Aktuálně: 2 663 inzerátů263 476 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 25.02.2025, 21:55:31 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.02.2025, 20:55:24

Jirko, konečně zajímavá debata. Snažím se navázat na Gora, doplnit ho a proto odpovídám jakoby jemu.

Jednou pro vždy. Jedna z výhod Blaníku je, že nemůže nastat co poisuje pan kolega Goro. I kdyby včely ulily vysoké rámky až dolů a zavíčkovaly, zasednou v TL.

Tady odbočím k tomu, co mě naučila máma. Vč není debil a přestalo brát krmení když bylo pevné dno a ony “věděly”, že si musí nechat prázné buňky jak píše Goro. Ano, některé vč, patrně geneticky nedostatečné (prostě vadné) ulilo samo sebe i když pod sebou nemělo prázdný N nástavek. Někdy to asi nepřežilo a tudíž Darwin - blbé geny zmizely.

Asi bych raději koupil nové plasty (kolik rámků, 2 nebo pět?) a vrátil je, než bych se trápil a trápil včely. Jak jinde píše pan Malina, chceš mít vopici? Musíš mít na banány! Bude to jeden prodělek, který se nebude opakovat a tady vidíte in natura, co je danajský dar. Dneska jsem telefonoval s Petrem a dozvěděl jsem se od něj moudro jeho, bohužel už zesnulého tatínka. Je to přesně o této situaci (ta rodina jsou odjakživa zemědělci). Tonda měl životní krédo. Když se dostal do takhle blbé situace a prostě se nedalo nic dělat a prodělalo se. Toníkovo heslo: “zavorej to a zapomeň”. A jen blb udělá stejnou chybu podruhé. Navíc ve vašem případě to neyla chyba, dárce vám chtěl udělat dobře, ale nějak to dopadá jinak. Tudíž nejchytřejší je zavorej to a zapomeň!

Správně jste vydedukoval a píšu to i pro Martina, nenapadlo mě to, prostě tečou nezavíčkované zásoby. V dutině stromu by se to vpilo do humáče, co byl pod včelami a vyživilo by to bakterie té “mikroflóry”, která tam nemohla nebýt. Já toto nijak neřeším, vyřeší se samo. Prostě vyčistím podložku, kterou tam mám celoročně a i od žáků je chytré se učit. Petr se naučil včelařit ode mě a já nepřišel na to jako on, udělat si vaničku s vodou a podložky umýt vodou se saponátem a opláchnout mimo vaničku čistou pitnu vodou. Od letoška to tak začnu dělat, Petr se divil, že to nevím. Fakt mě to nenapadlo, šmudlal jsem to dosud vlhkým hadrem. Petrova finta je vlastně dezinfekce bez chemikálií, je to tak?

A víte, co bych s blbými rámky uděla já? Blaník je na délku (TS) uvnitř 422 a rámek s oušky 415. Pak se vejde naležato do dna. Vemte prázdný NN, do něj položte ty blbé rámky, neodvíčkujte, ale jen poškrábejte a podložte je tak, aby k nim mohly i zezdola. Vyberou je tam. Bude jim to nějakou dobu trvat. A až zesílí a hrozilo by, že v prázdném NN začnou stavět kraviny, celé to odstraníte. Kapišto?

Právě u toho oddělku čekejte rekord. Už jsem to vysvětloval. Slabé oddělky, jak je nazývám “lazárci”, vždy předvedou neskutečný výkon. I když nedají absolutní rekord, na to, jak málo to potřebovalo práce, jak málo krmení a málo všeho, málo nástavků, rámků a tudíž souší na zimování a td, to dá na kilo včel nebo na jednu včelu několikanásobný výnos než kmenové vč.

Všiml jsem si toho už v mládí, ale dodneška jsem to nedokázal dotáhnout do vždy funkční, tedy univerzální provozní metody. Pověnuju se tomu patrně v jiném vlákně. Je to opak mejnstrýmového a stále papoušklovaného bludu o chovu POUZE silných včelstev. Je to naopak a to nejen kvůli medu, ale celkové vitalitě.

Tom50
Tom50 25.02.2025, 20:57:06 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 25.02.2025, 14:28:37

Ten druhý palec je ode mě. Jen jsem chvíli netušil, že jste Adam Malina. Nebylo by lepší se prostě zaregistrovat a přestat se schovávat? Nebo máte nějaký důvod?

Z vašeho příspěvku mě nejvíc zaujalo toto a hodně jste mě tím pobavil a usvědčil sám sebe, že vůbec netušíte která bije:

Ano nejspíš by jste musel mít nějaké hardware navíc, ale třeba by to tak bylo lepší pro Vás i včely. Tuháč můžete dát včelám na jaře kdy na něm podle toho co jsem se dočetl v pohodě přežijí. Možná by jste se svými znalostmi a zkušenostmi našel jiné, ikdyž pro vás ne tak výhodné a bezpracné řešení

Znám to banánech když chci mít opici. Ale. Žil jsem leta bez jediného úhynu a že nastane zdr indispozice jsem sice mohl předpokládat, ale tak já žít neumím, abych se ráno bál vstát, že upadnu, bál se sednout do auta, že mě nějakej zdrogovanej magor (drogy se smí - liberalizmus) sestřelí ze silnice a nebo že mě sklolí infarkt, když mám zlátané srdce z Homolky a td. A tak se stalo co se stalo.

