Aktuálně: 1 905 inzerátů282 282 diskuzních příspěvků20 137 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 12.03.2025, 16:26:16 xxx.xxx.139.254

Přísahám, že nejsem Zdeněk, ale dospěl jsem dávno ke stejnému. Nikdo nás zamalada (asi do 21-25) nebral vážně a nikdo se s námi nedohadoval, nikdo se s námi nes.al a hlavně bylo každému dospělému fuk, co je nebo by mohlo být pro nás diskomfortní. Proto jsme byli vzdělanější a morálnější. Tragédie je, že my byli v 15, kdy jsme šli na učňáky nebo střední školy, na vyšším stupni dospělosti a morálky, než dnešní třicetiletí rozmazlení, zženštilí ufňukánci. My museli vědět, co je morálně správné, kdo to vědět nechtěl a nepodřídil se zájmu většiny, skončil v lidském odpadu v lepším případě, spíš však v kriminále. Přesto neexistovali bezdomovci ani žebráci a kriminalita bylo v roce 1970 ve srovnání s dneškem směšná. Všechny léky stály jednu Korunu, na opalátku každý musel povinně pracovat. Měli jsme armádu a zbraně, že se nás nepřítel bál, dnes nejsme ani k trapnému pousmání.

Že mi hrom do pazoury s klíčema na náměstí neuhodil! Bylo mi už 33 a už jsem mít rozum měl a nebo jsem měl aspoň věřit dospělým, ve 33 jsem zjevně ještě dospělý nebyl. Že jsem nebyl sám, koho Západ podvedl a byly miliony takových jako já, je hodně slabá útěcha.

https://www.youtube.com/shorts/2nKhQaeb6kY

Tom50
Tom50 12.03.2025, 14:12:00 xxx.xxx.139.254

Tvrdím, že ke stejnému poznání už musel dojít každý slušný, aspoň průměrně inteligentní občan. Ne, nemám rád Fialu. Nemám ale rád ani přivandrovalého oligarchu. Pro jedno i pro druhé. GD podepsal cizácký oligarcha, jen tak naokraj. Jeden za 18, druhý bez dvou za dvacet. A viníkem je špatný systém, protože to umožňuje.

Přísahám, že nejsem Ivan Hoffman. Jeho výši IQ ani vzdělání nemám, přesto jsem uměl sám dojít ke stejnému.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Hoffman-Proc-na-nas-z-kazdeho-sloupu-musi-zirat-Fiala-770667

Téma: PR
Tom50
Tom50 12.03.2025, 10:23:30 xxx.xxx.139.254

Doporučuji všem aby si důkladně prostudovali poslední článek kolegy Gora zde na CHZ.

Navrhuji, nechci zakládat další vlákno, zkusme se bavit o tom, co v článku doporučuje Goro, tedy co včelám nedělat a jaké zásahy omezit, případně úplně eliminovat. Jen tak se lze nečeho dobrat.

Také je nutné přestat věřit bludům některých učitelů včelařství, že kdo úhyny nemá, nebo jich má výrazně méně, než většina, takový včelař má jen ZATÍM štěstí a ne, že chov včel umí a ovládá lépe než většina. Za vším hledejme v první řadě chybu u sebe a až vyčerpáme všechny možnosti, pak teprve začněme věřit, že to nejde ovlivnit a nebo dokonce že je chov včel pouhou ruskou ruletou.

Také doporučuji nevěřit HLAVNĚ těm, kdo tvrdí že kleštík a současně nabízejí nějaký přístroj na aplikaci chemie proti kleštíkovi včelímu.

--------------------------

A zkusme, zatím, vyjít ze zkušenosti a praxe M.S., prezentované v tomto vlákně dne 24.2.2025. Dlouho jsem s tímto postupem nesouhlasil. Ovšem zdá se, že na tom něco může být.

Hlavně mi jde o to, zda by se dalo právě NC připsat to, co se mi roky děje, že sice vč neuhyne, ale nejde do síly, je bez jiskry a elánu a v ničem nijak nevynikne ani po posilování plodem a včelami z jiných vč, v medování je silně pod průměrem. Dlouho (asi, že mě včelařsky vychovala žena) jsem odmítal (a pořád neumím) sířit nedochůdčata. Zdá se, že budu muset. No a tím, že spojením s jiným vč a rozdělením zásob ostatním a i dílem využitým ostatními vč jsem mimoděk “očkoval” ostatní vč. Je možné takto uvažovat?

Jestli je něco nejpracnější na chovu včel, pak je právě to babrání s neživotaschopnými lazary. Ztráta času i elánu. Pokud by ale byla pravda to o svého druhu očkování, pak by to nebyla investice práce a času marná a naopak velmi pozitivně vynaložený čas a energie.

Tom50
Tom50 12.03.2025, 09:38:57 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 12.03.2025, 08:49:41

Nejste vy ta nemladě zapšklá učitelka bez nikoho?

Lupus

Moje argumenty nejde vyvrátit, určitě ne vaším prizmatem škodiče, který svými amatérskými zásahy natropí vždy víc škod, než užitku.

Stavy zvěře by měl řešit obor myslivost. Myslivci jsou tedy zodpovědní když nechali nějaký druh přemnožit a škody je třeba dávat hradit jim. Jinak je nelze přinutit ke skutečnému HOSPODAŘENÍ v lesním HOSPODÁŘSTVÍ. Jenže mají namnoze svázané ruce idiotskými zákony a získání zbrojního průkazu, v rámci liberálního odzbrojení občanů - liberálové vědí, že jsou zhoubci a proto se bojí vlastních lidí a proto salámově prosazují stále větší restrikce, regulace a komplikace a pak jsou i ti myslivci, kteří by SPRÁVNĚ hospodařit chtěli, podvázáni tak, že je výsledkem právě také přemnožení spárkaté zvěře.

Jestli lidé jako vy zachraňují přírodu, pak jste přesně jako šílený, nebezpečně zločinný hasič, který zakládá požáry jen proto, aby mohl chrabře hasit. Pro laiky. Nesmělo se střílet na bachyni divokého prasete. To ale nepostojí, má velmi dlouhé ochlupení a ani když je v klidu nejde dobře rozpoznat pohlaví. Pak myslivec raději nestřílí, když neví jistě zda jde o samce či samici. Nechce problémy. Ochranu bachyň vymysleli šílení zločinní ochránci a bohužel měli páky to dostat do zákonů, které dělají hlupáci na základě toho, že byli zvoleni a ne toho, že by věci rozuměli. Schvalování zákonů zvolenými pitomci je totéž, jako by o případné operaci mozku měli rozhodovat nějací ZVOLENÍ porotci z lidu a nikoli vystudovaní neurochirurgové s prokázanou dlouholetou praxí. Zde je konkrétní příklad nesmyslnosti demokracie.

Tak, lupus, dokážete jediný můj argumet vyvrátit, nebo s ním i jen polemizovat a nebo se trapně odmlčíte s nedokázaným tvrzením, že jsem demagog? Jsem včelař a sami ochránci vyčíslili celospolečenský přínos chovu jediného včelstva na 40.000 Kč ročně, což by po 20 letech díky inflaci už mělo být mnohem víc. Za to nás stát = tedy celá společnost - odměnil skrouhnutím dotací pro chovatele včel, že kdo nechová aspoň 30 vč, ten na každé včelstvo doplácí. Dokážete si vyhledat informace a polemizovat se mnou v tomto a nebo mě opět nazvate demagogem? Mimochodem, pro nevčelaře, třeba nějakou zapšklou zlou paní, dotace byla před odebráním závratných 150 Kč na jedno včesltvo, což je, dle mě, docela nepoměr ku celospolečenskému přínosu chovu jednoho vč 40.000 Kč, který kdysi vyčíslili sami ekoteroristé. 

