Aktuálně: 2 752 inzerátů262 201 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 30.08.2025, 14:56:28 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 30.08.2025, 07:56:02

Acher, vidíte, že to jde a přitom je to jen taková maličkost. Zcela upřímně a bez šaškování vám děkuji. Nyní si naopak velmi rád přečtu vaše texty. 

To dnešní mladí žijí v bludu, že je důležité CO sdělují. Já tvrdím, že je stejně důležité i to, JAK je to sdělováno. Je to jako s oblékáním, už Werich tvrdil, je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka a tudíž na vnější formě záleží. Sám dokonalý obsah to nezachrání. Inu, kutna dělá mnicha, putna uhlíře… Omlouvám se za malé zjednodušení textu velmi pravdivé písně.

kometa

Proti skutečným, úžasným a většinou moudřejším ženám, než umíme být my mužové, nemám nic, naopak. Jen prostě připomínám, že mužskou nedostatečnost v určitém ohledu bereme jako vadu, stejnou nedostatečnost u žen se zvyklo považovat za normální. Obě pohlaví se mohou léčit, většinu madam, které skoro pořád “bolí hlava”, to ani nenapadne. Když máme problém my muži, stydíme se za něj a snažíme se s tím něco dělat. 

Tak to je asi tak vše co k této věci chci sdělit. Jen mě v souvislosti s vašimi věčnými výhradami vůči mě nějak napadá starobylé rčení, že někteří to mají tak, že: “podle sebe soudím tebe”. Ale já podle jedné nesoudím všechny, naopak, ženy jsou ty nejúžasnější bytosti na světě.

Tom50
Tom50 29.08.2025, 23:57:07 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.06.2025, 07:58:59

Ve velkochovech, podle známé Dvořákovy knihy, se připouští - připouštělo - do 24 hodin po porodu. Samice zabřezne téměř stoprocentně. Ovšem jak píše acher, znamená to totální bezohlednost k samici a její velmi rychlé zhuntování. Velkovýroba nezná sentiment a city, jen prachy a efektivitu. Drobnochovatelé přece jen bývají ke svým zvířatům lidštější. Ale jde to.

Tom50
Tom50 29.08.2025, 23:50:09 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.08.2025, 17:01:02

Ovšem já to nenapsal jako rýpnutí. Ona věci zná, jen mi vadí, že píše, i když jsem jí upozornil a vysvětlil chybu, jako hotentot. Ovšem neochota vyjadřovat se ohleduplně, tak, aby to ostatní netahalo za oči a neiritovalo, neznamená, že není moudrá. Někteří lidé se snaží učit celý život, jiní mají na háku jak se jejich texty čtou ostatním. A v případě acher je to tak snadné, stačí za každým interpunkčním znaménkem vynechat jeden úhoz. Nic víc.

Moje máma, ročník 1920, víc než do základní školy musela na pole. Její máma (ročník 1891) prý říkávala, že když ve 14, až vyjde školu, půjde dělat do Prahy služku panstvu, tak nač marnit čas ve škole. Máma nedokázala bez chyb napsat holou větu. Přesto to byla nejmoudřejší máma na světě, moje maminka zlatá. Naučila mě nejvíc.

------------------

Varaxi, díky za váš názor.

------------------

Acher, mír do další války? No a k předmětnému samci, prostě samice holt skoro furt bolí hlava, co mi to jen připomíná?

A přitom se hledá vada u samce, ach jo! (a já bych ho, nelida, trápil hladem, viďte)

Tom50
Tom50 29.08.2025, 20:51:25 xxx.xxx.139.239

Světe div se, na jednom ze tří stan byla nějaká snůška. Vč větrají a kolem úlů to sice slabě, ale nádherně voní. Hned jsem objel ostatní stan, neboli jedno, třetí je u baráku a na obou se zázrak nekonal.

Nějaká snůška ale je celý srpen, krmím a v úlech přibývá víc, než co mám v oku, že by přibývat mělo. Vč dostala ekvivalent asi max 12-13 kg suchého cukru (podaného v roztoku 1:1) a je téměř nakrmeno. Byly roky, že jsem zkrmil i 20 a i 25 kilo cukru.

Kdo to neví a aby nemusel hledat: 

Roztok 1:1 je, že 10 kg cukru + 10 l vody dá 16 litrů roztoku. Pak zkrmení 25 kg cukru představuje 40 l roztoku 1:1. Krmím po 8 l a pak je to 5 dávek.

Krmítka poberou sice 11 l, v pohodě a klídku po 10 l. Jenže já dělám roztok v konvi 25 l a vždy 10 kg cukru + 10 l vody = 16 litrů. Konev má 5,5 kg a tak to celé váží 21,5 kg a velmi snadno se to převáží v polododávce Berlingo 1,4 i z r 2000, tedy málem ze středověku. Otevřu dva úly a od oka rozliju konev dvěma vč po asi 8 l. Ve svých téměř 70 letech to v pohodě (s rezervou) unesu (při výšce, co je první míra po trpaslíkách = 166). Jasně, že se konev zvedá bez asi třičtvrtěkilového víčka.

