Aktuálně: 1 905 inzerátů282 282 diskuzních příspěvků20 137 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 02.05.2025, 11:41:02 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 02.05.2025, 11:03:13

Díky, za toto upřesnění a ujištění. Vím, že to píšete Martinovi.

Mám zkušenost jinou, jsou jen dvě možnosti. Buď jsem úplně blbej a posledních 60 let jsem čuměl někam jinam a nevšim si, jak báječné jsou jarní tiché výměny a nebo to v mých jalových podmínkách s většinou mizerným počasím probíhá jinak.

Začátečníkům já radím, věřit jarním TV jak doporučujete vy, ale mít na paměti, že to dopadnout dobře nemusí. Na druhou stranu, část matek nemám značených a někdy třeba u mě jarní TV proběhla a já to vůvec nezjistil. I to je možné. Nebaví mě sledování výkonnosti matek, jedu pokus-omyl. Buď dobrá je a když není, snadno jí nahradím lepší a nebo domněle lepší.

Je to jako s vyvářením vosku ve studniční vodě. Mnozí to dělají (mají ve studni povrchovou vodu a nevědí o tom) a ti jednodušší pak tvrdí, že já kecám nesmysly když tvrdím, že ABSOLUTNÍ JISTOTA je vařit vosk jen v dešťovce. Pod vlivem v autě se taky nebourá VŽDYCKY. Ale riziko je mnohem větší.

Tom50
Tom50 02.05.2025, 11:31:12 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 02.05.2025, 10:28:00

Vaše otázky jsou pro mě těžké, hlavně poslední. Ztrácím se v tom. Píšete u obou prostorů VN a z logiky by spodní měl být 24 a horní 30, ale proč jste dával stavět M na plastech 24 a dal je nahoru do VN30? Prostě mi to, prosím, vysvětlete.

Dole si nouzák asi neudělají, to jsem někde napsal? Přece dole je matka, proč by se cítily osiřelé a jen z toho, že mřížku často považují za strop a nahoře se cítí bez matky, tak dělají nouzáky.

No a k první otázce:

Ještě před odpovědí moje řečnická otázka: Vy v tuto dobu jdete do včel až po celých 10 dnech? V době největší intenzity rozvoje, kdy se situace mění snad po dnech, si dopřejete luxus 10 dní? Takhle to já neumím. A druhé vč dostalo medník ještě dřív než první? A v plodišti byly včely nahusto i na posledním rámku u stěny? Jestli to byl SR tak pro včely skoro nebyl vidět žlutý plást?

1 - Je celkem fuk kdy vloni dostaly matečník. Mě víc zajímá na základě čeho dostaly letos medník. O tom se nezmiňujete ani slůvkem. Další medník se dává když je první skoro plný a nebo když to “přebujelost” plodiště vyžaduje. Ale tady moc přebujelost nehrozí, mají TL a tudíž svého druhu pojistný ventil. Taky díky TL už nebývá SR tak plný, že ho není vidět. Tady je nutnáý cit a odhad a to se teprve učíte. Pište si a vrývejte do paměti.

Nezájem o souše v medníku nechápu, nejspíš jste ho dal příliš brzy. I já to umím špatně odhadnout (asi u čtvrtiny vč) a pak medník ignorují úplně, nebo obsadí jen souše (pravda, vždy po dvou u stran) a M ignorují. Co popisujete si nevybavuji, že bych znal. Ale ve skutečnosti je skvělé, že staví. Je silná snůška, počasí naprosto ideální a tak netuším, kam vaše včely dávají sladinu a med. Některá vč ho dávají do TL a dokonce jsem tam načapal i zavíčkovaný med. Ano, pod nohama, nechápu, ale i to lze. Všimněte si, zda je ve VN plod aspoň na 3-4 rámcích uprostřed až k HL. Goro nedávno vysvětluje jak poznat plod před vylíhnutím = je hodně tmavý. Jestli by začínaly cpát med na vysoké rámky a bylo tam hodně tmavého plodu a v prvním medníku staví a ukládají med, pak přidejte další medník pod ten, co už tam je. JESTLI JE PRVNÍ Z 90% POSTAVENÝ.

