Aktuálně: 2 483 inzerátů • 293 110 diskuzních příspěvků • 21 485 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 06:43:47 xxx.xxx.198.226

Bobčo, když píšu větší příspěvek a bojím se, aby mi to nezmizelo, tak si ho napíšu do nějakého psacího programu a pak do příspěvku jen zkopíruju. Třeba v mailu ho napíšu, webové maily teď už běžně rozepsané texty průběžně ukládají. A pak to z toho mailu zkopíruju a vložím sem a hned dát “přidat” a nic se neztratí - a když jo, tak to je pořád v tom mailu k dispozici 🙂 Nebo v nějakém tom programu, ve kterém to napíšu na tom kompu (texťák, word…). 

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 16:27:31 xxx.xxx.198.226

Já ten článek s tím Cemperem nepochopila. O Cemperovi jsou první dva odstavce a pak se tam rozebírá tisíc jiných lidí, praktik, vládní, opoziční, a tak dále. Já se vlastně nedozvěděla nic o tom, na co ten titulek láká. Teda o tom sporu. Z čeho je obviněn, jakým způsobem byl díky tomu ohrožen něčí život, jak ten spor dopadl… Vyjadřování toho advokáta (?) pro přímý přepis rozhovoru do médií je mi takové humpolácké, čekala bych projev trochu na úrovni, no asi je to dnes trend, po vzoru našich čelních představitelů, kultivovanost se vytrácí.

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 12:34:50 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aljaška z 06.05.2025, 11:01:04

Nerada bych vás nějak vyplašila, ale ano, mnoho pejskařů je mimo realitu. Alespoň bublina, co má psy v mém okolí.

“Veselé” příklady: 
- vnoučata mi pořídila štěně bígla, abych měla nějaký pohyb, už mě asi pětkrát za vodítko srazilo na zem, koukejte, už jsem byla i na šití, snad z toho vyroste
- Rocky nechodí pěšky, protože on nosí pořád tu jednu nohu nahoře, asi ho bolí, tak ho všude nosím
- to on si chce jen hrát, nebojte se, on je hodný (Alane neskákej na paní…)
- husky 24/7 v kotci 2x3 m
- skupina loveckých hladkosrstých psů v kotcích 23/7, vždyť se chodí každý zvlášť proběhnout po zahradě
- nám stačí jen otevřít dveře a on si vyběhne se vyvenčit a vylítat sám, on se vždy se stmíváním vrátí, je jako hodinky
- to je roztomilé jaký je ten náš záprtek hrdina a doráží na ty velké psy na vodítkách
- já ho musím vodit nakrátko, on startuje po všech psech, koukejte, jak mě pokousal, když jsem ho posledně tahal z rvačky (stále bez košíku)
…

tralala

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 12:21:56 xxx.xxx.198.226

Já jsem byla totál rozbitá min. týden po závodech a hned druhý den jsem šla nakládat dřevo s chlapem (čtyři kmeny na trámy do vysoké dodávky), takže jsem si fakt dala dva dny po sobě. No další dva dny jsem nebyla schopná ničeho, max. tak chodit, to jsem jako něco rozchodila, to jo (do schodů ale za trest), ale že bych byla schopná nějaké práce - utrpení bylo i sednout si na záchod, zadní strany stehen byly kruté… No a třetí čtvrtý den se to začalo nějak dávat dokupy a teprve po joze jsem konečně měla pocit, že jsem to vše rozhýbala a uvedla do pořádku. Je to směšné, jak s věkem si to tělo stěžuje čím dál víc a rekonvalescence po výkonu je čím dál náročnější. Musím toho nejstaršího poníka trochu šetřit 😀 Ale už se na jízdárně pod dětmi hýbe mnohem lépe! Musím s ním začít chodit přes nějaké klacíky na zemi, aby posílil při zvedání nohou, aby nám venku pak nezakopával, aby si něco neudělal, a bude jak novej! No a já se musím začít hýbat na nějaké pravidelné bázi, to takhle nejde… Jak nejezdím vůbec na koni, tak je to znát… Na druhou stranu jak teď jezdí holčičky, tak kůň chodí pod sedlo daleko častěji, než chodil když jsem jezdila jen já 😀 Tak ten je na tom na rozdíl ode mě dobře…

