Aktuálně: 2 697 inzerátů262 600 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 14.04.2025, 08:53:51 xxx.xxx.74.195

Tak som včera nahadzoval medníky, včely sú silné, rozkvitajú čerešne, ovocné stromy sú v pukoch a ide týždeň teplého počasia… na tri rodiny som však medníky nemohol dať, včely sú, matka kládla ale ten melicitózny med ich dosť zdecimoval, zoslabli…v podstate si nedokázali v medovici, ktorá bola okolo chumáča vytvoriť dostatočný priestor na chov plodu, musel som im vložiť prázdu súš, med postupne spotrebovali keď začali lietať ale čistenie melicitózy z dna buniek bolo problematické, “kradlo” im čas, menej sa mohli venovať chovu plodu.. teda včely prežijú aj na medovicovom mede, prežijú aj na medovicovom mede s melicitózou ale… niektoré bez problémov, niektoré uhynú alebo sa len “preplazia” do ďalšieho roku, a musia sa “spamätať”… asi to to závisí od množstva melicitóza v tom ktorom úli ….

na fotke je plást po “vyjedení medovicových zásob”, to biele je melicitóza, ktorú vynášajú..…

Obrázek
goro
goro 14.04.2025, 08:53:50 xxx.xxx.74.195

Tak som včera nahadzoval medníky, včelh sú silné, rozkvitajú čerešne, ovocné stromy sú v pukoch a ide týždeň teplého počasia… na tri rodiny som však medníky nemohol dať, pretože ten melicitózny med ich dosť zdecimoval…v podstate si nedokázali vytvoriť dostatočný priestor na chov plodu, musel som im vložiť prázdu súš, med postupne spotrebovali keď začali lietať ale čistenie melicitózy z dna buniek bolo problematické, “kradlo” im čas, menej sa mohli venovať chovu plodu.. teda včely prežijú aj na medovicovom mede, prežijú aj na medovicovom mede s melicitózou ale… niektoré bez problémov, niektoré uhynú alebo sa len “preplazia” do ďalšieho roku, a musia sa “spamätať”… asi to to závisí od množstva melicitóza v tom ktorom úli ….

na fotke je plást po “vyjedení medovicových zásob”, to biele je melicitóza, ktorú vynášajú..…

Obrázek
goro
goro 12.04.2025, 19:12:36 xxx.xxx.74.195

“Co konkrétního, jaký konkrétní postup radíte vy?”

Na každú otázku, ktorú na mňa v tomto fóre dá ktorýkoľvek včelár som odpovedal podľa svojich vedomostí a skúseností. Odpoviem teda aj vám, hoci neverím v to že by ste práve vy a práve odomňa naozaj potrebovali radu😲

...teda vam radím používať systém dadant, kde podmet je 18 mm vysoký, česno je veľké 6 až 72 cm2, pod plodiskom s vysokými rámikmi nie vyššími ako300 mm  (ale môžu byť aj 240mm), umiestnite TL (alebo ho dajte aj nad plodisko ak nemáte samostatné dno a tvorí súčasť plodiska)… do TL  v nízkom nadstavku dadajte  3-5 rámikov na trubčinu  a zvyšok ms …..a na med používajte nízke nadstavky, bez mriežky, pričom ďalší medník podsúvajte pod prvý pridaný, teda priamo nad vysoký nadstavok alebo nad TL, podľa toho v ako systéme fungujete

tento úľ sa vám rozhodne osvedčí vzhľadom na vaše stanovište A ROZHODNE BUDE PRE VÁS NAJVODNEJŠÍ PRETOŽE MÁTE S NIM DLHOROČNÚ PRAX

AK SA MA OPÝTA NIEČO KONKRÉTNE NIEKTO NIEKTO INÝ RÁD MU ODPOVIEM AK BUDEM VEDIEŤ 😉

goro
goro 12.04.2025, 08:59:30 xxx.xxx.74.195

Pane kolego Goro. Váš příspěvek si přečtu až zítra, vydržíte to s hádám viďte. Já ano.😉

