Aktuálně: 2 326 inzerátů269 948 diskuzních příspěvků19 346 uživatelů

Třetí víčko

Buggyra
Buggyra 15.01.2026, 10:47:20 xxx.xxx.198.226

Tady je ta obleva tak rychlá, že vůbec není břečka, všechno se to odpařuje v podstatě rovnou z ledu do vzduchu a odtéká to rychle, to jsem snad ještě neviděla. Včera šest nad nulou…

Koně ještě nestíhají ani mít ve výběhu bahno, na zemi už skoro žádný sníh, ale země umrzlá na kost. Včera jsme pilně sbírali hnůj, který odtál z toho sněhu, dneska budu neméně pilně pokračovat…

U zubajdy jsem byla na druhé návštěvě, poprosila jsem ji, ať ten zub řádně vyčistí, a ona to píglovala a píglovala, až jsem se bála, že se mi pročistí do mozku 😀 Ale vůbec nebolelo, takže super, nemusela jsem platit umrtvováka a tak. Zato za měsíc si poplatím, ta finální výplň bude s příplatkem 1000-1500,-, asi bude navrch diamantík.

Já se nechci nějak jako předvádět nebo tak, ale mám myčku za 500,- tady od nějakého chlapíka vetešníka z garáže, mám ji už asi 5 let a různě vykazuje střídavě chyby, má jen jeden čudlík a jedno kolečko s třemi programy, ale vždycky jsem ji nějak zmermomocnila, aby udělala, co má. No my tu máme měkkou vodu, takže se mi myčka nešpuntuje žádnými usazeninami, to je jasné.

Orionka (neregistrovaný) 15.01.2026, 12:40:01 xxx:xxx.ccae:4667

Mám, prosím, jeden kočičí dotaz. Mají pro kočku s kožním problémem neznámého původu ( vyrážka, která svědí k rozškrábání) význam injekce B 12, aplikované ob den ? Případně B12 v kapkách.

kometa
kometa správce
15.01.2026, 14:18:49 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 15.01.2026, 12:40:01

význam injekce B 12,

Za mě ne. 

B 12 má vztah ke krvetvorbě. Ale co si pamatuji ze školy, dávali a dávají to veterináři, když si neví rady. Protože B 12 v injekcích má hezkou barvu, což psychologicky působí lépe než něco průhledného. A nic se tím nezkazí.

Kožní problémy jsou prekérka. Zjistit příčinu a tím pádem nasadit vhodnou léčbu je často na dlouho. I u lidí.

Orionka (neregistrovaný) 15.01.2026, 14:32:27 xxx:xxx.ccae:4667

Děkuji, odhadovala jsem to podobně. Jedná se o sousedovu kočičku v režimu 100 x ti otevřu a pustím ven a zas dovnitř, s tím, že v minulých mrazech ven né, v teple, v teple. Takže to může být jakákoliv alergie, atd.

Navíc, nejsou B12 dost bolestivé? U lidí? Možná to pletu.

Čím kočce zatím ulevit? Může třeba fenistil mast, nebo i orálně? Dával se proti svědění psům i apoquel ? Určitě to píšu špatně. Mohla by ho i kočka?

Dík.

kometa
kometa správce
15.01.2026, 14:48:31 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 15.01.2026, 14:32:27

Ne úplně bolestivé, ale nepříjemné.

Apoquel je určen jenom pro psy. To už mi přijde lepší tan Fenistil.

Ale jak jsem psala výše, hlavní je zjistit, proč PROČ se kočka drbe. Někdy pomůže odčervení (tyhle svědící drbací akce dělají škrkavky nebo blechy) nebo kastrace. 

Orionka (neregistrovaný) 15.01.2026, 17:09:56 xxx:xxx.ccae:4667
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.01.2026, 14:48:31

Kastrovaná je, blechy jsem taky hádala, ona při alergii na kousnutí stačí jedna. Škrkavky, případně tasemnice mě nenapadly. 

lesnizinka
lesnizinka 15.01.2026, 17:21:13 xxx.xxx.91.111

Fenistil bych se bála mazat, kočka všechno slíže. Jediné, co bych na kočku mázla, tak maximálně sádlo. B komplex - to bych jí radši denně vnutila tu pidi tabetku, injekce určitě ne, když si vzpomenu na tu hrůzu s léčením Vikťovy FIP, kdy už to psychicky nedávala ani vetka(a to naše je tvrďák) tak injekci maximálně nezbytně nutnou na záchranu života👎

