No já bych opravdu psala tvrdé jako hrady.
Vůbec si nepamatuju, že bych někdy někde psala slovo zádrhely/i a musela teda řešit jaké i/y tam psát… a když to tady tak čtu, tak se asi takovému slovu do budoucna vyhnu.😎
No já bych opravdu psala tvrdé jako hrady.
Vůbec si nepamatuju, že bych někdy někde psala slovo zádrhely/i a musela teda řešit jaké i/y tam psát… a když to tady tak čtu, tak se asi takovému slovu do budoucna vyhnu.😎
rapotačka:Viděla jsem to s "i" a napsal to moc chytrý člověk, zarazilo mě to, ale nikde vzor neumím najít . 😀
Já teda tušila, že to není striktně dle hradu… ale já bych psala tvrdé y… když si to zkusim napsat s měkkým i , “ zádrheli” tak mi to přijde hodně divný…
Podle mě je to vzor hrad…
Měla jsem psí dvojčata… takže stejná startovací čára… fena tak inteligentní a s takovým talentem na komunikaci s člověkem, že mi z ní fakt kolikrát spadla brada…. pes trdlo makový…
Jo biotin jsem mu dávala, protože jsem ho koupila na doporučení mého veta než jsme teda šli na jinou veterinu, když Máťovi strhával třetí dráp…
vlastně jsem ho ani nezačala dávat,protože už se začalo řešit, proč se drápy odlupujou…na začátku října jsem přerovnávala naší domácí lékárnu a “našla” jsem ten biotin a říkala jsem si, že tím mu asi neublížím… žádnou změnu k lepšímu jsem nezaznamenala.
Defakto teď má jen olej ( teď si nevzpomenu, jak se jmenuje)… prostě s omega a dávám pupalku na podporu imunity.
Ale je to boj to do něj vůbec dostat… resp. tu pupalku mu naleju na maso, ale ten olej mu musím na férovku stříknout do tlamy stříkačkou..
Hele a co pod tu lednici zkusit stříknout nějakou dezinfekci…
No jak to s Máťou vypadá…. upřímně … v klidu úplně nejsem. Čert vem, že drápy jsou povětšinou deformovaný, ale funkčně to je v poho.
Co mě trápí více, že se stále po vrstvičkách loupou. Prostě se udělá taková šupina přes celou délku drápu, která se nakonec celá odloupne. Ale naštěstí nic nehnisá, nic nejde do živýho.
Ale já jsem už paranoidní… ten strach, že se to bude opakovat, tak ten mám furt a velkej. Bojim se na to i myslet, abych to byť v duchu nezakřikla.
Jinak samozřejmě se o drápky staráme, lakujeme, abych alespoň mechanicky trochu pomohla. Pořád to kontroluju. Chudák Máťa… jako ono se mu nic neděje, nic bolestivýho ani nepříjemnýho mu člověk nedělá, ale jak vidí, že se na ty drápy chystám, byť je to povětšinou jenom kontrola, tak je ukazuje spíš neochotně a tváří se u toho, jak kdybych mu šla utrhat nohy.
Jo ještě bych dodala, že povědomí nepsí veřejnosti o povinném čipování psů není nijak valné… alespoň co tak kolem sebe vidím a slyším a dokonce bych řekla, že nejmíň valné je u budoucích majitelů - nováčků. Stejně tak jako nepotřebují PP, protože nechtějí chodit na výstavy a ušetří na pořizovací ceně za bezpapoše, stejně tak jako skočí na povídačky množitelů a překupníků, tak netuší, že čip je povinný.
A teda musím říct, že často ty nechtěné dvorkové odchovy… tak tam zas “odchovatel” často taky o čipu nic netuší… a když toho tucha má, protože mu to třeba někdo sdělí, tak se mu nechce čipovat třeba 8 štěňat.
Kolikrát dají štěně se slevou právě za ten čip, ať si ho načipují noví majitelé.
Upřímně vážení …čím dál víc jsem přesvědčená, že my jsme hodně specifická komunita a to co nám tady přijde normální a samozřejmé, tak nelze rozhodně považovat za standard… že mimo tuhle naší bublinu a mimo nějaké takovéhle bubliny v reálném životě, je to bída a ve své podstatě se divím, že se ještě něčemu divím.
Jo vypadá to dost vesele… umím si to živě představit… ale jsou boží❤️
Můžeme nařídit co chceme… jo třeba i povinnou registraci čipu, ale kdo to bude kontrolovat.