Bylo by skvělé, aby se lidé jako jsou ochránci čehokoli nevyjadřovali k vysoce odborné činnosti, jakou chov včel nepochybně je. Doporučuji demokratickou spravedlnost, když už má každý demokracie plnou hubu. Ať si ochránci koupí a vlastní nějakou svojí planetu a tam ať řádí dle libosti. Ovšem zásahy do obecné přírody si drtivá většina lidí nepřeje. Nebylo nikdy žádné referendum o tom, zda lidi chtějí nějaké zakázané zóny, chráněné krajinné oblasti se spoustou restrikcí a buzerací. Jakým právem “chrání” přírodu takoví, jako je lupus? Kdo je oprávnil?

Vidíme, že zdánlivě nemožné možné být může, jako nyní v USA. Věřím, že se ještě dožiju i toho, že ochrana přírody toho typu, v jakém žijeme, zanikne a bude protizákonná. Na co ochránci sahli, vše se vymklo.

A jednoduchým, romantickým, hlavně městským paničkám, které se ani nesnaží něčemu rozumět připomenu toto:

Regulace stavů například spárkaté zvěře pomocí ochrany a dokce vysazování “přirozených” predátorů má jeden zádrhel (navíc jsou nebezpeční lidem a chovu hospodářských zvířat). Zatímco myslivec s kulovnicí je hospodář a jako takový likviduje kusy selektivně, třeba přestárlé a nebezpečné špičáky - nebezpečné jiným srncům, mladým, perspektivním, pak “přirozený” predátor beze to, co je nejsnazší kořistí. A tedy březí samice, mláďata a až potom raněné a nemocné kusy. Proboha myslete lidi, jestli máte čím, kde by se bralo dost raněných zvířat aby to uživilo vlky a medvědy? Vážně paničky fandíte tomu, že vlci žerou roztomile bezbranná srnčata? Tomu fandíte? A to se nestydíte? Tedy stydět by se měl každý, kdo staví výš než člověka jakékoli zvíře.

Jsem atesita. Ale tvrdím, že Bible je prazáklad lidské Atlantické civilizace a že na jejích zásadách civilizace stojí. Mnozí věřící neměli čím pochopit, když podporují ochránce přírody a většinou ani nevědí, kdo určil člověka jako pána tvorstva. Byl to Bůh, dal člověku celou přírodu k využívání a dokonce člověku nařídil obdělávání polí slovy: "Chléb svůj ze země dobývati budeš!" Bůh dal člověku přírodu k používání a jesně tam doslova říká, že činí člověka pánem všeho tvorstva. O ochraně přírody tam není ani slůvko a tudíž je aktivizmus v přímém rozporu s posvátnou věroukou, díky které jsme civilizovanými lidmi. Je děsivé, že já ateista dodržuji Boží příkazy důsledněji, než veřejnost, která z tuposti podporuje a nebo spíš trpí ekoteroristy. 

Stát má dostatek pák, třeba speciální ministerstvo životního prostředí na ochranu přírody a dokonce z našich daní financuje buzerační organizaci. Jako nemá smysl, aby paralelně s policií existovala samozvaná aktivistická policie, i kdyby se snažila dělat pořádek, být nesmí, tak právě tak je nutné zamezit zhoubné činnosti aktivistických ochránců přírody - příroda je příliš cenná než aby mohla být svěřena nevzdělaným aktivistům s antilidovým smýšlením. Ale mám dobré zprávy, ještě před Americkým zmrazením financování má náš ekoterorizumus velké problémy a je před zánikem. Už to přijde brzy a snad bude líp.

Tom50
Tom50 11.03.2025, 23:23:06 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 11.03.2025, 22:16:59

Jak jste na to přišel? Právě největší škody dnes páchají škůdci, kteří se přemnožili kvůli celoevropskému teroru mezinárodních ekoteroristů. Před 60 lety žilo na území Československa 17 párů kormorána velkého a to pouze na Žitném ostrově (dnes Slovensko) a Pobaltí a dál na sever nežil vůbec, škody u nás působí právě severští kormoráni. Bobr tu byl vyhuben snad už v 17 stol a na naše území nepatří a že není na nic lidem k potřebě prokázala právě ta 3 století, kdy tu vůbec neexistoval. To samé vydra, kdyby jí ekoteroristé nechránili, nepřemnožila by se a dnes by nemohla páchat neřešitelné škody. Mimochodem, ví občani, že přes nevyčíslitelné škody jsou kormoráni i vydry chráněné zákonem?

A vy si dáte jméno podle dalšího ohavného škůdce - vlka. Tvrdím, že to bude brzy velký problém. Já bych navrhoval aby všichni, kdo se “zasloužili” o znovuvsazení jakéhokoli škůdce, byli evidováni a pak byli přinuceni platit poškozeným náhrady. Ne, že se škody platí z daní všech, i z daní těch, kdo sem zavlékat tvory, od kterých už jednou byla naše zem očištěna neumožnili a tím problém nezpůsobili. Je děsivé, že za výstřelky hrstky zmetků platí pak všichni, i nevinní.

Naše příroda nepotřebovala již z našeho civilizovaného území odstraněná zvířata navracet a je to dokázáno staletou absencí postradatelných druhů, ničemu tady nechyběli. Tady totiž žádná divoká příroda není a v hustě zalidněných oblastech být ani nemůže. 

Zkusíte mi oponovat? Vím jistě, že ne. 

Tom50
Tom50 11.03.2025, 21:44:49 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.03.2025, 21:34:10

Jádro sdělení a hlavně osobní zážitek s příběhem jste překryla plkem, který je sice pravda, ale já vůči vám nejsem v opozici. Netvrdím, že hmyzu neubývá. Jen připomínám, že všechno přežilo rok 2000 a že blbci strašili lidi už tenkrát!

Je zvláštní, že málokdo dokáže pochopit jádro mých sdělení. Buď jsem tak inteligentní a hloupě předpokládám nejméně stejnou inteligenci u jiných a nebo jsem úplně blbej. Ano, rozumím si s nemnohými, myslím tak max 10% lidí. Nemyslím, že je to náhoda (těch 10%) a jsem za to vděčný, i když atesita, Bohu, že si nerozumím s většinou. Nepotřebuju být volen a nic nečekám a nechci vydělat a tak jsem svobodný a můžu si vybrat s kým se chci kamarádit. Nezištně a dobrovolně dávám svoje názory, i to na základě čeho jsou jaké jsou. Jistě nemusí být 100% správné a nebo ne všechny. Kdo chce, může z mých zkušeností a vzdělání čerpat a nebo se nafukovat a setrvávat v hlubších bludech, než v jakých, možná, vězím já. Každý strůjcem svého štěstí.

Tom50
Tom50 11.03.2025, 21:28:10 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.03.2025, 21:07:06

Nesnáším anonymy a proto moje, asi stařecká nevrlost. Na druhou stranu se nikdo kvůli jednoduchému dotazu nebude registrovat.