Děcka, my sme dneska perlily🤗(zase) ale dnes jsme to dotáhnuly par excellence😛Vždycky vyskládáme z košíku na pás mamčin nákup, ona si ho balí do tašek, platí, mezitím vyskládám ze stejného vozíku i já a přejedu za pokladnu(drcnu jí prázdný) ať si nákup naloží. Něco mě zdrželo, ona si tašku s nákupem postavila na zem, opřela o tu ,,pokladnu" a šla platit. Zaplatí, já jí posílám ten vozík, říkám jí: nalož si tam tu tašku…ona ji zvedne, že ji naloží a proudem z ní teče olivový olej(litrovka, byl v Penny v akci🤭) pod taškou v mžiku obr kaluž, ona boty, bundu a celý nákup v té igelitce od oleje, prostě masakr😲Pokladní byla naprosto super, snažila se nám pomoct(obě jsme byly od oleje vmžiku, nedalo se ničeho chytit) letěla pro papírové utěrky, nějaký sáček nám dala, aby sme tam hodily tu flašku a vyhodily celou tu igelitku(mamka nákup nějak přeházela do náhradní) a zavolala kolegyni s tím čistícím strojem, ta to párkrát přejela a krásně to umyla, pokladní pak ještě těma papírovýma vytřela těsně u toho pultu a pod ním částečně, naše ruce ještě. Za náma fronta jak kráva👎Mamka totálně zelená, myslela jsem, že s ní sekne🙄Se divím, že nedostala z toho leku migrénu. A to jsme ještě jely druhé kolo Kaufland😏To naštěstí všichni přežili bez úhony. Jak tu tašku pustila na zem u té pokladny, zrovna tam byla ta flaška s olejem a normálně jí urazila rožek. Ještě jsem se divila, že hledá olivový olej, ona takové věci nekupuje, ale vnučka posledně na něco chtěla a už jí došel. Tak je bez oleje a výhodný nákup je v perdeli🤫A ještě bude muset nějak dostat ten olej z bundy, kalhot, bot🤔

lesnizinka
lesnizinka 15.01.2026, 18:07:36 xxx.xxx.91.111

Jo ta obleva u nás skoro nic, půl stupeň nad nulou, 0,3 je tedy ještě teď, ale na víc než tři stupně to vylézt nemá a jen do neděle, pondělí už zase celodenní mráz, i když jen stupeň-dva. 

lesnizinka
lesnizinka 15.01.2026, 20:58:11 xxx.xxx.91.111

Bobi, jak ti vlastně dopadly ty ,,příjmačky"😉do nemocnice, výsledky asi ještě nemáš, že? Kdy budeš vědět?

orionka-2
orionka-2 15.01.2026, 22:40:32 xxx:xxx.71d7:1cda
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.01.2026, 14:48:31

Je mi jasné, že je nutná návštěva důkladného veterináře. (V Liberci takovou paní doktorku máme). Opakovat návštěvu u veterináře s B12 asi nemá cenu. Jen se chci ještě zeptat : betadina- na rozlízanou ránu pro zabránění druhotné infekci-neuškodí ? Případně slabý roztok hytermanganu - je to kočka a ty jsou na chemii citlivější ? Výluh řepíku ? Jiná bylinka ? Dík.

Daja
Daja 16.01.2026, 04:18:24 xxx:xxx.571e:8902
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 15.01.2026, 22:40:32

Jednou mi tady přišla kočička toulavá a měla úplně strženou kůži v obličeji na jedné půlce ani oko pomalu nebylo vidět. Nic jiného mě nenapadlo ji tam namazat framykoin a k ještě potom asi tak 2X. Přežila a i se ji kůže pěkně zahojila, že nebylo poznat kde co bylo. 

Já vím píšete, že chemie pro kočičky by se měli dávat z rozvahou, ale to vypadalo fakt škaredě a to bylo jediné co mě rychle napadlo a asi i pomohlo.

