Jenže to objemové krmivo se dá doplňovat průběžně právě tím granulovaným senem nebo lučenkou, to je také objemové krmivo. Trvá to, než to sežerou, to je pravda, ale zase proti opadnutí je to dobrá věc.
Přeji, ať se mu v novém ustájení daří 🌻🙂
Vím, ale měla jsem čas tam zajet tak 2-3 x v týdnu na 1,5 - 2 hodiny. To by se asi moc nevykrmil ani granulovaným senem. Ona tam zaběhla až za tmy po práci ( snad )na chvilku, jen aby sežrali kyblíky.
Dostával v minulém ustájku ( teda doufám že i když jsem tam nejela ) vojtěškový úsušky, granule pro rekreační koně, oves,melasu a slunečnicový semínko. Ale pokud chybí objemový krmivo, tak kyblík to nenahradí. Poslední týden se teda na něj asi vykašlala úplně, protože jsem odvážela veškerý krmivo co jsem tam nechala, že by za ten týden měl dostat…..v neděli dostal ode mě a v pátek ráno jsme odjeli. Tak jsem tam nechala na ty 4 dny a v pátek jsem to odvážela všechno….
Tak Aluška psala, že tam byla i v týdnu…každá den se to asi nezajistí, a ano, není to všespásné, ale lepší párkrát týdně než drátem do oka.
A pokud je to jen trochu možné, pěstovat nějaké koňokolegy, nás je cca 12 majitelů a se dvěma udržuji velmi vzájemný, slušný a kolegiální vztah…ustajovatel není všemocný a co si budeme, ne vždy jsou jeho rozhodnutí ideální. Myšleno obecně, ne všude to funguje.
Bohužel tam byly jen 2 kobyly ustajovatelky a Cipísek. Už je naštěstí pryč, tady se dá dokupy. Už tu jednou bydlel, asi před 11ti lety a byl kulatej až až. Jasně byl mladší. A jsou tu krásný kopce. Zatím chodíme jen na ruce, ale až nabere, má se na co těšit 😀
Jeden norickej vychrtlík….v novým stádě se mu líbí, je tam 6 pinďourů. Trochu se na něj vysíral 10ti letej kladrubák, ale Cipísek si nenechá nic líbit, tak si kluci poměřili pindíky a už je od kladrubáka klid . Když jsme šli dneska na procházku do lesa, tak po nich Cipísek volal a zpátky chvátal do ohrady. Taky se byl namočit v jeho milovaným rybníku. Už se těším na léto, to se budem koupat pořád. Zkusím si vzpomenout a udělat fotku každý měsíc, abych měla srovnání, jestli se lepší.
Když už jsem to nakousla, tak to napíšu celý a delší, proč si myslím že je hlavně hladovej a ne nemocnej. Dva roky v zimě balík sena pod sítí, koně v blahobytné kondici, seno přivezl vždy prodejce rovnou z louky a dalo se pod plachtu, takže bylo suché. Vloni poprvé měla seno z louky od její matky, nebyl čas a kdo by balíky přivezl, tak se válely na louce a vesele do nich pršelo. Když už se přivezly, nemohly se dát pod plachtu, protože byly vlastně vlhký. Takže do nich pršelo vesele dál. Loňské jako Cipísek zhubnul poprvé, ne tolik co letos. Takže přijela vetka ( sama má koně ) dělaly se krve a jestli nechybí selen. Vše bylo v pořádku. Věřila jsem, že se přes léto na trávě vyžere ale neuvědomila jsem si, že oni ty pronajaté pozemky nijak neudržují ( nebudou do toho přece strkat peníze, když je třeba za čas budou muset vracet. To mi bylo řečeno před měsícem), takže tráva řídne, ve výběhách je hlavně mech, kopřivy, bodláky, husí noha, náletové křoviny atd. ( ty nálety jsem třeba v létě vyřezávala, aby se nezmenšovaly pastviny a kydala hovna a oni se jeli koupat, je přece