Odpověď na příspěvek uživatele Ninuš z 27.01.2025, 11:42:16
No aj správne skladovaný med je počas skladovania náchylný na fyzikálne a chemické zmeny - má tendenciu tmavnúť , kryštalizovať, strácať svoju vôňu a chuť. Ide o procesy závislé od teploty a času, preto je ťažké definovať trvanlivosť medu. Všetky tieto negatívne procesy v skladovanom mede prebiehajú tým pomalšie, čím je teplota skladovania nižšia. Podľa Titeru (Včelí produkty mýtú zbavené) ak sa med skladuje pod teplotou 12 stupňov je jeho kvalita v norme niekoľko rokov.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 26.01.2025, 17:30:44
Tvrdenie že med ma neobmedzenú životnosť je hoax.. ako včelár by som .to nemal písať ale je to jednoducho fakt, s časom sa jeho vnútorná kvalita mení tak, že po pár rokoch je to len sladidlo …a to že sa v pyramídach našiel med, ktorý bol v poriadku je druhý hoax, písalo sa to ale fakty sú iné…
Bežné používam med 2-3 roky, medovicový nemám často tak som použil aj 4-5 rokov starý ale len pre seba …no básničky o neobmedzenej životnosti si ponechajme len pre nevčelárov, ja by som to pri predaji zákazníkovi netvrdil…
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.01.2025, 17:31:50
Martin 🤔…
píšeš o kamošovi že má “má síta očka a žádné mrtvolky”…
a vytvoríš si z toho záver, že včely ti hynú kvôli igelitu pod vrchnákom?… no Tom ho má, ja ho mám a včely zatiaľ každú zimu prežili….
a ak si doteraz laboroval s úľami, zrazu chceš iný druh včiel?… som v úžase, ale ako píšeš, ty sa nevzdáš… dobre robíš…držím palce… len dopĺňam, cez otvor 7mm sa pretiahne rejsek ako nič, kde prejde lebka (kosti majú menej ako 6mm, tak prejde aj rejsek..
Tom máte pravdu, museli by odpovedať tisíce včelárov a pomerne zastúpené aj plošne po krajine a samozrejme nie len tí s adamcom či B-čkom 😉
pre ilustráciu dopĺňam ešte údaje aj zo Slovenska, ktoré budú podrobnejšie vo februárovom Dymáku… teda bez úhynov bolo vyše 40% včelárov a úhyny 50 až 100% rodín malo cca 10% včelárov… ale znovu, opakujem ankety sa zúčastnilo menej ako 300 včelárov ….😕
no priatelia možno ma budete považovať za kuvika a pesimistu ale napíšem k anketám posledný príspevok…
Tome ano som ešte moderátor na VF a práve tam sme už ankety robili a rád by som vám dal zopár čísel, no neviem či vám budú k niečomu…v roku 2014 nám do anketu o úhynoch vyplnilo presne 354 včelárov, z ktorých úhyny nemalo vôbec 182, úhyny nižšie ako 10% priznalo 75 včelárov a na druhej strane úhyny vyššie ako 50% priznalo 45 včelárov. Ako dôvody úhynov uvádzali včelári v inej ankete s účasťou už len 117 včelárov najviac svoje pochybenie (26%), ako klieštika uvádzalo za dôvod úhynu 13%, vírusy za dôvod úhynov uvádzalo 16 % včelárov, nozemu caranae asi 5% atď., napr. sused bordelár bol na príčine v 6% úhynov…
neviem či sa z toho dá dospieť k nejakému relevantnému záveru, neviem či poznáte meno Honza Peterka, ten na základe úhynov o ktorých dokonca vydal knihu (!), robil ankety úhynov každý rok a maximum včelárov ktorí sa mu zapojili bolo okolo 100, ale on tvrdil že aj 30 stačí 🙂… podľa výsledkov z ankiet, dospel k názoru že by dnes už malo žiť len 1% z našich včelstiev…
nakoniec aj ten spomínaný coloss začínal s pár stovkami zapojených včelárov, potom sa počty zvýšili na cca 1100-1700 a dokonca v minuloročnej ankete to bol dvojnásobok…
ale kde je ostatných 60 000 českých včelárov ktorí sa do ankety nezapojili?… to sa zapoja len tí, ktorým včely nehynú? (obr.)…
teda ešte raz, ak na VF, kde sa o úhynoch diskutuje každý rok, napísal včera skúsený včelár že má osem včelníc, všade má adamca, rovnakú metodiku chovu aj ošetrovania voči klieštiku a má úhyny 0-max. 5% na niektorých a na iných stanovištiach, vzdialených len 600m od tých s nulovým spádom (teda aj krajina, peľ, znáška zhodné) má úhyny 60-90%!!