😂😂😂… v pohode moje príspevky nemusíte čítať vôbec, (píšem ich pre tých včelárov, ktorých zaujímajú ) vás moje príspevky  zbytočne  rozčulujú, nútia vás ich komentovať a vysvetlovať ostatným že to sú len liberálne žvásty z pseudovedeckých študí. ..strácate tým zbytočne vzácny čas (obaja ho už moc nemáme), venujte ho radšej včelám, vynálezom a odozdávaniu svojich skúseností začínajúcim včelárom....…. 

goro
goro 11.04.2025, 19:10:16 xxx.xxx.74.195

TOM napísal som “Opakujem ak píšete svoje názory, neotierajte si pritom hubu o mňa jednoducho napíšte čo si myslíte"

Vy ste napísali: “Poněkud se, prosím, kroťte, husy jste se mnou nepásl! Já se takto o vás nevyjadřuji a chci nejméně to samé já od vás, jasné?”

v čom sa mám krotiť?   Nenadávam vám, píšem fakty a svoje názory.. prečo ma stále napadáte? Ja sa o vás nejako nevhodne vyjadrujem?… mne je jedno čo vy sem píšete, ale ak tie vaše “originálne nápady” pokiaľ nie sú v rozpore s realitou sú mi ukradnuté …ale ak včely si vedia vodu vyrobiť z cukru tak nemôžte napísať že to nevedia….no slušnosť mi nedovolia napísať, že tvrdíte kravinu…nenapísal so nič v tomto duchu a predsa mám sa krotiť 😲…vymyšľajte čo chcete…

pre martina

…včely uprednostňujú vodu získanú z machu, z trávy, listov z mokrej rašelinu alebo piesku…už sem Tom písal Adamovi že napájadlá včely akceptujú len v núdzi, adam písal že z listov berú…

goro
goro 11.04.2025, 10:20:16 xxx.xxx.74.195

Tome, sorry, ale vaše domněnka:"Povšimněte si i logická dedukce, že včely si umí vyrobit teplo a neumí si vyrobit vodu je také ve včelařině revolučně nová a NIKOHO JINÉHO ZATÍM NENAPADLA!!"

…rozhodne není logická ani pravdivá, ani “objavná”…

X-krát som sem písal chemickú rovnicu rozkladu cukrov včelami, kde sa okrem energie a co2 sa  UVOĽŇUJE AJ VODA, teda včely si dokážu VYROBIŤ vodu z cukru!  

Nieje to veľa ak si dobre pamätám je to asi 6 litrov z 10 kg zásob…ak si to spojíte s tým čo som písal Adamovi o schopnosti včiel zablokovať odchod vniknutej vody z ich organizmu a formou tvorby slín ju využiť…nemusím ďalej písať dúfam …

Opakujem ak píšete svoje názory, neotierajte si pritom hubu o mňa jednoduchonapíšte čo si myslítea3x zduplujte že je to jediné správne tvrdenie…ja vám ho nebudem vyvracať, pretože aj začínajúci včelár vie, že pri nedostatku potravy alebo vody včely naozaj prestanú chovať plod ,najprv “vypijú” vajíčka, potom vysajú  larvy a ak boli vyhádzané nuž…😕

goro
goro 11.04.2025, 09:56:04 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.04.2025, 19:04:34

Tome sorry, nepochopil som že reagujete na prispevok M.S. o tom používaní OP v spojení s pridávaním medníka nad ten prvý NN a že nemáte ani chuť nad tým uvažovat, že nemáte chut si zaťažovať kapacitu mozgu ďalšími novými úvahami keď máte dosť vašich nápadov v hlave  …

vy ste však reagovali na príspevok , torý napísal pár minút predtým a núkal vám porovnávajúce skúšky OP a Blaníka…tu chápem že neni čas ani kapacita..👍

prepáčte NEDOROZUMENIE

goro
goro 10.04.2025, 19:04:34 xxx.xxx.74.195

Tome napísal som:"Poznám však včelárov, ktorí si metodiku MIRA zjednodušili, majú ju menej stresujúcu pre včely aj menej prácnejšiu…stačí si prečítať to čo písal M.S"

