A dáváš zelí kysané nebo hlávkové?
Máma dělávala “ pizzu” z listovýho těsta na plechu. Bylo to moc dobrý, ale asi trochu dietní chyba..
Máma dělávala “ pizzu” z listovýho těsta na plechu. Bylo to moc dobrý, ale asi trochu dietní chyba..
Jak děláte to zapečený filé? To vypadá dobře, byl by prosím recept?
Já dnes budu dělat pstruha, jen se zeleninou.
Jelikož v hospodě byla vývarová polévka s knedlíčkama z jater…jsem řekla ,že mu ji udělám doma a o hodně víc s knedlíčkama….takže jdu mixovat játra…
Teda dámy, konečně jsem se tímto tématem prokousala, dřív jsem neměla čas.
A tak budu psát postupně…
Vykání - nemám ráda, když mi tykají cizí lidé, ani lidé, které sice znám, ale se kterými jsem si nepotykala. Proto zde, na fb, kdekoliv kam píšu, vykám. A chci totéž od ostatních diskutujících. Nemám ráda ani tykání v inzerátech s nabídkou práce. Cítím to jako neúctu.
Jednu dobu tu (i předtím na ifauně) bylo dost zvykem, že se některé diskutující oslovovaly jménem, ne nickem. Nelíbilo se mi to, tedy takhle - respektuji, že je to každého věc, jak si nechá říkat a když mu to nevadí, tak OK. Ale rozhodně jsem nechtěla, aby jménem někdo oslovoval mne.
Neobvyklá jména - jako dítě jsem dost trpěla na angíny, a když jsem měla v první třídě už třetí za sebou, tak jsme jezdili na injekce penicilinu, o víkendu na pohotovost. Tam byla paní doktorka Jitřenka Šílová. Ta mi ve stehně zlomila injekční jehlu… Jméno jsem si od té doby pamatovala. Až jsem měla děti, tak jsem jela se synem na pohotovost, a kdo tam nebyl? No paní doktorka Jitřenka Šílová…
Čeština - jsem tak naivní, že si myslím, že ten, kdo udělal pravopisnou chybu, bude rád, když mu tu chybu někdo opraví, aby ji už příště neudělal. Není to pravda, mnozí si myslí přesně to, co tu někdo napsal, že “není ve škole, tak na pravopisu nezáleží”. Neumím a nechci se tvářit, že se nic neděje, když je v textu chyba. To je jako bych dotyčného šidila. Třeba zrovna tady “mezi poly” - pole bez pole jako moře bez moře - mezi moři - ř je měkká souhláska, ejhle, má tam být měkké i. Proč si to dotyčná neřekne? Učivo základky - třetí třídy? Asi jo, už si nepamatuji. Nejsem neomylná, kolikrát vyseknu hrubku taky, někdy nepozorností, jindy proto, že měním třeba skladbu věty, pády, zapomenu interpunkční znaménka, zvlášť, když píšu na mobilu.
Já to taky dělám i z listovýho… ale je fakt, že mi to pak přijde celkově mastnější.
Jitřenka… to se teda divim, že tohle jméno bylo v těch “povolených” nebo že to někdo v té době povolil..
V jaké době? Paní doktorka se zcela jistě narodila před válkou nebo za války. Tak proč ne…
No já spíš myslela, že jakože dneska je to uvolněnější s těmi jmény… si myslím… ale je teda fakt, že tak nějak mám v hlavě tu dobu, kdy jsem měla já děti… cca před 30ti lety. To se mi dostal do ruky právě seznam povolených křestních jmen…prostě člověk dítěti nemohl dát jméno, které nebylo v seznamu nebo o které si zažádal a nebylo schváleno.
A třeba ta Jitřenka mi přijde hodně neobvyklé, ale je fakt, že nevím, jak to bylo v době, kdy se paní doktorka narodila.
Já znám jednu Jitřenku Jiskrovou, je to malá holčička.
Zlomit jehlu ve stehně je umění.😅
Tykat Vám nebudu.
Kdybych dělala pravopisné chyby, poprosím neopravovat, hrozně mě to nasírá.🙂
Hmm, to je dilema - buď budete nas..ná vy nebo já… 😀
Zlomit jehlu ve stehně - nevím, jestli to bylo umění, ale rozhodně bylo umění ji vytáhnout. Naštěstí jsem nikdy u lékaře nebyla panikářka a neřvala jsem jak některé děti už z čekárny. Spíš mě zajímal samotný akt, chtěla jsem vždy vidět, co mi dělají.
A dáváš zelí kysané nebo hlávkové?
Kysaný… podusim a já ho teda i přisladim. Na oleji osmahnu na kostičky uzený… někdy třeba anglickou slaninu.. pak přidám okapaný podušený zelí a do toho zamíchám uvařený těstoviny. A já tam před tím zamícháním nakapu sojovku od vitany…
Prostě takový to jídlo, co už dělala moje máma ve stylu.. co dům dal.
Tak jsem teda překvapená…
Úplně obyčejně, rozpálím plech, pak trochu oleje, hodím tam cibuli na ní pak filé s kořením ( bylinkama) co dům dal, pak rajčata ( papriky, cukety, třeba celej česnek s odkroheným vrškem a zakápnutý olivovým olejem, lilek..) když pustěj šťávu filé ( nebo kuřecí) už je hotový, zasypu parmazánem a pustím chvíli gril aby zezlátnul a udělal kůrčičku.
To je pro lenochy, to ani není vaření..
Někdy zapeču i s bramborama na plátky, brambory ( případně lilek) jdou první.
Verun:Jelikož v hospodě byla vývarová polévka s knedlíčkama z jater…jsem řekla ,že mu ji udělám doma a o hodně víc s knedlíčkama….takže jdu mixovat játra…
Škrábat Verun, škrábat!🤣
A nezapomeňte strouhanou žemličku trochu osmažit na přepuštěném másle ( ne však dozlatova, proboha!) a pak hnedka zas přidat malinko smetany, česnek s majoránkou taky utřít ručně se solí a přidala bych i trochu muškátového květu.
Našla jsem starý kuchařky po babičce, takže to teďka všechno vím úplně přesně.😂
Pro odvážné: Majoránu dejte čerstvou, lístečky pečlivě oberte, bude pak v knedlíčku vítanou a nevšední ozdobou.🤣
Knedlíčků není nikdy dost…🙂
Něco jednoduchého - pravé špagety carbonara:
https://x.com/SnackReel/status/2065381852571971767
🙂
Ta mi ve stehně zlomila injekční jehlu…
Nezpochybňuji, ale já si pamatuji injekční aplikaci ATB do hýžďových svalů.
…ale dětem se píchla do stehna…
Pamatuji i jako dítě - vždycky do zadku. Když jsem měla spálu - cca 10 let. Možná krajový obyčej?