2 - S hrůzou zjišťuji, že za celý život nevím jak je to s jarní TV. Mám zafixováno, že zavíčkovaný matečník - včelstvo je už vyrojené. Ale jinde popisuju včerejší zkušenost a vyrojené moje vč není, pravda, nemělo matečníky ještě zavíčkované. Snad to doplní někdo další, jestli u jarní TV zavíčkují matečník a nevyletí. Já to fakt nevím, na jarní TV nevěřím, vždy se mi z ní vyrojily a proto k ní dojít obyčejně nenechám.

Takže konkrétní odpověď, nenechával bych žádný matečník a vč osiřel, jestli jde opravdu o TV a jsou i jiné příznaky, třeba začínající hrboplod. Po likvidaci nouzáků (klidně bych nechal matku z nouzáku na vlastním plodu, pokud to není bodavé nebo jinak nevyhovující) bych dal otevřený plod z pěkného vč aby si udělaly samy nouzák na lepším materiálu. Tím se získá čas na výměnu matky z chovu nebo nákupu. Já se chovem matek zjara nezabývám, to vážně nestíhám. Na to je dost času po jarní snůšce. To jsou u mě žně a nemám čas ani náladu a myšlenky. Kor na něco, co lze odložit až je času dost.

3 - Už jsem předeslal, že moc nechápu. Ale já se s tím tak moc nemazlil. Měl jsem hodně vč, nestíhal, stres nestres, prostě jsem dal VN požadované míry, doprostřed rámek s plodem odjinud, kolem M, pak mladé souše a pustil tam matku, hop a nebo trop. Na to mřížku a původní plodiště. Vždy to dopadlo dobře! Ale já to dělal z míry 37x18,5 na 39x30. Vy když máte obojí 39, dejte dolů jeden rámek, i když je 24, s matkou kde zrovna je a včelami, zbytek M a u krajů souše (taky jeden SR), mřížku a původní plodiště. To až vyběhne změní se na medník a vy holt letos budete mít z tohoto včelstva běžný med jako ostatní. Naráz nejde asi nic na světě, příští rok už budete mít vše jak se patří a med 100% panenský.

Že nemáte souše a další M budou jen z M nevadí, jen jim to déle potrvá.

Teď už mě tlačí čas, co jsem nezodpověděl a nepochopil, ptejte se dál. 

Tom50
Tom50 02.05.2025, 10:17:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 02.05.2025, 07:53:23

nechápu co za kravinu jsem skopíroval, omlouvám se, další pokus snad už vyjde

https://www.google.com/search?q=lampa+na+s%C3%AD%C5%99en%C3%AD&rlz=1C1YTUH_csCZ1062CZ1062&oq=lampa+na+s%C3%AD%C5%99en%C3%AD&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABjvBTIKCAIQABiABBiiBDIKCAMQABiiBBiJBTIKCAQQABiABBiiBDIKCAUQABiiBBiJBdIBCDU2NzdqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Tom50
Tom50 02.05.2025, 10:14:05 xxx.xxx.139.254

Opět překládám sem svůj přípodotek ke Gorovu článku ze dneška z vlákna o prvním roce včelaření. Mám pro vás pane Goro radu. Dám se, jak píšete vy a pod to jak bych to psal já:

Môžem robiť preleták aj keď sú materské bunky už zaviečkované? 

Môžete, ale pri zaviečkovaných materských bunkách je riziko, že stará matka s prvorojom z úľa už odletela. V takomto prípade poslúži preleták v podstate len na zabráneniu vyletovania porojov. Vzniknuté rodiny sú slabé, treba ich prikrmovať a spojiť, či už navzájom alebo s mladým odložencom. 

Môžem spojiť obe rodiny v preletáku, aj keď sa už v dolnej časti vyliahla matka? 

Samozrejme, ak z nejakých príčin to nestihnete včas, rodiny môžete spojiť aj neskôr, noviny zabezpečia bezproblémové spojenie aj v prípade. Včelstvo si však skoro vždy vyberie starú matku, to nie je ako spájanie rodín pri pridávaní oddielku s mladou matkou, ktorá má už svoje robotnice.

lepší varianta:

Môžem robiť preleták aj keď sú materské bunky už zaviečkované?  

Môžete, ale pri zaviečkovaných materských bunkách je riziko, že stará matka s prvorojom z úľa už odletela. V takomto prípade poslúži preleták v podstate len na zabráneniu vyletovania porojov. Vzniknuté rodiny sú slabé, treba ich prikrmovať a spojiť, či už navzájom alebo s mladým odložencom. 

Môžem spojiť obe rodiny v preletáku, aj keď sa už v dolnej časti vyliahla matka?