Když jsem byl malý, chtěl jsem čmeláky, nepíchali, neútočili na lidi (v té době se tu chovaly velmi agresivní včely). Máma aby mi udělala radost a přesvědčila mě, že je to kravina, vyčlenila jeden oplodňáček, vystala ho patřičným materiálem. Pak odchytila hledající matku, uvěznila jí v tom úlku. Po vypuštění se matka nevrátila. Tak se to opakovalo několik dní. Pak máma úlek odložila za kůlnu aby nepřekážel s tím, že to, jak píší knihy, nejde. Po nějaké době, týden nebo dva jsem zjistil, bylo mi asi 6 let, že v úlku čmeláci bydlí. Ovšem moje snahy vidět jak žijí čmeláci nezvládli a odstěhovali se nebo uletěli, už nevím. Pak jsem zjistil, že mnohem chytřejší hmyz a milionkrát užitečnější a hlavně s předvídatelným chováním jsou včely. V mých myslím sedmi letech jsem od mámy dostal svůj první, úplně nový úl, tehdy moderní Moravský univerzál.

Podle mě jsou čmelíny v obchoďácích jen chytáky na vytahování peněz z kapes infantilních romantiků a nebo spíš jejich rodičů. Ona tahle hloupá móda zase brzy skončí. To je vše v rámci liberálního bláznovství, že vše, co je v menšině, je nějak lepší než to normální, co převažuje. Není! Adorace menšin a jakýchkoli úchylek je prostě jen dekadence. Čmeláků neubývá proto, že by měli málo vhodných příbytků. Ubývá jich v důsledku lidské civilizace, patrně mikrovln z mobilů a dalších vymožeností. Ale to jistě nevím a jestli někdo ví, je dobře zaplacený aby to nepřiznal.

Mimochodem, zárodky liberáního bláznovství - ještě se tak nenazývalo - jsem zažil v podobě popsaného příběhu už v roce 1962, kdy mi bylo 6 let. Už tehdy byli alarmisté a už tehdy strašili, že hmyzu ubývá a je ho kriticky málo a že musí, prý ti lepší, slušnější lidé, proti tomu něco dělat. Pak se strašilo rokem 2000 s tím, že zda to či ono přežije rok 2000?

Přežilo všechno, pravda, hlavně škodlivého neubývá. Mnoho škůdců, jako třeba vydra, kormorán velký, bobr a mnoho dalších patrně dnes nepáchalo miliardové škody, kdyby ty druhy tupí lidé nechránili a nesnažili se je sem vysazovat a chránit. Život mě naučil, že je lepší do běhu světa a přírody raději nezasahovat. A mimochodem, mám za to, že pro laika k nerozeznání je cosi jako čmelák, co likviduje čmeláky. Kdo z amatérů ví, jestli neubytuje zrovna tohoto škůdce?

Tom50
Tom50 10.03.2025, 23:30:07 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.03.2025, 10:18:11

Pane kolego. Díky za pročtení mých argumentů a pochopení jak jsem k nim došel. Jsou tady dvě roviny. Jde o to, že čeho je vždy nejvíc. A já vám tvrdím, a nevymyslel jsem si to opět já sám, že 90% lidí nechce nic víc než být svobodným otrokem v civilzaci. Přitom 10% hybatelů je ve všech lidských civilizacích od počátku věků. Ne nadarmo je nejmenší vojenská jednotka 9 manů + 1 jim velí. Setniny jsme už v moderní době zrušili, ale ještě v době Říma to byla základní vojenská jednotka. Naše čety 3x9 maníků, frajtři a četař se ukázala jako lepší jednotka a že do rot se to skládá podle zbraní a ne otrocky podle počtu 10, 100, 1.000 atd.

Nikdy nikde na planetě nepodniká víc, než 10% práceschopné populace. Když nastane nenormální stav jako po sametovce, kdy Klaus zešílel a vyšel ze lživého axiomu - nevěřím, že při jeho vzdělání on a lidé kolem něj nevěděli o této zákonitosti, že podnikat může každý. Po nějaké době se to vždy ustálí na 10% hybatelů a 90% těch, co byli původně otroky. A že se z otroka šlo stát ministrem neskutečně mocné říše víme z Písma na příběhu Josefa. Stejný příběh se opakoval bezpočtukrát. Jen liberální demokracie popře, zatají, že ke zbohatnutí jsou nutné určité a většinou ne úplně morální předpoklady a cpe lidem lež, že uspět může každý, že stačí jen chtít. Drtivá většina, i kdyby byli všichni géniové a zlámali si v pr.eli prst, stejně je smečka kapitalistů k lizu nepustí.

Takže. Případ Britanica by nebylo nic pro mě, já vidím vidím věci jako vy. Ale VĚTŠINA chce klid a pohodičku. A lidská společnost by měla v první řadě reflektovat v zájem VĚTŠINY.

----------------------

M.S. Prosba. Nepochopil jsem, tak chytrý já nejsem, vysvětlíte co máte na mysli? Mě to zavání “Diogénizmem” a já se ve špianvém bezdomovci, třeba i s geniálním mozkem, nezhlížím.

Tom50
Tom50 09.03.2025, 21:35:22 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.03.2025, 13:01:00

Tak vám povím příběh, pravdivý, který asi neznáte:

Julius Caesar měl osobního otroka, jakéhosi pobočníka, o generaci mladšího doslova pravou ruku. Původem byl z Británie a protože se jeho patrně keltské jméno latinsky vyslovovalo obtížně, dostal jméno Britanicus a pod tímto jménem vešel do dějin. Pocházel z královského rodu, byl to tedy princ. A do dějin vešel Britanicus tímto výrokem:

Caesare. Doma jsem byl král, ale skutečně svoboden jsem až od chvíle, kdy jsem se stal tvým otrokem.

A i nechvalně proslulý Atilla věděl, že je lepší být otrokem v civilizaci - obdivoval lázně, tělesnou čistotu, vypraný nezapáchající šat bez cizopasníků a obdivoval, že lidé nežijí ve stejné místnosti s dobytkem a že pro přípravu jídla mají zvláštní místnost - kuchyni (tu zavedli Římané a ve všech civilizovaných jazycích se nazývá stejně) a i pro stolování mají jiné místnosti a tak dále.

Takže to, že je lepší být otrokem v civilzaci, než být svobodně třeba mrtvý v divočině mezi primitivy, jsem nevymyslel pane Goro já, ale daleko lepší lidi než já a přišli na to dávno přede mnou. To jen k vám se to asi zatím nedoneslo. Na druhou stranu mi i snad docela lichotí že mě podezíráte z takové moudrosti, že bych tyto věci snad vymyslel já. Já je jen uměl najít v historii, všimnout si jich a nějak je interpretovat a použít ve svém způsobu uvažování. Třeba nesprávný způsob, ale můj vlastní!

A proč nemůže demokracie nikdy fungovat? Zase to netvrdím já, ale Platón a ten je Atlantickou civiiízací adorovaný a přijímaný bez výhrady. Tedy selektivně, co se hodí do krámu. Co se nehodí se spoléhá, že tak zvaný lid neví a on to lid opravdu neví, když mu to mocní chytře zatají.