aké teda sa z navrhovanej ankety dajú robiť závery?…u nás na Slovensku viem z pohľadu úľov aký by bol výsledok.. zistili by sme že najviac úhynov je v úľoch typu B…🙂
Petra oceňujem tvoju snahu pomôcť s konkretizáciou otázok pre Tomov nápad, ale výsledky vidím ako symbolické…podobné dotazníky robia v rámci diplomoviek na FB rôzni studenti a počet včelárov, ktorí sa zapoja je tak nízky,že výsledky nestoja za nič…predstavu že sa včelári HROMADNE zapoja do podobnej dotaznikovej akcie, vidím prakticky ako mizivé…veď do takej akcie a je coloss sa nezapojí ani 10 % včelárov……
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 22.01.2025, 19:51:48
Včely stávajú tam kde potrebujú a kde je na bunky miesto….odvolávať sa na klát či varre no… 😉
Pre včely je ”prirodzené" ukladať zásoby v dosahu chovaného plodu a prebytočné zhromaždené zásoby zasa ukladať nad plod… v tom kláte, varre, či v strome ak sa zaplnia bunky hore zásobami, MUSIA POSTAVIŤ POD NIMI BUNKY V KTORÝCH POTREBUJÚ CHOVAŤ PLOD… to je príčina že stávajú pod plodom, tlačia ich dolu zásoby…keď im včelár pichne medzistenu či prázdny rámik do plodiska vystavia ho rovnako ako v medníku , potrebujú chovať plod, resp potrebujú ukladať zásoby…ak im medzisteny dá POD PLODISKO tak ho budú stavať ak nebudú v úli iné možnosti (resp. ich včelár “naláka” cez trúd i plod) ..…
Tome nemusíte ma ľutovať..😉…už som vám sem písal svoje životné postoje a napísali ste že ma nechápete.. no to bolo o roku 89… tak skúsim niečo k EU… ja akékoľvek voľby ignorujem, nebol som ešte v tomto storočí ani na lokálnych voľbách, župných, celoštátnych ani európskych…ALE NA REFERENDE O VSTUPE DO EU SOM SA ZÚČASTNIL A ZAČIARKOL SOM “ÁNO”…nie som naivný, ani som netúžil po lepšom živote, vychádzal som z reality, že je to pre Slovensko dobré…ani si teraz nepochvaľujem, dokážem pochopiť čo vas na Bruseli a ich výmysloch štve a uráža, mohol by som napísať čo štve mňa , ale ja radšej napíšem “chvalabohu že Slovensko je členom EU (a tiež NATO)”
… ale vás samozrejme nezaujíma Slovensko ale ČR kde žijete… neberte moje slová nejako urážlivo (sám som vďačný za rok 1918 a keby bolo referendum o rozdelení Československa dal by som jednoznačné “NIE!”) ale napriek tomu že mam čechov rád a si ich vážim ako staršieho brata musím vám Tom napísať že trpíte neskonalým pocitom velikášstva!…vy chcete životaschopnosť ČR porovnávať s takou veľmocou ako je Spojené kráľovstvo?😲😲😲…preboha zlezte na zem, viem že vám lezie na nervy, keď vám život riadia nejaké iné štáty ale kedy to mali češi inaķ???…o tom kto bude českým kráľom rozhodovali nemecké šľachtické rody s rakúskymi, po 1918 tom o vzniku ČSR sa rozhodovalo mimo čechov, víťazné veľmoci angličania, amíci a francuzi rozhodovali o čechoch, až nakoniec rozhodli neskôr s nemcami o Sudetoch a potom o ďaľšom osude čechov rozhodovalo nemecko (a vôbec sa nezaujímali čo chcú češi, len jeden priklad zo dňa na deň sa začalo jazdiť vpravo, hoci autá vždy jazdili vľavo a na to boli konšruované, nech by niečo také dnes rozhodol Brusel 😅), potom angláni, amíci a rusi v Jalte si rozdelili európu ešte pred skončením vojny a nepýtal sa čechov čo by chceli, amíci ktorí v zápale boja vybehli na “ruské” územie a oslobodili Plzeň museli vycúvať a písať o tom že ďalších vyše 40 rokov sa o českom národe nerozhodovalo v Prahe ale v Moskve je zbytočného a nakoniec a tam aj Gorby “uvolnil” československo z ruského vplyvu a poskytol ho po rokoch k dispozícii zasa západným štátom …chápete čo sa snažím napísať? o českom národe vždy rozhodovali iné silné štáty a to sa nezmení ani do budúcna… preto sa zmierte z EU, možno sa kvôli vnútorným či vonkajším problémom bude EU reformovať, možno sa rozpadne… ale aby ČR vystúpila z EU to nemôžete mysliť ani žartom…jednoducho nikdy nemala ani nemá na to ekonomicky, hospodársky, obchodne ani politicky aby fungovala samostatne…ten váš pocit mi pripomí mravčeka, ktorý ide po moste so slonom a hrdo mu hovorí “ale dupeme, čo…” 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.01.2025, 23:07:02
Tome, Tome…čo zasa po nás chcete… nadávať na EU?..to je tá “SKUTEČNÁ PŘÍČINA.”… neverte tomu, skutočná príčina ste vy, ktorí ste cengali kľúčmi v roku 89, skutočnou príčinou ste vy, ktorí ste v referende o vstupe do EU začiarkli slovko “áno”
je to proste tak, ste v EU, musíte rešpektovať jej pravidlá a môžete nadávať na tie nezmysly, ktoré sa vám nepáčia……
Tome len tak mimochodom, a ak sa vám podarí svojim upozorňovaním na všetko zlé čo nám robí EU presvedčiť veľa ľudí o tom že bez členstva v EU bude všetkým čechom lepšie, čo im ponúknete ako alternatívu?…
Tak na toto, bohužel, nikdo nijak nereagoval ve smyslu: “pokusme se na něco přijít”.