No a k vaší naivitě. Jestli zredukuju počet vč na 25, pak bych musel dát pod každé vč 3 NN tuháče. Protože ale musím mít TL a v nich, i když bych tam měl jen 4 trubčáky, stejně se tam vejde jen max 6 rámků a tak prostě letos ten tuháč - nejméně 70 NN, neudám. Kapišto?

A co pak s nadbytečným hardvérem až vyprázdním 70 NN tuháče? A co se stovkami zbytečných - nadbytečných rámků?

Ale jste dobrej, uvažujete a debatujete a to je super. Pokračujme.

Tom50
Tom50 25.02.2025, 10:14:12 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 25.02.2025, 09:12:27

OK, beru vaše vysvětlení a nenafouknutí. Podle vašich vět jsem poznal, že jste vzdělaný člověk a jak vidím, i slušný člověk. Ano, nemám rád liberalizmus a z politiky, která udává světonázor jednotlivých lidí, se odvíjí úplně všechno. 

Taky nemám rád alternativce, jak píšu dnes panu Gorovi a vysvětluji to příkladem s alkoholem za volantem.

To s Vírou a škodami, jaké napáchala a u velké části lidstva dosud páchá plně potvrdím. Ovšem disponuje-li někdo rozumem, elementární slušností a ohleduplností k celku, jak může být libeál a jak může být alternativní včelař?

Moc nerozumím vašemu názoru, že kdybych včelám nevzal jarní med, že jsem mohl mít méně úhynů. Rozumím tomu tak, že vy chováte včeličky aby bylo krásně včeličkám, ať to vás klidně stojí co to stojí, viďte? Ale takhle včelařinu vidí jen sluníčkoví popletové. Já se snažím chovat včely proto, aby z nich byl maximální úžitek a zůstaly při tom zdravé a živé (tudíž jim rozhodně nebrat VŠECHEN med jako to dělá například OP). Mě je jedno jak je včeličkám, není mi jedno jak je mě, pro včely málokdo udělá tolik co já a které to ani tak nedají, patrně nebyly OK (toto je velký posun v mém názoru). Jarní med je tady u nás jediná jistota v roce, nemeduje tu akát ani lípa, malina vychcípalala co tu je, nic z toho není a medovice na smrkách by bylo snad lepší,a by už nepřišla nikdy. Jetel červený tu kvete až po vytáčení koncem července (a je spíš pro zlost, už nechceme rozplodování), nepěstuje se tu slunečnice a když někde dají svazenku nemeduje a ještě horší je tady SPORADICKY pěstovaná pohanka. V lukách jezevci vytrávili jeteloviny a větrosnubné jílky, bojínky a lipnice včelám nedávají ani pyl a tak louky jsou pro včely pouště. M.S. jasně vysvětlil, že se mu špatně jarní med prodává, nechce ho a nevede tudíž včelstva k tomu, aby jarní snůšku měl a dokázal vytěžit. Ovšem o to víc medu chce z dalších zdrojů a plodin a tudíž nejde srovnávat praxi mojí a jeho. Vám nějak nerozumím. Kdybych nevytočil jarní med, vloni asi 30 kilo na vč, pak bych musel mít chladný sklad s teplotou do 10 stupňů a hlavně o asi 100 nástavků a tudíž asi 1.000 rámků víc, protože jeden NN 15 = asi 15 kilo medu. K tomu mi zbylo asi 60-70 NN tuháče, co bych s tím proboha dělal? Už nyní mám těžce zamotanou hlavu co udělám s tím loňským tuháčem. Už je jasné, že chci redukovat počet na max 20-25 vč, tedy na polovinu, ale i tak budu mít nedostatek hardvéru a fakt se mi nechce vyrábět další nástavky, když po mě nikdo včelařit nebude. Dochází vám toto všechno pane kolego? Umíte si to vůbec představit?

A tak dále. Ale ukazuje se, že se s vámi dá diskutovat. Tak jo, já vůči vám uberu ze své protiliberální a protialternativistické  rétoriky a vy uberte z alternativního pomatení. Co vy na to? Zakončím to prastarým vtipem o rybářích a jejich přehánění, jak mohou každý ubrat ze svých tvrzení:

Jeden se chlubí, že chytil štiku dlouhou jeden a půl metru. Druhý dí, že to nic není, on prý vytáhl lucernu a v ní ještě hořela svíčka. Štikař nevěří té svíčce a lucerník prohlásí: “uber štice 80 centimetrů a já zhasnu svíčku.”