horko). V srpnu jsem raději zavolala i zubařku. Říkala že na jedný stoličce malej háček, jinak zuby cajk ale vzhledem k věku by už mohl mít počínající paradentozu v předních zubech a ať nedáváme síť na balíky. Takže se síť přestala dávat a seno tuhle zimu bylo ze stejný louky jako tu minulou a opět balíky celý prochcaný vodou. Protože jsem v zimě měla šéfa dlouhodobě v zahraničí, dostala jsem se k koním často přes den a zjistila že často nemají vodu a všimla jsem si, že některý balík jim nechutná ale ona ho tam nechá třeba měsíc, ať do toho čučí a vyhodila to až když to bylo skoro shnilý v krmišti. Když dostali balík kterej jim chutnal, sežrali ho do 10ti dnů. No a tak se mi vlastně došlo, že jak je čím dál míň trávy, tak se pře léto nestihne vyžrat a poslední 2 zimy jsou balíky ze stejný louky a je tam něco špatně, možná kusy louky podmáčený a kyselá tráva , tak sežerou minimálně o 6-8 balíků míň než by měli, tak zhubnul ještě víc, i když jsem mu dávala krmení. Ovšem jestli ho dávala i ona v dny kdy jsem tam nebyla, to nevím. Jinak je to kůň veselej, živej, neprojevuje žádnej dyskonfort, že by ho něco bolelo, teď v novým ustájku lítá s ostatníma po velikým výběhu jak drezurák, zajímá se co se děje, když jsme šli na procházku tak hulákal na ostatní do ohrady než jsme došli do lesa.
Jediný řešení bylo odejít do lepšího, tady to jiný už nebude, kometa ví jaká byla máma ustajovatelky…jo a jiný seno zatím nekoupí, má tak na dva roky dopředu.
No tak doufám že se nažere a bude v poho. Snad to má hlavu a patu 😀, je to dlouhý 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 04.04.2026, 05:45:42
Apetit má, na kyblík s vojtěškou, granulema a ovsem se těší. Některý balik sena nechutnal všem třem koním co tam byli, možná zrovna nějaká kyselá tráva. Ustajovatelku to nezajímalo, nevyměnila za jiný, přitom je nakoupila za 300 korun velký balík. Ale plíseň bude ve všech, celý rok do nich prší, když jsem jim tahala seno z jiného balíku tak se z něj prášilo i uprostřed. Se žvýkáním problém nemá, brala jsem ho pokaždé ven popást kde už roste tráva a žral plnou hubou. Když se jim podařilo přetrhat pásky než elektriky za kterýma jsou uklizený ostatní balíky, tak ty co jim voněli vyžrali od prostředku. Samozřejmě jsem tam ty koně nechala 😁 ať se cpou.
Viděla, několikrát týdně, každý den prostě nemůžu. Když jsem tam zrovna nebyla tak nemůžu za to že třeba celý den neměli vodu a balík sena sama taky nenakulím. Je strašně těžkej a to seno jim nechutnalo. Jednak balíky plesnivý a možná i blbej druh trávy. Jediný co jsem mohla udělat bylo odejít. Ale musela jsem čekat měsíc než se v současném ustájení uvolnilo místo. Krmila jsem jádrem i koně ustajovatelky, z její plňasky taky lezou kosti. Napřed jsme s vetkou dělaly krve jestli mu nechybí selen, zubařka zkontrolovala zuby a mezitím jsem zjistila že nemívají vodu a seno jim nechutná.
Hodně dlouho jsem sem nic nepsala, ale čtu každý den. Dneska napíšu, jak dopadl můj norik po letošní zimě v péči JIŽ minulé ustajovatelky - první foto. Na druhé fotce placatý norik ode dneška v novém ustájení. Doufám že přibere, pastviny jsou tady velké a krásné seno uskladněné ve sklaďáku.
