Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.01.2026, 06:23:52
Tak já ty svoje čtyři-max šest?? taky nenechám jen zavřený, slepic budu mít jen tolik kolik potřebuju a můžu pohodlně nejen obstarat, ale taky vypustit, aby tu zahradu nezdemolovaly a nemyslím, že by v tomhle množství , při výběhu přes celou zahradu , ji zdevastovaly
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.01.2026, 12:50:15
No s těma mouchama je to pravda, likvidujeme, likvidujeme………. ale co budou žrát ti ptáci? To že hmyzu ubývá si už musel všimnout každý. Když jsme se nastěhovali na vesnici a zjistila jsem, že tam máme vlašťovky a jiřky, říkala jsem si, co sakra jedí? Však na mouchu člověk fakt moc nenarazí. Tak proč vlastně ještě ubírat?
Dělám tedy to, že obal od syrového masa pro psy, frknu na chvíli na kompost /uzavřený/, coby podkladový materiál pro líhnutí. Hmyz a breberky to vyčistí a já pak frknu do popelnice a krom toho vyčištění právě má hmyz i kde líhnout.
A protože těmhle stavitelům, díky urbanistkým změnám, změnám v hospodaření a hlavně nedostatku vláhy, chybí často bláto jako stavební matroš, tak jim ho cíleně vyrábím a nějakou dobu se snažím udržovat vlhkou louži plnou bláta.
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 15.01.2026, 10:42:47
Třeba to byl jen osamělý otužilec?
No ono, když se člověk zamyslí, ono to netrvalo nějak dlouho v podstatě. Kolik dní? Podle mě moc ne. _A to není zkrátka pořádná zima, oni už si šmejdi zvykli.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 15.01.2026, 08:18:39
Válec vyválet umím, k
udusila jste mě!! 😀
A děkuju za zprávu. uvidíme, jak to fara pojme. My jsme navrhli, že kapličku vymalujeme, až k tomu bude počasí, a má drahá půle, že koupí zlatěnku a opraví i kříž. Farář nadšen, tak uvidíme, jestli nezapomene.
Odpověď na příspěvek uživatele HelaS z 10.01.2026, 23:44:49
Díky Helo, četla jsem to s nadšením, protože to zapadá do mého konceptu. Tady u nás je ale blbý to, co jsem si uvědomila pak - že jde o dvě různé hodiny. Ve všední den po čtvrtý hodině ranní a na ten víkend bych ráda o něco málo (HODNĚ!!) víc spánku. Vím, že je kočka chytrá, měla by to pochopit, ale…….otázka je, zda to bude ochotná akceptovat, tohle dělení???
Momentálně se ovšem chová ukázněně, asi si to tady přečetl. Nedělám si iluzí, že to tak bude nafurt 😀
no ale to by to tak bylo od začátku, to te´d paradoxně s příchodem větších mrazů se to změnilo. Asi opravdu někdo taky přidal na krmení. I včera stačilo jen dosypat, ne to doplnit do plnejch. A to nyní opomíjený krmítko bylo to úplně první, a býval tam frmol. teď jak když utne.
skryti jeden vedle druhého v křoví šetří to málo energie, co mají - let/roztáhnutí křídel by pro ně byla příliš velká tepelná/energetická ztráta.
Jo, tohle jsem si taky nějak podobně říkala, že třeba radši letí míň, aby pokryli jen základ a nehejbou se, aby zbytečně nevydávali energii. tak to dává evidentně smysl!
Aktivitu snižuje i přítomnost dravce, lidí, psů, koček (i za oknem).
jo, ten se tam objevil - dravec- myslím, že to byl samec krahujce, slovil dlaska, ale i posléze - před těm mrazy tam byl i tak frmol. Jen tedy byli obezřetnější všichni. A dlasci se už neobjevili - nebo jsem je nezaznamenala. Zvláštní - kocour na okně jim nevadí - i když si někdy sedne- málokdy . a kouká. Já toho využívám k nácviku toho, že si ptáků nemá všímat. /jasně, vím…kočka, lovec, ptáci… nicméně se prostě snažím mu ukázat, že některý věci se mi nelíbí a když je nedělá, má z toho výhody, třebas aspoň něco málo to s ním udělá/. Naši psi ptáčkům moc nevadí a ani my, když jsme venku. Třeba doplňuju krmítko a oni mi sedí nad hlavou a řvou, ať hnu zadnicí a neflákám se. To stejné ptactvo v okolí, kam nosím ty lojovky.
Podle našich pozorování ptáci přiletí i z 1 km vzdáleného lesa.
Hm……….tak to k nám můžou lítat i ti, kterým to nosím na ty louky. Jdu to spočítat.dík.
Lojofky máme pořád stejný - myslím, že dokonce i takovouhle značku? Ale to nevím, nejsem si jistá, vím že to bylo germánský.
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 15.01.2026, 07:24:19
No jo jasný, tak z výletu vlakem, autem bych to taky dom netahala, tohle si užívám u nás. A někdy taky v lese nechám ,když zapomenu,protože s ohařima něco kutíme a já si pak na větve ani nevzdechnu. Ale je to supr způsob jak se zazásobit dřívím na otop 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 14.01.2026, 18:23:35
Jo, to by mě taky zajímalo. Třeba by tady i admini uvítali článek. A kdyby ne - tak já u sebe na web klidně.Bylo by to hodně zajímavý čtení. Otázka je, zda by Chingis měla čas a náladu.
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 14.01.2026, 23:22:36
stačí vhodný kus větve, do každý ruky jedna. A člověk si přinese i na zátop. Z většiny vycházek se vracím opatřena Důitjórself holema. V příhodný čas pak hole nařežu, až se jich nashromáždí hodně a máme čím topit.