MS k medníku zasa napísal :"Ono je třeba také pochopit, že medník včel v OP není vlastně medník, ale funguje jako součást plodiště, i když bez plodu. Zní to divně, ale je to tak 🙂"

Vy ste x krát napísal, že vašetko zo všetkým súvisí a máte zvlášnu schopnosť vidiét veci komplexne a v súvislostiach…ako potom vam logika dovolí napísať, že “Díky, na to nemám kapacitu” 

Akože vytrvalo odmietate uvažovať nad tým, že niekto môže prevádzkovať OP jednoduchšie  ako to navrhuje robiť Sedláček ?… odmietate že v OP možno medníky klásť nad “medník včiel” a nebudú ich včely ignorovať?…. odmietate vôbec uvažovať že včely tento medník nad plodom s peľom považujú za SÚČASŤ PLODISKA pretože v plodisku nemajú miesto na peľ potrebný pre mladušky..a teda logicky tem medník nad ním je “prvým medníkom nad plodiskom”?… nemienite nad tým uvažovať aby to nenarušilo vaše axioma? …

goro
goro 10.04.2025, 18:07:54 xxx.xxx.74.195

“ U středně silného včelstva jsem si všiml, že po mrazech a celkově nepříznivém počasí vyházely plod nebylo ho hodně, ale přece tam byly rozkousané bílé kousky + pár jedinců ve stavu kukly. Nevíte náhodu, čím by to mohlo být?

Že by to bolo tým že pri mrazoch sa včely stiahli k plodu a neboli tak silné aby chumáč pokryl všetok plod a tak ten na okrajoch zachladol, uhynul…a čo s ní včely iné mohli robiť ako ho vyhodiť z buniek vyčistiť ich a pri oteplení matka znovu položí vajíčka …….

goro
goro 08.04.2025, 08:29:22 xxx.xxx.74.195

😉..Tome ppíšete:

Jak tedy můžete vědět, že Blaník není skutečně nejlepší středoevropský úl?

Ja to neviem 😕…A NIKDY SOM TO NETRVDIL, ŽE NIE JE…LEN VY TVRDÍTE ŽE JE…

…samozrejme že 52 pohlaví je blbosť ale čo je potom to SEBAVEDOMÉ tvrdenie o NAJLEPŠOM stredoeurópskom úle? Domněnka či AXIOMA? . …

goro
goro 08.04.2025, 08:16:29 xxx.xxx.74.195

Tome súhlasím s tým čo ste napísal a je to zhrnuté v tejto vete :"Škody způsobené stresem se nedají objektivně vyčíslit, co se ale dá posoudit je etická stránka takovéhoto nakládání se včelami a já tvrdím, že to je týrání."

nikdy som nemal dobrý pocit z OP, ale to ako ho prezentuje Sedláček je otrasné, preto som upozornil v čláku že je to jeho predstava  ja chápem , že predáva medocestá a veľmi sa mu hodí, že pro OP ich musia včelári cpať do úľa už od jari a viac typov lebo aj tie s peľom…

Poznám však včelárov, ktorí si metodiku MIRA zjednodušili, majú ju menej stresujúcu pre včely aj menej prácnejšiu…stačí si prečítať to čo písal M.S., nechá včely aby si jeho včely o OP sami vytvorili počet plástov “na ktorých chcú byť” 😉….

goro
goro 08.04.2025, 08:00:47 xxx.xxx.74.195

Tome obdivujem vašu snahu stále veci vylepšovať..

