Jojo, to je přesně Taliprtka, vyklouzne nejen z náhubku - ano právě bufet byl tím důvodem, proč ho nosila, ale taky z kšírů, to byl výbornej zážitek.
Ono takhle - podle mě pes, který tohle umí, tak tam je jediný - pojistit to přivázáním náhubku k obojku. A učit, nebufetit. I když se to nepovede naučit k dokonalosti, tak to - bráno podle Taliprtky - své opodstatnění má, protože to není tak šílený.
a teď jen jedna myšlenka - logicky hodně předčasná a možná i zbytečná, páč umíte s konima - ad to hraní, cvičení a něco kutění se psem, nesmí se zapomenout, že tohle jsou činnosti, který sbližujou. A to u psa z útulku budete potřebovat. I když bude mít svůj věk. Obě Bubiny jedenáctiletý jsem, kromě základní poslušnosti, učila a naučila spoustu věcí. proto, že mě to baví, ale ! Vedlejším účinkem bylo to, že nás to propojovalo. Stejně tak Taliprtka - tam to bylo hodně markantní, že pro psa potížistu je velmi důležitý učit nejen ty základní ovladatelnosti, který potřebujeme, ale že se asi nejvíc staví na těch věcech nepodstatných, na kravinkách, tricích, kdy to není tolik o důslednosti. Nevím, zda to dobře vysvětluju??? Bylo toho hodně, co jsem Tali musela učit, aby se dalo fugnovat a bylo toho na ní /i na nás/ hodně, a tak ty kravinky byly takový odlehčení, nešlo o nic, když se to nedařilo. No a když se vrátím k těm Bubnikám mým starým - bylo na nich hrozně vidět, jak je těší to, že něco dokážou, jak jim rostlo sebevědomí. Bubi první, ta to jela ve velkým 😀 byla fakt nadšená, prostě vižla. Bubi druhá - tam byl nějaký strop, kdy se jí už nechtělo, ale byla ze sebe nadšená třeba z toho, že se naučila něco “aportovat”, že si něčím může vydělávat mimo krmení . 😀 . Bavilo jí to, dodávalo sebevědomí, důležitost. Měla nejradši si takhle sednout, čučet a mudlat se na louce, nebo si pobíhat po lesních cestách a vydělávat si na chléb svůj vezdejší tím, že se sama vrací…ale….. i přes svůj věk byla ráda, že má něco, kde se baví. (ach sem se zas dojmula, jak na ty dvě treperendy vzpomínám ) . Tak jsem to jen chtěla napsat, abyste věděla, pokud sama od koní nevíte - což myslí, že víte.