Je to plastová pixla Salma s keramzitem. Akorát že jsem je před 14 lety koupil za 45,- Kč bez víčka. Víčko je pro tento účel zbytečné, tehdy stálo 13 Kč.

https://allegro.cz/produkt/pruhledny-box-s-vikem-8169b342-85c4-4898-aa82-e9723dbe2e69?offerId=11909947252&utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ%3EHome%3EDecor%3E3P%3EPMAX&ev_campaign_id=20027777988&gad_source=1&gad_campaignid=20032655714&gbraid=0AAAAApZ4Y9S1cjWJIvpaCtA_8ZUoF5xkZ&gclid=Cj0KCQjwn8XFBhCxARIsAMyH8Bt0Qmb3mC8nX-_yQiU0_7Wp-BF89lbVxx2disDgmhrEUrir0XOioAsaAv_LEALw_wcB&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ještě se vracím kvůli Adamitům. V Lidlu (asi i jinde) se dají za děkuju pěkně sehnat kyblíky od řezaných květin. Fungují úplně stejně a místo keramzitu se dá použít věchet slámy. (Proboha, věchet, lidi najděte si to sami co to, nebo kolik slámy je věchet)

Keramzit po sezoně vyhodím, sláma se vyhodí též a nestojí nic. Když se zapomene keramzit doma a jezevci mají všude vůkol včelstev kukuřici, stejně poslouží i nalámané suché větvičky. Dokonce Martin mě inspiroval ke sběru víček od PETek, taky plavou. 

Používám i vyřazené formy na betonové stříšky -

https://www.mform.cz/forma-na-plotovou-strisku-striska-s1-hladka

Mimochodem, místo deklů používám vyřazené formy na sloupovou hlavici, vleze do ní PS tlustý 20 mm. Lze je sehnat zadarmo a i kdyby nové, jsou za polovic než nejlevnější “pořádné”. Můj tenkostěnný úl Blaník má vnějšek 465x465 a tak se mi uvedené formy velice osdvědčily. Mají spoustu jiného využití (bez vlepeného polystyrenu), doporučuji.

https://www.mform.cz/forma-na-sloupovou-strisku-hlavice-h2-hruba

Tom50
Tom50 29.08.2025, 16:50:45 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.08.2025, 12:31:08

Já to už tak mám, že se mýlím jen zřídkakdy (jsem starý, zamlada tomu tak zdaleka nebylo). U včel určitě. A králíky znám, tedy nikoli přešlechtěné na parádu, ale stran užitkového chovu na maso, také velmi dobře. Proto vím, že skoro vždy je nejlepší to úplně nejjednodušší řešení.

Krátká dieta králíkovi ani většině lidí nikdy neublíží a také pohmatem po hřbetu se jasně pozná, zda mu lezou kosti ze zad nebo je dobře osvalený a nebo dokonce zatloustlý.

No a na včely má přímo devastující vliv stres, i když tak zvaný odborný včelařský mejnstrým se o stresu u včel vůbec nezmiňuje. Nikdy tu nečtu nic o stresu, napadlo vás tady, i moudrou acher, že dotyčný samec mohl být jen těžce rozhozený ze změny prostředí? Vlastně dvojí v krátké době, když byl půjčen a jen si tam zvyknul, zase ho vrátili a tudíž zase stres. I zvířata, jako lidi, jsou různá, některá jsou proti stresu odolnější, jiná méně.

Na těchto fórech je mrzuté, že tazatel obyčejně žádá radu, ale pak se neobtěžuje, co poděkovat, to vem čert, ale po čase sdělit jak věc dopadla. Pak jsou fora jen plkárny a přitom by se tu mohli lidé hodně naučit od sebe navzájem.

Tom50
Tom50 29.08.2025, 09:56:14 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 29.08.2025, 07:25:23

Aha, super připomínka, poslechnu vás. Jsem tak starý že už vím, že jen úplnej vejr si nedá říct. Díky. Ano, když není srovnání, a každý rok je jiný, pak se nedozvím zda je nápad lepší a nebo stejný. Mě se zdálo, že horší to být nemůže a že když stejné OK, když lepší tak hurá. Prostě že se tak nedá zkazit nic. Ale raději poslechnu vás.

Mám představu (zkušenost), že tuháč - melecitoza je na zimu pod nohy lepší, než cukerné zásoby. Ale co mě napadá, když čtu vaši námitku, je, že někam dám pod nohy tuháč, jinam jen cukerné zásoby ze vč, která naplnila KK. To asi u poloviny a dostanou to na začátku 9 měsíce při vyndavání Gabonu, druhá polovina bude zimovat tak, jak to už roky umím = KK pod VN po půli září a sestaverní nového TL až na jaře.

Ano, zvedání nakrmeného VN v 9 měsíci - září je nejhorší slabina provozní metody Blaník. Ovšem kvůli co nejrychlejšímu jarnímu rozvoji je to nutné.

----------------------

Ke zdvihání VN. Díky vám, přesvědčil jste mě, mám v “zásobě” nějaký zvedák. V zásobě tedy tu ideu, nemám ho sestrojený. Nejprve jsem zkusil se bez něj obejít, jen při práci myslet a nedělat s břemenem zkruty páteře, kdy nohy stojí na místě, ale trup s těžkým břemenem otočím stranou abych odložil břemeno. To je to, co by neměl udělat ani mladý!! A nejen u včelařiny, ale při ŽÁDNÉ práci. Zatím mi tahle strategie funguje i s oboustranným výhřezem plotýnek v oblasti “kříže” a IS skloubení. Můžu někomu připadat jako magor, ale mám představu, že chvíle, kdy si začnu dělat pohodlí a přestanu se svého druhu tréningem, zchromnu dočista. 