Platón žil v době, kdy ten zlořád vymysleli a on si všiml, že nefunguje a analyzoval proč nefunguje a nemůže fungovat dlouhodobě. Jen neví co s tím. Jeho žák má stejný názor, jen ví co s tím = zrušit zlořád a vrátit se k feudalizmu a nebo lépe k modernější diktatuře. To proto, že urozenost nezajistí, že je vládcem nejchytřejší a morálně nejlepší a u diktátora lze takového najít bez ohledu na jeho urozenost.

Fakt, že tyhle věci vy nevíte vás ještě neopravňuje vyjadřovat se ke mě s vaším despektem, máte internet a tedy informační dálnici a vše, co tvrdím, si můžete snadno a bleskurychle najít sám.

Proč nemůže fungovat demokracie? V době jejího vzniku bylo na jednoho svobodného občana 9 otroků, ti volit nemohli. Ovšem polovina svobodných byly ženy a ty volit, ze sebezáchovných důvodů nemohly, volily by vaginou a ne mozkem - viz současný hradní pán. Takže teoreticky k volbám smělo jen 5% polupace. Jenže děti volit taky nemohly a dementní nesvéprávní starci už nevěděli která bije a také nevolili. A tak z toho jsou % 3. A protože už tehdy se polovina voličů volit neobtěžovala a k volbám nešli a jen parazo itovali na to, co se dělo, o všech rozdovala 2, možná 3% populace. A to snad pochopíte, že nemůže fungovat.

Když se ti otroci stanou sami voliči a dostanou na výběr, zda prožrat jako jedno nepřizpůsobivé etnikum všechno a hned a nemyslet co budou žrát zítra a nebo odříkavou skromnost a pomalé budování lepší budoucnosti, často za cenu nepohodlí a askeze, bez jediné výjimky si vždy vyberou to první. Proto to nikdy nikde nefungovalo déle než asi 200 let. A to i tehdy ve starém Řecku, kdy na hrstku svobodných dřelo 90% bezprávných otroků. Ani jim to nefungovalo. Ale jako idioti se to, co 120 generací vyzkoušelo, že nemůže fungovat, děláme stále dokola, to už není ani na Chocholouška, co myslíte?

Nevěříte na 200 leté cykly Atlantické civilizace, i když nešlo úplně o demokracii jak jí známe? Dávejte pane Goro pozor, následující jste se nikdy v životě ještě nemohl dočíst.

Kdo rozpoutal válečné peklo v Evropě a současně nesmírně postrčil vývoj pozitivně před asi 220 lety?

A co se stalo o 200 let předtím? Kdy byla Pražská defenestrace a co odstartovala? Návrat do katolického Temna viďte, to Temno vymysl ale Jirásek, abyste z toho neobvinil zase mě.

A co se stalo o 200 let před Bílou horou? Ugrilovali nejlepšího myslitele té doby v Kostnici na náměstí že? A kdo to spáchal? No kdo asi, katolíci přece.

A co se stalo o 200 let předtím, že by Zlatá Bula?

A co o 200 let předtím, zapíchli v Boleslavi buz (LGBT), co se modlil a štrykoval s babičkou goblény. Museli ho zabít, aby jeho maldší bratr přestal platit Němcům a když se jim to nelíbilo a napadli nás, tak je v Českém lese rozsekal na takové kusy, že od nich byl 200 let pokoj? Ale za patrona Čech neuctíváme skutečného hrdinu, ale toho zrádce, nemužného poseru, co platil Němcům pro nic za nic. Tak už to bývá že?

Sámo o 200 let dřív… Ale to je už hodně v mlze, předcházely zmatky, vraždění, potoky krve - stěhování národů.  Ale zhruba 2 x 200 let před Sámem že by padl Řím? Ovšem po 50 letech tak děsivých zmatků, že konec Západořímské říše začal už kolem roku 400 a tak i pád Říma na ty cykly vychází.

A tak by se dalo pokračovat. Bohužel Evropa nemá a mít nebude a ani to není možné (kvůli demokracii a z ní vyplývající sebevražedné idiocii) najít nějakého Krla Martella, který by v podobné bitvě jako u Tours pozitivně zvrátil vývoj a nebýt této bitvy a tohoto vítězství, dneska by tu bylo všechno jinak. A určitě by nenastaly mnou popsané dvěstěleté cykly. A určitě by neexistovaly ani USA a nic, co známe dnes. Spíš by se tu všichni 5x denně modlili směrem k …

Tom50
Tom50 09.03.2025, 20:38:28 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 09.03.2025, 19:56:09

Tak jsem konečně já pochopil co říkáte a jak je vidět, neuměl to z vašich popisů pochopit ani M.S. Já jeho názor nesdílím o spojení, pokud víte KDE TEĎ KOUPIT MATKU!!!!! To mi bylo divné, jak jste psal, že koupíte matku.

Jak říká M.S. teď se matka neoplodní a jestli si jen myslíte, že koupíte matku, tak si to zjistěte a rozhodujte až podle toho. 

Ale.

Přidám varování na jarní matky, tedy zjara zakoupené matky. Vlastní zkušenost. 

Jeden doveda, co je skoro zuřivým propagátorem jediné správné včely a svojí linii si dal patentovat na své jméno, nabízel před asi 15 lety rok staré, přirozeně oplodněné matky právě brzy na jaře jako rok ověřené a vynikající. Nic levného na to, že to nebyly inseminky, cena stejná. Vč matku ochotně přijalo, počkalo až položí první vajíčka a pak jí rochli a na vajíčkách si udělaly nouzáky. Na pohled matka nádherná, velká, nechtěly jí. OK, asi náhoda řekl jsem si, linii, tehdy s názvem jedné severomoravské hory jsem prostě chtěl (chtěla přítelka). 

Další rok to samé a rok na to zase. Tak 3x stačilo a jsem do smrti vyléčený. Tvrdím, že zjara - a tvrdila to i moje máma a její kámošové, jde matku spolehlivě, tedy se 100% jistotou přidat jen s oddělkem. Mimochodem, to je důvod proč já zimuji tolik záložních matek.

Takže u Martina je nutné vědět, zda tam matka je blbá a nebo žádná. M.S. nemá pravdu, když se přidá matka i s oddělkem k jednotce se zimní neoplozenou matkou, hrozí, že kladoucí matku zabijí a nechají si jalovici. Tady úplně stačí aby jalová měla silný feromon. Proto je nutná zkouška plodem.

Proč se získá čas? Vč bezmatečné je přírodou určené na vykradení, o trubčicích v předjaří já nic nevím, matka tam může být neoplozená už několik měsíců a trubčice v zimě nejsou. Tudíž. Jestli přidám plod a narazí nouzáky, je to vlastně dobré, vím, že tam blbá matka není. Teď mám několik dní klidu - začnou se bránit vykradení a i jen tiché loupeži a můžu shánět matku.

Jestli nouzáky nenarazí je zle. Musím jalovou matku najít. Když jí nenajdu, přesto, že zjara až do asi 20.5. lze spojovat naostro, v tomto případě dám nad osiřelce PŘES NOVINY oddělek s kladoucí matkou. Mimochodem, pro mě je zjara jakákoli kladoucí matka cenná a spojuji to přes noviny vždy, na ostro nikdy.

Co jste začátečníci právě dočetli si laskavě vytiskněte a po večerech se to učte nazpaměť!

