Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 15.07.2025, 20:41:17
Já mám jednu u betty, je to moc hezkej šnek, to jo, ale už žádnou asi další nechci 😀…naštěstí je tak hodná a nelepí to moc na sklo, ale kameny, kořen, filtr, topítko jsou otečkované všude.
Jsem zvědavá, jestli se počty šneků u razborek zvětší, ony toho nechají dost popadat mimo. Sice žerou, ale řekla bych, že s tím moc nespěchají 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 15.07.2025, 15:33:42
No, nemnoží se nějak extra moc, a hodně těch prťat to asi nedá, protože soutěží s krevetkama o jídlo a ty jsou rychlejší. Krevetky krmím, co nesní zůstane šnekům. V druhém akváriu mám “leopardí” okružáky, taky mají hezký vzor na ulitkách. Ale ty jsou menší.
Osobně je mám raději než neritiny, protože nikde nelepí vajíčka 😀…
Levatky mám taky a k tomu ještě placaté kružníky. Uvažuji ještě o poslední nádrži - 112l, která by ale fungovala bez filtru. No…spočítala jsem si cenu za skřínku a akvárium na míru s krycím sklem s výřezy na světlo a pokojivky kořenící v akva a možná zase od úvahy upustím 🙂…
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.07.2025, 12:17:09
jasný, je to pomůcka, ne hračka. My to zkoušeli učit shapingem. Neříkám, že to bylo vhodné, nebo nevhodné, výsledek prostě byl, že to chytl, zvedl a pustil si to na nohu 😀...tak trenérka říkala, že takhle teda asi úplně ne a pak nám ukázala jak to trénovat jinak, ale pak už jsme to netrénovali vůbec. Koupila jsem aport, abych ho nakonec uložila do skříně. Zatím jsme se k tomu nevrátili.
Máme teď jiné “problémy” než sportovní trénink, takže třeba časem…
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 15.07.2025, 11:32:13
Chápu, náš je třeba princeznička a potřebuje měkké a příjemné hračky a to i na přetahování. Pevný uzel, ani třeba tvrdý plast prostě do tlamy nechce. I na pullery se ze začátku tvářil jako “fuj, co to je”…teď jak jsou už použité, tak mu nevadí.
Zajímavé, že dřevo mu ale nevadí, to si teda spíš kouše. Aport taky moc nosit nechce, to jsme ale teď dlouho nezkoušeli. Vždycky si ho pustil na nohu a tvářil se jako největší chudák. Koupili jsme teda lehký s pěnovými okraji, ale zatím jen leží ve skříni 😀.
O 4 měsíce později. Mám tam necelý týden 12 rozborek bornejských a delší dobu krevetky. Kameny s mechem na kořenu nechávám obrůst pro kamarádku, ty tam pak nebudou.
Předposlední fotka akvárko s bettou. Roztrhl si ploutev o kamen, tak jsem ho vyměnila za lávové oblázky. O ty si neublíží. Akva má nějakých 7 měsíců.
Poslední fotka koule bez techniky, tam jen dolévám odpar. Namnožily se mi tam krevetky, tak možná nějaké vyhodim zpět k Bette…ale zatím to hezky funguje.
Celkově je vše dost bezúdržbové. U těch dvou akvárek vyměním cca jednou ta týden až 14 dnů ⅓ vody, prostříhám kytky, když je třeba a vyčistím přední sklo. Sem tam dám hnojivo, občas mají rostliny nedostatek. To poznám vždycky na hydrophile a plovoučkách.
A ještě dodatek, můžete psu rozdělit krmnou dávku do více porcí v rámci dne, ale pokud má pes opravdu nadváhu (klidně sem dejte fotku), tak bych jí to krmení odvažovala. Jestli bude dostávat 1x denně krmivo nad limit, tak hubnout nebude.
Já teď krmím granule - veterinární dietu, a prostě si každé ráno odsypu celou denní dávku a rozdělím. Pokud má vyšší zátěž, dostane třeba víc, ale nepřekrmuju ho.
Pokud dáváte v rámci dne pamlsky nebo něco na přilepšenou, buď je hodně omezte, nebo to budete muset odečíst z té denní dávky.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.07.2025, 09:27:19
Nemůžete je krmit odděleně každou v jiné místnosti? Z vašeho popisu nechápu, jestli mají krmení stále k dispozici celý den?