Jo, kupuji je už pár let, různé značky, povětšinou Pan Maso, Wies. zahrada, Primal spirit, různé privat labels. mně ryby z PL vždy chutnaly, tak nevim 🙂 jak prodávají makrelu bez hlavy, tu nejim, tak neplatim, no tak ta bude v těch granulích 🙂 naposledy jsme měli krůtí WZ a teď rybí, oboje bramborové, beru, co je zrovna výhodné… 6 kg 555 Kč, ostatní z té výrobny jsou levnější ty, co kupuji já, jsou bílkoviny/protein 40/20, 30/20, to taky nerad každý
Konzervy nekupuji, myslím, že to bude takový průměr jako Feringa pro kočky, Rocco pro psy, Lukullus… žádný zázrak (ten jsem neviděla teda ani u Bohemia petfood, ty mě hodně zklamaly, mraky sádla, ani halíř bych za to…, ale nejsou jediné takové).
Z PL jsem eště kupovala mleté maso bez kostí, mražené kostky jako máslo, papírový obal, cena tak 30 40 Kč za kilo. Naposledy hovězí. Laborku nemám, cestu to přežilo - ze 40 kostek asi 3 povolené, zbytek na kost. Na zkoušku. Nesmrdí. Ale co je tam namleté, nevím. 🙂 A přijede to “zadarmo”.
to mražené kupujete přes allegro nebo máte přímo odkaz na prodejce ?
Před dvěma rokama jsem řešila na psech, kdy mému jezevčíkovi divočák skalpoval skoro celá záda. Taky jsem prvních 10 dnů mazala ránu medem, normálním obyčejným medem ( dali mi flašku na veterině, jako když koupíte v obchodě), na to se dával mastnej tyl atd a po 10 dnech jsem mazala alaptyd. Kůže na zádech za 6 týdnů dorostla i s chlupama. Fotila jsem to každý pátek, abych viděla postup, bylo to neuvěřitelný…..
Když ještě žila Wendulka, byla jsem s ní u známé na návštěvě. Holky ( DAfi a Wendy ) byly na zahradě s kamarádky barvářema a my nahoře pily kafíčko. Pak jsme šly ven a já koukám, že Wendy je celá mokrá. Nepršelo, ale našla jsem mokrý stopy pacek. Tak jsme šly po stopách, kamarádka v garáži na sporáku měla hrnec ještě teplýho vařenýho masa pro barváře. Wendy vyskočila na špalek, ze špalku na ponk, z ponku na sporák a spadla do toho velikýho hrnce s masem, jak se tam nakláněla, aby se nažrala. Byla pocákaná zeď za sporákem a auto. Pak nějak vylezla a venku jí barváři olízali , jak byla mastná😀 😀
Tak dneska je to už 8 let, co jsem se jako skoro 6ti letý a nechtěný už páníčkem dostal do současný rodiny. A udělal jsem terno 🙂. Jo už jsem prej protivnej dědek, taky za chvíli mi budete přát ke 14 tým narozeninám, ale já vím, že jsem tady správně, tady mě milujou a pěkně se o mě starají 🙂. Před časem se zjistilo, že jsem si od bývalýho pána přivezl 5 starých neléčených zlomenin, to je docela dost na tak malýho pejska, ale pořád držím pohromadě, mamina mě jen tak nedá. Idor ze Strkovských sádek.
Já si to říkala, že vnučka👍, ale jsem si řekla, že nevím jestli jste už starší tak ať neurazím😉. Já totiž pomotám vše.
Jsem dost stará na dvě vnučky 😀 😀 a ne, neurazím se . Kvůli věku vůbec. Já se neurážím, jen pak přemýšlím, jestli vůbec budu něco svěřovat do éteru a chvilku mi to přemýšlení trvá 😀
Aluško VAU krásná nemám písmenka na chválu, opravdu nádhera. Prostě když je zima má být zima i klidně hodně pod mínus. Jo a ta holčička na ledu hmmm paráda.
Jo a zase jsem to pomohla, že jo, místo lidožravka napíšu masožravka😆.
Klidně Aluško pište, jak napsala impakt fakt ¾ by už odešli i já. Taky jsem dostala a ne jednou poza uši.