Tom50
Tom50 25.02.2025, 09:42:51 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.02.2025, 09:02:06

Ale notak. Vy velmi často nevyvratitelné argumentaci říkáte poučování, vnucování, přesvědčování. Nejsem hloupý a vím, že hlupáka je nejsnazší k něčemu dovést nenápadně tak, že návodnými otázkami, drobnými pochvalami a bezpočtem příkladů aby na věc přišel jakoby on sám. Pak se cítí vítězoslavně a vůbec si neuvědomuje, že sám nepřišel na nic. Ale to není můj styl. Jasně říkám kdo dělá jakou chybu, umím přiznat svojí chybu a jasně tvrdím, že o některých věcech slušný člověk nediskutuje a tudíž že v těchto věcech neplatí ani demokracie, ani polkorektnost (nejen politicky, ale nijak korektní se já nesnažím být nikdy) a už vůbec, že na něco nelze mít jiný NEŽ JEDINĚ SPRÁVNÝ NÁZOR. V tom jsem tu asi jediný! Pro zženštilé liberály jsem surový, nelidský, neliberální, nesluníčkový a pro “sněhové vločky” jsem tutově hulvát a ti moje články vůbec nemohou číst, protože by se z nich psychicky hroutili. Tam to doverdl liberalizmus, ke Ensteinově “generaci idiotů”. Mám povahu v zásadě jako jeden dědek za mořem a protože on má jiné možnosti, začaly se dít věci! A ty věci dopadnou i tady na nás. Bolestně, protože budeme muset nějak přežít co liberalizmus v Evropoě (i jinde) napáchal a nejdřív to napravit. Protagonisté vědí, že tentokrát jim to nejspíš sametově neprojde a o to zuřivěji budou dštít liberální síru z pódií. Ještě za zbytky prachů co mají na účtech ze zámoří.

Někdo nechápe začátek převratných změn, já ano, já věděl, že vždy v historii, často za minutu 12 nastane zlom a věci se začnou vracet k normalitě. Nevěřil a nedoufal jsem, že se toho dožiju a bál jsem se občanské války. Ta hrozí pořád, váleční štváči, Rozvědčík a někteří komedianti chtějí nahnat hlavně mladé chlapy na jatka. A začalo to tak nevinně a bohulibě, že se dovolilo mít vlastní, i KDYŽ ÚPLNĚ BLBÝ názor. 

Jak to souvisí se včelařinou? No, za komančů včelstva nesměla být chována v nerozběrném díle. To je jeden apříklad a podobných příkladů bych našel jen u včelařiny víc. Jako není možné dovolit chlast za volantem, i když mnozí MAJÍ VLASTNÍ NÁZOR, že po alkoholu řídí nesmírně krásně a ne pokaždé, kdy někdo jede nalitej někoho zabije, tak podle stejné logiky by nikomu nemělo být dovolen Varré systém, medná kráva, japonský úl a jiné alternativní zhovadilosti, protože BY TO MOHLO způsobit újmu jiným včelřům a kvůli úbytku včelstev by to NOHLO ohrozit všechny lidi tím, že by ubylo opylovačů. 

Tyhle argumenty jsou nevyvratitelné a vím jistě, jak vytáčí liberální část kverulantů do běla. Nikdo ale toto neumí vyvrátit nijak než nesmysly o právech jedince (i za cenu poškození ostatních), nebo nadávkami, či použitím dogmat , o kterých se nediskutuje = právo jedince nad právy celku a nebo zavile tupým mlčením.

A Goro, když se vám nelíbí, že jste liberál, tak jím nebuďte, co vás nutí mít liberální názory? Už to fakt, i ti nejpomalejší to mohli pochopit nejpozději 20.2.2025, není in a není to trendy, už je to trapné. Stejně trapné, jako byli Jakešovci, když v Maďarsku začaly změny, v Polsku svobodné volby, v Berlíně bourali zeď a naši pablbi vydali stokorunu s Gottwaldem. Je na každém kam se chce zařadit a jak chce být okolím vnímán. A nejen vy pane Goro, pamatujte na odvěkou moudrost: “Kdo chvilku stál, už stojí opodál”.

Tom50
Tom50 24.02.2025, 22:00:43 xxx.xxx.139.254

Tak další poznatky. Já mám letos úhyny, neznal jsem je, už na mě došlo. Je to důsledek toho, že jsem v klíčové době onemocněl a nepostaral se o včely tak, jak bylo potřeba. Jenže to se může stát i mladému, úraz, pracovní povinnosti, nějaká nenadálá situace podobně, on se tak jako já důchodce málokdo může točit vlastně jen okolo včel.

Často tu zmiňuji kamaráda Petra, nemá čas sem psát. Má Blaník, 14 vč a vše mu přežilo, 5 vč pokrmil asi 4 kg cukru, nebraly mu a tak je nechal jako já na melecitoze. Jenže je o 60 m níž a o 15 km dál (od České Sibiře) než já a hlavně, od začátku prosince měl 5 proletů, já ani jeden!!!!!!!

Petr žije ve vsi, kde podle něj (mě, ale já ty lidi neznám) včelaří další dva mladí chlapi nad 40 let. Jakýsi Pepa, inženýr, ví, jak jsem proti očkům a prodyšnému stropu a stejně vyzimoval bez jediného úhynu svých 8 vč sice bez oček, ale s plně prodyšným stropem (zvím jak přesně a dám to sem). Žádné rámky ani náznak plísně, v úlech sucho. Já mám asi u poloviny na podložkách mokro a spodní TL bývají zjara dost plesnivé. Pepa vše OK. Vlastně zkouší, domluvili se s Petrem, že když nezkouší kdo by měl = Dol, holt zkoušíme my. 

