»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 03.04.2025, 09:38:05
Slovo zmatečný jsem asi nepoužil, hlavně jsem to ale tak nemyslel. Vaše práce mi přijde nepřehledně sepsaná jak říkají Češi: “Z jedný vody načisto” , ale jen něco a nikoli posloupně, jak je zvykem. A to mě poněkud zmátlo.
Není lehké začít nějak a tak se ustálilo, že včelařský rok začíná v podletí. Pak následuje co je podletí a co se v tu dobu se vč děje, jak se chová, projevuje a jaké jsou jeho potřeby v tu dobu. Jenže vy jste začal předjařím - prolety. JHasně, nyní je ta doba,a le když nezačnete v podletí, začátečník, který zazimoval blblě pak neví, kde udělal a v čem chyby v ZAČÁTKU VČELAŘSKÉ SEZONY - PODLETÍ a pak se ve vašem popisu může stěží orientovat.
Vysvětlím vám, možná se přidaá i někdo další, co myslím. Dám sem témata vašeho článku a vložím výhrady, proč to mě nedává moc smysl a domnívám se, že začátečník reagovat nebude aby nebyl za blbce.
• Prelety - PŘEDJAŘÍ - podle nadmořské výšky a místního mikroklima od asi 20.2. do 15.3., kvete jen líska
• Prikrmovanie/ Podnecovanie ČASNÉ JARO - 15.3. - 1.4. kvete jíva + některé další rostliny
• Liečenie PODLETÍ - 15.7 - 30.9. od konce květu lípy
• Stavebný rámik ČASNÉ JARO - JARO - konec květu jívy, první projevy stavebního pudu
• Plodovanie - no a zde jste se dopustil zobecnění.
Následuje směs teorií, jakoby opsaných z nějaké učebnice - já se naopak snažím mejnstrýmové bludy uvádět na pravou míru, počítání denního kladení vajíček a podobné, ale praktického nic. Tohle je ta část, kde jsem se ztratil. A také tam vidím dost nepravd nebo nepřesností a tak, jako jste to přešel vy pár obecnými větami, se, podle mě, nic vysvětlit nedá.
Vámi uváděné plochy plodu a kolik a kdy se z nich vylíhne včel jsou velmi eufemisticky řečeno nepřesné, spíš úplně mimo. Tak, jak jste to podal by se zdálo vše nesmírně jednoduché s nadné.
Nesedí mi počty. Jestli je 1 dm2 dělplodu asi 400 včel z jedné strany, tedy 800 z obou stran, pak by z vámi uváděných 100 dm2 bylo 80.000 včel.
Dále, dosáhnout 100 dm2 plodu v jednom úle, když snůška začíná květem špendlíků a třešní, což je díky klimazměně na většině území Česka v první dekádě dubna (4 měsíc), někdy ale už na konci 3 měsíce, je v podmínkách ČR nemožné. Vysvětlím na nejběžnější české míře 39x24. Ta se jen pro představu počítá i se dřevem. Ovšem čisté plástové plochy je na jednom rámku asi 7,5 dm2 jednostranně a tudíž oboustranně 15 dm2. Vašich 100 dm2 plodu asi 40 dní před snůškou. Jasně, vy píšete o květnu = pátý měsíc, ale to je u nás už polovina jarní snůšky pryč!!! A u vás na východě Slovenska, kde se už projevuje kontinentální klima, to musí být ještě rychlejší - jistěže záleží na nadmořské výšce. Ale vy to podáváte v obecné rovině a vůbec neudáváte naprosto STĚŽEJNÍ údaj o své nadmořské výšce ani dobách rozkvětu vůdčích rostlin u vás.
