»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tom50 z 03.06.2025, 13:49:44
!!!Nepochyboval jsem ani na chvíli, že sirný knot je nejlepší, vzhledem k možným rizikům nejlevnější, nejrychlejší a nejjistější řešení a vím že máte i s panem Gorem pravdu!!! Souvislosti jsou my známé. Jen jsem popsal svoji úvahu
V čem pravdu určitě nemáte je tato věta.
“Jestli jsou na včelách na přelomu května a června VD vidět, vč. se musí ihned vysířit. Tečka! Stejně to vč uhyne. ”
Jedno takové mi žije už třetím rokem.
“Mimochodem tady hledejme důvod, proč většina nechce mít v mednících jiné rámky, nemohli by podvádět. To se nakrmí o 25 kilo víc do 3 nástavků 39x24 a pak je rekordní výnos medu zaručený.”
Jeden z důvodů proč jsem začal chovat včely. Vlastní nepančovaný med.
Jak píšete o zalétávání. Včely mají větší tendenci zalétávat do jiného úlu když je snůška a když není. To že někdo vyzkoumal, že včely zalétavají a jako důkaz udal škrob v krmení tak může být lehce zpochybnitelné. Například tím, že dochází k reinvazi roztočů nejvíce na podzim.
Trubci mají přístup do všech úlů o tom jsem četl. Na svém stanovišti mám jak Kraňku, tak BF a vaše slova nemůžu potvrdit. Dělnice v úle s Kraňkou mám momentálně jen tmavé.
Já o dotace na včelstva nežádám vůbec. Stačí mi, že jsem se snížil k dotaci na vybavení pro medobraní a lis na mezistěny, ale je pro mě velký rozdíl dát dohromady 80 000,- nebo 27000,-
Radějí se vzdělávám pomocí četby. Videa mě nebaví. Pečinku nesleduju. Od Marze jsem viděl 3 videa ohledně startéru pro chov matek a o videu se systémem Nicot a o různých plemench včel. Buřinského jsem si pustil kvůli jeho ležanům a jak mu někdo pár roků zpět ukradl úly.
Jen nakonec zkopíruju to co jsem napsal ve svém příspěvku nahoře jako postup, který budu aplikovat. “Toto řešení mě taky samozřejmě naskočilo do hlavy, dokonce jsem knot i ve včelařské bedně kterou vozím hledal, ale nenašel jsem. Tak jsem si řekl, že alespoň vyzkouším nedokonolé přemetení a možná něco za 10 dní postaví. To budu mít kladoucí matky a rozhodnu jestli jednu dostanou nebo jim může prospět zmenšení úlového prostoru + celkové oteplení. Knot si vezmu taky a rozhodnu to operativně.”
Jen ještě doplním a tady se zeptám. Zvápenatělý plod měli hlavně v podmetu a v buňkách pak dohromady 12ks ve všech plástech, které jsem navíc odebral. Jak velké je podle vás všech kdo to čte toto nakažení?