Tom50
Tom50 29.08.2025, 09:37:29 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 29.08.2025, 07:30:26

Jenže Martin bude všechno pálit a to mu bere elán. Ale myslím si totéž jako vy, já bych se nevzdal. Ale důkladně bych zanalyzoval co se stalo, u mě to vím nejlíp a pak bych se popídil po info o ostatních, postižených, ale i o těch, kteří nákazu nemají. Co mají jinak? Pak by mě zajímalo, zda jsou pozitivní sousedi, tedy plošně a nebo nahodile napřeskáčku. V prvním případě OK, plošná nákaza (moc toho o hnilobě plodu nevím), v druhém případě bych se pokusil přijít na to, co my s pozitivním nálezem máme společné. Nebo naopak co mají jinak ti, co nákaze ušli.

Domnívám se, že Martinovi se se včelmi nevedlo od začátku proto, že je měl nakažené a proto nešly do síly kdyby se na hlavu stavěl. Vše tu s námi podrobně konzultoval a mě nešlo do hlavy - a na krajně nepříznivé podmínky pro včelařinu tam u nich jsem nevěřil, proč se mu u nich včely nevedou.

Tom50
Tom50 29.08.2025, 01:14:09 xxx.xxx.139.239

Všiml jsem si jen já, že vyjádřením acher tady obyčejně končí debata?

Obecné kecy a konkrétní rada nikde. Přitom prostě ani tlusté ženy, ani mužové nebývají přeborníky v sexu, u zvířat je to stejné. Nemusím být králíkolog abych uměl vidět a chápat život kolem sebe. Co myslí ostatní? Mají ostatní nějaký názor nebo pořád ne? Je mi to jasné, B bude správnější, že? (a přece se točí! - tlustí neskáčou a když, tak jako když šu.á a nemá koule)

Tom50
Tom50 29.08.2025, 00:58:16 xxx.xxx.139.239

Nový nápad.

Mám pořád NN s loňským tuháčem. Uložil jsem to tak dobře, že se do toho nedostala motýlice a je to v pořádku. Mám pro každé vč jednu bednu, zvětšiny patnáctky. Krmím skrz KK, plodiska jsou plná a začínají dávat do KK. Napadla mě revoluční myšlenka. Nejprve vysvětlení kontextu k původní metodě Blaník.

Kolem 15.9. se dle metody Blaník dává KK mezi TL a VN, kde budou vč zimovat. Do jara asi polovina (jak které vč) zavíčkovaných zásob z podstavených KK (nejlepší je melecitozní tuháč, když je) zmizí, kdy to včelstva přenosí netuším a je mi to jedno. Pod KK na dnech jsou TL. V těch ale sem tam krajní rámek zplesniví. TL jsem nechával přes zimu abych se nemusel o dílo starat a honem ho vyvářet, včely to ošetří a pohlídají před zavíječem až do jara. Jenže tomu vyváření stejně neujdu a není rozumný důvod nevyvařit staré TLumiče už před zimou.

NÁPAD spočívá v tom, že nyní dám pod VN KK, ale vystrojené už jako TL. Tedy asi 6 zásobních rámků prostřídám se 4 stavebňáky (bude tam jen 10 rámků, krajní by stejně zplesnivěl). Tím úplně odpadne jarní vystrojování TL a vč si do nich přejdou tehdy, kdy do nich sama dorostou. Nejen, že odpadne jarní vystrojování nových TL, kde mezi SR zůstanou zásobáky, které vč za zimu nevyčistilo - ani silné vč nedokáže za zimu vybrat 10 plně zavíčkovaných zásobních polorámků, vždy jen asi polovinu.

Co od toho očekávám. Odpadne jedna operace a HLAVNĚ odpadne jeden velký zásah zjara = velký stres, který odhaduju na zdržení ve vývoji nejméně o 3 dny. Navíc pod VN přijdou nové TL se zásobami dřív než kolem 15.9. a sice při rušení Gabonu - při jednom vyrušení.

Nevidím v tom žádné riziko a tak neudělám “nápad” jen u poloviny vč, ale u všech. A samosebou sem dám vědět, budu-li živ a zdráv, jaký bude výsledek. Neměl by být horší, v nejhorším případě to bude jedno. Ovšem je to posun od původní metody Blaník. Ta předpokládala vystrojování nových TL až v květnu, až po plném ovládnutí VN na plný počet rámků a teprve tehdy byly rušeny vysoké SR. Po dva roky jsem otestoval zrušení vysokých SR dřív a současně vystrojení nových TL už na přelomu března a dubna u nejlepších, u zbylých v dubnu. Nyní tak vyzimují a nechám je aby si tam (v TL) dělaly co chtějí a začnou v nich hospodařit. Stejně do TL nikdy v průběhu roku nelezu, co bych tam viděl?

----------------------------

Tady je nutné vysvětlení. Zatímco OP a jiné kejkle, jako třeba převěšování plodu nad mřížku a cpaní dvou vysokých SR mezi plodové plásty, vyloženě omezuje matky na nějaký, včelařem stanovený počet plodplástů. Avšak moje dvouleté pokusy ukázaly, že je možné naopak poskytnout vč o jden rámek víc plodu už v dubnu, u některých dokonce na konci března, tedy tehdy, kdy zúžené vč postupně plně ovládne plný počet rámků ve VN.

Co mě vede k uvažování z předešlého odstavce? To, že nejlepší vč dávala do dělničích rámků v TL dělničí plod!!!!!! Kde byly víc než 4 nízké SR někde stavěly i dělničinu - zjevně víc jak 4 nízké rámky 39x15 trubčiny nechtějí a nepotřebují. Tím vč jasně ukazovala, že těsně před vrcholem rozvoje nechtějí omezení matek, ale naopak. Dal jsem si tu práci (dřinu) a prohlížel TL na začátku května (pravda, ne u všech vč). A nikde dělničí plod v TL nebyl. Tudíž je jasné, že finta se zrušením vysokého SR hned jak je to možné (když je VN plný) - a jeho nahrazení další M, která ale nesmí přijít na konec, je správnou cestou.