Nejdřív mě to rozladilo jako zpronevěra “víře svaté” v posvátný Blaník a jeho ortodoxní zásady. Pak mi došlo, že uvidíme co se bude u Pepy dít dál a že vlastně jeho pokus vítám. Průběžně sem budu dávat vědět. Mám za to, že Pepa po prvním masivním proletu zlikvidoval prodyšné stropy a nainstaloval a teď nevím, zda igelity a nebo tvrdé stropní průhledné folie. Myslím, že bude mít kvůli prodyšným zimním stropům pomalejší jarní rozvoj, ovšem fakt mě zajímá, co když ne? Pak by bylo potřeba zkoušet dál a případně poopravit základní dogma Blaníku. Protože jsem starý, je nutné abyste to vy mladší věděli a zkoušeli to. Ale asi ne jako dobrodruh Pepa, že u všech svých vč, ale myslel bych si třeba u polovičky.

Tom50
Tom50 24.02.2025, 21:25:40 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 24.02.2025, 20:09:22

Tak tohle je tak logické a jasné, že by bylo nutné to zdůraznit!! Mě toto nikdy nenapadlo, že to je vlastně svého druhu očkování, ale dělám přesně to samé, nikdy nic nelikviduju, i když odd neměl jiskru a nelíbil se mi, zmačknu matku, ale vše rozdělím mezi ostaní. Kamarád Petr vše takové síří a pan Goro taky.

Tak mě napadá. Jsem velkým odpůrcem jakékoli dezinfekce kromě vyškrábání a vyžehnutí. Nechci aby včely musely žít ve dřevě nasáknutém louhem, Savem a dokoce ani obyčejnou sodou. No a není třeba vysoká odolnost mých včel způsobená právě tím, že jim rozhodně nedělám sterilní podmínky?

Tom50
Tom50 24.02.2025, 21:17:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 24.02.2025, 20:34:05

Tak napřeskáčku. Podle fotky jste zúžil málo, až bude slušně, vyndejte ještě první rámek. Vy jste je vlastně moc nezúžil. Jaká je to míra? A máte pěkně čisté HL, gratuluji, takhle to udržujte celý rok.

V úle mrzne, zvykněte si na to. Nicméně že by mrazem vyletěla víčka a zásoby vytékaly jsem nikdy neviděl, neslyšel. Co se u vás děje netuším. Ochutnal jste to? Pění to? Raději jim to vemte a dejte něco, co neteče. Ale jestli to nemá kyselou, ztuchlou chuť a jestli nemáte jiné rámky, dejte to do komor. Později, až bude hezky a pokvete jíva, tak to pak spotřebují bez problému.

No a ty plastové rámky. Vím o tom výrobci a žasnu, že se najde magor, který to koupí. Existuje ještě jeden magor a ten nedělá VM mezi patry nástavků a časopisy, bohužel i Dymák - určitě nejlepší časopis, tomu dovedovi otiskují články. Zoufale chybí rozum a vzdělání u zákazníků a ochrana státu v podobě závazné státní normy. Tohle je důsledek liberální cochcárny, že si někteří dělají co chtějí. Obyčejně se tu nelíbí moje brojení proti liberalizmu a tady máte výsledek a důkaz mých slov, jak se ta zhovadilá ideologie pak projevuje v praxi a běžném životě. Jestli se vy mladí nevzpamatujete a neuděláte liberalizmu konec, připravte se, že civilizace skončila.

Plastové rámky nesprávných rozměrů za každou cenu ven, plásty později, až bude lepší počasí a začne se projevovat první stavební pud, je nutné vyřezat a dát do správných louček a plastové kraviny vyházet do kontejneru na plastový odpad. Jinou cenu to nemá. Žádné našikmo do komor nedělejte a jestli jiné zásobáky nemáte, odpreparujte jednu boční loučku, nějak si poraďte. A budiž toto varování aby nikdo nic tak blbého nekupoval.

A že jste si na něco nevzpomněl a nenapadlo vás? Klid, berte to jako že se to tak stát mělo. "Všechno zlý je vždycky taky k něčemu dobrý" říkávali předkové. Pořád jste o hodně před mnoha jinými začátečníky, ti si kraviny, co dělají a nebo nedělají včas, co by dělat měli, vůbec neuvědomují a myslí, že je to tak správně. Vy máte velkou šanci stát se včelařem velmi rychle - myslí vám to.

--------------------------------

Jestli jste tu nenašel jak se zařezávají plásty do jiných louček, ptejte se, vysvětlím to, poněkolikáté, znova. Zrovna tak jestli máte odd na 24 a chcte 30, ptejte se. Myslel jsem si, že je to běžná praxe a s hrůzou zjistil, že si s tím většina vůbec neví rady.

Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:57:24 xxx.xxx.139.254

Tak jsem měl konečně hromadný prolet na stan K, na stan R jsem se nedostal, tam to ale trochu létalo v pátek nebo čt, už nevím přesně.

Takže. Na jednom stan jsem nahlásil 10 vč, zazimoval 12 a 3 padla. Padlo tedy jedno kmenové. Toto stan nedostalo ani deko cukru a jen jednu léčbu acetonvaridol 25.12.2024.

Na Stan K je to horší. Dnes tam byl hromadný mohutný prolet a už je úplně jasno, mám za to, že už nepadne nic. Z 20 hlášených kmenů žije 14 + 6 slabých oddělků na cukru. Zítra už zkusím zužovat, má tu být pěkně.

Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:41:58 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 22.02.2025, 07:59:59

Dále by mě zajímalo toto: dejme tomu včely nebudou mít ještě po proletu budu chtít do nich vlézt

Moc se vám omlouvám, přehlédl jsem vaši větu, že když půjdete do včel když není po proletu. No, to nesmíte udělat. Tak je záhada proč vás a asi i dílo úl, všechno, pokálely vysvětlená.

Je rozdíl, když se měly možnost proletět několikrát za zimu. Ale letos nebyly moje včely venku od začátku prosince a vlézt do nich by se stalo co jste popsal. Vlastně dneska byly venku prvně a všechny, konečně tady byl hromadný prolet.

Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:35:41 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.02.2025, 10:15:16

Máte pravdu.

A nebylo to přikazování co máte komu psát. Psali jste spolu s Adamem a tak jsem navrhoval, neradil a nenařizoval, co byste mu mohl sdělit. Se mnou on komunikovat nechce, nemám alternativce rád a léčím tvrdou chemií a tak jsem pro alternativce asi prašivej. Každý, když se mu nastaví zrcadlo a dokáže se mu argumenty, že se mýlil a vymýšlel blbiny, nechce uznat, že byl pošetilý a neuměl to SPRÁVNĚ domyslet, ale nemá rád toho, kdo mu dokázal jeho omyl. Tak už to na světě chodí.

Tom50
Tom50 24.02.2025, 09:35:08 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 24.02.2025, 09:00:38

Čekal jsem, že toto napíšete vy a nebo někdo jiný. Ano, na první pohled je v tom rozpor. Vidím to takto, hlavně u vědomí, že velice dobře znám ty dva s obrovským počtem VD kilometr od vás.

Ten mladý je nevzdělaný flink, viděl jsem u něj zjara přeživší včely na 3 rámcích na začátku března, kdy v jednom včelstvíčku bylo asi 40 buněk zásob. Další dvě z jeho tehdy 4 měla tak po 15 deka zásob, čtvrté mrtvé hlady. Na otázku jak krmil, že 5 kilo cukru. Je to tak 9-10 let. Tehdy jsem mu do jeho Adamců dojel k sobě pro zásobní rámky a tři vč jsem mu zachránil.

50 m nad ním je starý pán, Ing. Ale už před pár lety byl těžce nemocný, pak se z toho nějak vyhrabal a myslím, že opět omarodil a nemohl a vč zanedbal. 

Ano, na 100% si vaše včely přinesly domů nemoci, na které vám pak padly. A VD by mohl být indikátorem toho, jak se kdo o včely stará, tedy v ČEM včelaří a hlavně JAK. 

A jak píšu stále dokola, ti, co se starjí mizerně a je jedno, zda z hlouposti a nebo ze zdravotních důvodů, pak ohrožují včelstva všem kolem sebe. Pak to odnesou nevinní. A jako to často bývá u autonehody, viník obyčejně přežije a hůř dopadnou nevinní.

Taky uvidíme jak dopadnu se svojí téměř neléčbou proti VD tady na Sibiři já. A jak na tom budou mí sousedi a tvrdím, že já v doletu svých včel nebudu mít nikoho jako vy ty dva. Je nás ve spolku jen pár a většina má míru 37x30, jenom já 39x30(24) + NN = tedy Dadantsystém a pouze panenský med. Celkem měli malé úhyny, Adamiti asi dvojnásobné než Čechoslováky (já jsem na tom nejhůř ze všech). Nezávisle na mě málokdo (jen jeden včelař) používá Formidol, prý ho děsivě zdražili a tak si ho ostatní neobjednali, odpar KM nikdo a o šťavelce jsem neslyšel. Používají Gabon a Varidol a co na schůzích slyším, tak díky obětavé předsedkyni a nákazovému referentovi ošetřují vč přesně podle metodiky pro použití těch prostředků, například nikdo nenechá Gabon do jara a skutečně jde za měsíc ven. 

Vlastně jsem zapomněl, jeden, co začal včelařit z mého popudu tu má Blaník a padla mu dvě slabá a “pofiderní” vč, slabý poroj a pozdní odd ze 7 vč, přesněji jednotek. 

Ještě se Tome vracím. Včelaříte na rozhraní dvou okresů a přes kopec jsou dvě vsi, v jedné byly BF a o těch nevíme nikdy nic. Bylo by dobré se popídit v jejich spolku, jestli sdělí jak na tom v těch dvou vsích byli.