Samozrejme, ak z nejakých príčin to nestihnete včas, rodiny môžete spojiť aj neskôr, noviny zabezpečia bezproblémové spojenie aj v prípade. Včelstvo si však skoro vždy vyberie starú matku, to nie je ako spájanie rodín pri pridávaní oddielku s mladou matkou, ktorá má už svoje robotnice.

---------------------------

Jinak váš příspěvek v příslušném vlákně hodnotím jako skvělý!!! Jen bych to zpřehlednil. Forma jasných otázek a co nejstručnějších jasných odpovědí je podle mě nejlepší. Já takto pracovat - psát neumím, samo mi to takto nenaskakuje…

Tom50
Tom50 02.05.2025, 09:55:32 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 02.05.2025, 08:06:49

Jestli jsou tam zavíčkované matečníky tak je roj už pryč. Zavíčkují první a letí, pokud neprší, pak čekají na půlhodinku kdy neprší.

Žádný med? Jste nespravedlivý, medu přinesly hodně - jenže jím ulily plodiště.

Ano, letos špatně staví a když staví, nezakládají. Asi jste zapomněl na fintu, že postavenou M sice doprostřed plodiště, ale JINÉHO včelstva když nechtějí zakládat. Ale hlavně. Kde jste u mě četl, že dokud postavenou M nezakladou na konci mezi plodem a trubčinou, že se nerozšiřuje? Právě v normálním roce jak je M postavená - vzadu bývá zakladená později, už jde do hnízda a na její místo nová M. A tak až do vypnění plodiště.

Proč je M na konci zakladená pozdě a někdy vůbec. Myslete, jak vypadá hnízdo? Až k HL bude plod jen na prostředku a směrem dopředu i dozadu bude vrstva medu větší a větší. A taky plod bude uprostřed (mírně mimo střed k česnu) a přední krycí bude pyl a zásoby a často i druhý je to samé, další má plod jen od půlky dolů a až prostřední je našvihnutý plodem. A to samé pak zase dozadu. A tak když zůstene M na konci, zanesou jí sladinou a když zakladou, tak jen spodní půlku. Proboha tohle je přece logika! Ony nechtějí M doprostřed hned. Často by si s ní poradily. Jenže je studená a matka neklade do polovičních buněk a proto je dobré počkat na postavení vzadu a dát jí doprostřed po postavení. Někdy se vč raději vyrojí než by postavilo a hlavně zakladlo doprostřed přidanou novou M a tak je stavba v zadu hra na větší jistotu. Absdolutní jistotu u včel nemáme nikdy!

Doufám, že jste ZAMĚNIL dvě vč navzájem, dát stranou jen úl nestačí a vůbec nic nemůže, už z logiky věci, vyřešit. Patrně jste nepochopil ideu, důvod proč by se záměna dělala. Brennera jsem si myslel, že znám dobře, ale tohle mi uniklo, že by bylo protirojové opatření. Princip VZÁJEMNÉ záměny včelstev není v zabránění rojení (pokud ano, vůbec jsem to nevěděl) a už vůbec když už jsou matečníky ZAVÍČKOVANÉ!!! Princip je v tom, že jedno vč je přebujelé a je třeba mu pustit žilou a jiné zaostává. Logika = přebujelé má všeho víc, mělo dřív víc plodu a tudíž má víc létavek než slaboch. Záměnou nastane - musí být snůška - to, že silné přijdou o svojich HODNĚ létavek a dostanou málo létavek od slabochů a létavky slabochů budou nespíš také v horší kondici ve smyslu nižší výkonnosti. Tím silné přišly o část létavek, musí je nouzově nahradit kojičkami a ty přestanou vymejšlet choutky na sex. No a slaboch dostal posilu velké spousty létavek a tudíž má najednou víc včel, tudíž víc přínosu z venčí, víc tepla a může se konečně víc rozpolodovat. 

Protože včelařím ve 100% případů sám, přeleták nedělám nikdy a záměny úlů také ne. Jsou snazší způsoby jak dosáhnou stejného a spíš lepšího efektu.

------------------

Martine. Je skvělé, že popisujete krok za krokem jak co děláte a nestydíte se za neúspěchy a chyby. I já dělám chyby, málokdy ale v logice, ale každý jsme jiný. Jenže ne všechno je vždy vina včelaře, napadlo vás, že chyba může být v tom včelstvu?