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 10:08:56 xxx.xxx.198.226

hm hm, tak bych to mohla zkusit 🙂 Já mám návod od koupě schovaný, i český “překlad”, i AJ originál, tak můžu zkusit šroubovákem shovívavost toho elektrozařízení 😄

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 08:19:00 xxx.xxx.198.226

No a musím se ještě pochlubit. Máme HODNÉHO poníka! Toho zdravějšího… Normálně jsme na něj v pátek i včera posadili dítě, co sotva umí vysedávat, a on s ním kroužil po travnaté jízdárničce ohraničené klacky položenými na zemi v hektarovém výběhu. Krokem, klusem, obraty, změny směru, dokonce i přes nějaké bidlo položené na zemi na něm dítě přejelo! To je úžasné, já ty naše poníky znám jen jako zmetky využívající jakékoli příležitosti ke zdrhnutí, shození dítěte, žraní (!), vyhnutí se práci… že by v deseti letech začali brát rozum? 😲 Já jsem tak mohla zapřáhnout tlusťocha nevycválaného do sulky a kroužit také po jízdárně, aniž bych musela dozorovat dítě a jistit poníka třeba lonží. To je sen! 🤗 Musím poníčka příště více chválit (musím dítě vycvičit, aby poníčka velmi chválilo). Zlatíčko.

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 07:13:47 xxx.xxx.198.226

Taky signalizovaly i špatně podle stavu. Ale vyhodila jsem baterky, nechala je odpočinout, nahodila nové baterky, a s těmi začaly signalizovat správně (co jsem stihla večer odpozorovat) - ale chovají se opačně. Když strojovnu zakryju, dvířka vyjedou, když ji odkryju, tak se spustí. Soudružky kroutily nevěřícně hlavama 😀 

Našla jsem už na webu, že někdo měl stejný problém, tak jsem napsala mail do Brinsey na podporu, jestli to zvládnu nějak doma vyřešit, a uvidíme.

Všechno, co píšete, jsem kontrolovala, pouze časovač stmívání jsem nepřetáčela, mám tam od počátku tovární nastavení, vůbec jsem s ním nehýbala… 

Myslela jsem, že je to tím přetrženým provázkem, že jsem ho navazovala (ale až pod uzlíkem a kuličkou - nemělo by mít vliv) - ale ona dvířka chodí, vše se spouští i navíjí, pouze opačně 😅

Děkuji za snahu! 

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 07:09:17 xxx.xxx.198.226

Musím vám vyfotit hříbě, dělá se mu lehký labutí krček, už žádné “jelene, jelene, oči máš zelené” 🙂 A chválabohu se mu maličko rozšiřuje hrudníček, už se mi tam vejde dlaň 😀 Začíná vypadat jako malý velšáček 🤩

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 06:24:30 xxx.xxx.198.226

Tak mi asi vyplivla automatická dvířka ke kurníku… Ještě včera jsem si na Třetím víku pochvalovala, jak jsou dokonalá, a že jen před dvěma dny se vybily baterky, tak musím pořídit nové, ale během manipulace s dvířky prasklo lanko, které tahá desky ve dvířkách a zřejmě tam někde došlo k zádrhelu. Lanko jsem navázala, technicky nemělo co být špatně… Dvířka na baterie reagují, ale kompletně se přehodil mechanismus. Když je tma, dvířka se otevřou a signalizují otevřeno, když je světlo, dvířka se zavřou a signalizují zavřeno. Musím to nějak pořešit, nechce se mi kupovat novou strojovnu…

⋮
Buggyra
Buggyra 06.05.2025, 06:06:55 xxx.xxx.198.226

Tohle jaro je nějaké náročné, palce už mám taky modrý, jak teta hubu, jak furt někomu držím… 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 14:37:54 xxx.xxx.198.226