Tom50
Tom50 28.08.2025, 22:11:48 xxx.xxx.139.239

Tak proto jste mlčel. Je mi to líto. Neznám nikoho, kdo by se připravil lépe než vy.

Tom50
Tom50 25.08.2025, 16:40:28 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.08.2025, 15:07:41

Děkuji.

Já nechci nikoho přesvědčovat, ať si každý má včely třeba v neckách (když tím neohrozí včelstva ostatních a nákazovou situaci v okolí). Ale rozdíl vidím v tom, že včelaři sami nevědí a věřím, že by mnozí mohli uvítat sdělení, v jakém úle a při jaké metodice je nejvíce úhynů a tudíž by bylo jasné, který úl a metoda je nejlepší. Pak by se každý rozhodoval podle konečně objektivních údajů. Dosud se má za to (liberalizmus), že je každý úl a každá metoda rovnocenná. A já tvrdím, že tomu tak není.

Starý konzervativní včelař už nic měnit nebude, i když zví, že celý život včelaří špatně v nejhorším úle (Adamec například). Tudíž pro něj informaci o nejlepším úle a metodě nezamýšlím. Pak tu bude hodně těch, že i zvědí nade vší pochybnost, že dělají chybu a stejně jí budou dělat dál, jen budou někteří z nich naštvaní na nás, že jim bylo líp když nevěděli, že byli celej život“ nevzdělaně nepoučení” (nepoučitelní?). Mnozí než by přiznali, že se mýlili (a tudíž byli v nějaké fázi života tupí), tak z ješitné povahy budou, pak už vědomně, trvat na bludech dál. Takových, hlavně mezi pseudochlapy, je opravdu hodně! Tímto obyčejně ženy netrpí a tudíž mají velkou výhodu.

Pak je tu skupina včelařů, kteří by rádi zlepšili svoje včelaření, ale protože v kapitalizmu se normálně lže a každý vychvaluje beztrestně i špatné věci, tak takový včelař neví, pro který úl a jakou technologii se rozhodnout. Po úhynech a nezdarech by i změnil úl, míru, metodu, ale má jít z bláta do louže, nebo z deště pod okap? Podle čeho se má rozhodovat? Proto setrvá u špatného úlu a špatné provozní metody, protože je mu systematicky vymýván mozek, že na úlu nezáleží a už předkové tvrdili, že: “úl medu nepotí”. 

A tuplem pak začátečníci. O ně a předposlední skupinu mi jde především. Zkornatělému konzervativci vysvětlit nic nejde, ty ambice nemám a mnozí staří by třeba i změnili věci rádi, ale už na to nemají energii, peníze a hlavně perspektivu.

--------------------------

Ale velice kvituji a vysoce si cením faktu, že vás to zaujalo a začal jste o tom uvažovat. Jen, prosím z věci předem vyloučit toho pána, co jste podle bludů, které jsem popsal, že za peníze přednáší, jste uhádnul. Takoví a jemu podobní “odborníci” věci spíš uškodí. Taky vyloučit výrobce úlů, výrobce a obchodníky s léčivy a krmivy a včelařskými potřebami, také velkovčelaře nad 150 vč. Toto by byla ankteta pouze pro malé a hobby včelaře,kterých je ale v obou našich zemích drtivě drtivá většina. Vše co vytvářím nedělám pro velkovýrobu a byznys!!!!

Pokusím se zformulovat jednoduché anketní otázky, doufal jsem ale, že by to mohly být otázky vzešlé z kolektivní práce a nápadů, třeba tady na maličkém foru CHZ.

V první fázi by stačilo sdělení, kolik z počtu zazimovaných měl kdo úhynů a v jakém úle. Za první rok by se vědělo, ve kterém typu úlu je nejvíc a ve kterém nejméně úhynů. Stran typu úlu. Tedy zda pouze vysoká míra, nebo pouze NN systém a nebo kombinovaný systém.

V druhém sledu orientace stavby a pak, zda byla očka a parodyšný strop a zda síto ve dně a jak velké česno v letní sezoně. Zda včelín, sluneční výheň nebo celodenní zastínění STROMY na stanovišti s rostlým terénem. Ne tedy umělá podlaha či dlažba a umělá střecha. Také nadmořská výška.

Druhá věc by byla otázka provozní metody, to by se nechalo také na druhou fázi. Ale možná by to nebylo moc komplikované hned v první fázi. Zda mřížka či ne, zda omezování matek v kladení nebo zda to je ponecháno na včelách.

Dotazník by šlo velmi rozkošatit a tím většinu odradit. Proto by to mělo být jednoduché a z čísel, která by z toho vypadla pak stanovit další postup.