Nevím jakou zkušenost máte vy, ale Gině je 5 a půl roku, Máťovi budou 4 roky. Nikdo moje psy za celou dobu nezkontroloval, jestli jsou čipovaní. V zimním období se se psy často pohybuju v městském parku… letos defakto celoročně… nikdy jsem neviděla, že by třeba měšťáci kontrolovali, jestli mají psi čipy nebo jestli jsou přihlášení, jestli jsou očkovaní proti vzteklině…
Maslím, že takový věci se kontrolují tak max na udání. Věřím, že by mě řešili tak max, kdyby mi psi lírali v parku na volno, když je to zakázaný.
Další věc … já vím, že moji psi mají čip, jehož číslo se shoduje s číslem v očkováku a na kupní smlouvě. Že má to konkrétní štěně… protože chovatelky měly čtečku a čip přede mnou načetly. Dřív tuhle funkci mělo tetování…
Ale vůbec si neumím představit, jak to člověk , který kupuje, piřizuje nějakého bezpapiše nebo i voříška zjistí, že štěně čip má, že třeba ta nálepka s číslem není “ zfalšovaná”. Nevím jestli někoho napadne hned při odběru zkusit čip zaregistrovat a nebo přeregistrovat, pokud chovatel udělal registraci. …
Jenže těm lidem nepřijde, že je něco špatně…. asi se nezamyslí nad tím, jakej má ten pes život…
No tak tady je asi jasný, že se nejedná o nějaký samovolný únik moči, který by si pes neuvědomoval…. pokud je schopen chodit na tu vetbedku, tak to tam donese, udrží to na to místo.
No doufám, že to bude jen nějaká “prkotina”.
Hele ještě mě tak napadlo, ale tak to bys asi zmínila…jinak ti přijde v pořádku? Jako hlavinku myslím… jakože jestli ti nepřijde, že senilní nebo tak něco.. i když na to je asi mladej…
Já teda zkušenost nemám… spíš jsem si myslela, že i inkontinence, jakože nějaká stařecká, pokud to není po nějakém zákroku, přichází tak nějak postupně…. jakože nejdřív občas… ale fakt nevím.
Jak se tak znám, tak bych to brala podle sebe a nejdřív by mě napadlo, že prostě nastydnul.
Jinak bych to asi řešila s vetem ( teda s tím mým bývalým ne,…) protože bych se domnívala, že je někde zdravotní problém.
Doron:Ty chlupy jsou při našem životním stylu opravdu problém, on je každý den ve vodě, v bahně, v kožichu bodláky, svízel, šípkový a ostružinový větvičky.., on si tedy většinu vytahá sám, ale všude nedosáhne. Vážně přemýšlím, že ho na jaře ostříhám.
Chodíme jednou měsíčně k lazebníkovi a Fram je tam vždycky čtyři hodiny. 😅 Do toho salonu jezdí taky skupina afgánů z lesa, jak jim říkají a to pak majitelka povolává všechny posily.
No právě z toho důvodu jsem to po pár letech s afgánem vzdala a stříhala… do dýlky cca 20. cenťáků to docela šlo, ale pak už to bylo peklo… my byli v terénu každej den, to se nedalo.
Jako opravdu klobouk dolu před tím, kdo chodí s afgánem do terénu, kde ten pes proběhne kde čím a drží afgána tzv. v srsti….
Tak možná nebyl tak krásnej jako jeho kolega, kterýho jsme potkávali, ale ten chodil jen na vodítku po chodníkách, tsk ten můj okudlanej měl dle mýho šťastnější život.
A teda musím říct, že i pes vypadal, že se přistřiženej cítí líp… když jsem ho ostříhala, tak byl takovej radostnější.
Doron:Já se tady s váma potřebuju poradit. Pořídila jsem si teda toho briárda s tím průkazem původu a když ho tak porovnávám s těma svejma podvraťákama říkám si, esli mě ňák nepodvedli…Připomíná mi trochu divoký prase..
Měla bych to ňák řešit?
To “ zklamání “ znám… prej “ pořiďte si psa s PP, máte jistotu, že vám z toho vyroste jedinec daného plemene.
Už jsem několikrát do Ginina PP koukala o lední medvědici ani slovo.
A to není jen o tom, že je velká a bílá, ale nějaké její hlasové a pohybové vlastnosti mě nenechávají na pochybách.