Tom50
Tom50 09.03.2025, 19:20:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 09.03.2025, 13:50:53

Vymýšlíte jednu větší hovadinu než druhou. Dva týdny v téhle době nemůžete do včel nejít! A jestli rozumím, tak matečné vč mělo plod pouze na jednom rámku a pouze kolečko 10 cm a ten jste jim vzal? Snad jste to jen nešikovně napsal.

No, je 9 března a teď normální vč na “Sibiři” mají 3-5 rámků velikosti 39x30 plodu, kdy dva prostřední jsou téměř od loučky k loučce. Přesněji. Naposledy jsem včelařil ve středu.

Proč to píšu. Volal Petr, má jedny na váze a za 48 hodin, tedy od 28.2. do 2.3. byla spotřeba, neboli úbytek na váze 0,6 kg. TO BYLO U NĚJ PŘED TÝDNEM.

Včely vědí kolik mají dosažitelných zásob. Neuhynou, jen čekají s rozvojem až budou “vědět”, že na zásoby v odlehlých částech úlu dosáhnou, až se oteplí natolik, aby si je mohly přenosit. Když jim pomůžeme komorováním, během pár dnů se rozjedou. Kdybyste měl Martine svoje včelstvo jako Petrovo průměrné na váze (Petr má třetinu vč silnějších než to na váze), uběhly by ty 2 dny u vás 7 x a tudíž by to bylo víc jak 4 kila zásob. Ale takto to nejde počítat, plodu přibývá a co je spotřeba za den 300 gramů to je za pár dní za den spotřeba třeba kilo.

Martine. Ale tyhle věci by vás měly napadat samy, po 5 letech vašeho samostudia a příprav a mnoha VELKÝCH desítek obšírných dopisů ode mě, většinu jich ještě mám (myslím, že jich bylo hodně přes 100, daly by na tlustou knihu) mě děsí, že vám tyhle věci nenasakakují bez přemýšlení. Pak sem napíšete, že váš kámoš v Adamcovi má medu hodně a vy nic a svedete to na mě a na blbý úl Blaník. Nebude to úlem, na to vemte jed. A nebo to převeďte na Adamce a na mě a Blaník zapomeňte, v Adamcově úle včelaří většina.

Tom50
Tom50 09.03.2025, 12:18:08 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.03.2025, 10:59:39

Rozumím vám dokonale. 

Rozum kde vidím? Mám za to, že je lepší být americkým otrokem s obrovskou osobní svobodou a zůstat ŽIVÝ, než chrabře umřít za anglosasy v zástupné proxy válce. To ony, USA jsou původcem všeho zla, v obou válkách USA počkaly a Američané napomohli vyporovokování a pak se na tom neskutečně napakovali. A aby se neřeklo, taky se, až bylo rozhodnuto a SSSR by stejně vyhrál, zapojili. Ne jako mírotvorci, ale aby si z mršiny = Evropy taky mocně uhlodly. A jasně, že celý Marshallův plán byla finta, prostřednictvím UNRA jak se zbavit prošlého vojenského vybavení a díky němu si nadělali dlužníky, vazaly. Československo na Marshall plán neskočilo a to bylo v Americe solí v očích že? A jen díky tomu jsme byli z lido demo nejvyspělejší.  Polsko na to přistoupilo a jejich zemědělství v roce 1985 byly žebřiňáky, kravky, kosy a snopy v panákách, zatímco na slovenské straně za Tatrami jezdily po polích moderní kombajny a výkonné československé traktory Zetror Crystal. Ale v Polsku se daly koupit americké žvýkačky a džíny a západní pičifuky a moje blbá manželka, které bylo 19 v roce 1979 obdivovala Polsko. A Jugoslávii, tam byla bída ještě větší jak v tom Poslku. Ale měli demokracii a jak dopadli? Občanskou válkou a humanitárními bombami je USA umravnily že? 

Stejně blbé megery pak po dlouhých desetiletích zvolí na Hrad českých králů kdyby komunistu, to by se dalo přežít. Ale vystudovaného záškodníka, špióna. Může se pak někdo divit, že Švýcarsko ještě v roce 1978 nemělo volební právo pro ženy? Švýcarští mužové věděli dobře kam to vede! Nakonec ale podlehli i Švýcaři jako poslední v Evropě. A taky je nutné vědět, že první všeobecné volební právo v Anglii bylo až v srpnu 1945 a hned vítěze války Churchilla kopli do pr.ele, ano, už v srpnu 1945, 4 měsíce po válce vyhnali svého zachránce, protože je nutil k potu, slzám, krvi a hlavně k práci a to megery neodpouští. Zvolily si mladého krásného seladonka, kterého pak museli dát Angličané pryč, jaké kraviny tam prováděl. A ještě jednou ukecali dědka aby je zachránil podruhé, hospodářsky a on souhlasil!! No, to nevymyslíš! 

To jsou historická fakta a na tom se nedá nic změnit, jde to zatajit a to se děje.

Přece to píšu jasně kdo je skutečným viníkem všeho zla, nebo jste to přehlédl?

Prostě Amerika chce zničit obrovské Rusko a ukrást mu nerostné bohatství. Za Jelcina se to málem povedlo. Teď to zkoušejí jako že si to u nich Amerika koupí, tedy samosebou pod cenou a oni, že si to tam dokoce sami vytěží. Asi si myslí, že jsou Rusové úplně blbí. Asi chtějí, jako si po zuby ozbrojení cizáčtí gauneři těží stromy v Amazonii, že si pustí Rusko na svoje území totéž, stejně ozbrojené kontingenty žoldáků pod zámikou těžby vzácných zemin.

Ale už to prvně zaznělo od Dostála, že se smlouva o F 35 dá vypovědět jako každá smlouva. Jenže, jak říká slovenský profesor, je potom nutné, aby už nikdo nikdy takové smlouvy nesjednával, politika, který to udělá, potrestat a to je opravdu velké sci-fi. Nikoli z hlavy mojí, ale od Petra Staňka. A dokud nebudou politikové trestáni za “omyly” a nevědomost, nikdy se svět nepohne z téhle žumpy. Blbej soustružník, když udělá zmetek, zaplatí ho a když ho udělá 3x za týden letí a v životě už práci soustružníka nedostane. To samé pokladní v marketu, je zodpovědná za každou Korunu a politikové můžou prošustrovat miliardy a nic? A kde je chyba? Demokracie je ta chyba!! A to netvrdím já, ale nikdo menší než Platón a jeho žák Aristoteles a další a další. Ale pořád se u nefunkční demokracie, která nikdy nefungovala, zůstává. Proč asi? Cui bono? Komu ten zlořád vyhovuje?

Pro úplnost. Platón neví co s tím, čím nahradit nefunkční demokracii. Aristotles to ví - feudalizmus nebo diktatura. Jak říká Fraser Tytler (zemřel 1813), tak demokracie nikdy nikde nefungovala víc jak max 200 let a vždy to končí válkou, strašným zadlužením, ničením a zabíjením. Ale feudální říše netrvaly jen 200 let a hlavně lidé nebojovali o správný feudalizmus nebo správnou diktaturu, že ne. Lidi pracovali, žili, radovali se i prožívali své lásky i hoře a řízení věcí světa nechali mocným. Naštěstí ani jinak nemohli.