Tom50
Tom50 23.02.2025, 22:42:09 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 26.11.2024, 21:03:19

Mrzuté je, že na toto jasné, stručné a naprosto snadno pochopitelné (díky stručnosti zde není prostor na jiné výklady) vyjádření VŮBEC NIKDO NEREAGOVAL.

Pro pravověrné je to asi stejné, jako říct v kostele že Bůh neexistuje. M.S. (i já) máme štěstí, že se za rouhání už neupaluje.

Tom50
Tom50 23.02.2025, 22:20:09 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.02.2025, 21:27:30

Na jednu stranu je Adam důkazem, že alternativci fakt už vymýšlí kraviny, zkusil bych ještě vysokou podestýlku!

Na druhou stranu i já vymýšlím a dělám pro mnohé nesmyslnosti, protože když se nic nezkouší, není šance na nic přijít.

Hlavně ale Adamovi zkuste vysvětlil, že kleštík včelí - VD nezpůsobuje úhyny včelstev. Kdysi jsem to přirovnal k zablešenému vlčákovi, má pak tupější zuby a nebo méně hlídá?

Za velmi úsměvné považuji, jak alternativci vymýšlí nesmysly, ale přitom jedou na vlně mejnstrýmového boje proti škůdci, který ale nijak významně neškodí (nikdo ho v úlech nemusí mít viz Blaník). Tedy když se včelstva zaopatří pomocí moderních, nikoli však alternativně nesmyslných metod.

Dám příklad opravdu pro jednoduché. Když se absolutně věřilo v Boha a nikdo si bez Víry neuměl představit život ani práci, věděl každý, že je nutné se pořád modlit růženec a bylo nutné zajistit, aby bylo klokočových kuliček dost pro zvyšující se potřebu růženců. Jeho kuličky jsou z keře klokoče. No a představme si uvědomnělé pravověrné modliče, kteří by úplně odlesnili Evropu aby bylo kde pěstovat klokočové keře, protože prostě bez modlení růžence se nedá pracovat, radovat se, truchlit, prostě žít, což v té době věděl naprosto jistě úplně každý. 

Trapné? K smíchu? No ano a přesně tak já vidím alternativce. Byli by neškodní, kdyby mejnstrým nejel v té kravině boje s kleštíkem. A proč mejnstrým pořád vidí kleštíka jako všechno zlo? No protože z léků proti němu mají mocní kšefty a ti mají takové prachy, že nedopustí, aby se mohlo uznat, že je kleštík včelí okrajová záležitost a mají dost peněz i na podpalcení (granty) vědcostutů, kteří chotně vypracují na zakázku studie na cokoliv. A dokonce se mejnstrýmu daří rozeštvávat včelaře na skupinu ortodoxních alternativců proti tvrdochemikům. Přitom kolega Adam píše bez chyb a je jasné, že je to vzdělaný inteligentní člověk. Jen mozek si dal vymýt propagandou…

Nevím pokolikáté zopakuju pro Adama, že léčím minimálně, jinde včera píšu, že stan R dostalo jedinou léčbu acetonvaridolem 25.12.2024. Podle jeho logiky se moje vč, vůbec nekrmená cukrem a zimmující na 100% melecitozním tuháči, neměla dožít listopadu 2024. Padlo tam jen 25% vč a jen od začátku pofiderní oddělky. Nevím už jakou řečí to mám sdělit aby to i alternativci pochopili. A nemám hlubokou podestýlku. Kdo to nemůže pochopit je jediné vysvětlení NECHCE.

Zkoušíme neléčit proti VD ani jednou za rok, nijak, ničím, jen úlem a metodou Blaník. Ano, s plně rozběrným dílem a mezistěnami. Jsme asi za alternativci zaostalí.

Tom50
Tom50 23.02.2025, 20:09:24 xxx.xxx.139.254

Tak jsem duševní zvratky anonyma nechal vyhnít a ukazuje se, že tihle končí, nadávají všem kolem sebe a nechápou, že šou skončila a že nastává nová doba. Náš bolševický rozvědčík chce lít další miliardy do prohrané války a ožebračovat lidi a stará megera chce žít v demokracii a neuvědomuje si, že my staří máme už lehnout na hadr a neku.vit to mladým. 

Baví mě co se děje a popravdě, už jsem nedoufal. Teď začnou člověkům v tísni, chvilkařům, evropským hodnotám, elfům a dalším zbytečníkům docházet prachy a jsem zvědavý, zda jim činnost zatáhne maďarský žid Soros. Kdo ví, jestli je ještě živ, mám dojem, že to je jen strašák jako byl v Orwelově 1984 Emanuel Goldstein a nakonec i Velký Bratr, osoby, které nikdy nežily a byly jen symboly. Náš bolševik z Hradu na náměstích uvádí chvilky nenávisti jako třeba dnes. 