Jo a nepodala jsem zprávu z kastrace… no hřebec u nás dostal už chudák tolik injekcí, že se tentokrát do žíly prostě napíchnout nenechal, takže došel vet pro fajfku a k mé radosti fungovala, tak pak již vše proběhlo v klidu. Kastrace celkem standardní, v jednu chvíli vet překvapeně zamručel, tak říkáme, co je, tak že mu uteklo něco..(céva?), co se chytí kleštěmi (emaskulátorem?), kleště to rozdrtí a tím se zabrání krvácení a tak. Že to teda podrtil málo a že snad to bude dobré, nevím, jestli pak ten uteklý kousek ještě hledali nebo ne. 

Další dva dny ještě na fajfce píchat obří injekci s ATB (to jsem se zase pochlapila a bodala toho chudáka sama)…

Nicméně máme deset dní po kastraci, kůň žije, a už nezdrhá, kdykoli nás vidí, pokastrační průběh byl standardní, tak snad vše v cajku 🙂

No samozřejmě jsem s ním pracovat ještě nezačala, ale tak mám výmluvu, zanedlouho nás čekají ty ZZVJ a HJM, takže se věnuju holčičkám, na koně bude času dost… No, dost… konec května první výstava a závody… meh. Vlastně už o víkendu jede na sranda závody. - no, tak to bude ta “práce”, konečně s ní začnu 😄

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 14:27:22 xxx.xxx.198.226

jj, závislosti jsou zlo, vyhrává ten, kdo vůbec nezačne…

⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 11:36:56 xxx.xxx.198.226

Teď se mě dědkové na jezdecké akci pro děti ptali, proč nemáme na stánku nějaký alkohol, aspoň pivo k těm párkům, tak jsem jim odvětila, že nemáme a mít nebudeme. Když kvaňhali, odsekla jsem, že nemáme licenci, vyřízeno. Můžeme příště koupit pár Birellů, to si v nejhorším dá nějaký mužský od holčiček, když se to nesdělá…

Becherovka mi chutná, doma mívám kolem litru, ale prostě když není indikace, tak si ji nedám. A jinde než doma vůbec alkohol žádný nepiju. To na mě tradičně na jezdeckých akcích čuměli jak vrány, když jsem jim ten frťan vracela po přípitku plný…

⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 11:24:19 xxx.xxx.198.226

Asi by pomohly, jedny máme, vyzkoušené, ale staré, jedna se rozpadla, dlouho někde ležely. Máme i druhý pár, kdyby se chystalo, že bychom jeli někam dál po tvrdu, asi by přišly na přetřes, ale hádám při prvním cválání se taky rozpadnou (pak ještě můžu složit dvě dobré z obou párů 😀). Vždycky jsme chodili tak, aby to prostě poník uchodil, když se dá, jede se po měkkém, v tom pomáhá dost ta vagoneta, je odpružená, s ní se jede i po louce na pohodu, ten maratoňák je sice lehčí, ale je to hrkoták, tam se člověk na nerovném natřese… Zatím chodí poník v jedničce po výběhu, tak je to jedno. Jinak přišla řeč už i na kování, ale máti zapřahá tak malounko (když jednou za měsíc, tak to je co říct), že by to byl spíš vopruz než pomoc. 

Kováře na plast si tady můžu tak jako namalovat do sešitu 🤣 Jasně, on by někdo z Prahé třeba dojel, ale kdo by to platil… Jsem ráda, že jsem sehnala kováře od Jičína. Jinak uhánět místní borce, to je fakt za trest.

⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 09:28:57 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.05.2025, 13:43:08

A jak jim to jede! 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 09:24:21 xxx.xxx.198.226

K elektrice proti lišce:

Když dostane liška pecku, tak ji to odradí, ale chce to vychytat umístění toho ohradníku, když budete mít dvě lanka nízko, tak je přeskočí a vyskočí si na strop voliery a bude tam stejně úřadovat, když dáte výš, bude se pokoušet najít sklulinu dole, nej je mít to jak Alcatraz v několika vrstvách, ale zase spotřeba ohradníku a izolátorů, takže chce to si to nějak naplánovat. Já to nijak extra neřešila, měla jsem tu síť jen předsazenou před ohrádkou se slepicemi, asi o půl metru, nevím, zda pomohla, ale kdybych budovala ten Alcatraz, tak bych dala jednu síť před stěny a jednu nad ni, aby byla elektrika do výšky 2 metry a pohlídala bych si, aby nebylo odkud seskočit na strop té voliéry, případně taky zabezpečit elektrikou. Asi bych na to vyčlenila zvlášť zdroj i baterii, aby mi to nesosalo elektriku od koní, no. Ale je otázka jak moc alcatrazový Alcatraz potřebujete.

Na foto el. síť kolem voliéry, je oranžová z vnější strany oplůtku… Každá liška by se mi vysmála a přeskočila tu metrovou síťku s elektrikou, skočila do té sítě proti ptákům, prokousala se dovnitř, pobrala slepice a vyskočila i s nimi ven, jako by se nechumelilo. Ale asi to loni v pozdním jaru na to odrazení stačilo. Letos sázím na to posunuté otvírání dvířek, že tam slepice nevnadí zvěř v době, kdy tam není rušno…

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 09:19:41 xxx.xxx.198.226

Ohledně slepiček:

Canko, mám tohle https://agrofortel.cz/automaticka-dvirka-brinsea-chick-safe-eco?gad_source=1&gad_campaignid=22107556476&gclid=EAIaIQobChMIl5P8n8mLjQMVr4ODBx282AAPEAQYASABEgJliPD_BwE už asi tři (?) roky, možná déle, paměť mě šálí :-) Je to na tužkové baterky, my jsme taky bez elektriky. Dobré tužkové (Varta z Penáče) to zvládly napájet někdy od podzima celou zimu až doteď, to jsem čuměla. Zrovna předevčírem vyplivly. Tak jsem koupila nouzově něco tady v konzumu a těm to tam vždycky leží rok, než se to vyprodá, takže čekám, že vydrží tak do podzima, přes léto, a na podzim zase koupím nějaké lepší :-) Na čtyři kousky AA. To je provoz zadarmiko. A je to spolehlivé, baví mě to. Tady za ten peníz máte jen to zařízení (krabku s elektronikou), já tenkrát koupila celou sadu i s těmi zavíracími deskami a ližinami na ty desky a už jsem to několikrát přemontovávala z jednoho kurníku na druhý a předělávala a pořád to funguje. Ale bude to fungovat s jakýmikoli dvířky, mechanismus uzvedne zátěž do 4 kg, takže i slušný padací most :-D Mně na tom vyhovuje, že tam nemusím vartovat u těch koní do tmy a slépky to zavře. Ráno je to otvírá teda na můj vkus moc brzy (loni mi predátor slepice pobral ráno), takže jsem ten verk zabalila do bílé tesco slabé igelitky dvěma vrstvami a povedlo se mi ovlivnit to čidlo na světlo tak, že mi to otvírá slepice kolem sedmé, což je v cajku. Jinak by je to ve slunečné dny pouštělo klidně ve čtyři, a to tam predátoři rejdí jak na manévrech... Večer slepice skáčou do kurníku už kolem sedmé, ale večerní zavírání se dá nějak posunout, psalo se v návodu. Já to nikdy nepotřebovala, slepice chodí domů dřív, než se automat zavře, a to o hodně, takže ani to setmění tou igelitkou tomu nevadí. Jo, slepice musejí samy zalézt. Zahánět je to ještě neumí :-D

Tady jedna fotka zevnitř kurníku, jak to tam mám instalované, je temná, tak toho asi moc neuvidíte, druhá fotka zvenčí.

Obrázek Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 08:44:57 xxx.xxx.198.226

Týkalo se samozřejmě zmíněných vařených vajec, není moudré, rozšíříte-li si konkrétní odpověď v konkrétním případě na všeobecnou poučku.