Fatia:Hlásím, že minulý týden fena začala hárat. Do odjezdu na dovolenou odhárat úplně nestihne, ale to nejhroší si odbude doma, pak 3 dny cesta… Na místo dle mého dojedeme již bez háravky. Uf, uf, uf 😀
je vzorná 😉 Ale napínala vás dlouho
Fatia:Hlásím, že minulý týden fena začala hárat. Do odjezdu na dovolenou odhárat úplně nestihne, ale to nejhroší si odbude doma, pak 3 dny cesta… Na místo dle mého dojedeme již bez háravky. Uf, uf, uf 😀
je vzorná 😉 Ale napínala vás dlouho
u nás bouřilo dost a vody spadlo hodně (26 mm - 4 ráno a zbytek před hodinou)
Orionko - proto, co píše Plaka si nemyslím, že by byla třeba možná převýchova této fenky třeba v pracáka (viz ta fenka co skončila u celňáků). Protože tohle opravdu není jen nezaměstnaný a nevychovaný pes - to je prostě problémový pes…
my brzy ráno vyběhli z Lučan na Bramberk (rozhledna ještě zavřená) - horské louky byly krásné a teplota byla ještě přívětivá. Spousta kytiček - ale i když je dohledáváme pomocí plantnetu, tak do hlavy ta nová jména nelezou. Samorostlík klasnatý si už pamatuju, ale zvonečník klasnatý jsme hledali dva dny po sobě… Neuložil se. Ale třeba kýchavice bílá je stará známá - ta je uložena od mládí a tudíž bezproblémová…
Trickyvoo:Jo to moc hezká fenečka, je úžasná už od pohledu. Moc jí přeju, aby dostala brzy správného páníka, který to s ní zvládne.
Teda nějak mi hlava nebere, že ta původní rodina jí takhle odkopla a nehledala jiné možnosti 😔.
to není odkopnout - když vím, jak složité to má a jak tvrdě (ne ve smyslu tvrdosti vůči psovi, ale ve smyslu tvrdé dřiny) bojovala a stále bojuje Plaka (a to je nesmírně zkušená a nejednoduchých psů jí rukama prošlo dost), tak normální člověk bez velkých zkušeností a citu to ustát nemůže. Ono bát se každý den, že Vás pes v afektu pokouše, že mu nezabráníte v přetáčení… že musíte být neustále ve střehu, že nelze jít “normálně” na veterinu ani mezi cizí lidi a psy… Protože tohle není běžně nevychovaný pes - tohle je celoživotní dřina s “psychicky nemocným” jedincem. Třeba Plaka napíše víc…
Bobca:připomíná mi to durman,ale v menší velikosti..
příbuzní jsou… ale je to nejjedovatější středoevropská kytička - rulík zlomocný aneb Bella-Donna
a teď Yoda
tak tedy nedělní Panenská hůrka, pak lesy za humny a dnešní Karlov - lilie už kvetou. Nejprve ty nepsí. Kdo zná květinku na 11 fotce ??
a já bych na tu přihlášenou výstavu jela. Jen tak - půjde to?? Tak vystavím. Nepůjde to?? Bude nervózní - tak prostě do kruhu nenastoupím. Alespoň zjistíte, jestli mu vadí i jen tak pochodit mezi spoustou lidí a psů. Nenutila bych ho do vzorné chůze u nohy… takovou minimální provozní poslušnost.
bílí jsou většinou daňci. Tam je to poměrně běžná mutace - a v oborách se rychle šíří. I proto, že je opravdu hodně myslivců nechce střílet… Ondá jsme potkali velké stádo plné bílých daněl někde u Jestřebí
takže větve z lísky nee??
Sarah01:Já bych se s ním asi zkusila mazlit a podle toho, jak bude zpočátku reagovat, bych potom respektovala, jak to bude chtít on. Dcera taky, když bydlela ještě doma, před maturitou, měla králíčka, ale ten kontaktní moc nebyl, rád běhal po pokoji a různě všechno zkoumal, často okousáváním. 🙂
cíleně vyhledává kabely… asi má elektrikářské zkoušky, nebo by už dávno měl být mrtvý. A to ví a se snaží kabely chránit… ale nějaké ty nabíječky neuhlídali a vánoční světýlka taky ne - vyskočil si za kabelem na parapet… No a pak je vášnivý čtenář - miluje knihy … taky jich už má dost na svědomí… V ložničce byly dvě lampičky - už tam nejsou… odnesla jsem je včera (byť má ještě týden čas)
jdu si pro rady. Budeme hlídat vnučce čtyřletého králíka. Králík je od malinka rozcapován, doma je kontaktní, lehce překrmený (holt pravidlo, že má mít hlavně seno není moc dodržováno)… pobíhá po celém bytě. Jediné, co ho vytáčí je pes - když viděl poprvé Nighta (v klidu v dostatečné vzdálenosti od ohrádky - přeskočil ohradu a zmizel za postelí). Když se vrátí jeho lidičky od nás - králík je očuchá a začne dupat a mizí… Zlobí se a trucuje… A tak se na přímo králík se psem nepotkávají.
