»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 23.08.2025, 08:10:10
Rozumím vám. Přece jen jsem to myslel trochu jinak. Já ke včelařině přistupuji jako ke všemu v životě a práci, a to, že ustavičně neúnavně hledám nejlepší způsob. Přece tak se vyvíjí i třeba automobilový motor a automobil jako celek. Kdyby byl ponechán vývoj spontaneitě, co kde komu nejvíc vyhovuje, jsem si jistý, že by tu jezdila auta šlapací, parní, tažená volky a nebo poháněná plachtou či vrtulí. Snad se vyjadřuji jasně a srozumitelně, i když můj příklad vypadá nesmyslně, u úlů a úlových systémů a provozních metod mi to připadá v mnoha případech přesně tak hloupé. Někdo chová včely a vychvaluje, že mu nejvíc vyhovuje úl a provozní metoda, podobné plachetnímu autu a některé dosud sloužící úly jsou spíš na úrovni volského potahu v porovnání s kamionem. Ano, oběma dopravdními prostředky se dají převážet věci...
--------------------------
Je pozoruhodné, když se podíváme na politiku, jak některé strany zuřivě odmítají referendum. Vědí, že pak by už nebyli jejich protagonisté u lizu a dojení dotací a hlavně by netěžily z bezbřehé korupce.
Podobné je to u včelařství. Včelařský oficiální mejnstrým skoro zuřivě odmítá průzkum, zjištění dat pro statistiku, kde by se zjistilo, v jakém úle a při jaké provozní metodě a při jakém krmení je nejméně a nejvíce úhynů. Jak v psychiatrické léčebně se sbírají data o tom, že každoročně uhyne nějaké % včelstev, sbírají to přes 10 let, ale sbírají to jen poroto, aby “sběrač” měl prachy za sběr dat, která ale nejsou nijak využívána. Jen ke konstatování, že ZASE nějaká včelstva v republice uhynula. Ale že by se někdo i jen pokusil jakkoli procento úhynů snížit, to ne, to by chrličům oddělků a matek, ovšem jedině správných Kraněk, rozhodně nevyhovvalo. Aby se lidi dozvěděli, co dělat nemají, co používat nemají a v kterých úlech včelařit nemají pokud chtějí živé včely. Oddělkové mafii náramnně vyhovují úhyny, čím víc, tím větší žně. Dochází vám to, vám, co nadšeně poskytujete data o svých úhynech? Dochází vám čemu a KOMU tím napomáháte?
Co jiného vidět za tím, že se neudělá jasný průzkum, zda a jak moc škodí vč umělá krmiva? Kdo je vyrábí a vnucuje včelařům nemá zájem aby se přišlo na to, PROKAZATELNĚ, že to včelstvům škodí. To samé je s kyselinami, Západ používá jen kyseliny - jsou tam méně včelařsky vzdělaní, neboli zaostalí a tak i u nás je spousta jednoduchých mozků, že odmítá tvrdou chemii a ničí si vitalitu a přirozenou imunitu včel kyselinami. Že melu nesmysly? Kdo ze včelařů někdy slyšel o nějakých virech u včel než přišel roztoč, o kterém tak zvaní vědci přes 20 let nevědli, že to je jiný roztoč než Varroa Jacobsoni Oudemans?!!! Roztoč - tady upozorním, že jsem byl úplně první, kdo veřejně sdělil, že VD nejspíš úhyny nezpůsobuje (a ddnes se to už běžně uznává), tak tedy přišel roztoč a ten se začal ničit kyselinami. A čím efektivněji se ničil ORGANICKÝMI kyselinami roztoč, tím rychleji a víc % vč začalo umírat na záhadné nemoci. Tak se řeklo viry, ale úplně jistě se to neví a dodnes se úplně jistě neví, co je vlastně příčina a co vlastně je CCD! Jenže jsou tu jednotlivci i instituce, kteří mají těžký byznys z kyselin a ti mají tak dlouhé drápy, že nedopustí mnou výše naznačený průzkum = statistiku. Pak by bylo na každém, zda si vybere úl o kterém bude vědět, že v něm je víc úhynů a naopak by se zjistilo, v jakém úle se včelám daří nejlépe. Ještě víc to platí o provozní metodě, i skvělý úl je nanic, když se pro něj použije hloupá provozní metoda.
Všechna moje práce za posledních nejméně 10 let je POUZE o tom, ukázat lidem, kteří mají čím chápat věci, že i v úplně blbých úlech by mohli, tedy kdyby neměli v palicích piliny a nelpěli na nesmyslných věcech (jedna míra v jednom úle), dosahovat stejných výsledků se třetinou práce. Navíc jen stěží by šlo používat u vysokých medníků jen panenské souše na med. Co by ale nešlo určitě je, že se do medu pak nedají vytáčet zbytky nespotřebovaného zimního krmení a to je ten nejhlavnější důvod. Do bedny 39x24x11 se vejde 23-24 kilo škrobového synťáku, nebo včelami bezděčně invertovaného cukru a ten se pak vytočí do medu. Ještě lacinější to je s obyčejným cukrem, ten se v akci dá koupit za 12 Kč a i levněji. A Goro jasně vysvětluje, že invertovaná krmiva jsou nesmysl, protože včely neumí pozřít nic aby to neinvertovaly a tudíž jim je umělé krmivo na nic. Ale to by bylo ještě dobré, já mám podezření, že jsou umělá krmiva pro včely spíš na obtíž. Protože jsou nepřirozená, včela není vývojem po dobu milionů let adaptovaná na cukry ze škrobu.
Takže mi při mpsaní dochází, že stejných výsledků se s Dadantsystémem s pouze panenskými medníky dosáhnout nedá, nedá se pančovat med cukrem ani syntetickými šmakuládami. A v tom já vidím ten hlavní důvod a v tom já vidím hlavní důvod neochoty včelařit systémem Dadant v jakémkoli úle!
Mejnstrým pak mazaně jen využívá toho, že vlastně u včelařů není ochota včelařit způsobem, který by znemožnil falšování medu cukrem. Cukr se v medu najít nedá, syntetická krmiva ano!
A ještě postřeh. Ještě před asi 10 lety ve výkupnách medu vyhrožovali, že komu najdou synťák v medu, toho ukřižují. A najednou je ticho po pěšině, najednou to velkozpéracovatelům přestalo vadit. Už jen to je pozoruhodné a člověk nemusí být Einstein aby mu docvaklo, proč to najednou nevadí a proč ten humbuk nějak plíživě vyvanul do ztracena.
Celý život jsem měl problém s odbytem medu přímo lidem. Od doby, kdy je můj med pouze panenský problém nemám, naopak, prodal bych víc, výkup jsem už asi 8 let nepotřeboval. Než jsem přišel jak mít 100% pod vlhkost 18,4% jsem do výkupu dával med s vyšší vlhostí (brali jen do 19%). A tak jsem vyvinul metodu, jak nemít med vlhčí než 18,4%. Drtivá většina mého medu má pod 18% a mám na mysli květový jarní med, u medovic a pozdních medů problém s vlhkostí není a nebo ho já neměl nikdy. Proč nemám vlhký med? Malá česna a ŽÁDNÝ POLYSTYREN, žádné prodyšné stropy v zimě, žádná síta ve dnech a to stačí. Pravda, očka jsem neměl nikdy. Tak snadné to je.