V tomto prípade však som sa nedokázal dostať do vašej myšlienkovej roviny…nepochopil som podobne ako Mia, čo vlastne chcete po účastníkoch diskusie……

má zbyněk zriadiť vlákno kde sa budú dávať upozornenia na zaujímave diskusné príspevky? Budú tam len odkazy alebo sa tam bude k príspevku diskutovať?..a prečo nediskutovat k príspevku z iného pohľadu, na základe iných skúseností ALE BEZ MARGINALIT A PLKOV, VECNE A HODNOTNE

bolo by to pokope, bola by tam pridaná hodnota od ďalšieho autora, tak ako ste v tom mojom príspevku pre začiatočníkov doplnili dátumy pre podnecovanie či plodovanie.…

goro
goro 07.04.2025, 18:19:59 xxx.xxx.74.195

Karle… môžem ťa ubezpečiť, že  v NN systéme to bez mriežky funguje tiež, už roky včelárim bez mriežky v zostave ⅔ LG (výška rámika 159mm)…. teda tvoj rámik je len o 9 mm nižší a aj keď ja o niečo kratší (LG má dĺžku 448 mm) myslím že by to šlo, len musíš ako napísal Tom ODSKÚŠAŤ!

ToM NIELEN popísal ako a prečo funguje včelárenie bez mriežky v Dadant systéme (teda v plodisku vysoké rámiky a v medníku nízke) ale súčasne napísal aj základné princípy kedy matka kladie do súší vajíčka a kedy nie! …opierajúc sa o to čo TOM napísal je treba dodržať niekoľko vecí aby matka pri NN kládla len v plodisku a  nekládla v medníku a med sa mohol teda točiť len z panenských plástov aj keď tam nie je mriežka. 

1. prívod čerstvého  vzduchu

matka kladie poblíž prívodu čerstvého vzduchu teda v dolnom nadstavku  pri česne ale aj pri očkách ako píše Tom!…ak máš na nadstavkoch pootvárané očká matka bude klásť vajíčka a včely chovať plod nielen v dolnom nadstavku ale na stredových plástoch oproti otvoreným očkám a vytvorí tak bez mriežky taký plodový sloup stredom zostavy a med budú včely ukladať do krajných súší a ešte bude všade aj peľ okolo plodu! …a to nebude klásť len do prvého nadstavku ale do každého, ak budú všade otvorené očká, tak kludne nejdeš plod aj na stredných plástoch v piatom nadstavku! teda očká stále zatvorené (očká sú na nadstavkoch na iné účely - tvorba odložencov a pod.) …súčasne je dobré, prívod vzduchu do dolného nadstavku ROZTIAHNUŤ  ABY MATKA šla viac s kladením na bočné plásty, kde jej privedieš čerstvý vzduch rozšírením česna. Ja mám veľkosť česna cez celú šírku úľa!

