prosím vložit i do Veselého okénka 👍
prosím vložit i do Veselého okénka 👍
A pracovat a odpracovat si dluhy společnosti a odškodnění pro poškozené. Pracovní tresty tu velmi chybí. Zejména ti nemajetní by dostali hnedle práci a šli by čistit kanalizaci nebo dálniční odpočívadla či mobilní toalety. Já bych jim vymyslela práce. Na nohu klepeta a přivázat k ocelové lajně a dej vědět, až budeš mít tenhle kilometr dálnice uklizený, přijedem si pro tebe. Však dneska už je takových možností, jak si takového člověka pohlídat.
Co vím, tak Uničov… to nedáte ani z toho Polabí… Ale Bobča má hodné sousedy a kamarádky, určitě jí pomohou.
A když kápne od státu nějaká kačka, třeba by i někdo přinesl ten nákup brigádně.
Mimochodem, co požádat o pomoc nějakou charitu - s výpomocí? Nebo místní nízkoprahové centrum? Nějakou neziskovku - ať si ty naše daně vydělají 🙂 Ale když bude mít Bobča nárok na pečovatelku, tak když se s ní dohodne a přihodí grešli, i ten nákup a poštu jí oběhne ;-) Co já vím, ošetřovatelku nebo asistenci zdravotní sestry mým důchodcům napsal obvoďák. Zeptat se i u něj.
Nepustím si to, děkuji za varování. Zjevně tam nic revolučního nepadlo a jen by mě to rozčilovalo.
ad kastrace a pánové to berou osobně:
Berou to osobně, chlapec, co byl při operaci na praxi na vet. technika držel statečně lano od koně a odmítl se jít dívat na operaci 😀 To já bych lano zahodila a běžela se dívat hned. Druhá praktikantka, ta pilně sledovala.
Kastrovali jsme hřebečka, orgány nikdo ke konzumaci nechtěl, tak budou pěkně barevné žloutky a zkonzumuju je pěkně já. Někdo jí zeleninu prohnanou jedině prasetem, já zase vnitřnosti jím jedině prohnané slepicemi 😜
Kosáková už má tři vajíčka, včera ji vyplašila mamka, tak jsem to tam šla zrevidovat 🙂
Tvl plotýnka se rozpustila, resp. byla rozebrána zánětem a vstřebána, to je docela pr…, nikomu nepřeju.
To znamená Bobčo, že konec s přemáháním bolesti. Přemáhat bolest znamená riskovat poranění míchy, skřípnutí nějakého nervu a tak dále. Pohybuj se jen tak, jak ti tělo dovolí. Bejvalýho, který měl přeraženou páteř, při záchvatu prostě připoutali do laminátové vany a vyřízeno, nesměl se hnout. Taky čekal na operaci… vozík si z půdy nech donést a všude se na něm pěkně dovez. A žádné rotační pohyby v bedrech - teda nebo kde tu chybějící plotnu máš, hádám že bedra klasika - pěkně otáčet se i s vozejkem. A samozřejmě pomalu dosedat na vozejk, a mísu, ono se mi to mluví, že…
O berlích taky můžeš, vyvěsit se na nich, ale zase pozor na ten okamžik zatížení, nesmí to být náraz, musíš pomaličku, a jak ucítíš něco blbě, hned se zase vzepřít a postavit se jinak. To se snadno povídá… no. Macechu na berlích učili chodit, aby co nejméně zatěžovala ramena a krk, ale ona má s krkem potíže (obratle taky špatné a výrůstky do míšního kanálu), tak to asi nebude u tebe takový problém.
A jasně, lituju, že jsem někde v tramtárii na druhém konci republiky a nemůžu ti podat pomocnou nohu, ruku…
Zvaž na ten rok zkusit zažádat o nějakou invalidní podporu, příspěvek na péči, na domácnost, cojávím - aby sis mohla objednávat nákupy z Rohlíku třeba. Zkus to s někým vykomunikovat - třeba holky poradí - na sociálním odboru MěÚ bych to zkusila obtelefonovat. Ať ti doktorka rovnou napíše pořádnou zprávu s nálezem atd.