Tom50
Tom50 24.08.2025, 23:16:03 xxx.xxx.139.239

Takhle funguje můj stroj. Jen je to mechanizované bez dřiny a bere to menší “šponu”. Video ukazuje chlapce, buďte si ale jistí, že je k tomu potřeba velmi značné síly. Ovšem pozor, viděné lze jen  S ÚPLNĚ PANESKÝM DÍLEM! A úplně zavíčkovaným. Filutové, co vytáčejí jen částečně zavíčkované rámky a pak dosouší med to využít nemůžou. Co není zavíčkované nůž stroje, i když je vyhřívaný, neseřízne, ale sežmolí a vytrhne. Když jsou to jen dolní rohy nevadí, včely si to opraví. Ale jen zpola zavíčkované rámky to poškodí skoro nevratně.

https://www.youtube.com/shorts/pvB9c1uqF0w

Můj stroj je na princippu tohoto, ale mám to vyhřívané elektricky s příkonem zlomku odkazovaného parního zařízení a hlavně žádná pára a žádné vlhko a žádné hlídání vody ve vyvíječi, jen přepínač. A samosebou je to na speciálním stole, víčka padají do odkapávacího zásobníku a vykapaný med je VIP jen pro rodinu. Z asi metráku medu je asi 4-5 kg vykapaného medu + ve víčkách zbývá odhadem tak 2-3 kg. To je pak rozmixováno s víčky ve vodě a zkrmeno včelám.

https://www.vceliobchod.cz/odvickovaci-zarizeni-lyson-manualni-s-vyvijecem-39x24?virtuemart_currency_id=33&gad_source=1&gad_campaignid=19382094161&gbraid=0AAAAADy3de4RvR1w4mDaSEHG2yo4D6J9G&gclid=Cj0KCQjw8KrFBhDUARIsAMvIApZE0hg7cWCkWiran1IbeODnj2o69vtnBZiZ1d1-TgFUW6rpX-nvFSUaAow6EALw_wcB

Tom50
Tom50 24.08.2025, 23:05:28 xxx.xxx.139.239

Je po sezoně a tudíž je jasné, pokud MS pokus udělal, jak to dopadlo. Přestal úplně psát. 

Buď metoda Blaník nefunguje a MS mě nechce ranit. (nepravděpodobné, ne, že nefunguje, ale že by měl ke mě ohledy, naopak, byla by to voda ja jeho OP mlýn)

Nebo Blaník funguje i na Jižní Moravě ve včelařském snůškovém ráji a MS by musel přiznat, že je OP horší a pracnější.

Třetí nejpravděpodobnější možností je, že to nezkusil a test Blaníku neudělal a nebo nedotáhl do konce. 

-------------------------------

To já zkusil po letech mřížku a omezování matek v kladení a sice u 4 vč, dvou 30 a dvou 24, na dvou stanovištích. U třicítek bylo víc medu než u třicítek v režimu Blaník. Jenže medu s výkaly včelího plodu a to nechci. Medu u obou vč bylo asi o 10 kg více. Na síle a vitalitě vč se mřížka a omezení matek u třicítek moc neprojevilo.

U 24 bylo medu asi stejně jako u 24 v režimu Blaník, jen vč jsou horší na sílu a “jiskru”. Jedno budu dokonce likvidovat, je z něj lazar a těžko mě jde přesvědčit, že zesláblo z jiného důvodu, než že mělo omezenou matku v kladení. Ani stářím matky to není.

Podotýkám, že jsem nijak neléčil zjara (jak teď začalo být populární a doporučované neumětely) a první léčba od jediné léčby vloni 26.12. Varidol acetonaerosolem jsem dal mezi 10-20.8. 2025 Gabon.

Vloni  jsem zazimoval 30 vč (na dotaci) + 14 slabých oddělků - záložní matky. Z celkového počtu hlášeného do Hradištka 44 padlo 14 “jednotek” a vše na pokálení v důsledku nenakrmení cukrem, kdy vč musela zimovat na melecitozním cementu. Padla jen ta vč, přesněji ty “jednotky”, kde byl na VN ponechaný NN se zásobami. Kde byl NN s cementem v září podstaven pod VN, tam 100% přežilo. A to i když včely nemohly víc než 3 měsíce ani jedinkrát ven. Vše je tu na CHZ podrobně popsáno v čase tak, jak se to dělo. 

Ale v zájmu úplné objektiovity musím přiznat, že z přežilých vč dvě třicítky nepřišly do síly a ani nevyměnily matky, nedaly téměř nic. Selhala i jedna 24, ta navzdory teorii o M uprostřed medníku zakladla celý medník a toto vč za sezonu dalo jedinou bednu 15 medu (asi 15 kilo), vše ostatní proplodovaly. Matka je sice mladá (loňská pozdní), ale má to spočítané. Masařky tu nechci.

Takže mi sice přežilo nějaký počet vč, ale od několika užitek nebyl, i když přežily zimu na melecitozním cementu - spíš právě kvůli té zimě na cementu z nich nic nebylo. Takže samo přežití zimy na cementu nestačí. Jde taky o to, co z takových vč pak je.

Tom50
Tom50 24.08.2025, 22:31:38 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.08.2025, 19:02:50

Bohužel nemám dar ÚPLNĚ rozumět stručným sdělením. Nezbývá mi, než se zeptat:

První odstavec o kyselinovém "léčení" současně s krmením syntetickým krmivem s konzervantem a pak nosema. Dvě informace.

1 - jen pokap KŠ a nebo jakákoliv kyselina? Totiž. Když jsem kouřil, měl jsem každé jarto a podzim vředy na dvanácterníku a jindy žaludku a bylo to prý (určitě ano, přestal jsem před dvaceti lety kouřit a nevím že mám žaludek) tím, že z kouře a kysličníku uhličitého ze slin vzniká sice slabá, ale kyselina uhličitá. Tím, že zažívání dostává 20, 30 i víc několikaminutových dávek - nelze nepolykat sliny ovlivněné kouřením, pak vzniká vředové onemocnění (kropmě jiných a horších chorob). Z toho by pak vyplývalo, že i když by se u včel použila jiná kyselina a jinak, než aby jí přímo včely pojídaly, že by z logiky věci měly vadit i kyseliny jen odpařené v kombinaci s konzervantem umělého krmení včel. Prosím o jasnou odpověď.

