Jsem na mobilu. Pc mám doma a teď jsem si všiml, že jsem smazal kousek věty. Mělo tam být, že malý hrnec rychle vychladne. To jen k doplnění.
Ať to trochu zmoderuju.
Anonym se jen zeptal kde jste vyčetl, že lidé konzumovali eklhaft, který obsahoval směs obsahu plástů.
Nikdy není důležité kdo si začal, ale co z nějaké diskuze nebo roztržky vznikne.
Příspěvky uživatele
AMalina
Myslím, že anonym reagoval hlavně na tuto část
“Byl to eklhaft, med, plod, pyl, košilky po vylíhnutých včelách, mrtvé včely umordované při vyřezávání divočiny, všechno dohromady. Dnes by to jíst nikdo nechtěl! Muselo se to zpracovat rychle, za pár dní to zasmrádlo."
Lidi si tenkrát určitě dokázali poradit a vyřezat si zvlášť dílo jen s medem.
Spíš by mě zajímalo co dělali se zbytkem. V jiných zemích se larvy zužitkují v kuchyni. Já jsem trubčinu ochutnal syrovou a chutnala trochu jako hrášek.
Vy jste trochu takový startovací samoser. Nevím jaké máte míry, ale tipl bych vás na přísloví. “ V malém hrnci to rychle vře”. Jak jste někde psal tak i rychle.
Na stránkách dadantklub mají šikovný zvedáček pro dávání výkluzů. Nejspíš jste viděl.
Kolega když bere medník, podsazuje další, když teda má, takže prostor je pořád stejný. Ale tam už by potom zmiňovaný zvedák byl k ničemu.
Medníkové rámky zbavuji včel přesně tak, jak popisujete i tak se mi ale u více včelstev více zamlouvají výkluzy.
Za mě jsou výkluzy super věc a na příští rok si je vyrobím ještě trochu víceúčelovější. Minulý rok jsem pomáhal vytáčet kolegovi, který je má a rozdíl mezi mými a jeho rámky jsem nepozoroval.
Ometání včel mi v dnešní době přijde jako zaostalý až barbarský způsob jak rámky zbavit včel, navíc ta pracnost. Divím se, že metodika Blaník s výkluzy už dávno nepracuje. Včelám jistě způsobuje ometání vlhkým smetáčkem větší stres a některé i nenávratně poškozuje.
Líbí se mi navíc víceúčelovost, která se zmínila dříve.
Je škoda, když někdo něco negativně hodnotí, aniž by to vyzkoušel.
Kdo ví jakou to mělo výživovou hodnotu. Třeba je to podobně jako kvašené zelí a další fermentovaná zelenina či fermentované luštěniny. Třeba to jednou přijde opět do módy jako vše.
Kvůli jedinému přirozenému způsobu množení včelstev.
Sumec u nás není tak dravý jako např. na Ebru nebo Pádu. Není úplně blbý a ví, že movitý kaprař ho nakrmí peletama nebo boilie s rybí moučkou a stačí mu jen otevřít hubu.
Co se týče úhynů včel tak vše souvisí se vším. Obě nosemy, viry, kleštík i mor lze údajně najít v prosperujících včelstvech…až pak najednou včelstvo padne a řeší se proč.
Možná jste to nepochopil vy, spíš jste nemohl pochopit, protože jste nikdy s tak dlouhým (a celkově plochou velkým) rámkem vlastně nevčelařil. Zatím mi tento rok do TL matka klást trubčinu nešla. Asi to nepotřebovala, když měla SR 448x325 jako zadní na kraji plodiště. V TL byla zatím jen hromada sladiny a stavba tam taky zrovna nekvetla. Proto jsem začal uvažovat nad okénkem. Matku nijak neomezuji, spíš to nechávám na včelách. S tím co teď mají v mednících po třech zásazích tento rok jsem spokojený. Zatím nejsem spokojený s vývojem oddělků a na jednom včelstvu jsem začal pozorovat kleštíka na včelách a o něco menší letovou aktivitu na česnu.
Taky používám i KM. Síra do úlů ani do souší k medobraní nepatří. 😉
Jedna možnost na skladování i tmavších plodových rámků. Ozonový generátor. Využijete i mimo včelaření např. k desinfekci domácnosti nebo auta a stojí cca 1500,-
Já nechci špehýrku kvůli vyřezávání trubčiny. Ostatně jste se i vy s panem Goro v jiném vlákně shodli, že je trubčina pro vč. přínos. Chci špehýrku kvůli jednodušší a méně rušivé možnosti odhadu/vypozorování stavby, přínosu sladiny, množství zásob v plodišti a kdy dát na vč. medník. Takže vesměs hlavně kvůli jaru a podzimu.
Proto si ji vyrobím jednodušeji. Pouhým vyřezáním otvoru do VN pomocí přímočaré pily. Zevnitř vlepím s přesahem plexisklo 3-4mm tlusté, takže nebude uvnitř včelám zavazet. Na vyřízlé dřevo přisponkuji a přilepím lišty které skryjí spáru po řezu. Možná na ty lišty nalepím těsnění do oken abych měl jistotu. Bude to fungovat jako dekl otvoru. Zajistím obrtlíkama a bude hotovo.
Každopádně také děkuji za nákresy.