Tom a čo ste čakali? Že tu v diskusii najdeme zázračnú cestu neúhynov? Či najdeme my tu prítomní 3-4 včelári PRÍČINY úhynov na cudzích včelniciach v celej ČR?
vy predsa dopredu viete, že včely im hynú lebo nepoužívajú správny úľ, teda taký ako vy 😉…
na rozdiel od vás, ja to prečo im hynú včely ešte neviem a nemôžem radiť, pretože mám sito v dne a používam prekliaty LG úľ, dokonca ten najhorší ⅔ ..nedokážem z toho čo vám povedali určiť prečo im hynú, keď mne nie..
Môžu to byť nesprávnym ošetrovaním zoslabené včelstvá, ktoré im likviduje ceranae ale môže to byť zoslabená imunita včelstiev z iných príčin ( nedostatok kvalitného peľu či nektáru v horúcom lete, stres od včelára a pod. ) , zoslabené včelstvo ľahšie podľahne apis ceranae... a úhyn môže byť na svete... Teda kvapka ku kvapke až pohár pretečie..
tak som bol pozrieť včelnice, včely vrní, mŕtvoliek za celú zimu tak porôzne, od 30 do 300… a zrejme som zacítil dlaňou že už začali chovať prvé kojičky, pre prípad že zasa tá jar dobehne skôr..
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.01.2025, 19:48:27
Tome neodpovedal ste na moju otázku odkiaľ získali kojičky tu odolnosť, ale korektne píšete že to neviete….no podľa vašej rady som pozrel pilotný clánok a tam to uvádzate : “Princip by měl fungovat tak, že některá včelstva jsou přirozeně imunní vůči virovým k nákazám.”… chápem to tak, že každá včela v tomto včelstve už pri narodení má túto vyššiu odolnosť, vyššiu imunitu a pricíp CHK je o tom , že dokonca pri tvorbe kŕmnej kašičky je schopná túto danosť preniesť do lariev v inom včelstve a včely vyliahnuté z týchto lariev tiež získajú vyšiu imunitu, odolnost voči vírom (len ten efekt sa zrieďuje, slabne)
skúsme spolu uvažovať, že tá vyššia prirodzene odolnosť pôvodného včelstva musí byť odovzdávaná zdedená cez vajíčko od matky (alebo od niektorého otca), bojíte sa slova genetika či dedičnosť, ale prečo ten efekt odolností slabne, zrieďuje sa v druhom včelstve?..zrejme sa presadí dedičnosť vlastností (nižšia odolnosť, nižšia imunita )po ich vlastnej matke ..….