Ale vraťme se k vašemu příkladu požadavku 100 dm2 40 dní před snůškou. To je u české Adamcovy míry takto: 100 dm2 : 15 dm2 = 6,7 rámků plodu od loučky k loučce, tedy až do horních rohů a v rámcích by už nebylo místo na jedinou buňku zásob a pylu. V praxi v tuto dobu V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEBUDE NIKDY PLOD NA CELÉ PLOŠE RÁMKŮ. Z toho vyplývá, že by se muselo jednat o asi 10 rámků plodu. Jestli má ale úl jen 11 rámků, první krycí je vždy bez plodu a poslední by měl být SR, pak 40 dní před 1.5. - to je 20.3. NIKDY NEBUDE NA VĚTŠINĚ ÚZEMÍ ČR v žádném včeslstvu požadovaných 100 dm2 plodu. Jestli bude mít úl dva VN Adamcovy mkíry nad sebou, pak se vše ještě nejméně o týden zpozdí a navíc reálně hrozí včely z plodu, který neměl potřebnou teplotu při svém vývoji a výsledkem bude vyšší náchylnost k nemocem jako jsou viry a NC a v důsledku větší % úhynů.
Ve vlákně o bludu a stále papouškovaném pravidle 40 dnů jasně vysvětluji ještě jeden, VEŠKEROU tak zvanou ODBORNOU literaturou ignorovaný fakt. Matka se nemůže rozklást z několika desítek či malých stovek vajíček denně na 2.000 (ani vámi uváděné množství líhnutých včel 1.300 - 1.400 denně) a více vajíček denně a trvá jí to několik dní než “najede” na tento plný výkon. Odhaduji to na nejméně 7 a spíš 10 dní. Těchto, nejméně asi 10 dní je tedy nutné přičíst k době papouškovaných 40 dnů! Jenže pak je tu ještě přirozená mortalita zimních včel, které právě v tuto dobu odcházejí, někdy tak hromadně, že vč zjevně zeslábnou.
Ovšem pozor, moje tučně zvýrazněná věta říká úplně CELÝ mejnstrýmový a stále papouškovaný blud. K tomu, aby se vč rozplodovalo, rozhodně nestačí přání včelaře. Tak zpátky k realitě z výšin teorií.
Jestli předpokládám začátek největší snůšky 1.5., musí moje včelstva začít najíždět na na maximální plodování o asi 50 dní před kýženým datem 1.5. Tudíž 50 dní před znamená 10.3. Ano vážení, čtete dobře, vaše vč by musela nejpozději dne 10.3. začít razantní přípravy k maximálnímu plodování. Výš jsem vysvětlil, že jim to, ZA OPTIMÁLNÍCH PODMÍNEK nemůže trvat, ta příprava, méně než 10 dní. Až ode dne, kdy by matka kladla 2.000 vajíček denně (Gorem uváděných 1.300 - 1.400 je už málo) smí včelař počítat oněch magických 40 dní.
------------------------------
Jestli jsem pane kolego Goro měl na mysli, asi ani ne polemizovat (tady není o čem), ale uvést některé věci na pravou míru a nebo je upřesnit, myslel jsem třeba konkrétně toto. Píšete správně, že tady to bude “viset” dlouho (pokud to neskončí jako IF) a tudíž by tu mělo viset něco, co nejde najít v prastarých teoretických blábolech a nekonečně papouškovaných bludech nestorů a co víc odpovídá realitě první čtvrtiny 21 století.
Pořád nabádám začátečníky, ale i pokročilé, které vývoj zajímá a úrovní svého odborného vzdělání neustrnuli v době převěšování plodu a omezování matek v kladení, aby se nejprve nadrtili vše co tvrdí stará odborná literatura, konfrontovali to s nynější realitou - vývoj se nikdy nezastaví v ničem a tudíž se nezastavil ani ve včelařství a mohli tak porovnávat obecné neměnné pravdy a zákonitosti s realitou dneška. A z toho všeho pak uměli dedukovat i co pravděpodobně nastane.
Nedávno jsem dával příklad idiotské slečny, co chtěla být virtuozkou jako Vanessa Mae, ale přišlo jí zbytečné, namáhavé a moc dlouhé mnohahodinové dennodenní cvičení na housle po dobu mnoha let a chtěla ho vynechat a být rovnou tou světovou virtuozkou. Tak se každý začátečníku zamyslete, jestli uvažujete jako ta slečna a nebo jestli skutečně chcete včelařit na civilizované úrovni 21 století.