Já krmím psa ráno a večer, sem tam dostane odpoledne nějakou sváčů, když nemáme trénink a nesežere mi část krmiva venku. Ale to znamená, že má misku tak 5-10 minut, sní porci a misku odeberu. Nemá přístup ke žrádlu 24/7.
Odpověď na příspěvek uživatele Kačka kočka z 14.06.2025, 07:52:47
Jako asi se to naučí každá kočka, když budete na kšírky zvykat od mala. Záleží kolik času a úsilí tomu budete věnovat. Záleží kde bydlíte, jestli třeba budete jezdit autem někam do klidných oblastí.
No a pak záleží i na tom, jestli o to kočka stojí. Naučit na kšíry a vodítko je jedna věc, ale zvyknout na pobyt venku, obzvlášť někde ve městě je už jiná. Našeho kocoura to třeba absolutně nezajímá. Jezdili jsme do lesa, prošel se pár metrů kolem auta, lehnul si do mechu a čekal až pojedeme zase domů 😀…
On je dost plachý, takže zase někam do městského parku bych ho vzít nemohla. V lese se nebál, ale ani o to nijak nestál.
Kočka by to asi i ocenila, byla s tím docela v pohodě, ale pak se dva roky v kuse řešila její rýma a už jsme to venčení nakonec neobnovili. Doma mám ještě postroje a vodítka ve skříni. Jí stačí se vyvalovat na balkoně…ale já mám celkově spíš brambory, než kdovíjak aktivní kočky…Ragdoll a MCO.
u nás kolem 6 ráno 15 stupňů. Docela jsem si užívala to chladno i v šatech na ramínka😀… Jack dostal ráno stopovačku kvůli zajícům, já byla celou dobu nastartovaná, že bych to kdyžtak zadupla, ale zajíci nikde …😀 Hlavně, že včera jsme jich potkali víc než desítku. Omylem jsem mu teda na stopku 2x šlápla a to se vždycky tvářil, co že to chudák udělal …
Odpověď na příspěvek uživatele Ella z 30.06.2025, 17:22:23
Díky za nápad. Ja koukala na fólie do oken, ale ta se lepí na sklo a bylo by tu šero. A taky by to stálo docela dost, protože naše okno je celá jedna stěna 😅…
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 30.06.2025, 16:01:31
Na něco podobného jsme koukali. Ono to sice fouká studený vzduch, ale na druhou stranu to i vyfukuje teplý vzduch. Sice na druhou stranu, ale pořád to i topí. Přijde nám to docela kontraproduktivní a od lidí co to zkoušeli prý nic moc. Mame doma asi 3 větráky, to je pocitově taky studenější vzduch, ale jen pocitově 😀.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 30.06.2025, 15:13:04
samozřejmě jsme zkoušeli kde co, to bychom museli zaskládat mokrými látkami ten balkon celý, aby se tam nedostalo sluníčko a to nejde…na chodbě nejsou okna, takže tam je pocitově stejně hrozně a ještě hnusný vzduch. Už teď větráme jen přes noc, když jdeme do práce zavíráme okna a zatahujeme závěsy, ale moc to nepomáhá.
Zvažujeme mobilní klimatizaci (problém s vývodem a podtlakem), nebo markýzu na zábradlí na odstínění balkonu (jediná možnost asi, nemůžeme vrtat do fasády). Většinu dne totiž pálí slunce do oken a ty potom “topí”…
Na předchozím bytě byla zabudovaná klimoška, tak jsme to řešit nemuseli a v těch nejhorších pařácích jsme ji měli zapnutou…
My teď chodíme brzo ráno pěšky do práce (dnes jsme vyšli v 5:20 a v práci jsme byli v 7:00) a potom kolem 7 večer k vodě.
Přes den se nedá existovat, natož někam jít. Úplně mě děsí teplota následujících dnů, 35 a 36 stupňů…to doma budeme mít tak 30-32 😢…zkusím hned ráno vše zatáhnout, a větrat v noci, ale i tak jakmile se rozpálí balkon a okna z venku tak to dovnitř topí. Mame všechny okna na jihozápad. Vůbec nevím jak vyřešit akvárko. Už teď má to blíž k oknu skoro 28 stupňů. Chudáci krevetky.