Haha, lesnizinka je ve skluzu s plodinami, které jí už řádkují... nenechte se vysmát! Já jsem nedala do země ještě NIC. Chystám se statečně tuto sobotu, že bych konečně taky zrotovala svoje políčko a nastrkala brambory do země! Vostuda... No. Řádkuje mi akorát cibule, ze zoufalství jsem ty zbylé sazečky nacpala do meziřádků mezi ty před měsícem sázené, no uvidíme, co z toho bude, spíš nic než něco. Takové to jako že mezi ty cibule a česneky vysypu mrkve a saláty, to můžu snad zrealizovat kdykoli, no ale jasně, že čím později, tím později bude i úroda. Doma mám sazenice paprik a rajčat, co mi vypěstoval chlap (ho to nějak chytlo), tak ty půjdou ven zase až po zmrzlých, na ten zvýšený záhon pro rajčata jsem ani nesáhla, že. Ještě jsou tam suché keříky z loňska, tralala. Takže vy vykládejte, že jste za přírodou, to já jsem úplně mimo přírodu asi :-D
Včera kastrace hřebečka, zatím žádná jobovka z rána od holek, tak snad je v cajku a kastrační rána se chová civilizovaně. Včera mu veterinář musel injekce dávat pomalu svázanému do kozelce (u nás chudák těch injekcí už dostal...), dneska a zítra mám píchat antibiotika, tak na mě myslete, ať mě u toho nezmrzačí.... jsou toho pěkné kubíky v těch stříkačkách, to než mu do toho svalu domáčknu, budeme už lítat vesmírem :-D Nu ale jak se uklidní, bude moct začít chodit na procházky ven z ohrady a já konečně začnu s holčičkama jezdit na vyjížďky a nebudeme se plácat jen v ohradě. Poníci hubnou a jsou pohybliví, tlusťoch musí začít víc pracovat, aby spaloval. Už se pouštějí do většího prostoru, tak tam i popoběhnou, velcí chodí už na pastvu.
Kosice na balíkovači sena u políčka už má nanesená tři vajíčka a kdykoli ji vyruším, má tisíc keců. Zítra jdeme to pole zušlechtit, tak to bude nadávat na bříze pěkně dlouho, než se bude moct zase na těch vejcích uprdelit. No, ať si zvyká, budu chodit taky na jahody a na medvědí česnek a na pažitku, takže budu na políčku každou chvíli.
U nás krásně leje, včera jsme kastraci stihli jen tak tak před slejvákem. Třeba napadne holky ráno hodit svod okapu z vany do nádrže, vana bude určitě plná a z nádrže jsem teď čerpala, tak aby se to doplnilo.... Druhá nádrž je plná žluté vody, to bude dobré tak na zalévání, ale protože poníkům se máčí seno (louhují se z něj cukry), tak máme spotřebu užitkové vody zajištěnou, tak se nebojím, že bychom ji nevypotřebovali. Až bude prázdná, přivezu kubík vody z vodovodu a přeleju ji tam a bude zase čerstvá. Teda když nebude pršet. Když prší, naprší mnoho užitkové vody i do nádob pod okapy, tak primárně spotřebovávám tu.
Taky doufám, že nebude mrznout, máme nakvetlé jabloně a třešně, loni si všechny odpočinuly, tak letos by mohla být nadměrná úroda, to by se mi líbilo! No a známí a příbuzní mají různé další ovoce, z kterého mám užitek, také by se hodilo, no... Jiřiny jsme se známou u Benešova strkaly do země na Velikonoce.
No a po loňském úspěchu koupím letos sadbu rajčat a paprik a okurek a všeho, až bude pěkně doprodej, za 10-15 kč. Já jim dám, že je koupím za plnou a ony si chcípnou! Letos půjde vše krom rajských a paprických na hnojiště, co máme od loňska z léta, už na něm roste tráva, takže to vše půjde rovnou do hnoje - melouny, cukety, okurky, možná i nějaké rajské a papriky, budu mít asi hodně sazenic. Bohužel ačokča u chlapa nepřežila odfouknutí foliovníku a pokles teplot, tu hádám mít zahradnictví předpěstovanou nebude, a je otázka, zda budou mít semena... Ta by bývala šla taky na hnůj. Hnůj musím oplotit pletivem proti sviním zrzavým (i těm černým, teda).