2. súše…

matka uprednostňuje na kladenie ako písal Tom tmavšie dielo, kde už sa nejaké včely liahli. Je preto potrebné aby také súše mala v plodisku a aby ich bol dostatok! …dva tvoje nadstavky sú málo na to aby matke postačovali a minimum by museli byť 3 ale vzhľadom na rozmery odporúčam 4!… ja mám plodisko na štyroch nadstavkoch. …v tom štvrtom nie je všade plod, na krajných plástoch majú rezervné zásoby pre prípad pokazenia počasia…. do medníka sa pridávajú panenské súše, na ktorých by nemalo byť ani pár trúdich/trubčích buniek…podobne ako Tom pridávam v medníku (5-7) panenské súše aj medzisteny, včely potrebujú stavať a včelár potrebuje panenské súše…keď pridávam prvý medník snažím sa dať staršie , niekoľko ročné súše …nevoňajú a majú už hrany buniek spevnené propolisom, čo matka môže chápať že si to včely upravili na skladovanie medu a nekladie tam vajíčka ... veľa závisí od sily rodiny a od znáškových pomerov…ak je silná znáška stlačia matku dolu, včely ju jednoducho hore nepustia.. sušia v bunkách med, naťahujú také vrstvičky zo sosáka, a potom už len vysúšajú prúdením teplého vzduch, nová vrstvička a presúšanie… matka nie je blbá, kde je med alebo peľ nekladie (ak niekedy nájdeš vajíčko v bunke s peľom POZOR to kladie trubčica)…výnimočne sa môže stať, že matka nemá v plodisku dostatok miesta a niečo nakladie aj ďalej ako v plodisku, teda v medníku citujem Toma: “nikdy nezaklade víc jak 2-4 plorámky a udělá jen půlměsíčky nad SL polorámku. Tento plod pak soustředím nad oddělek - je současně zajištěno krmení oddělku skutečným medem a ne náhražkou. Prostě zaplodované polorámky se dají využít rozličnými způsoby.”…niekedy pred medobraním sa tiež môžu zložiť takéto plásty do plodiska výmenou za krajne medové plásty v tom medníku včiel.

3. trubčina

Tom detailne nespomína tento faktor, pretože píše o tom v technológii dadantu (Blaníka) ale aj tu zdôrazňuje že keď sa pridáva medník je potrebné aby bola trubčina  pod plodiskom v tlmiči… trubčina totiž pôsobí na matku ako magnet, včely jej síce pripravia, propolisom vyleštia bunky kde chcú aby kládla, ale ona každú voľnú chvíľku kontroluje všetky trúdie/trubčí bunky v úli aby položila neoplodnené vajíčko, pretože práve trubec je zárukou rozšírenia rodu, jej genetiky. skrátka trubčina drží matku dolu , silnejšie rodiny sa vo vyššom podmete postavia trubčinu čo matku drží v dolnom nadstavku …ak včelár preferuje nízke dno, nízky podmet, MUSÍ zabezpečiť aby bol v dolnom nadstavku plodiska vždy trúdi/trubčí plást (SR)!

dalo by sa písať donekonečna, metód je viac, napríklad Tomom spomínané rozšírenie medzier v medníku - vynechať jeden plást s cieľom že včely predĺžia bunky neodporúčam, často funguje len čiastočne (matka položí vajíčka skôr ako včely predĺžia bunky ), a ak aj vystavia med v hlbších bunkách sa im horšie vysušuje a môže obsahovať viac vody! … tiež sa používa MK (medná komora) medzi medníkom a plodiskom, kde sú plásty s medom ale treba si uvedomiť že toto síce matku v plodovaní zastaví, ale súčasne sú včely menej aktívne v nosení do medníka a môžu zaplniť plodisko a vyrojiť sa…tiež včelári niekedy vkladajú mriežku len pri zoslabnutí znášky a pri obnovení znášky mriežku vyberú… niektorí včelári (aj ja 😉) majú sito miesto dna a matka sa drží s plodovaním pri čerstvom vzduch, teda dolu…

zostručním:

trubčina dolu, česno do šírky, veľké plodisko cez 4 NN s tmavými plástami, ako medník včelára  5-7 nadstavok… A DOBRÁ ZNÁŠKA …😜

AKO NAPÍSAL TOM SKÚSIŤ!!!

goro
goro 07.04.2025, 11:51:05 xxx.xxx.74.195

“Od roku 2019, když jsem napsal první příspěvek o tiché loupeži, se domnívám, že se jedná o genetickou vadu matky, která nese gen nedostatečné obrany vlastního úlu.”

osobne sa prikláňam k tomu názoru o genetike (kyseliny nepoužívam a neviem sa teda vyjadriť či sú pri ich použití častejšie TLO) pretože môj kamarát ,bývalý šéfredaktor slovenského časopisu Včelár , rozchovával “Slovinky”…. teda vozil priamo zo Slovinska inseminované matky a potom predával F1. No práve tu sme sa stretli s tým, že slovinky od neho (v podstate “pravé kranky”) sa správali naprosto netečne k cudzím sliedivkám… pustili do úľa každú včelu a preto % tichých lúpeží v úľoch kde boli tieto matky bolo nadpriemer vysoké… čiže ten genetický vplyv matky tam môže byť…

goro
goro 07.04.2025, 11:39:35 xxx.xxx.74.195

všeobecná informácia začínajúcim včelárom a o prepážkach (blinovkach)

Čo je to komorovanie?