A někdo už zase chce aby lidi necestovali - berou nám auta, aby nesměli opouštět svou ves či město - množící se zákazy vstupu do lesa, do přírody a vše to má řešit idea dvacetiminutových měst. Lidi musí mít vše co potřebují do 20 minut od bydliště a už se to pomalu plní, všimli si toho vůbec lidé, že brzy nebudou smět asi už ani dýchat? Ode dneška se v Česku nesmí spalovat zahradní odpad, pak to budou kamna na dříví a ještě před pár lety byla biomasa nejlpeší na světě a jednu političku stálo kariéru, že Krausovi v TV neuměla říct, co to biomasa, kterou se má topit, vlastně je. Odprosí tu megeru s cizáckým příjmením dneska někdo a vezme jí zpátky na výsluní, když je biomasa najednou hrozné fuj? Na tak zvanou demokracii je potřeba mít hodně silný žaludek.

A tak dále. Velmi mě udivuje pane Goro, že zrovna vy si o mě myslíte, že jsem nevzdělaný, hloupý a naivní idealista a snílek. To jste mě hodně pobavil.

Tak se ještě dočkáme, že se opěvovaná Amerika projeví jaká je doopravdy. Ale prostě nepadají bomby a my jsme tu velmi svobodní a to je lepší, než aby byli někteří naši synové a vnuci mrtví. Co byste řekl vy pane Goro?

Tom50
Tom50 09.03.2025, 11:21:29 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 09.03.2025, 10:45:07

Nejjednodušší a bez stresu - cedění je hyperstres, v životě jsem to nedělal ani v létě - je dát jim otevřený plod. Za den, lépe dva víte jistě. Taky tím, jak by chovaly nouzák získáte čas. 

Nevím co ostatní “staří”.

Tom50
Tom50 08.03.2025, 23:37:21 xxx.xxx.139.254

Tak se svět od založení tohoto vlákna posunul, pro mě nečekaně a možná se něco i v tomto začne měnit.

Jen globalisté - ti mají peníze a v jejich žoldu pracující politikprostituti pořád nechtějí přijmout novou realitu, že liberální polkorektnost a v jemím důsledku propagace a vyzdvihování všeho neormálního a úchylného končí, a že začíná vítězit ROZUM. Ovšem váleční štváči se jen tak nevzdají a tak zdaleka není vyhráno!

Já to zažil už jednou, když Západ začal v Německu v roce 1984 rozmisťzovat zbraně středního doletu a v odpovědi SSR u nás. Taky to vypadalo na válku, bál jsem se moc, byl jsem mladý a malé děti. Dělal jsem v muniční továrně a bylo jasné, že by to byl první cíl, jednak fabrika a jednak pobít ty, kteří to střelivo uměli vyrábět. Ono bydlet 30 metrů nad zemí kilometr od fabriky fakt nebylo moc bezstarosatné i kdyby chtěli civily ušetřit. Pak přišel Gorbi a neuvěřitelné se stalo skutkem, tehdy ROZUM zvítězil a váleční štváči ostrouhali, ale anglosasové dokázali zradit vše co tehdy naslibovali a důsledek je to, co už trvá 3 roky. Jen totální hlupák neví co je příčina.

Zdá se, že rozum vyhrál jen na 40 let a vše se zase opakuje a opět to provokují Anglosasové. Je to jejich podstata. Je nutné si všimnout a zapamatovat kdo chce dělat jaderný deštník, proklínaný zloduch ze slovanského východu to není, ten ne a taky by mohl hrozit. A větším deštníkem a nedělá to. Bezdětný chudák s obstarožní manželkou = nenormální a už vůbec chlap (normální chlap si nenabrnkne bábu), kor když ví, že končí by měl zalézt někam do díry a tam vyčkat na krásný zlatý padák a bezstarostný důchod.

Tom50
Tom50 08.03.2025, 23:06:31 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Medar z 10.08.2024, 13:23:38

Zajímavý názor, domnívám se, že v části o uteplení úlů a důsledku na vlhkost medu mylný. Jednak nevíme, co jsou atorovy podmínky kde v čelaří, nijak to neuvádí. Bohužel jeho článek evokuje, že na vlhkost medu má vliv jakékoli zatepení úlu a nijak nezdůrazňuje svoje složité a tudíž v důsledku drahé a tudíž těžko obecně rozšiřitelné zateplení z rákosu. Což by bylo, podle mého neověřeného názoru (nemám s tím zkušenost), úplně nejlepší uteplení pro včelí úly!

Jak jsem již jinde psal, mám hobrové nástavky se slámou mezi hobrovým ostěním po tátovi z poloviny a začátku 50 let. Kdysi jsem je daroval začínajícímu kámošovi a on je po vybudování vlastního hardvéru pak nepoužíval a ve stodole některé z nich rozhlodaly krysy. Když jsem přišel o veškeré vybavení, nástavky mi vrátil a já ty poškozené opravil. Bylo jich 12 NN a dva VN. VN Už dosloužily a z NN jich dodneška dožilo 8. Asi polovina byla sežraná, drželo to jen rohovými plechovými vingly a dřevěné horní a dolní rámy. Vyplnil jsem to PS, něco synovec zbytkem montážní pěny aby jí jen tak nevyhodil.

Ukázal se ohromující efekt, nikdy by mě nenapadlo dělat takový experiment, vůbec by mě nenapdalo srovnávat izolační hmoty u úlů. Dnes se horem dolem doporučuje a vnucuje polystren nebo polyuretan. 

Tak se pevně usaďte přátelé:

Na jedné koze dva úly stejné míry, matky ségry z jedné série a vč stejné síly. Jeden úl VN složený ze dvou NN hobráků na sobě, ovšem shodou náhod těch, které zůstaly se slámou (nikoli cepovou, ale rozbitou z kombajnu). Všechny ostatní NN dadantsystému byly tenkostěnné Sm 20 mm. Druhý úl byl palubkový sendvič a uvnitř stěn 40 mm obyčejný polystyren. Tento úl měl navíc vysoké dno 70 mm s roštem proti stavbě. Oba na SS, protože se k oběma může ze strany. Med z polystyrenu 19,5-20%, med ze slámy s hobrou 18 a pod 18%.

OK, mohl to dělat vysoký podmet. Další rok jsem dal dno stejné jako u “papíráku” - tak se tátovy úly v naší rodině nazývaly, tedy hobrový sendvič a uvnitř mlátičková sláma. Opět rozdíl, sice menší ale významný, 19% ku 17,8%. (ano, vysoké dno s dutinou bez díla = nejméně 1% vlhkosti medu)

Co z toho vyplývá? Vědec statistik by řekl, že nic - malý vzorek, málo úlů, málo stanovišť a málo roků zkoušení. Mě to ukázalo, že vysoký podmet (prázdná dutina pod včelstvem + polystyren = velmi vlhký med a papírák - dvě hobry tuším že po 16 mm a mezi 40 mm slámy = med pod 18 bez jakýchkoli kejklů v medárně, nechání vystydnout plásty s medem, odvlhčovačů a tak dále.

Někteří ty dva úly u mě viděli. Dodnes je používám a pořád se přesvěčuji o stejném. 