Bobčo, trnu v očekávání, jak to bude, poreferuj. Hlavně aby ti pomohli!
U afrických lvů je pár neobvyklý, samice totiž zpravidla zůstávají v rodinné skupině, stejně jako je to u koní. Dospělý samec u skupiny pak vyhání dospívající samčí mládež o dům dál, většina z nich samozřejmě nemá štěstí a zůstane v životě bez potomků, totéž jako u koní. Na samotnou lvici, která se jen nezatoulala od skupiny, těžko narazit. A když jo, většinou je to samice vysoce březí, která si hledá místo na klidný porod, případně samice, která má někde zastrčené mladé, no ani jedna není k rozmnožování zrovna způsobilá. Toliko co jsem vypozorovala na přírodovědných kanálech.
Píše se, že asijští lvi mívají větší tendence k párovému soužití, ale jen pod tlakem okolností.
Samotná kobyla v terénu, to se mi úplně nepozdává, leda by to bylo jako u té lvice, že ji zdržuje hříbě nebo tak. Při tom silném stádovém pudu si to nějak neumím představit, navíc by ji něco sežralo.
No a pak samozřejmě existuje efekt kradení samice od stáda/smečky, to funguje u koní i u lvů s tím, že ta samice se ovšem k té skupině pak zase vrátí a snaží se tvářit, jako by dotyčné potomstvo bylo samce od skupiny. Nicméně nejsem si jistá případem, že by se taková samice sebrala a s novým manželem odcestovala.
Ano ano, přesná definice mého kuchařského umění! 😀
Nesmíme zapomínat na vývoj sedu jezdce. Pokud jezdec nepřekonal fázi záchodového sedu a tělo ho do uvolněného nezávislého sedu nepustí, má situaci značně ztíženou. A to je něco, co se musí vyjezdit, na to je dobrá ta škola Hollého.
https://equichannel.cz/clanky/teorie-jezdeni/vyvoj-sedu-jezdce
Juchů, Eqch je zase mezi živými! 😀
Bobčo, ty jsi světice. Myslím na tebe, hlavně to s tím překonáváním bolesti nepřežeň, ať se ještě nerozjede něco dalšího… No dyk víš, ono tě to asi ani nepustí… Dobře, že se hýbeš a snažíš se o samoobsluhu!
Na kuchyňce nemáte rychlovarku, že by sis zalila sama? Divný…
Posílám pár kvítí ze závodů a překrásnou hobby horse stáj, kterou jsem měla k dispozici a jaký jsme měli krásný parkurek.
Krom toho, že musíte umět sedět a koordinovat a mít nezávislou ruku a kdovíco z jezdeckého umění ještě, k tomu je také dobré mít vhodné sedlo (ten podsedák s madlama není špatná varianta) a také koně, který je buď nějak rozumně useditelný a nebo ho do toho stavu umíte přivést. Máme tu koně, na kterém bude mít zadek přilepený v sedle i absolutní začátečník, máme tu koně, na kterém se neudržím já, co si myslím, že už mám něco odježděno. No a řešení je, pokud nemusím, tak prostě v tom pracovním klusu nejezdím. A když musím, musí být na to kůň zahřátý, opracovaný, naohýbaný a nesmí být bolavý, špatně nasedlaný, zpruzelý nebo do toho taky kecají erupce na Slunci nebo cojávím 😀
Jo a taky je dobré, když se vy jako jezdec před tím náročným úkolem sama rozhýbete a zahřejete, tj. trochu se proběhnout a třeba zadřepovat a pak si dát nějaké protahovačky, aby se rozhýbaly klouby (aby vás kyčle pustily svěsit nohu bez křeče a lokty a ramena volně reagovat na potřeby koně), páteř (aby se prokrvily stabilizační svaly a umožnily vám koordinovat), uvolnila mysl a tělo připravilo na výkon. A nezapomenout dýchat.