Cieľom komorovania je zúžením priestoru v ktorom sa nachádza včelstvo vytvoriť v úle lepšie teplotné podmienky pre plodovanie. V podstate táto veta v sebe zahŕňa všetko ale nie je to tak jednoduché.

Pod komorovaním sa v podstate skrýva niekoľko postupov: 

a) uteplovanie

Je to dlhodobo používaný postup tradicionalistov, ktorí pred zazimovaním rodiny v jednom nadstavku odoberú plásty na ktorých nie sú zásoby ani včely a vložia namiesto nich uteplivku napr. polystyrén. Zúžený priestor umožní včelstvu dobre hospodáriť s teplom, úspešne prezimuje a pri nevyhnutnom jarnom podnecovaní sa rozbehne k spokojnosti včiel aj včelára. Tento systém „komorovania do zimy“ umožní prezimovať aj slabšie včelstvá a nie je potrebné kŕmiť veľké objemy zásob. Treba ale na to pamätať na jar a zásoby včas doplniť. 

b) Skutočné komorovanie 

Je to postup, ktorý sa robí vo včelstve na jar, keď sa odoberú neobsadené plásty, včelstvo sa ponechá len na plástoch, ktoré v nadstavku obsadzuje a od zvyšného priestoru úľa sa oddelí teplozdržnou priehradkou/prepážkou/blinovkou. Pri použití komorovania v úľoch typu dadant (vysoké plodové plásty a nízke medníky) postup komorovania slúži ešte ďalším dvom veciam. Včely sa ponechajú na plástoch ktoré obsadzujú a plásty ktoré sú zo zásobami sa ponechajú v úli za prepážkou/priehradkou a čistočne ich odviečkujeme/poškrabeme rozperákom, čo prinúti včely prenášať zásoby zpoza priehradky do plodiska, čím sa vyvolá silný „podnecovací efekt“, matka začne intenzívne klásť a včelstvo rastie ešte intenzívnejšie. Druhým faktorom je že vyčistené plásty ak sú preplodované – čierne sa dajú z úľa vyhodiť, za prepážku do plodiska sa nevrátia ale ich nahradíme medzistenou, čím v plodisku dochádza k potrebnej obmene diela. 

c) Optimalizácia plodiska 

V posledných rokoch sa komorovanie zaradilo do technológie ošetrovania včelstva s vysokým rámikom v plodisku, pri ktorej sa včelstvo celoročne drží zakomorované na „optimálny počet“ plástov v plodisku. Tie sú celé vyplnené len plodom a všetok med je vytláčaný do nízkych medníkov. 

pre bližšiu informáciu o „optimalizovanom plodisku“ napíšem sem postup, ako ho popísal môj priateľ Jozef po školení u propagátora tohto systému Mira Sedláčka: 