Kopíruji sem kousek z Wikipedie (dovolil jsem si podtrhnout v čem se to podobá dnešku) z popisu románu 1984, aby bylo každému jasné, o co v aktuální válce jde:

Udržovací válka 

Válka mezi mocnostmi v Orwellově světě není vedena proto, aby byla vyhrána, ale aby byla udržována, aby obyvatelé nebohatli a neměli čas přemýšlet. Válka udržuje obyvatele ve strachu a odrazuje je od emocí, jichž by se mohli těšit v dobách míru. Válka udržuje nepřátelství mezi mocnostmi a svým způsobem je motorem nejenom ministerstva míru ale i Strany. Vlády všech mocností jsou si toho velmi dobře vědomy a záměrně udržují status quo.

A najednou přijde Trump a hodí do tohlo liberálům vídle a ti teď kvičí a nevědí, která bije a nejsou štont pochopit a smířit se s tím, že nastala nová doba. Někteří neumí včas a bleskurychle převlíknout kabát jako Zucekerberg… A ti si to dopijí do posledního hořkého doušku a myslí, že jim to všechno projde jako prošlo soudruhům po roce 1989. Moc bych na to na jejich místě tentokrát nevsázel. Jako se pouči Trump z prvního prezidentství, snad se nyní poučí i lid. I když na lid bych taky moc nevsázel, tedy na jeho inteligenci.

Tom50
Tom50 23.02.2025, 09:26:55 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 23.02.2025, 07:59:16

Protože už bude březen, stačí kilo? Ale dáváte těžké otázky, prostě musíte si načíst kolik zásob asi tak - je to hlavně podle velikosti ponechaného prostoru, datumu, průběhu počasí jaké má nastat, ale taky jak moc jsou už rozplodované - je nutné ve vč mít. 

Jen odhaduju, v životě mě nenapadlo to vážit. Ale jestli je bedna 24 plná medu, má asi 24-25 kg. Bedna 15 má asi 15,5 kg medu a tudíž bude bedna 30 asi 30-32 kg. No a děleno 11 rámky něco kolem 3 kil když bude oboustranně zavíčkovaný (tak narvaných rámků se zimními zásobami je velmi málo, spíš takové nejsou). Ale já to takto nikdy neměřil, nevážil, děláte z toho moc vědu. Tímto přístupem se nikam nedostanete, teoretizujete už 5 let, včely máte třetí zimu. Jste těžký oříšek, pro mě rozhodně.

Aby bylo úplně jasno. Doba pro pohlídání hlavně TS aby nedošly zásoby v rámcích mezi česnem a hnízdem už minula, to se vztahovalo k začátku či půlce února. Za týden má být asi 15 stupňů, příroda se neskutečně rozjede. Zúžíte až to půjde a až tak nevadí, že bude už 1.3. Nezapomínejte jak funguje blinovka. 

Ještě se vracím. Mrzí mě, že si pořád neuvědomuju, protože mám i Adamcovu míru, že na třicítce obyčejně NIKDY ŽÁDNÝ PROBLÉM NENÍ!!! Navíc na této míře je někde nahoře pod HL a v rozích skutečný med a taky proto, tedy zásoby nedojdou a taky mají lepší kvalitu, tak proto jsou včely na 30 vždy lepší.

Tom50
Tom50 23.02.2025, 09:14:19 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.02.2025, 08:21:54

Nepřekvapuje mě, že jste progresivec, jste liberál, to já dávno vím. Jenže teď právě skončil penězovod a uvidíme. Stejně tak u nás brzy neuslyšíme o Chvilkařích, sice se Pánek asi prací živit nepůjde, o ty hlavní se Soros postará, ale nastává změna a jak říkám, uvidíme. Navíc mě nevadí bývalí komunisti, tedy dokud je oligarchická mafie neinstaluje na Hrad. Mě spíš vadí dnešní neomarxističtí liberálové = novodobí bolševici. Protože ti dnešní mají k dispozici moderní technologie a zbraně jako třeba to, co valná většina musela povinně podstoupit, když chtěla smět na oběd do restaurace, proto není vyhráno.

Fico za měsíc stihnul jednat s Putinem, Erdoganem, Orbánem, Muskem, navštívil Papeže a sklidil ovace ve stroje v USA za svůj projev. Zatímco náš Brněnský kašpar s oslíma ušima - někdo myslí, že to jsou uši zaječí, sedí doma a mlčí a nikdo ho nikam nezve a nikdo se s ním nebaví. Ale patrně by někteří Slováci chtěli mít v čele stejnou nulu. 

Někteří i u nás chtějí ww3 a já jen doufám, že se jí podaří zabránit.

Tom50
Tom50 22.02.2025, 22:04:30 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.02.2025, 21:39:10

Přesně řečeno!!!!!

Jsem polepšený kuřák, ale když jsem zvažoval ve svých 50, zda krásně s kouřením umřu a nebo ještě zkusím, blbě, bez radosti trochu žít, zvolil jsem sice B, ale zapřísahal se, že nebudu ten polepšenej debilní mravokárce. A nejsem a tvrdím, že, řečeno s klasikem: “Žena je žena, ale dobrá cigareta je pokouřeníčko!”