Buggyra
Buggyra 16.01.2026, 05:51:56 xxx.xxx.198.226

Framykoin je ale antibiotikum a u takového zranění zřejmě i indikované. Navíc na stržené kůži se kočka zřejmě nebude mýt způsobem, že by si navlhčila packu, přejela packou párkrát po hlavě, a zase packu olízala… 🙂

Na jenom podrážděnou kůži framykoin nepatří… (taky byste s ním asi nemazala opar nebo kopřivku…)

Buggyra
Buggyra 16.01.2026, 05:58:34 xxx.xxx.198.226
»

Spíš než Betadinu bych asi dala peroxid, ten vyšumí a není, u Betadiny by se jednorázově nic stát nemělo, nicméně pokud to chcete ošetřovat pravidelněji, může si kočka nalízat jódu do zásoby 🙂 (teda se může i přezásobit - otrávit)

kometa
kometa správce
16.01.2026, 09:28:00 xxx.xxx.224.101
»

(V Liberci takovou paní doktorku máme).

Není to náhodou Klára Pospíšilová? Byly jsme spolu v ročníku.

Betadina, slabý hypermangan i řepík je pro kočku OK.

kometa
kometa správce
16.01.2026, 09:29:43 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.01.2026, 05:58:34

peroxid, ten vyšumí a není,

Ale zase může leptat…

Bobca
Bobca 16.01.2026, 11:03:01 xxx.xxx.20.192
lesnizinka:

Bobi, jak ti vlastně dopadly ty ,,příjmačky"😉do nemocnice, výsledky asi ještě nemáš, že? Kdy budeš vědět?

čekala jsem dnes na výsledky “kultivace”(nevím,jestli je to správně)moči..Dopadly dobře..V pondělí jedu na MR do Olmika,a v úterý už na ARO,tam se dovím víc a přeběhnu na neurochirurgii,a tam se doufám dovím už pevný termín nástupu..V pondělí jsem byla na předoperačním..Sestra mi dělala EKG,a vedle-přes sesternu se mě ptala doktorka až z ordinace ,kdy jsem byla na rentgenu(naštěstí v prosinci-něco se nezdálo té druhé dr,jak jsem byla s tím kašlem)..pak přišla,na cosi se zeptala,odběhla(už mi začlo být zima)tak mě sestra vysvobodila z hadiček…..v sesterně jsme řešily pak nastojáka,že mám v úterý jít na krev,vzít sebou moč-dala mi 1 zkumavku,(v laboratoři po mně chtěly 2-to mi neřekla,tak že si teda odlijí)..Ani mě neposlechla,nepodívala se do krku..a v běhu jsem jí stačila říct,že znova kašlu..A poprosila jsem jí o žádanku na “následnou péči” na tu LDN,co mám domluvenou..Málem jsme se pohádaly,že to ona nedělá…Něco málo napsala na “výmněnný list”(nemá být náhodou “výměnný list”?)..Takže jsem nestihla ani vytáhnout papírek na léky…Tak jsem ráno v úterý napsala smsku…a poprosila ještě o ten Erdomed..Až ve ČTVRTEK !! odpoledne mi přišly smsky..Jsem si ten Erdomed koupila sama,ale je slabší,v sypacích sáčcích..Tady v ulici jsou chodníky celkem dobré,lékárna není daleko…Jinak dobrodružství při cestě do laboratoře na polikliniku..Chumelilo,neodhrnuto v areálu nebylo skoro kde zaparkovat..A na zpáteční ceste namrzala “krupice”na přední sklo..zastavila jsem,oškrábala,sedla,pustila stěrače..a znovu..Tak jsem jela a čučela škvírkou nad stěračema..Zaparkovala jsem naštěstí u Hrušky,což je dobře.Ale nezamkla jsem auto..už zamrzl zámek..Tak jsem hledala v Hrušce,co bych tak..No,neměli..Slyšel mě jeden pám a povídá “nahřejte si klíček”!!no hurá..že mě to nenapadlo,,Tak jsem si koupila zapalovač..A cesta domů po té ledovce byla taky dobrá..na hlavní byla vrstva rozježděného sněhu.. Dnes jsou 4 stupně,tak pro ten zbytek léků si dojdu snad vpohodě…Lékárna má do 4,a včera jsem to nestihla už.