Já bych si v budoucnu vzala ráda jakéhokoli voříška z útulku, pokud by to nebyl zrovna kříženec něčeho náročného. Třeba něco labradoroidního, jezevčíkoidního, i nějakého měkčího teriéra, no a samozřejmě klidně ovčáka/kolii, prostě něco normálního, budu potřebovat, aby se to zvládlo naučit snášet zvířata, čekání u obchodu, jízdu busem a autem, cicmání od lidí, takový nějaký normální provoz, a nějak nenarážím v inzerci na moc psů, co by to nemohli zvládnout 🙂 No a protože jsem drsňák a na starého psa bych se programově tolik nevázala, klidně i nějaký ten domov staříkům, s tím naštěstí nemám problém 🙂 Tam by mi stopku vystavily leda finance, no. U pořizování takového psa by byl prostě stanoven limit, dokdy se bude péče hradit a odkdy se bude řešit buď menežmentově a nebo se budeme loučit. A když mi útulek řekne, že se svým příjmem nemám na jejich psa nárok, neřeknu ani popel 😄
Dejte krmnou nádobu husenkám pod nízkou stříšku (značně větší, než je krmná nádoba, třeba OSB deska) a nebo pod síť, která bude po obvodu splývat k zemi. Housata naučíte pod stříšku či pod sítí procházet (já to slepice učit nemusela, jak jsem instalovala, hned byly mrchy chytré uvnitř) a vrabci mají utrum. Myslím, že by také mělo fungovat nějaké takové krmítko, kde musejí husy vstrčit hlavu daleko do nádoby - soudím, že vrabcům se do tubusu chtít nebude - ale to už je náročnější na instalaci, i když videa na youtube jsou.
Jak se zbavíte vrabčáků z pole, to ale neporadím. Já mám zvýšené záhony zakryté králičím pletivem kvůli hrabavým slepicím, tak tam nemůže nic, na poli jsou jen brambory, ty sýkory a zvonky nezajímají.
Tak což o to, ona se na hnízdo poctivě vrátila, jde mi jen o to, aby vajca nevystydla. No, třeba si uděláme pauzu na oběd, aby to tam mohla vytemperovat 😄
Ve skutečnosti nás (moji bublinu) HJM dost prudí, žádnou bezpečnost to nezaručí, jen buzerace. No napsáno toho k tomu bylo dost, souhlasím s těmi, co to kritizují jako tahání peněz z členů.
Zítra kastrace, tak doufám, že proběhne rutinně 🙂 A hnedle pěkně učit vodit z koně, mohla bych zkusit i tandem, a jak se to naučí, tak šup do terénu. Teda kde na to vezmu čas, to vůbec netuším, chce to víc lidí… Asi stejně budou holčičky jezdit na ostatních a já vodit ze země… jako vždy. Ale můžu vodit na opratích, co by ne - jen mu to vysvětlit 🙂 No, hodil by se mi nějaký ten čas navíc. Do toho přípravy na HJM a ZZVJ… meh.
No já jsem včera ze zoufalství zasadila poslední cibule ostudně mezi řádky řádkující cibule zasazené před měsícem, a holt ať se snaží. Na kusu chovatelského baroka vedle pole mi zahnízdila kosice a když jdu na pole něco dělat, vyskočí z hnízda a jde na nedalekou břízu hrubě nadávat. Což mě dost omezuje v polních pracech. Ale bude to muset holka vydržet (spíš její potomstvo) v sobotu, kdy mám v plánu pole vyplít a zrotovat a když se zadaří, i osázet bramborem. Snad bude slunečno a teplo a mašina, na které hnízdo má, pěkně rozehřátá. Rehek to s hnízdem u buňky taky nějak skoulel a přesto že jsme tam denně rušili, vyvedl čtyři holokrky, kteří na nás pořvávali kdykoli jsme se pohnuli v okolí 🙂 Kosice měla zatím nanesená dvě vejce, tak asi nějaká pauza v sezení nevadila, jak to bude v sobotu, to nevím, když nezapomenu, tak poreferuji.