Má své oblíbené hlídače, kde se má jak čuník v žitě. Ale nyní se stalo, že prostě nemá 5 dní na začátku prázdnin kdo králíka hlídat. A my se pochopitelně o Hanýse postaráme.
Yoda nechodí do patra (mám s ním ložnici dole). Od štěněcích let jsou dole na schodech i vrátka - která pro jistotu budeme opět zavírat. Králík bude v patře, kam by se pes dostat neměl. Vyhradila jsem králíkovi ložnici pro hosty - tak 3,5 x 3 metry. Jsou tam dvě postele s úložným prostorem - a za nimi je přirozená nora - která se dá probíhat… Na zemi má neklouzavý běhoun. A mezi otevřenými dveřmi bude mříž vysoká - tu nepřeskočí (ehm - koupili jsme nové síto na prohazování kompostu (80 x 105 cm) a ono přesně zapadá do dveří…
Dorazí pochopitelně s plnou výbavou - klec s domečkem, misky, záchod, krmení na které je zvyklý…
Bude mít méně pohybu. Bude se bát - nás nezná, navíc napachování Yodou bude všudepřítomné. Mám ho nechat co nejvíc v klidu a nebo si k němu mám chodit sednout?? Doma je mazel. Může mít lískové větve bez omezení k dispozici (lísek máme hodně a klidně mu z nich udělám i teepee. Občas je dostává, má je rád. Miluje kopr a další bylinky. Může je každý den??…
Spoustu informací se dozvím, ale nerada bych mu ublížila víc, než mu bude ublíženo přesunem na “nepřátelské území”. A ráda bych udržela jeho zažívání v pohodě (a kdyby něco málo zhubnul, nic by se nestalo). Jinak je to krásný zakrslý bílopesíkatý modrý beránek s PP… jen trošku vyžraný
včera se pásly včelky na pámelníku. Hezky bzučel, když jsme šli kolem na procházku.
ještě mě napadlo. On chodí s vámi do práce každý den? Nemá prostě málo odpočinku? Protože spousta psů spí jen doma tvrdě. A na Yodovi je často v pondělí ráno vidět, jak už se těší až oba vypadneme. Protože pokud děláme doma (a u nás je to časté), tak to není ten správný odpočinek. I když je to kliďas (inu doga) a žádné aktivity neočekává a poflakuje se - přesto je třeba nás poočku hlídat… přesouvat se, prostě je to jiné, než když ví, že je tam sám. Kolikrát si ani nevšimne, že jsme se vrátili a vítá nás jak čerstvě vyoraná myš
já bych mu i sobě udělala prázdniny - dlouhé procházky v přírodě, veselé hraní, žádný dril - jen občas kratičké procvičení toho, co ho baví. Žádné tréninky, tábory, hromadné procházky… aby měl čas “dělat psa” - čenichat, pobíhat, volit si tempo… Však on si řekne, když bude chtít něco dělat a kdy se bude chtít “poflakovat”.
Základ má dobrý, vložili jste do něho spoustu času, hodně věcí umí. To se neztratí. Jen bych ho teď nechala psychicky dozrát a uklidnit se. Někdy míň je víc
znám sídlištního bengáláka, který si pobyt venku na dlouhém vodítku vysloveně užívá. A na kšíry se vysloveně těší… Takže je to blbina - ale jsou jedinci, kterým to radost udělá. A překvapivě na obou koncích vodítka
janaa:Obrovská gratulace🥰
jak chudák tvoje nastávající mamina snáší ta vedra ?? Už to má za pár…
Ph:ne, neni to nahoda, ze chovatele maji stenata na RC. RC proste funguje. Jsou to vyzkousene grancle a mleko na odchov. napric plemeny….To mliko je snad skoro nenahraditelne jinou znackou. Grancle stenata dobre prijimaji -maji dobrou konzistenci a prosperuji na nich.
Jo, kdyz se o stenata stara jen fena, neni tohle vubec potreba znat - ale ve chvili, kdy je jich moc nebo se s fenou neco deje - to se pak ukaze naplno, jake krmeni funguje a jake ne. a v tu chvili slozeni na pytli nikdo nestuduje uz -radsi se pta po osobnich zkusennostech.
Neznam nikoho, kdo odchoval stenata bez feny na yoggies treba…
jsme se časově a zkušenostmi tak nějak sešli…
on totiž je RC sice děsně nekvalitní, se špatnými konzervanty, z neověřených zdrojů “masa”…ale psi na něm většinou prostě dobře fungují… Znám spoustu majitelů, kteří tím krmí a nemluví o tom. Dogaři na tom štěňata mají často. A pak chovatelé prosí nové majitele, hlavně aby nikde na sítě nepsali, čím krmí 🙃 Koneckonců i Yoda je klidně k masu jako přílohu dostane i dnes... Prostě na to, jak jsou už dlouhodobě špatně hodnocené a poměr kvalita surovin - cena je taky špatný, tak prodejem je to pořád ještě hodně používaná značka. Takže se používá víc, než lidi přiznají.