2 - jaká nosema? Obě? Kontext by poukazoval na NC. Možná proto já nemám NC, že mi nesmí ŽÁDNÁ kyselina ke včelám.

Další kamínek do potvrzení mého, více méně intuitivního odporu vůči JAKÝMKOLI kyselinám u včel. Tečka!

A to ještě uvidíme (uvidí mladší), co ještě bude vynajito. Totiž, tak zvaná věda se v každé době tváří, že je ne vrcholu a že už je objeveno všechno. Tak se chová věda, i když se tisíckrát ukázalo, že přišly další a další objevy, které častokrát úplně vyvrátily tvrzení, vědou prezentovaná jako nezvratná. Proto si já tak zvané vědy neumím vážit.

-----------------------------------

Protože jste dopisovatelem Dymáku a protože Dymák, i přesto, že má v RR bludaře, pořád považuji za nejlepší včelařský časopis se značným a jak se domnívám mimomejnstrýmovým vlivem, ptám se:

Chtělo by se vám v Dymáku nastolit otázky z mého předchozího příspěvku? 

Osobní otázka přímo na vás. Vás pane Goro nezajímá v jakém úle se daří včelám nejlépe, ve kterém je nejméně práce na stejné množství medu a ve kterém úle je nejméně úhynů? Logicky by se pak ukázalo, který úl je nejhorší a která provozní metoda, jaké je nejhorší léčení už víme = kyseliny. 

Já se prostě nechci smířit s obecným dojmem, že ve včelařině bylo už vše objeveno a není už co vynalézat a zlepšovat. Z plků ve Včelařství (i jinde) mám dojem, že se mlátí stokrát vymlácená sláma pořád dokola…

Tom50
Tom50 23.08.2025, 20:39:45 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Amber z 19.08.2025, 11:18:08

Možná to ale není tak dramatické. Klidně se mohlo stát, že kámoš samci podstrojoval (třeba abyste neřek, že u něj hladověl) a milý samec ztloustnul. K tomu to línání a prostě ne úplně ideální období a výsledek se dostavil. Dejte mu pár dní dietu seno a vodu a vyčkejte pár dní. Nejspíš se to zase spraví samo. Držím palce!

Tom50
Tom50 23.08.2025, 11:43:52 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.08.2025, 08:10:10

Rozumím vám. Přece jen jsem to myslel trochu jinak. Já ke včelařině přistupuji jako ke všemu v životě a práci, a to, že ustavičně neúnavně hledám nejlepší způsob. Přece tak se vyvíjí i třeba automobilový motor a automobil jako celek. Kdyby byl ponechán vývoj spontaneitě, co kde komu nejvíc vyhovuje, jsem si jistý, že by tu jezdila auta šlapací, parní, tažená volky a nebo poháněná plachtou či vrtulí. Snad se vyjadřuji jasně a srozumitelně, i když můj příklad vypadá nesmyslně, u úlů a úlových systémů a provozních metod mi to připadá v mnoha případech přesně tak hloupé. Někdo chová včely a vychvaluje, že mu nejvíc vyhovuje úl a provozní metoda, podobné plachetnímu autu a některé dosud sloužící úly jsou spíš na úrovni volského potahu v porovnání s kamionem. Ano, oběma dopravdními prostředky se dají převážet věci...

--------------------------

Je pozoruhodné, když se podíváme na politiku, jak některé strany zuřivě odmítají referendum. Vědí, že pak by už nebyli jejich protagonisté u lizu a dojení dotací a hlavně by netěžily z bezbřehé korupce.

Podobné je to u včelařství. Včelařský oficiální mejnstrým skoro zuřivě odmítá průzkum, zjištění dat pro statistiku, kde by se zjistilo, v jakém úle a při jaké provozní metodě a při jakém krmení je nejméně a nejvíce úhynů. Jak v psychiatrické léčebně se sbírají data o tom, že každoročně uhyne nějaké % včelstev, sbírají to přes 10 let, ale sbírají to jen poroto, aby “sběrač” měl prachy za sběr dat, která ale nejsou nijak využívána. Jen ke konstatování, že ZASE nějaká včelstva v republice uhynula. Ale že by se někdo i jen pokusil jakkoli procento úhynů snížit, to ne, to by chrličům oddělků a matek, ovšem jedině správných Kraněk, rozhodně nevyhovvalo. Aby se lidi dozvěděli, co dělat nemají, co používat nemají a v kterých úlech včelařit nemají pokud chtějí živé včely. Oddělkové mafii náramnně vyhovují úhyny, čím víc, tím větší žně. Dochází vám to, vám, co nadšeně poskytujete data o svých úhynech? Dochází vám čemu a KOMU tím napomáháte?