Kdyby vám dneska dal někdo 10 milionů, jen tak, tady máte 10 milionů, měl by jste z toho jistě radost a měl by jste hned lepší den. Kdyby vám ale řekl, když vezmete těchto 10 milionů tak už se zítra neprobudíte. Bral by jste je i tak? Já ne, což pro mě znamená, že není tak zle jak píšete. Komunismus je dobrá ideologie, vše je ale o lidech, proč ti co u vás spravují cestu nedělají efektivně aby to pro vás jako spoluobčana, řadového člověka udělali rychleji. Ano je to sluníčkařství, ale věřte tomu, že pokud by tuto zakázku dělala malá firma, nebo sdružení živnostníků tak by to bylo mnohem rychleji a kvalitněji. Jenže zaměstnanci=hodináři co mají cca 40 hodin týdně nepotřebují aby bylo vše rychle. Je jim to jedno.
Podle vás asi včelařit neumí, ale do minulého roku mu to stačilo a vyhovovalo.
Ano nad rámky mám někde mezeru 10mm někde 8mm a někde 6mm při podložení středu 10mm pak je u krajů zase méně. Tam kde mám plexi v rámu je to všude cca 8mm, někde nějaký průhyb plexi bude
Jíva kvetla, ale bylo většinu dne chladno, nebyl přínos, nestavili.
Napadlo mě jak si takové pozorovací okénka do VN jednoduše vyrobit.
Není u mě předpoklad, že by se anaf. šok rozvinul nějak extrémně rychle. Běžně si člověk dokáže zavolat pomoc i sám. Pokud člověk dostane do oka, tak oslepnout může, to jistě ano a jsem si toho vědom. Kolem očí jsem dostal dvakrát a to když jsem šel kolem už bez klobouku, po práci. Došlo mi to, je to mladická nerozvážnost a daň za pohodlí.
To přistavování a poletování igelitu mně vadilo proto plexi.
Inspiroval jste mě. Vykroužím si do VN otvory o průměru cca 90 mm. Zevnitř připevním tenkou tvrdou folii. Na vykroužený materiál přilepím tenkou překližku aby to šlo obrtlíkama přichytit opět k nástavku a pozorovací okénka budou na světě.
Pozoruji na jaře jak je obsazené plodiště a v jakém stavu je SR. Dá se odhadnout kdy dát medník. Jakmile přidám medník tak už logicky do plodiště nevidím, ale zase vidím jestli medník obsadili a jak v něm staví. Ještě jedna věc je z jara dobrá na plexiskle. Uprostřed je plexi nad horními loučkami 10mm díky kousku loučky z rámku položeném na HL. Vím s jistotu kdy začínají včely stavět z “nového vosku” začnou přistavovat můstky na jednom až dvou rámcích.
Až někdo bude u včel vědět s jistotu všechno tak dostane Nobelovku.
Vy už toto pozorování máte asi za sebou, já včelařit neumím a proto se potřebuji dívat a zároveň je to pro mě kompromis s rušením včel. Do té doby budu rád 5minut sledovat co se děje na česně jak magor nebo se mrknu i do 2cm podmetu malou škvírkou v zadní.
S alergií to mám přesně naopak. Reakci mám stejnou nebo menší než od komára. Dýmák nepoužívám, jen vodu v rozprašovači a do včel chodím v kukle jen když do nich jdu odpoledne a není snůška.
Okénka, dokonce posunovací má strýc a matečník tam nikdy neviděl ani vidět nemohl protože na krajním rámku, který má nejdál od česna mu matka nikdy neklade protože je plný zásob.
Je škoda, že to nechcete psát veřejně, možná by se někdo mohl poučit z vašich případných chyb.
Děkuji za upozornění na článek. Někdy člověk neví, že má něco hledat a když jsem v prosinci zadával pozorovací okénko v úlu, tak to tenkrát špehýrku nenašlo.
Od sledovacího okýnka jsem na začátku upustil a využívám k tomu (možná prozatím) 3mm tlusté plexisklo místo igelitu, je přes něj při posvícení baterkou vidět minimálně do půlky plástu, nelétá ve větru, mám v něm vykroužené otvory, které využívám u slabých včelstev abych je nepodtrhl při přidávání medníků. Mám v něm otvor pro stropní krmítko a letos jsem tato plexi v rámu použil i jako mezidno při tvorbě oddělků. Složitější než igelit to je, ale jsou to 3 věci v jednom za málo peněz.
Děkuji za odpověď. Je mi jasné, že všechno souvisí se vším a že jen Kleštík za úhyny nemůže. Jak už jsem možná někde psal. Kleštíka vnímám jako klíště, někdy nakažené Borelií, jindy Encafalitidou, jindy ničím. Je potřeba ho nenechat přemnožit, ale za kolapsy/úhyny může jen velice málo kdy.
Máte pravdu, včely neléčíme, zbavujeme je parazita. Ze včel spíše někdy děláme nemocné svými zásahy.
Toto číslo Dymáku mám doma. 😉
Díky tento rok na takové dno dám pár oddělků.
A jak je to podle vás nebo studií se sublimací KŠ? Vy léčíte jak?
16. srpna 2024 pan Marx léčil jedno jeho včelstvo Ekopolem, mělo příznaky DWV, bylo mu milejší léčit alternativně. To jestli neměl zrovna várku s Flumethrinem nevím. Covid mi byl PCR testem prokázán dvakrát, očkovaný nejsem, neměl jsem důvod se nechat očkovat při vysokých protilátkách po prodělání.