Jsem proti zákazu kouření v hospodách. Komu vadí, nemusí tam lézt. Komunisti před polednem sebrali ze stolů popelníky, vyvětrali a podávali obědy a ve 14 hodin zase vrátili popelníky na stoly a dovolili kouřit. Ale jen tam, kde se vařilo a tudíž jedlo, pivnice byly buzerace ušetřené. To fungovalo dokonale, ale EU ví všechno líp. EU se rozpane a myslím, že už letos, už začalo převlékání kabátů, zatím pomalé, ale ono to zrychlí a některým se v palici nerozsvítí jako Cukerbergovi a nestihnou to. To je jasné. Co jasné není je, jestli se EU nepodaří rozpoutat ww3.

Mrzí mě jen, jak Tom4 reagoval, že jsem si mohl odpustit to o chlemtání dotační a jiíné EUšlichty prasaty, co jsou zrovna u koryta a dalších chlemtačích, co chlemtají zbytky šlichty, co velkým prasatům odpadne pod koryta. Mnohá ta prasata budou od chlemtání dotační EU šlichty odstavena. Jenže kobyla, která chcípá, nejvíc kope. Jsem zvědav, jestli se i nyní soudruhům progresivním liberálům generálně odpustí. Nemělo by!

Slovákům závidím Fica a normalitu. Ale vyhráno není.

Tom50
Tom50 22.02.2025, 20:47:05 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.02.2025, 19:26:41

Děkuju vám a děkuju i panu Gorovi za držení palců. Fakt už věřím, že mi něco přežije a hlavně bude k něčemu.

Zapomněl jsem na 6 slabých (ultraslabé jsou 3) oddělků u baráku. Proletěly se, žijí. Hned mám lepší náladu. A nepřehlédněte v jiném vlákně proč (asi) padla vč Tomovi4 na externím stan, které “zdědil” (koupil si to) po mě.

V uplynulých 6 dnech denně porazím, rozmanipuluju, naložím na vlek a doma složím (z větší části pořežu, naštípám a uklidím) asi jeden PRM dříví (popravdě spíš je to kubík). Už zase skáču přes kaluže. Bohužel jsem ateista a tak nemám komu poděkovat (děkuju dětem a přítelce, bez nich by to nebylo). Jestli se dožiju, za 3 týdny mi bude 69 let. V životě (kromě donucení v základce a učňáku, místo vojny jsem stavěl dálnici) jsem v životě ani na milisekundu necvičil. Když se ptali W. Churchilla novináři, čím to je, že se dožil v plné tělesné síle a duševní svěžesti vysokého věku, odpověděl: “No sport.”

Tom50
Tom50 22.02.2025, 19:21:36 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 20.02.2025, 13:06:04

Ovšem přišly mi výsledky vyšetření zimní měli v lokalitě, kde jste měl úhyny. Sice nemám už včely tam co vy, mám ale svoje zdroje ionformací. Máte 1.160 m vzdušnou čarou směrem na západ (ve směru údolí a ne tedy nějak přes kopec, ale přímým směrem) dva dovedy. Jeden má 3.000 ks VD u 38 vč = průměr 79 brouků na včelstvo a 50 metrů pod ním má včely  další dobrotisko a ten má u 3 vč 77 brouků a tedy 26 na včelstvo. Takže opět není viníkem Blaník, ale skvělí sousedi. Ten menší je včelařsky nevzdělaný mladý člověk, slušný chlap a druhý je trochu arogantní Ing. a včelařské vzdělání mu nechybí, věk o málo méně než já. Přímo ve vsi, kde máte včely, asi 300 m od vás je ale další se 4 vč a nemá ani jediného VD v zimní měli.

Všichni vaši sousedi mají 24, jak jinak. Ten ve Zd měl ale donedávna asi 15-20 vč., najednou má čtvery.

Tom50
Tom50 22.02.2025, 18:17:37 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.02.2025, 17:27:59

Anonym si v životě nepřečetl o chovu včel nic. Pochybuju, že by měl několik včelínů a tak stoprocentně nezná odbornou terminologii a nazývá úly včelíny. To dá rozum přece, že když je malá bedýnka pro čmeláky čmelín, je větší bedna pro včely včelín. A hned je noha v nohávě, když může být ruka v rukávě!

Taky takovou blbost jsem ještě nikdy ani neslyšel, že by někoho mohlo napadnout, že by vysetím nějakých kytek před úly mohla vzniknout rabovka. Ta nevznikne ani vysetím kytek před stovky včelínů s tisíci včelstvy. Anonym stoprocentně ještě neslyšel o kočování, kdy se dávají úly a dokonce celé pojízdné včelíny přímo do kvetoucího pole.

Když tvrdím, že by včely měli smět chovat jen lidi, kteří projdou školením a dostanou oprávnění až po složení zkoušky, že vědí o čem je řeč, tak tady máte všichni důkaz. Ale jak jinde píše M.S. Tihle rychle o včely přijdou a bude od nich pokoj. Ale než jim to uhyne a oni se na to vys…, tak bohužel zamoří včelstva i pořádným nevinným včelařůn nejrůznějšími chcípavkami.