Co jiného vidět za tím, že se neudělá jasný průzkum, zda a jak moc škodí vč umělá krmiva? Kdo je vyrábí a vnucuje včelařům nemá zájem aby se přišlo na to, PROKAZATELNĚ, že to včelstvům škodí. To samé je s kyselinami, Západ používá jen kyseliny - jsou tam méně včelařsky vzdělaní, neboli zaostalí a tak i u nás je spousta jednoduchých mozků, že odmítá tvrdou chemii a ničí si vitalitu a přirozenou imunitu včel kyselinami. Že melu nesmysly? Kdo ze včelařů někdy slyšel o nějakých virech u včel než přišel roztoč, o kterém tak zvaní vědci přes 20 let nevědli, že to je jiný roztoč než Varroa Jacobsoni Oudemans?!!! Roztoč - tady upozorním, že jsem byl úplně první, kdo veřejně sdělil, že VD nejspíš úhyny nezpůsobuje (a ddnes se to už běžně uznává), tak tedy přišel roztoč a ten se začal ničit kyselinami. A čím efektivněji se ničil ORGANICKÝMI kyselinami roztoč, tím rychleji a víc % vč začalo umírat na záhadné nemoci. Tak se řeklo viry, ale úplně jistě se to neví a dodnes se úplně jistě neví, co je vlastně příčina  a co vlastně je CCD! Jenže jsou tu jednotlivci i instituce, kteří mají těžký byznys z kyselin a ti mají tak dlouhé drápy, že nedopustí mnou výše naznačený průzkum = statistiku. Pak by bylo na každém, zda si vybere úl o kterém bude vědět, že v něm je víc úhynů a naopak by se zjistilo, v jakém úle se včelám daří nejlépe. Ještě víc to platí o provozní metodě, i skvělý úl je nanic, když se pro něj použije hloupá provozní metoda.

Všechna moje práce za posledních nejméně 10 let je POUZE o tom, ukázat lidem, kteří mají čím chápat věci, že i v úplně blbých úlech by mohli, tedy kdyby neměli v palicích piliny a nelpěli na nesmyslných věcech (jedna míra v jednom úle), dosahovat stejných výsledků se třetinou práce. Navíc jen stěží by šlo používat u vysokých medníků jen panenské souše na med. Co by ale nešlo určitě je, že se do medu pak nedají vytáčet zbytky nespotřebovaného zimního krmení a to je ten nejhlavnější důvod. Do bedny 39x24x11 se vejde 23-24 kilo škrobového synťáku, nebo včelami bezděčně invertovaného cukru a ten se pak vytočí do medu. Ještě lacinější to je s obyčejným cukrem, ten se v akci dá koupit za 12 Kč a i levněji. A Goro jasně vysvětluje, že invertovaná krmiva jsou nesmysl, protože včely neumí pozřít nic aby to neinvertovaly a tudíž jim je umělé krmivo na nic. Ale to by bylo ještě dobré, já mám podezření, že jsou umělá krmiva pro včely spíš na obtíž. Protože jsou nepřirozená, včela není vývojem po dobu milionů let adaptovaná na cukry ze škrobu.

Takže mi při mpsaní dochází, že stejných výsledků se s Dadantsystémem s pouze panenskými medníky dosáhnout nedá, nedá se pančovat med cukrem ani syntetickými šmakuládami. A v tom já vidím ten hlavní důvod a v tom já vidím hlavní důvod neochoty včelařit systémem Dadant v jakémkoli úle!

Mejnstrým pak mazaně jen využívá toho, že vlastně u včelařů není ochota včelařit způsobem, který by znemožnil falšování medu cukrem. Cukr se v medu najít nedá, syntetická krmiva ano!

A ještě postřeh. Ještě před asi 10 lety ve výkupnách medu vyhrožovali, že komu najdou synťák v medu, toho ukřižují. A najednou je ticho po pěšině, najednou to velkozpéracovatelům přestalo vadit. Už jen to je pozoruhodné a člověk nemusí být Einstein aby mu docvaklo, proč to najednou nevadí a proč ten humbuk nějak plíživě vyvanul do ztracena.

Celý život jsem měl problém s odbytem medu přímo lidem. Od doby, kdy je můj med pouze panenský problém nemám, naopak, prodal bych víc, výkup jsem už asi 8 let nepotřeboval. Než jsem přišel jak mít 100% pod vlhkost 18,4% jsem do výkupu dával med s vyšší vlhostí (brali jen do 19%). A tak jsem vyvinul metodu, jak nemít med vlhčí než 18,4%. Drtivá většina mého medu má pod 18% a mám na mysli květový jarní med, u medovic a pozdních medů problém s vlhkostí není a nebo ho já neměl nikdy. Proč nemám vlhký med? Malá česna a ŽÁDNÝ POLYSTYREN, žádné prodyšné stropy v zimě, žádná síta ve dnech a to stačí. Pravda, očka jsem neměl nikdy. Tak snadné to je.

Tom50
Tom50 22.08.2025, 11:11:54 xxx.xxx.139.239

Nechci překrtýt Gorův obsáhlý a skvělý článek a tak píšu sem -

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/23228-co-delat-u-vcel-v-prvnim-roce-vcelareni/2/#prispevek283096

Sice bych mohl s lecčíms polemizovat, ale jako celek je to pro tápající začátečníky, i již zkušenější pokročilé, velmi přínosné čtení. Škoda, že nediskutuje nikdo, všem je vše asi jasné. Spíš je to tak, že fora, kde aktér = přispěvatel musí myslet a SÁM formulovat PÍSEMNĚ nějaké myšlenky, jsou na ústupu a vítězit budou jen videa. Zdá se mi, že je to obecný trend a nejen ve včelařině. Drtivá většina videí má sice hloupý a mnohá dokonce idiotský obsah a namnoze jde jen o až úchylný exhibicionizmus protagonisty, ale primitivům vyhovují pohyblivé obrázky víc a tak jim dávají přednost. Co horšího, tedy pro ty duševně jednodušší, kterých zjevně začíná být většina, až drtivá, je, že se většina ani nesnaží myslet a rozpoznávat nesmysly od SPRÁVNÝCH odborných postupů. Pamatuji dobu, že co psalo Rudé Právo a říkali v televizi, to byla pravda. Politický systém se sice změnil, ovšem lidská jednoduchost je stejná.

