Zase si říkám, že když se budou stavět čtvrt kilometru vysoké větrníky, nemusely by sejmout tolik ptáků a netopýrů, ptáků v takové výšce létá málo, a spíš při nějakých přeletech na větší vzdálenost, a netopýři létají podstatně níže, protože létají při lovu. Mně se ovšem více líbí naše malinké větrníky, které mají do 100 metrů, nepřečnívají tolik nad krajinné prvky a snadno je z výhledu odstraníte, když si stoupnete za křáky. Jenže tyhle toho pobijí nejvíc, no. Jako asi kdybychom neměli i jiné způsoby jak se zbavovat pěvců, sov a netopýrů, tak bych měla z větrníků horší pocit. Ale vzhledem k tomu, že likvidujeme drobné ptactvo a netopýry a drobnou zvěř progresivně na mnoha frontách, tak nějaké tisíce kusů, které přisadíme větrníky mě nějak nepřesvědčí. Ať stojí sto tisíc větrníků a za to jsou prosazeny honitby od 250 hektarů, ať se drakonicky pokutuje nedodržení výměr na jednu plodinu 30/10 hektarů, ať vezmou politici šourky do hrsti a vyhádají nám na EU variabilní termíny sečení trávy a národní řízení zemědělství vůbec, konečně se něco udělá s byrokracií, ať už v oblasti zemědělství nebo v oblasti budování krajinotvorných prvků, přírodě blízkých řešení, zlepšování vodního managementu… Ať se nasypou peníze do čističek, aby byly všechny schopné přečistit vodu od fosforečnanů, hormonů, léčiv, došlápne se na černé vypouštění odpadních vod. Ať se trestá řádně odnos orné půdy erozí všeho druhu, ať dostávají zemědělci zaplaceno za neprodukční zemědělskou plochu (remízky..). Větrníky v horách, kde nebydlí lidi a větrník teda nebude mít vliv na lidské zdraví, proč ne. Kolem Dlouhých strání může být věnec z větrníků třeba. Taky mě štve, že nestojí větrníky v lomech na uhlí, na navážkách hlušiny, v měsíční krajině kde nikdo nebydlí a zezačátku ani nic nežije. Logistická centra na okrajích měst mohou mít větrníky místo sloupků v plotech.
Pro mě je to cesta, já mám momentálně větší problémy než progresivní politiku Německa. Ať Němci ukáží svou vůli ve volbách stejně jako my 🙂 Já též svůj názor projevím ve volbách, jen aby bylo z čeho vybírat, toho se momentálně bojím nejvíc. Třeba mi poradíte, ale SPD se mi teda volit nechce.
Je tam velká spousta tělu prospěšných látek, nikomu pivo nerozmlouvám 🙂
Alkohol je toxin, to je fakt. Ale v pivu je ho málo. A nemá kumulativní efekt, játra si s ním poradí 🙂Já říkám, je to poslední argument proti, ne jediný 🙂
A jak vím, že by mi jedno pivo nepomohlo? No hrozně jednoduše, to je prostě malý “balíček” prospěšných látek na to, aby to pomohlo. Navíc aby se vyplavil písek z ledvin, je potřeba těch tekutin hodně hodně. Beru prášky na předpis, to bude hádám silnější argument, než jedno pivo ;-) Taky ten libečkový a kopřivový odvar, který piju obden, bude určitě mít ve výsledku lepší efekt, než jedno pivo.
Při pití piva by se mi taky mohl zvednout kufr… Už jen když to cítím z čerstvě otevřené plechovky, tak mi to vadí.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 12.05.2026, 22:26:30
U nás v CZ to bude s geotermálem těžké, nemáme moc míst, kde lze využít. Tak leda tahat energii dráty ze zemí, kde to budou mít lepší, ale to je přesně proti myšlence energetické decentralizace, na kterou míří podpora obnovitelných zdrojů.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 12.05.2026, 13:49:43
Četla jsem od poloviny a uznávám, že jsem to jako prolítla, tak jsem asi tu černou kaňku na tom recyklačním procesu přehlédla? Kobalt se z toho recyklátu také bude dát získávat, to jsem se dočetla. Není tak, že čím víc recyklátu, tím méně potřeba těžit?
No je to jedlé bejlí, tak jedovaté to nebude, jen teda bych se asi bála té koncentrace těch “ochucujících” látek, některé mohou mít různé funkční vlastnosti, které nemusejí být ve větších koncentracích pro každého výhodné (hřebíček a skořice zahřívají apod.).
Já jsem teď pila ty odvary z libečku, je to hnusný, hnusný, hnusný, ale je to “měkké” bejlí, skoro takový salát, tak se toho tak nebojím… To asi ten bobkový list by taky nemusel být problém, když je to list. Já bych třeba viděla dobrý kmín, ale zase ne samotný odvar, ale třeba ta kmínová polévka…
Jsem laik, jen tak přemýšlím nahlas 🙂
Tuk na břiše, haha, tak se ještě zeptej, jak ta paní na reha vypadala - podle toho bych se řídila, jestli to tak doporučuje 😄
Hlavně pokud už nějaké tyhle odvary, tak by to chtělo vědět zdravé a přínosné dávkování a případné vedlejší účinky, které to s sebou může nést. Ne jen tak hodit pytlík skořice do konvice a děj se vůle páně.
Víte co, kdyby v tom pívu nebyl alkohol, tak bych si uměla představit, to i zkusit, pro ty další benefity. Ale alkohol je toxin a to je pro mě poslední důvod to ani nezkoušet.
AI mi spočítala, že jedna becherovka 0,7 l vyjde jako šest 12stupňových piv, to bych zhltla bechera za týden, to už je slušný. Mně poslední lahev bechera drží poloprázdná doma už pár let, dám si lok dvakrát do roka, když potřebuji zmlátit šutr v žaludku nebo vypálit červa…
Naši chlapečci vydělali na vozících akcích letos už pár tisíc 🙂 (čarodky) Na seno na celý rok mají vyděláno s dalekou rezervou, protože sežerou za rok dohromady tři balíky 😀 Mít ponyny se vyplatí!
Co se týče rašplí po hlavě, mám vyřešeno, kovář přijechá dnes a od včera večer kontinuální deštíky, takže my máme měkko, tomu jsem ráda, protože už jsem měla náhradní plán těm velkým na nohy navlékat pytle od granulí s vodou…uf 😀
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 11.05.2026, 19:44:55
Tak hlavně aby tihle následovníci s tím něco pozitivního udělali a nikoli, že si ještě přisadí a pošlou tu loďku dolů rychleji. Jak to známe na vlastní voči.