Tak těm velkým vzkažte, že si teta Sardullah myslela, že by už o pusinku nestáli… pokud ano, tak samozřejmě posílám bambilion pusinek celé smečce…❤️
Dublinbarzoj:Venčíme a rosteme. Zítra mám 3 měsíce a pohled : já nic, já tady vlastně ani nebyl, umím dokonale 🤣
Jo a už vypadám, občas, jak barzoj
🥰….tak mu prosím dejte pusinku a pohlazení od tety Sardullah…dokud je to ještě mimi….ten čas tak letí, že na příští fotce už může být veliký barzoj 😴
Monika:Mám to od veta. Sama jsem na to nepřišla 🙂. Barf bych nezvládla, hodně cestujeme.
A vet udělal vyšetření, na co je pejsek alergickej? Já teda musím říct, že mám většinou zkušenost, že granule pro alergika doporučí veterinář. Jak se ta alergie projevuje, jak to vet řešil? To jen tak střelil od boku? Co když to je alergie na kuře, ta je taky docela častá, to potom granule bez obilí můžou být na prdlačku, když tam bude zastoupené kuře….
Jako nejjednodušší je jít a koupit nějaké granule bez obilí, teď se toho vyrábí mraky.
Jako čím jste krmila doteď, …byla jste s nimi spokojená, vyrábí tahle značka i bezobilnou variantu? …No tak od toho bych se asi odpíchla.
Nicméně nejsem granulář a přijde mi rozumější postupovat tak, jak psala výše janaa:
Pokud mám podezření na potravní alergii, zvolím jeden druh bílkoviny,jeden druh sacharidu, nejlépe takové,se kterými se pes ještě nesetkal, takže třeba králík,jáhlové vločky, a budu mu to dávat měsíc v kuse (i jako pamlsky pouze králíka,nic navíc), pokud bude pes bez alergických projevů, můžu přidat zase jeden druh bílkoviny,třeba jehně. A tak postupně přidávám,ověřuju,vylučuju.
Ariska:No tak samozřejmě ty úplatky…. To je problém. Ale kdyby byla povinnost navštěvovat cvičak nejméně půl roku, tak by alespoň lidi vytvořili vztah se psem. Cvičák by nemusel mít náročné cviky , prostě základy.Kolik majitelů venčí psa kolem baráku 5-10min. nebo ho nechají na zahradě. Já v lese nepotkávám moc psů, vlastně čím dál od sídliště, tím míň psů, není divu, ze pak jsou nevychovaní až agresivní.
Povinnost navštěvovat cvičák? …no tak to bych teda já, která si o sobě myslím, že jsem zodpovědný pejskař a psy mám kontinuálně už 35 let, tak si myslím, že alespoň nějaké základní znalosti mám, bych v tom případě nemohla mít psa vůbec.
Protože pracovně mi to vychází tak, že bych dorazila třeba jen 1x týdně…navíc jsem zvyklá si dělat po svém, dle svých zkušeností. Nechci cvičit na pamlsky a na klikr…resp. chci si sama rozhodnout o tom, jestli budu psa odměňovat a nebo jen chválit, jestli budu klikat a nebo jen použiju pomocné slovíčko…nechci nutit psa, aby si dřepnul nebo lehnul do mokra…
To samé, když vidím důchodkyně se svými pejsky…už vidím, jak se babky seberou a autobusem (protože ne každá má auto), dojedou s Pinďou na cvičák. Navíc cvičák fakt není všude a pokud by měl na cvičák chodit se psem každý, tak pochybuju, že by cvičáky kapacitně stačily….
Vztah se netvoří na cvičáku…vztah tvořím tím, že s pejskem jsem, že spolu bydlíme, komunikujeme, prostě že spolu žijeme…..já bych ještě za naší domácnost dodala, že spolu jíme, spíme, čučíme na telku, uklízíme, pracujeme na zahradě, mazlíme, povídáme, drbeme, jsme na sebe načuření (já s pyrenejkou) atd atd…
To, že někdo potřebuje pomoci s výchovou psa je očividné…ale proč by tohle měli absolvovat i lidi, kteří to nepotřebují…nehledě na to, že cvičák není zadarmo…
Farma Vojty Kotka…. nechci přemýšlet co a jak a proč…hezky se mi na to dívá, vypnu hlavu.
Clarsonovu farmu jsem viděla, jsem velká fanynka Top gear a tedy posléze Grand tour, ale moc mě to nechytlo.