------------------------------

Blábol anonyma (jak jinak - anonym, co jiného čekat od anonyma) o tom, že já zde píšu bláboly, snad ani není třeba komentovat. 

Tom50
Tom50 19.08.2025, 23:42:51 xxx.xxx.139.239

Včely tady slídí jen málo, někde něco mají. Petr je minulý týden načapal na douglaskách, které ve třech mohutných exemplářích rostou na sousedově zahradě. V jednom Vlašimském autoservise na dvoře jsou, shodou náhod také tři douglasky. Každoročně od července do září hostí spousty včel. Přes den, kdy medovice zaschne, jsou vidět jen vosy a sršni - tento hmyz ukusuje kusy zaschlé medovice a v podobě poměrně velkých průhledně bělavých kousků je odnášejí v kusadlech. Jakmile se zvětší vlhkost, třeba přeháňkou, ihhed se masově objeví včely a ty doslova vytlačí vosy a jiný hmyz. Pozoruhodné je, že v Česku je douglaska nežádoucí a majitelé lesů je smějí vysazovat jen výjimečně a na povolení. Kocourkov na entou!

-----------------------------

Přidám perličku, vížící se k této době poloviny srpna. Tady se nyní sklízí poslední obilovina a tou je oves. Je staré včelařské úsloví, že včely nejvíc slídí když se seje a pak když se sklízí oves. Před pár lety jsem zjara prodával jednomu panu účetnímu včelstva. Přijel si s pomocníkem fungl novým Superbem a zatímco jsme s pomocníkem překládali dvě vč do páně účetního úlů, pan podnikatel čile vyřizoval obchodní telefonáty, byl konec března a doba daňových přiznání. Zrovna se tu sel oves a já měl za to varovat pana inženýra, podnikatele, zjevně velmi úspěšného, na starou zkušenost předků s dobou vysoké slídivosti včelstev když se seje oves. Sdělil jsem to před odjezdem pánovi a ten, myšlenkami zclea mimo včelařskou realitu, se krátce zamyslel a pronesl památnou větu, kterou ocituji doslova: “to je dobrý, to u nás nehrozí, u nás zemědělci oves nepěstujou.”

Svět je někdy velmi půvabné místo díky úžasným lidem, kteří, často bezděčně, dokáží okořenit život. Mimochodem, pan účetní je jediný, který už roky čas od času zavolá a sdělí, aniž by čekal na odpověď nebo se zajímal o můj názor, jak si vede se svými včelstvy. Vastně mám pana účetního velmi rád.

Tom50
Tom50 17.08.2025, 11:26:51 xxx.xxx.139.239

Tak o tuhle madam jde, já nic, co nějak souvisí se zbohatlým přivandrovalcem = dojičem dotací, nesleduju a nevnímám. No a nechci bránit soudružku z toho spolku, i když asi ukazuje, jaký je to spolek - hnutí a na jakých pravidlech stojí celá ta banda. Ale Sterzik alias vidlák někde napsal, že když je nas.anej, taky říká věci, které nemyslí vážně a děláme to tak všichni. A kdo čeká, že je politika lidumilná činnost s pouze ušlechtilými pohnutkami patří na psychiatrii. Jo a na znalce, co vyřkl člověk a co AI se může spoléhat jen naivka, za dost velký ranec prachů řekne kdokoli cokoli. Zvlášť když za to nehrozí žádný postih.

Tom50
Tom50 17.08.2025, 00:03:30 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.08.2025, 07:44:40

Až tak politiku nesleduju, víte, politici jsou jen kašpárci na nitích, které vodí miliardáři, věřit nejde žádnému z maskotů. Netuším, o jaké ministerce píšete, ale když u nás mohlo být v druhé nejvyšší ústavní funkci nehezké individuum se svetrama, nedivil bych se už ničemu.

Z Ameriky jsem odvázaný nebyl nikdy, ale Trump dělá přesně to, co slíbil SVÝM LIDEM, snaží se udělat Ameriku velkou a to jde nejlépe na úkor někoho, v tomto případě Evropy (Asie se nedá). Ale když holt ruský plyn smrděl když byl za čtvrtinu od Rusů a nyní nesmrdí, i když pořád Ruský, tak ale od Západních překupníků + americký. Prostě, Anglosasi to myslí dobře jen sami se sebou a ani to ne vždycky a všichni. 

Co ale funguje a za co jsem byl rád, že omezili financování neziskovek, úchyláků a dalších nenormálností. Z mejnstrýmové agendy se už na nás nevalí inkluze, klimazměna a další idiocie a tak změny v USA nastartovali, ne, že ne! A naši šašíci jsou z toho rozhození a zatím nevědí kudy kam,a le oni jistě rychle najdou “správný směr”.

A Aljaška? Vždy jsem to od začátku říkal, kde je v tom konfliktu pravda a jak vidím, myslí si to i americký šoumen obchodník. Taky je Amerika před státním bankrotem a myslím si, že tohle je jen oddalování nevyhnutelného konce. BRICKS je budoucnost, ne Dolar a Amerika…

Jen bych skromě připomněl moudrost předků, tu o chcípající kobyle, co nejvíc kope.