Pak jsem si udělal nástavky z extrud 30 mm mezi horním a dolním dřevorámem. Celý rok vlhký hnojník a po 5 letech jsem je definitivně vyřadil, včelstvům se v tom nedařilo. Podotýkám, že to byl samonosný extrud a nemělo to vnitřní ani vnější ostění. 

Tudíž resume:

Polystyren ani jiná pěna nesmí do mých úlů jinam, než 20 mm  do deklů. Do deklů bych dal víc PS, jenže to jsou vyřazené formy z betonárny na sloupové hlavice KB blok systém

https://www.betoneshop.cz/produkty/plotova-hlavice-z-betonu-196?id_variant=1411&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8q--BhDiARIsAP9tKI0iK_-l3JuQk2pzKgTZaWyrNpyld6-rxGPeDaqYHMMXjpKq_vjGy3QaAkG4EALw_wcB#vs1411

a do té se tlustší deska nevejde, protože to musí mít kolem dokola asi 10 mm převis.

Hodně mě zaujalo tvrzení M.S. v jiném vlákně, jak nemá PS rád a dává hobru. Zkusil jsem, ale do deklu nějak vyvzlínala (nevo vodorovně natekla) voda a hobra se nacucala vodou a proto PS v deklech ještě nechám, ale nerad.

Kromě deklů (neumím to zatím vyřešit) letos zlikviduji definitivně vše z polystyrenu. Mnozí si o mě pomyslí, že jsem hloupý stařec bez vzdělání v oboru elektro nebo fyzice. Přesto si myslím, že u PS bude hrát nějakou roli elektrostatický náboj a fakt, že cokoli z PS je pro včely nepřirozené. 

Stalo se mi (a ne jednou), že vč vyzimovalo s plastovým deklem (uvedená forma) bez PS, prostě v tom deklu nebylo nic. Vč nijak nezaostávalo. Zrovna tak jsem zkusil silně zateplené dekly, vyplnil jsem nástavek 15 polystyrenem a žádný lepší rozvoj jsem u 5 vč (pět deklů) po dobu asi 10 let nepozoroval. Ano, odporuje to všem chytrým “vědeckým” teoriím. Vím, co nadělám?

Tom50
Tom50 08.03.2025, 22:04:25 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.01.2025, 07:27:15

Smrk patří mezi naše dřeviny s nejměkčím dřevem a jak zařídit, aby se dříví neštípalo jsem PODROBNĚ,  i pro úplně blbé vysvětlil o článek výš. Tupý anonym zjevně vůbec nečetl, co jsem o tom vysvětlil a nebo je tak tupý, že to nepochopil. A tak mě opět napadá to o házení perel sviním. Má cenu sem vlastně něco psát? Chtějí lidi něco od zkušených vědět a nebo chtějí tupě nic nečíst, nevzdělávat se a zůstávat tupci? Už jen to, že to je anonym, jasně vypovídá, o koho s jakým IQ asi jde.

Já tu od jakéhokoli anonyma asi nic rozumného nečetl. A taky bych rád viděl dříví na včelařské rámky z kaštanu. Ani nevíme, zda myslel kaštan nebo jírovec, obojí je v podmínkách ČR nesmysl.

Tom50
Tom50 07.03.2025, 09:41:43 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 07.03.2025, 06:20:40

Vy včelařit zjevně umíte a já se nad vším, co píšete, snažím hluboce zamýšlet. Po vašem uvedení na pravou míru jsem už v lepším obraze. Stručnost mladých je velice na škodu věci.

Nevím zda jsem tu už prezentoval tak zvanou buchtu. Nazval jsem tak zateplovací, ne tedy blinovu přepážku a u té plod bývá běžně. Popíšu jí i klopotnou cestu k ní a Jirku prosím aby to pro druhé nakreslil. Možná by se i vám právě pro ty slabé, já jim říkám “lazárky”, mohla hodit.

Teorie = idea a geneze. 

Mám tenkostěnné úly z masivu Sm 20 mm. V předjaří a velmi časném jaru by urychlilo jejich rozvoj nějaké vložené, dočasné zateplení. Zužují se na 5 a někdy i jen 4 rámky a tudíž je v úle placu dost jak pro blinovku a komoru se zásobamiv zadní části úlu, tak i na zateplovací buchtu u přední stěny úlu. Řeč je o TS, ale i u SS je v Blaníku stěna přední a stěna zadní.

Zvolil jsem samonosný a zdánlivě dostatečně tuhý extrud PS 30 mm. To proto, že rámek s mezerníky je 35, ale PS se 35 nevyrábí. Opatřil jsem desky nařezané na šíř 402 mm nahoře trámkem síly ouška + VM nad rámky a tudíž 6 + 8 mm x 30 mm. Tuto vymezovací a hlavně zateplovací přepážku dávám mezi přední KR a stěnu tak, že ke stěně pevně doléhá. Funguje to znamenitě a velmi často se objeví plod i od “zdi”, tedy od té buchty. Jenže jí včely vykusují a to tak, že by jí za dobu potřebnou k jejímu použití za jediné jaro snad rozebraly úplně. Protože je PS tlustý 30 mm a protože rámek s mezerníkem je 35 a protože sololit má sílu 3,3 mm, opatřil jsem buchty jednostranně sololitem. Z boků k PS nemůžou, zhora také ne, ale spodek by byl obnažený. Tudíž jsem odřízl dole PS o cca 8 mm a přilepil lajsnu 402 x 30 x 8 mm. Takto zpola opláštěné buchty slouží patnáctý rok.

Pak jsem u Toma4 viděl kupovanou buchtu opláštěnou z obou stran sololitem pro míru 39x24 a byl to skvělý a dokonale zpracovaný výrobek, cenu si nepamatuju. Stejně by bylo možné vyrábět blinovky a možná, že se i vyrábí, popravdě to nevím. Valstně mě naspadá, že by se dalo podívat do eshopů, ale já si vše, co zvládnu, vyrábím sám a tudíž nemám ani opřehjled co se už vyrábí. Na zateplovací a díky oboustrannému opláštění i vymezovací buchta se vyrábí. Má skvělou funkci třeba na rozdělení nástavku na dva pětirámkové plemenáče. V tom případě nikdo neblbněte s nesmysly neználků, že dávají česna na opačnou stranu. To je kravina z neznalosti, není to potřeba, je to jen hloupé kurvítko. Matky se neztrácí a když, tak byla blbá a mnohla nést vadu v genech a já chci samočinnou selekci i takto. Netrefí zpátky a zabloudí k sousedům a ti jí zabijí? No, nic lepšího se nemohlo stát! Ale to jsem odbočil do souvislosti.

Blinovek mám 2 druhy. Jedna je tlustá 21 a druhý typ je tlustý (dělané je to z rámkových přířezů) 32 mm. V té tlustší je 20 mm PS + nějaký miralon, nedávno jsem to tu někde popsal. Jako zateplovací přední buchta poslouží tlustá blinovka a díra v ní ničemu nevadí.

Tom50
Tom50 07.03.2025, 00:15:04 xxx.xxx.139.254

Po přečtení článku pana Báchora jsem se podíval do Wikipedie. A nemýlil jsem se, Tachovák vznikl až v roce 1965 a ne tedy v letech padesátých. To za prvé. Tvrdím, že vznikl podle úlů Pětiletka a Lesan, jak jsem vysvětlil jinde včera.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tachovsk%C3%BD_%C3%BAl

V čem jsem se zdánlivě mýlil, je fakt, že se Adamec opravdu o Langtrothu zmiňuje, ale jen v obecné rovině jako o úlovém systému a rozhodně se jím neinspiroval. Nanejvýš změnou míry úzkovysoké na míru širokonízkou a jeho motivem bylo především, že stojany - úly na míry úzkovysoké - nejsou praktické, ani pro včely a ani pro včelaře. 