lesnizinka
lesnizinka 16.01.2026, 11:46:56 xxx.xxx.91.111

Aha, takže výsledků máš tak nějak polovinu😏Ale snad dobré👍

Dneska u nás +2st, zašlo slunko, tak už je jen +1,7. Naše cesta se včera otopila, takže ta jen trochu mokrá, vedkle ve vesnici po pěšinách ještě normálně sníh. Zahnu od mostu kolem potoka a málem jsem se zabila😎občas tam projede nějaké auto, tak to pěkně ujely a jak to trochu povolilo a zase v noci zmrznulo, bylo to jak sklo. A to jsem si říkala, že půjdu středem, kde se nejede a ne v koleji. Bphužel, jsem z něho sjela dolů, tam se to nedalo vůbec, plížila jsem se při okraji, kde se dalo, vylezla na ,,trávu". Potkala jsem známou s pejsou, ten mě vítá, že mi skočí do náruče, tak jsme se málem svalili spolu, jsem to ustála jen záízrakem😛Potkám dalšího známého se psem, ten říká: ani dál nechoď(do divočiny) dneska je to o zabití. Jo, jo, dalo se jen takřka houštím. V naší vesnici už to zařčínalo povolovat, tam se těch cca 500m už dalo s opatrností normálně jít. Takže dneska jsem toho moc ,,nenapochodovala" - šla jsem jak důchodce😛

Vodaři rozdělali celou koupelnu v ložnici: sprcháč, bidet, vanu(umývadla a WC dělali už před pár dny) bidet se musí znova usadit a obsilikonovat. Sprcháč (panel)je na součástky i s částí vanové baterie v kyselině(od včera) Ta část vany, co je ve zdi se čeká, jestli to půjde zprovoznit, nebo se budou muset vyrubat dvě obkladačky(a jestli máme náhradní) Zedník je náš bezdomovec v budce, tak by to snad dal pak do kupy. Musím jít pohledat ty kachle. Zběžnou kontrolou jsem našla ty druhé - co teď zrovna nepotřebuju🙄

Myčka nenapouští vodu, objednali novou tu hadici se senzory. Předpoklad je, že je ucpaná…no spiíš nkde až myčka. Doufám, že to nějak zprovozní a nebudu muset volat servisáka(už tu byl na ni párkrát a je to celkem nerudný pán😏)

Buggyra
Buggyra 16.01.2026, 12:36:19 xxx.xxx.198.226

Já jsem se nachystala na dnešní lekci s dětmi, že budu nechávat děti cvičit na koni, už mám úrazovku od té momentálně chodící nejmenší, takže i ta si sedne na velkého a rychlého koně (na cvičení jí ho holky kdyžtak povodí nebo podrží). Docela se na to těším. Jen škoda, že nepřijde ta moje dospělá holčina, ta by potřebovala taky pocvičit a pojezdit na lonži. Asi dostane příští týden holt individuálku.

Trochu se lámu, že bych v sobotu šla na sobotní směnu, mám tady práce jak na kostele, ne a ne s tím hnout. Začínám dělat chyby, což je docela nepříjemné, protože tím lidem kolem sebe přidělávám práci. Je to na budku. Ještě že máme tu EU, jen díky ní mám zajištěnou práci na 1,5 úvazku a jen díky ní kdybych na týden ochořela, tak další týden tady pak můžu rovnou spát. Jen teda nevím, kdo by se staral o koně. Nová kolegyňka je pracovitá a snaží se, no spoustu věcí nemá zautomatizovaných, a nyní už smí dělat jen šest hodin týdně, aby to vyšlo do časového fondu té dohody o provedení práce, takže už ji toho mooc nenaučím. Bude tady dvakrát týdně na tři hodiny, nemá smysl, aby chodila na hodinu, to než svlíkne a navlíkne bundu, tak je čtvrtina toho času vniveč. Takže mi pomůže jen částečně. No, řekněme asi tak, jako ta děvčica, co mi chodila do zimy - ta ale dělala poslední dobou takové boty v té svojí práci, že jsem z ní měla osypky. Tahle se aspoň dojde nejdřív zeptat, než udělá nějakou blbost 🙂

Čeká mě vyúčtování dotací a žádosti o dotace nové, mě i účetní raní mrtvice, takže po víkendu mě nečekejte.

kometa
kometa správce
16.01.2026, 12:52:13 xxx.xxx.224.101
Buggyra:

No to ten hypermangan taky. Záleží na koncentraci…

To vím. Proto píšu o slabém hypermaganu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.