Pri systéme využívajúcom optimalizáciu plodiska sa včelstvá zakrmujú na maximálne 15kg zásob, počíta sa automaticky z jarným podnecovaním. Včelstvá zimujú v zostave VN z podstaveným nízkym nadstavkom. Niekedy v januári sa včelstvá zakomorujú na chumáč, teda približne na 5-alebo 6 plástov, ostatné zásobné rámiky sú za priehradkou/prepážkou. Potom okolo 20 februára ak sú teploty aspoň nad 5-10 stupňov Celzia sa robí druhé komorovanie a to na počet zakladených plástov, teda včelstvá sa zúžia väčšinou na dva plásty jeden plodový a jeden krajný zásobný, z ostatných plástov sa včely ometú a plásty zo zásobami sa odviečkujú a dajú za prepážku. Zo včelstiev sa odoberie podstavený NN a pod vysoký nadstavok sa dá utepľujúca vložka, aby včely mali nízke dno. Ak je ponechaný plodový plást na 80% zakladený, tak sa spoza priehradky/prepážky do plodiska pridá ďalší plást, najlepšie zásobný. Takto sa postupne pokračuje až kým plodisko nemáme v počte 5 alebo 6 plástov. Ostatné plásty z poza priehradky/prepážky do prvej znášky odstránime, mali by byť vyčistené a ak nie, tak sa použijú pre odložence. Ak včely začnú vytvárať chumáčiky v prázdnom priestore vysokého nadstavku a začína znáška ,tak im pridáme cez materskú mriežku prvý medník takzvaný medník včiel, ktorý v sezóne nevytáčame. Na tento medník ako znáška pokračuje sa pridávajú ďalšie nadstavky, z ktorých už odoberáme med. Po ukončení sezóny a vytočení posledného medu začneme kŕmiť a do plodiska pridáme medzisteny. Ak plodisko bolo na 5-6 rámikoch pre plodovanie , pridáme 2-3 medzisteny, jedna do stredu plodiska a ostatné na kraj. S kŕmením začína v júli/červenci a kŕmi sa až do augusta/srpna priebežne v menších dávkach do kŕmneho nadstavku NN, preto aby vo vysokom nebol plod umačkaný zásobami. Niekedy v polovici augusta/srpna až v septembri/září sa tento kŕmny NN nadstavok podstaví pod vysoké plodisko a včely sa ešte dokŕmia priamo do vysokého plodiska. Cieľom je aby si včelstvo vytvorilo nad miestom sedenia na vysokých plástoch v hornej časti dostatočný veniec zásob a mohlo v zime plodovať pod utepleným vrchnákom.

goro
goro 07.04.2025, 10:14:44 xxx.xxx.74.195

Tome a zasa dookola,…

”že vy Goro nevíte jak včelařit líp než já."

NIKDY SOM TAKÉTO NIEČO NENAPíSAL TAK číTAJTE POZORNE! NIE ŽE SOM TO NIKDY NENAPÍSAL, JA SI TO ANI NEMYSLíM..

jediné čo som písal je že môj postup pri včelárení v NN (nie ten váš , kde ste rotoval.🤔) je menej namáhavý a vyžaduje menej práce AKO Váš POSTUP…a za tým si stojím, 

dokonca vám verím že vo vašich podmienkach je to najvhodnejšia metodika a úľ..

ja NENAPADÁM vašu metódu, je dobrá, ste s ňou vy aj kolegovia fungujúci s ňou spokojní… a verím každému slovu, ktoré sta napísal o Blaníku…

mne len vadí, že jeho kvality a snažíte dokazovať úbohými útokmi na iné úle a iné postupy…a ako tým povýšite hodnotu Blaníka?… ak niekto nepochopí jeho výhody tak ho k Blaníku chcete “dokopať” tým že mu dokážete že všetko ostatné je horšie?

..no držím vám palce…

goro
goro 07.04.2025, 08:58:39 xxx.xxx.74.195

“už jakémukoli vašemu údaji nebudu věřit"

👍👍👍

správne tak to má byť…

ani ja neverím KAŽDÉMU vášmu tvrdeniu/domněnke, napríklad že adamcov úľ s rámikom 39 x 24 cm je to najhoršie (samozrejme po LG😉) a naprosto nevhodný pre CR…toto vaše tvrdenie mi prišlo na um u kamaráta Honza Kolomého v klimatizovanom sklade s tisíckami rámikov 39 x 24 cm, stovkami úľov a samozrejme s tonami medu v súdoch.. 