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 27.06.2025, 12:28:35
To mě mrzí :/…když zvíře nechce jíst, je to hrozný. Vy asi krmíte masem, ale nám dost pomohlo na rozjezení si ze začátku s tím jídlem hrát, cvrnkala jsem mu kuličky po podlaze, a on je chytal, pak šel dojíst i tu misku. Teď už to není potřeba, ale ze začátku jsem vymýšlela kdeco, aby se najedl a žral tu dietu.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 27.06.2025, 14:47:07
Tak já to řeším, protože se bojím, že se to vrátí, takže ano, pak analyzuju cokoliv, co z něj vypadne a hlídám jak vypadají další výtvory, jestli to řešit na veterině nebo ne, páč nám říkala vetka, kdyby se to jakkoliv zase horšilo, máme zase přijít 😀…
S přítelem si děláme srandu, že se bavíme doslova neustále o 💩…
Tak nemusí to být evidentně ani stres, ale i po nějaké fyzické zátěži mívá jednorázový průjem. Nejspíš to bude i tím horkem. Sice chodíme večer, ale ono i večer je stále horko a dusno, jen nepálí sluníčko.
Jakmile lítá někde po poli, v řece, hraje si s jinýma psama a trvá to tak nějak dýl než hodinu, kdy je stále aktivní, tak druhej den jeho výtvory nejsou nic moc. Jeden den ráno i vypadal, že mu není dobře a bolí ho bříško, za chvíli byl ale ok a při klidovějším režimu se nic takového neděje. Tím, že to je jednorázová záležitost po nějaké aktivitě nebo události, tak to neřeším.
Jen nám známá říkala, že by možná pomohlo psa před nějakou takovou aktivitou víc zavodnit. A po delším výletě nebo běhání venku mu třeba dát mamut recovery drink - ale to vůbec nevím jestli při dietě může.
Jinak stále dodržuje dietu, jen pomalu z RC přecházím na wolfsbluty (taky gastro kachna) - ty mu chutnají víc. A z těch bych pak chtěla přejít na wolfsbluty s kachnou klasické neveterinární.
o víkendu mu zkusím po delší době uvařit kuře s bramborama, tak snad to nebude problém.
Za 14 dnů jdeme na očkování, tak to projednám i s veterinářkou. Naštěstí už žere docela s chutí, krmím ho teda v kuchyni, nechávám ho motat se u linky při přípravě, ať se těší, až mu dám misku - to vždycky přiběhne a vůbec nad tím nepřemýšlí, jako když musel dřív čekat v pelíšku na pokyn, ať jde jíst. Celkově teď vládne doma víc anarchie 😀…i venku ho nechávám mnohem víc věnovat se svým záležitostem, pokud to nějak neomezuje okolí a prokládám to hrami od Kristýny Dostálkové.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 25.06.2025, 15:13:05
Nám teď říkali kamarádi, co rekonstruují barák a stěhují se na vesnici, že tamní oblast je šíleně překočkovaná…že na každé zahradě, kde nemají psa, tak sídlí kočky, množí se tam…nikomu nepatří ale starší babči je chodívají krmit. Nikdo s tím nechce nic dělat. Sem tam nějakou zakousne pes.
Kastrované tam není nic, taky to tam podle toho vypadá.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 25.06.2025, 09:13:20
Přiznám se, že toto si vůbec nedokážu představit. Můj pes zmizí na pár vteřin někam do křoví a už jsem nervózní a přivolávám. Dovoluju mu být na volno tak do okruhu 30 metrů, nesmí jít sám do zatáčky, kam nevidím, to už ho stopuju, nebo přivolávám. Ale tady se kdekoliv může objevit cizí pes, kočka, zajíc, cyklista… Nedovoluju mu sbírat zbytky zvířátek, ani bordel, ani olizovat trávu 😀…leda klacíky má povolený.
když moc kraví, tak jde na vodítko. Ale on se většinou sám drží + - na cestě. Dneska mi v parku vyběhl za zajícem, sice se po ER vrátil (u nás je to “TAK ČAU!” a běžím na druhou stranu pryč - asi to není úplně ER, ale Jack má paniku, že mu uteču do háje, takže to funguje prakticky na bázi reflexu 😀) a šel zbytek cesty do práce na vodítku. Sice to není zabiják, ale rychle se pohybující zvířátka jsou docela těžkej kalibr. Krom koček, cizích koček se bojí, ale ty taky většinou neutíkaj.
Každopádně moje chyba, nečekala jsem na dětském hřišti zajíce 😀…