Mám přesně tyhle Brinsea Chick Safe Eco a jsem s nimi spokojená. Kupovala jsem loni na začátku léta.
Nevýhoda tužkových baterek u nás je, že v zimě (teploty pod nulou) nefachaj. Takže v zimě zavíráme a otvíráme růčo - provázek z automatu odvážeme, přivážeme provázek na konci se smyčkou na hřebíček 🙂 Vzhledem k tomu, že ty čtyři měsíce v roce stejně chodíme ke koním při svítání a stmívání, tak nemají holky problém.
První baterky dodané v balení s dvířky mi vydržely do té první zimy (od července). Baterky, které kupuji průběžně od té doby, mají nižší i vyšší trvanlivost podle kvality, typu a kapacity (některé i jen týden). Výrobce vyžaduje pro dvířka alkalické, a ty toho skutečně vydrží s dvířky nejvíc. Momentálně se mi osvědčily nějaké Varta Longlife (ale pohlídat tu alkalickou bázi). Dvířka celkem včas upozorní, že baterky zmírají (den předem). Já už ovšem mám raději u koní náhradní sadu pro případ potřeby (elektriku tam nemáme, takže mi vyhovuje, že jsou na baterky a měnění mě nijak neobtěžuje).
Také jsem nemusela nic nastavovat, dvířka se ovládají pouze přes stmívací senzor (existuje dražší verze s časovačem, ale dokud budou tato běhat, nebudu měnit), lze posunout pouze hodnotu světla při zavírání, nelze posunout hodnotu světla při otvírání, což vidím jako nevýhodu, protože opravdu ráno občas drží slepice zavřené dlouho (stěžují si na to i na anglofonních forech, která jsem k tomu před koupí pročítala). Nicméně já mám kurník pořešený tak, že se druhá dvířka otvírají a zavírají manuálně tak jako tak každý den ráno i večer, takže slepice jsou ráno vypuštěny i když se náhodou automat hodlá otevřít později. Pro mě je důležitější, že tam nemusím šaškovat večer v deset, abych slepice zavřela, zavřu manuální dvířka v šest a jdu klidně domů a vím, že se stmíváním slepice naskáčou do kurníku a automat je zavře.