištění. Dcera má oba psy pojištěný u petexpert. U ausíka se nebojím říct, že jim to ušetřilo desetitisíce… mimo spoluúčast jim pojišťovna proplatila všechno . U lapiňáka zatím nečerpali ťuk ťuk.
Mně se moje liknavost … pojistit psy.. teda nevyplatila. Než jsem se loni na jaře rozhoupala s Máťou, tak začaly ty jeho problémy s drápy a zahučela jsem do toho finančně dost ošklivě. Ošetření Giny v loni v září mi vytáhlo z kapsy dalších 6500,- protože jsme museli dávat narkózu, tak se to prodražilo.
Ginu jsem pojistila letos… 29.3. oslavila šesté narozeniny. A teda platím 770,- Kč měsíčně, ale pokud nikdy nebudu potřebovat, aby pojišťovna něco zaplatila, tak jedině dobře.
S Máťou je to těžký. Díky té autoimunitní nemoci mu propadlo očkování a veterinářka řekla neočkovat, že uvidíme letos v létě…. já teda musím říct, že se mi do toho vůbec nechce, mám strach, aby se mu to potom nerozjelo znovu.
No a pojišťovna má v podmínkách, že pes musí být pravidelně očkován… no tak nevim.
Pořád jsem pojištění odkládala, protože jsem na tom finančně bledě a každou korunu musím otočit 3x, ale ve finále pořád by pro mě bylo lepší mít psy pojištěný a platit měsíčně a eventuelně nějakou spoluúčast, než abych se vydala z veškerých finančních rezerv, které jsem měla.
No a k tomu, co pes potřebuje nebo ne… za mě na prvím místě láska, čas a kvalitní jídlo… no a co se výbavy týče, tak dospělej pes potřebuje padnoucí obojek případně postroj, vodítko a eventuelně náhubek. Pokud mám po sobě psy kontinuálně podobného vzrůstu, tak to po sabě ještě zdědí… jedno vodítko jsem měla 25 let, než se rozbilo zapínání karabiny. Obojků mám plnou krabici, ještě jsem se nedostala k tomu, abych je odvezla do útulku, jestli by se jim nehodily… to je sbírka od štěňecích po hotového netahajícího dospěláka a na dospělý psy používám stahováky se svařenými oky… myslím, že ty by vydržely ještě několik generací.
Ve své podstatě nejdražší položky jsou jídlo a když má člověk resp. pes smůlu, tak veterina.
Teda pořád beru nezbytné věci a nepočítám cvičáky, soutěže, výstavy a třeba zdravotní testy potřebné pro uchovnění psa… to jsou věci zbytné, které pes jako společník nepotřebuje.
A hračky? Pamatuju si, že kolikrát si pes víc vyhraje se starým ručníkem na kterém udělám uzel, než s nějakou drahou hračkou.
To samý stopovačka… no dneska už jsem rozmazlená a Gina má od Tameru dělaný 20ti metrový vodítko, s posuvkou, abych si to mohla pověsit přes plece… i tak si myslím, že nejdražší je na tom karabina… když jsem měla před 35ti lety ovčandu, tak jsem používala šňůru na prádlo.
Myslím, že když člověk už dopředu kalkuluje, jak by ho čokl vyšel na nákladech, co nejlevněji, tak je to cesta do pekel. Takoví psi často končí na granclích marketovkách, co pytel 10 kg vyjde v akci na 200 kaček a hodně smutně se mi kouká na ty nákupní vozíky, kde jsou naložený třeba 3 -4 pytle.
No a co se týče toho, co jsem na vetrině ochotná zaplatit. Cokoliv, pokud potom pes bude v cajku a nebo minimálně, že bude fungovat bez bolesti a bez … pro něj… nějakého trvalého diskomfortu… například rakovinu bych já osobně neléčila… dokud to zvládnem bez bolesti s nějakými léky, tak fajn a potom uspat. Nebo nějakou drahou operaci s nejistou prognózou nebo že je potom výhled na pár měsíců života a to bych za svoje psy doslova dýchala a když by přišlo na lámání chleba, tak prodám ledvinu…
Pořizovací cena … já mám teda asi nějakej strop… 30-35 tisíc, což je u plemen, které mám naprosto na pohodu… Gina i Máťa stáli dohromady 50 tisíc…. No a měsíční nákoady bych tipla tak 5-6 měsíčně… a to teda bez nějakých veterin a léků a cvičáků…
No když to shrnu, tak bych si každých deset let mohla koupit auťák za 600-700 tisíc, ale já to vrazim do psů a tak jezdim ve stařičký hondě.
Když někdo nechce psa kupovat za desetitisíce, no tak zkusim útulek nebo i dneska lidi inzerujou… sprcli se jim voříšci a štěňata prodávají fakt za symboliku, aby jim to zaplatilo alespoň očkování a odčervení.
Jo s tím cholesterolem máš recht… mám několik známých, co jsou fakt štíhlé, sportují, jí zdravě a ten cholesterol více či méně zvýšenej mají a já taková holka krev a mlíko… hodně krve a hodně mlíka, co zajídá zeleninu řízkem, tak mám vše ok.
Oni na tom přece nevydělávají, to dělají jen odchovatelé štěňat s PP…oni jen chtěli, aby jejich nejúžasnější Fifinka a nebo Alík měli potomky, třeba jen proto, že si po té Fifince a nebo Alíkovi chtějí jedno štěňátko nechat…to si myslím, že za tenhle argument “chcete vydělat” by mě roznesli na kopytech a vynesli v zubech…😂…a teda musím říct, že když tak vyhodnotím informace od lidí , kteří chtějí odchovat bez PP štěňátka, tak bych opravdu řekla, že prvotní důvod je, že každá fena by měla mít alespoň jednou za život štěňata nebo majitel chce alespoň jednou odchovat štěňata a nebo že si chce štěně nechat…a teda tí neříkám, že nejsou takoví, co jsou pro ně hlavní motivací finance.
No tak hlavně ten první tesat do kamene…vypíglovaná domácnost není to nejdůležitější, jsou důležitější věci a v případě dítěte je to mamina, co nejvíc na pohodu.
No taky mě napadla automatická oprava…aneb…
“Budiž ti žemle levhart” 😄