Protože nám vládnou ubožáci, kteří hájí zájmy hrstky ekoteroristických aktivistů víc, než drtivé většiny občanů, zůstává i tento hrozící problém jen na nás samotných. Viz můj příspěvek v tomto vláknu ze 13.3.24
V mnoha svých příspěvcích tvrdím, že se děje, hlavně u mladé generace, že lidi ztratili schopnost bezpečně rozpoznat dobro od zla, krásné od ohavného, slušné od neslušného, šlechetné od podlého. Došlo mi, že moje tzvrzení mnozí myslí, že si Podblanický včelař jen něco vymýšlí aby buzeroval mladé a neslušné staré. Proto upozorňuji, že jsem to nevymyslel já, ani Komenský. Byl to Sókratés. Mimochodem, vděční Athénští spoluobčané ho za to popravili, hlavně že jim morálkou a etikou prý kazil děti. Už dávní Athénští občané dobře věděli, že zbohatnout se dá snadněji šmejdovstvím než poctivou prací a o prachy šlo především už tehdy, demokracie nedemokracie. (Platón i Aristoteles tvrdili, žili v době kdy byla “mladá”, že nemůže fungovat). A tak se zbavili učitele, ketrý jim kazil děti tím, že je učil co je slušné, šlechetné a krásné. Ano, byl to on kdo vymyslel etiku. (vyučuje se etika ve školách?)
Přidám co jsem já vymyslel. Tvrdím, že přirozené je být svině, proradně zákeřný s.áč. To jde každému nějak samočinně a být zloduchem se nemusí nikdo učit, to máme naprogramované. Proto jsem ateista, protože tento fakt koliduje s tvrzením, že je člověk stvořen k obrazu…
Jenže pro obecné dobré je nutné, ve shodě s tvrzením Sókrata a jeho žáka Platóna a jeho žáka Aristotela a dalších, dennodenně se sám každý jeden snažit a usilovat bojovat se svou přirozeností a vyvíjet nemalé úsilí být dobrým, slušným, šlechetným. A to vyžaduje, hlavně pro někoho, nemalé úsilí a dnes přišla doba, že drtivá většina, hlavně mladých, nechce vynakládat ŽÁDNÉ úsilí.
Ovšem kdo by slušným člověkem být chtěl, k tomu je ale nutný prazákladní, řekněme Sókratem definovaný předpoklad, umět rozpoznat, sám každý jeden ve svém nitru, co je správné a co patřičné není. Já se o to celý život snažím, proto se někým nezabývám a někomu se vyhýbám a často mi stačí první pohled a obyčejně se v dotyčném nespletu. Ano, zbohatnout se tak nedá…