Tak jsem dnes zase nevčelařil, i když včely létaly, na teploměru v podstavci pod úly bylo +6-7 a to je málo. Pak přišly fotky od Petra a byl jsem velmi rád za svojí opatrnost, proč vyplyne.
Včeličky na jiném stan než posledně, mě opět chtěly asi 5-8 x potěšit, jedné se to povedlo, tentokrát do druhého obočí. Za úly. Jel jsem z města z oběda a zastavil se podívat na teploměr, zdálo se mi ve stínu chladno. No a protože do města jezdím civilizovaně jako člověk, smrděl jsem lepší kolínskou od firmy Avon od přítelky. Ovšem včela medonosná má mizerně vyvinutý estetický cit pro vybrané vůně a prostě chemické sajrajty nesnáší. Dámy velký pozor na Rexony, deodoranty, parfémy a i jen lak na vlasy je umí rozlítit doběla! (taky neodpouštějí pach piva nebo kořalky z dechu a potu, na to kolegové začátečníci pozor, i z hodných včel to někdy udělá zběsilé sršně)
No a od Petra přišly fotky, u něj bylo tepleji (je níž a není to Sibiř) a mě vylezly oči z důlků. Má pouze třicítky a nedokázal nakrmit cukrem, měl to ulité melecitozou a zimoval na tom. Kmen mu nepadl ani jden ze 14. Všude má 3 rámky plodu s velkými koly plodu, z poloviny zavíčkovaného asi jako 4 dlaně s prsty a je to úplně hladové! Na vysokých rámcích v rozích není nic nebo pár zavíčkovaných buněk jako dvě pětikoruny. Kdyby to nemělo KK, mlely by z posledního, spíš by ale neměly plod (nebo byly po smrti hladem). Je to málo pochopitelné vzhledem k tomu, že sice letos velké mrazy nebyly, zato ale bylo chladno velmi dlouho v kuse. Pravda, jemu se to několikrát za zimu (nejméně 5x) trochu proletělo, mě ani jednou za 3 měsíce.
Co z toho vyplývá? A povšimněte si blábolů o pylových monodietách a dalších nesmyslech. Udělal to MED!!! Prostě odvěké pravidlo předků: “Med dělá včely a teprve včely můžou dělat med”. Nebo by někoho napadlo jiné rozumné vyvstlení? A taky voda, Petr má Blaník a jeho loňské pokusy s paroprodyšným stropem s velmi mizerným výsledkem jsem tu detailně popsal. Ovšem on, na rozdíl ode mě, nemá igelity, ale normální stropní kupovanou tvrdou, původně průhlednou folii. Ta má tu nevýhodu, že je uprostřed pronesená a tudíž na okrajích chumáče skondenzovaná voda může stékat ke středu a kapat do hnízda - popsal to tu a velmi si na to stěžoval Martin a možná měl jen igelit, a stejně se mu to dělo.
A bratři Moravané říkají: “A včil mudruj!”
Ještě se vracím. Petr má 60 hektarů, dobytek, 50 kozí na maso i mléko, ale živí ho topenařina a vodoinstalace, je schopný kompletně zrekonstruovat (zorganizovat a vést) kompletní rekonstrukce památkových objektů. Neví kam dřív skočit, nestíhá. Věděl ode mě, že vloni na podzim nedokážu vyměnit dílo (norské zimování) a nakrmit cukrem. Shodli jsme se, že to risknem, nestíhal to ani on i když zdravý. Stalo se a co našel dneska ve včelách ho šokovalo. Dám sem co najdu u mě.