Proste každý včely chová ako mu vyhovuje, ja chápem že rokmi vicibrený a FUNGUJÚCI sustém vám vyhovuje a nezištne ho ponúkate k použiu iným včelárom ale nepovažujem za správne zvyšovať jeho kvality tým, ŽE ZBYTOČNE ZNEVAŽUJETE INÉ ÚLE A POSTUPY… je to únavne (trošku aj úbohé) a zbytočne provokujete k tomu aby tým iným včelárom sa snažil niekto vysvetliť, že nemusí byť všetko čo píšete o iných úľoch (nie o Blaníku) pravda, hoci to často uvádzate  ako AXIOM … … … 

…

goro
goro 07.04.2025, 08:31:45 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 06.04.2025, 21:49:25

Adam , ak môžem, len doplním aj svoj názor, 

píšeš “Med je hydroskopický a tudíž na sebe váže vzdušnou vlhkost, sám navíc nějaké procento vody obsahuje i jako zavíčkovaný. Tvrdá stropní folie ani plexisklo ne, měl jsem obojí. Na Ukrajině používají plátýnka, teď jsem to zahlídl i u Bezrukova, který včelaří v ležanu. Mně vyhovuje zapropolisovaná síťovina tak, jak ji potřebují včely.”

Áno med resp. zimné zásoby  obsahujú 17-18 percent vody ale včely HO TAKÝ HUSTÝ NEDOKÁŽU CUCIAKOM NASAŤ, cez cuciak dokážu dostať len cukrový roztok (med) ktorý má obsah vody 28-30% !…áno med je hydroskopický a preto si včely dopredu odviečovávujú postupne zimné zásoby aby   tá vzdušná vlkosť ho nariedila.. ale  ty tvojim včelám nechávaš vlhkosť z úľa uniknúť…TO ŽE VČELY PROPOLISUJÚ NA UKRAJINE PLACHETKU A U TEBA SIEŤOVINU JE VLASTNE ICH ODKAZ ŽE CHCÚ TEN STROP MAŤ NEPRIEDUŠNÝ…takže verím, že tebe to vyhovuje ale nemyslím si že to tvoje včely potrebujú ako to píšeš, proste utesnia ten strop do takej miery, koľko sa im podar zohnať propolisu…samozrejme prežijú, včely v núdzi dokážu odoberať aj ten med s 18% vody, len je to pre ne namáhavé, funguje to ako pri krmení nerozpusteným kryštálovým cukrom (sú aj také praktiky)  včela SLINAMI ROZPUSTÍ NA POVRCHU TROŠTIČKA CUKRU/HUSTÉHO MEDU A RIEDKU KVAPÔČKU NASAJE, ZNOVU SLINAMI ROZUSTÍ…atď…. K tomu aby bola schopná tvoriť v zime sliny, má v tomto období zablokovaný odchod vody vznikajúcej pri konzumácii cukov do výkalového vaku a v tomto uzavretom cykle funguje … priedušný strop môže byť na úle cez zimu, ale rozhodne to nie  je pomoc včelám v čase keď začnú chovať plod, pretože okrem vody uniká aj potrebné teplo… v pohode používaj čo ti vyhovuje, ale teraz o tomto čase by tam mala byť folia/igelit…

Aby to nebolo  len negatívne, tou svojou sieťovinou PRINÚTIŠ  včely aby nanosili do úľa viac propolisu a ten je pre zdravé prostredie v úli dôležitý….

Keď sa tu takto “prezentujete”, tak som nebol očkovaný proti korone a to u nás dávali penzistom za každú injekciu 300 € (7 500 Kč) 😉…. a na voľbách som nebol v tomto storočí ešte ani raz, zbytočne svojou účasťou umožňuješ aby parlamentné strany si podelili aj za tvoj hlas príspevky od štátu (ak to teda funguje ako u nás).