Martine, prepáč ale prišiel mi na rozum starší vtip o mladom nadšencovi hudby, ktorý sa pýtal hudobného skladateľa Chopina ako napísať dobrú symfóniu a on mu odpovedal, že má na to ešte čas…chlapec sa urazený ohradil, že predsa vy majstre ste písal symfónie ako šesťročný ….vieš, čo mu skladateľ odpovedal?, ….áno skladal ale nikoho som sa nepýtal ako to urobiť 😉…
teda k otázke, takéto pokusy chcú skúsenosti a postupov je niekoľko, skôr som uvažoval o NN (ja aj Marx máme LG) ale zrejme by to šlo aj u Blaníka, k tomu sa vyjadrí možno Tom…. Ja by som vložil do plodiska súš medovej farby v čase intenzívneho plodovania matky keď už má zakladené skoro všetko a treba rozširovať …matka je schopná do druhého dňa zaklásť všetko vajíčkami a jednoducho by som včelám v oddelku ponechal na chov matky len matečníky postavené na tomto pláste… samozrejme je to jednoduchšie preložiť už základený plást kde sú aj vajíčka … pozrieš si kde sa nachádzajú a zapamätáš si ich polohu aby si vylámal len iné (ak sa nespoliehaš na svoju pamäť tak si plásť odfoť ). ..ak to chceš mať úplne jednoduché aby si eliminoval riziko že začali včely chovať matku zo starších larvičiek,jednoducho na štvrtý deň vylám nahodené matečníky..ALE TREBA VENOVAŤ POZORNOSŤ TOMU, ŽE ODDELOK ZAČNE PREDNOSTNE CHOVAŤ MATKU, NARÁŽAŤ MATEČNÍKY NA SVOJOM PLODE, NIE NA TOM PRIDANOM!… MARTIN nechaj to zatiaľ tak,😉 ale ak skúsiš držím palce.
Áno pravda je že klieštik oslabuje včelstvá ale nie je potrebný k tomu aby sa nozema rozšírila do kritickej hodnoty,..sú aj iné faktory, napriklad na ceranae ochorie matka a ta už potom šíri spóry cez vajíčka, ..treba si uvedomiť že spóry ceranae sa vyskytujú v rodinách bežne, v niektorých oblastiach boli zistené skoro v každom druhom včelstve , najčastejšie v množstve ktoré vonkoncom nie je nebezpečné.. ale ak včelstvo zoslabne, (stres, málo peľu , vysoké teploty či vysoká vlhkosť), môže dôjsť k problému
…ináč Tom, ta ceranae sa v češtine volá “včelomorka východní”, teda prišla k nám rovnako ako klieštik, len neskôr …
“Nový druh skupiny mikrosporidie objevil v r. 1996 švédský prof. Ingmar Fries v Číně. Druhové jméno bylo vytvořeno podle hostitele – včely východní (Apis cerana). Mělo se za to, že cizopasník postihuje pouze druh Apis cerana. V r. 2005 byl na Tchaj-wanu parazit objeven také v těle včely medonosné. Ve stejném roce ohlásil ve Španělsku nález na včele medonosné Dr. Mariano Higes. V roce 2006 byl výskyt Nosemy ceranae potvrzen ve Francii, Německu a Švýcarsku. ”…
neviem dôvody úhynov v minulosti ale okrem hladu to boli úhyny podľa môjho názoru úhyny spôsobené často hmyzomorkou včelí (nozema apis)…zoslabnuté včelstvá kalili v úli a ak sa nemohli kvôli silnejšej zime preletieť a vykaliť tak často choroba prepukla silno až do uhynutia včelstva
dnes šarapatí hmyzomorka ceranea, ktorá sa nerozširuje v zime a včelstvá nehynú do jari ale je to tzv. “letná nozema” a včely hynú koncom leta a v jeseň (na podzim)… že to najskorej bude práve ceranea príčinou úhynov včelstiev v poslednej dobe…
všetci vieme že pred rokom 2000 bol klieštik aj výrazne väčšie počty a nebol pre včely rozhodujúci…a vo včelstvách bola nozema apis, na ktorú bolo možné použiť KM…. ale v roku 2010 už bolo zistené vo včelách 50% nozemy apis a 50% nozemy ceranea… v roku 2020 už všetky spóry nozemy sú ceranea a na ňu nepôsobí KM a preto hynú včely aj “kyselinárom”…
že to nemôže byť vaša domnenka o mobiloch a sieťach vám musí dať sedliacky rozum… celá krajina je zosieťovaná a zmobilovaná ale úhyny sú 70% v jednej doline a 2-3% za kopcom… hoci majú všade dnes už signál… a po čase zasa hynú inde, kde predtým nehynuli ale signál mali … je to o tom ako sa spory ceranea šíria a či včelár dokáže včas zasiahnuť a zabrániť rabovaniu a rozširovaniu chorôb…
píšete :TAK CO SE FURT BLBNE S MONITORINGEM A POTÍRÁNÍM ROZTOČE, KDYŽ MASIVNÍ ÚHYNY BYLY VŽDYCKY A VY ŘÍKÁTE, ŽE JSOU NORMÁLNÍ!!!
To nie ja vám môžem odpovedať,beriem to ako rečnícku otázku…a že sú úhyny normálne som netvrdil, len to že vždy boli a občas veľké.. (latrína/vitrína😉)