V jiné své práci jsem vysvětloval vznik Adamcova rámku a je jasné, že si to pamatuji fotograficky přesně, na rozdíl od přednášky Ing. Cimaly, kterou jsem dvakrát viděl během dvou let a ani po mém upozornění po prvním shlédnutí jeho přednášky v Praze pan Cimala svou přednášku neopravil a prezentoval jí na setkání Dadantklubu ve Vodňanech do posledního detailu stejně, se stejnými chybami jako v té Praze. 

Bohužel v článcích z roku 1904 nejsou výkresy rámku a to, co je na Wiki, má jiné rozměry délky HL (dnes máme HL s oušky dlouhou 415 mm) a hlavně má sílu bočních a spodní loučky jen 5 mm. Tím je pro mě výkres nevěrohodný a rozhodně nepochází od Adamce, také se v jeho době technické výkresy kreslily jinak. Vyzkoušel jsem tak tenké loučky a nefungují ani při práci ve stropováku, natož aby fungovaly při práci v zadováku, kdy je drtí kleště. Kleště berou rámek v jednom horním roku právě za BL a páka váhy rámku s plodem a tím víc medového, je pak tak velká a síly na BL v místě úchopu kleštěmi tak velké, že to pouhých 5 mm silná BL nemůže vydržet. Mě známé Budečáky měly BL silné naopak 10 mm.

V článku Adamcova míra je fotokopie originálního Adamcova článku z roku 1905 a každý se může přesvědčit, že moje vědomosti o této míře a dalších jsou správné a přesnější než Báchorovy. Články lze zvětšit a je velmi poučné si nastudovat, co Adamec říká. Každý může posoudit v čem se rozhodně nemýlil a v čem se mýlil se mi nepodařilo najít.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Adamcova_m%C3%ADra

Ještě zbývá (opět, někde to tu ode mě už je) vysvětlit, co myslí Adamec dvojrámkem a trojrámkem. Stojan (zadovák), ze kterého vytvořil Adamec svojí míru, měl vysoké plodiště, nad ním polomedník a nad ním celomedník. Vysoká míra byla úzkovysoká - 24 x 26, polorámek měl logicky šířku 24 a výšku polovinu ze 26 = 13 cm a výše umístěný celomedník měl opět míru 24 x 26. Když celorámek a polorámek položíme na bok, pak se sečte na šířku původní výška 26 + 13 = 39 a původní šířka 24 se stane výškou rámku. To, že je to při 11 rámcích čtvercový půdorys je jen pouhá, o to půvabnější náhoda.

Pozoruhodné je také to, že Adamec skutečně uštípal od rámků původní míry ouška a sbil je dohromady. Nezmiňuje se jak jim udělal nová ouška. 0všem je důležité, že včelám dílo pootočené o 90 stupňů nijak nevadí a žijí a pracují zdárně dál. Toto Adamcovo zjištění je velmi důležité vědět, znát a pamatovat si. A nepřehlédněte, prosím, ani výhrady tehdejší autority, které, jak čas ukázal, jsou úplně liché a vlastně nesmyslné, včely si umí buňky zkracovat a nastavovat dle potřeby. To ovšem tehdejší včelaři (asi, ale vědět mohli) nevěděli jistě.

Z článku se dá také vyčíst, jak konzervativní (já bych řekl neomaleně že hloupí) včelaři byli (a mnozí jsou pořád), a nejen včelaři, už tenkrát. Než se naučit něco nového, raděj se ti rozumu mdlého pořád dřou se starými krámy. To je diagnoza a já ateista děkuji Bohu, že i ve zralém věku, ve včelařině a nejen v ní uvažuji stále velmi moderně.

---------------------------------

Toto vlákno zakládám s velkou prosbou. Co kdo doma má nebo najde ze staré a i více než stoleté odborné včelařské literatury, nafoťte to a dejte to ostatním sem. Děkuji předem všem.

Tom50
Tom50 06.03.2025, 22:39:56 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 06.03.2025, 21:46:49

Pane kolego. Dovolím si vás upozornit na fakt, že vy včelaříte ve včelařském ráji na rozdíl od drtivě drtivé většiny českých včelařů. Ovšem svá tvrzení pronášíte velmi kategoricky a dáváte je jako obecná doporučení platná všude. Bezpočtukrát jsem vysvětlil, že já včelařím na tak zvané České Sibiři, kde i když mám výšku nad mořem 420 m, je tu klima jako o 80- 100 metrů výš. A pan kolega Martin včelaří v ještě horších podmínkách.

Navzdory vašemu tvrzení já ZÁSADNĚ nedoporučuji ani v nížinách dávat plod k blinovce!!! Leda snad kdyby byla blinovka zateplená nejméně 30 mm PS a nebo raději více. Důvod?

To je pořád dokola. Stres. Nyní se zdá, že to včelstvu nevadí a pak vč nepochopitelně uhyne na nevíme vlastně co, protože to vědečtí prostituti dodneška nevybádali a nepochcípali hlady. Co tam ty roky dělají? Aha, kšeftují s léčivy a vnucují víčka, aby mohli tahat z lidí peníze za certifikáty medu a nebo jiné včelařství a hlavně včelařům škodlivé špeky.

Navíc mi vaše kategorická tvrzení o superrychlém jarním rozvoji nekorelují s jinými vašimi výroky, jak vlastně rychlý jarní rozvoj nechcete, protože se vám stejně jarní med mizerně prodává. Možná by bylo dobré abyste si ujasnil, co vlastně říkáte a co je vlastně z vašich výroků pravda a co jen nějaké teoretické, nevyzkoušené čudo z říše zbožných přání. Vlastně jste první včelař v mém životě, kromě polointeligentních vesnických strejků s Adamcem, který tvrdí, že nějaký med nechce a neusiluje když ne o rychlý, tedy ZDÁRNÝ jarní rozvoj.

Prodej plástečkového medu bude také asi z říše pohádek. Já rozdal polorámky s tuháčem, asi 100 ks s odkazem, že na internetu se to nabízí za 600 a já že to dám za 250 Kč. A lidem jsem to dovezl pod rypák! NIKDO SI NEPŘIŠEL KOUPIT ANI JEDINÝ!!!!!!!!!!!!!! A přitom je v tom rámku asi 1,6 kg superkvalitního medu, vosku asi za 35 Kč, přířez s výpletem za asi 30 Kč. Jde o rámky nové a voští panenské, vosk použitelný na kosmetiku třeba, jako je to vidět na fotkách u mého článku tady na CHZ. Ne, nikdo to nechce a ani nikdo nevolal, že by to chtěl darem. Tady se prostě plásty medu prodat nedají a nebo v nesmyslných množstvích, za cenu nesmírné práce s vyřezáváním a balením. Máme tu nedaleko Prahu a ani rozmazlené, prachaté pražské vymleté paničky, schopné v bedýnkách kupovat kdejakou kravinu, to nechtějí ani zadarmo.