-----------------

Popíšu mojí bezradnost a asi chybu (opravdu chyba?) ze včerejška, kdy vysvětlím detailně pro začátečníky, co taky dokážu já po 60 letech včelaření.

Vč, vnučka po skvělé BF a vynikající vč 3, ale spíš už čtyřletá, není značená. Vždy skvělé silné vč, včera medník poloprázdný, matka nevyměněná kvůli mému zdraví vloni a taky aby od ní byli stále na stanovišti trubci s geny, o které stojím. Plodu málo, jen dva pořádně zaplodované rámky + další 3 s půl rámky plodu. Plodiště ulité medem a daleko větším množství pylu - logika - málo plodu = malá spotřeba pylu, ale sběrací úsilí sběru pylu stejné. Na první pohled něco není dobře, vč nemá “jiskru”.

Matka k nenalezení a na jednom rámku dva matečníky před zavíčkováním, na dalším rámku jeden stejně starý. Nic víc, jen ty tři. Jasná tichá výměna, matka je stará, už nestíhá a je vykladená. To se pozná tak, že má v dělničím plodu sem tam vypouklou buňku s trubcem, prostě jí docházejí spermie v semenném váčku.  Udělal jsem oddělek s rámkem se 2 matečníky, rámek s jedním zůstal v úle. Opakuju, matka nenalezena. 

Nemám z toho dobrý pocit. Ale co jsem sledoval. Vč nebylo nijak přebujelé, přesto by mohlo letět. Za chybu považuji to, že jsem neprohledal TL ani medník, zda tam není matka. Vajíčka a mladé červíky jsem neviděl. Takže nevím, zda tam matka je a tudíž se to může pořád vyrojit.

Tom50
Tom50 02.05.2025, 08:34:32 xxx.xxx.139.254

Můžu vám to popsat. Úl atyp byl původně na míru 39x30 na 14 rámků na teplou stavbu. Předělal jsem ho vyvložkováním na SS na 10 rámků míry 43,5x30. Protože to je stejná šířka jako moje nástavky pro míru 39, tak na tom nástavek sedí, vpředu lícuje a vzadu je část spodku, která přečnívá, zakrytá igelitem a provizorně prkýnkem. Dekl přesahuje tak, že do toho zadku neprší a je to včelotěsné.

U dvanáctirámku to bude dost oříšek. Bude to tak, že moje menší běžné nástavky budou mít dole přišroubovaný rám tak velký, aby to sedělo na “bachratějším” úle (jenže všechna váha bude viset na šroubech a to se mi nelíbí). Mám sice přířezy na NN originálu, ale nechce se mi je dělat + do nich rámky. Prostě jsem chtěl nejdřív vědět, zda velkou mírou získám nějakou výhodu. Jde mi jen a pouze o to nemuset nikdy zvedal VN a dostat, tak, abych nepřekročil výšku rámku 30 cm, do jedné bedny i TLumič. Ten si představuji jako pruh asi 4 cm vyřezávatelné divočiny na každém vysokém rámku. Zdá se, že to bude fungovat a delší míra, i když jen 10 rámků, mě nadchla. Zatím ale rámky dole tu náhradu TL nemají. Teď má plodistě jen 130 dm2 a Blaník 30 má 129 dm2. Takže co se týče plochy desetirámek D-B nic neřeší. Ovšem 12 rámků už dává 156 dm2. Jenže se mi to zdá pořád málo a tak jsem to chtěl nejprve zkusit. Nestíhám a v provizorním úle to vč vězí už víc jak rok.

Detailní vysvětlení motivu a ideje.

Při metodě Blaník u některých vč mírně plesniví dolní rohy krajních neobsednutých rámků. Mírné oplesnivění (černo-modro-zelená plíseň, viditelně na povrchu buněk) nevadí a možná je pro včely dobré. Ovšem šedobílá plíseň už napadla vosk není viditelně na povrchu, ale uvnitř stěn buněk a ty se drolí i při jemném doteku. Toto se musí odřezat a nebo to včely vykoušou a vynosí. To odřezávání dělali předkové s tím, že právě tady si vč postaví divokou trubčinu a vychovají první trubce ještě před vložením SR, kdy by se přidáním SR zvětšil objem vzduchu, který musí vč v předjaří vytápět. A je to dolní periferie plodiště. Tak se rodila idea dolního TL - odkoukáváním co dělali předkové a nasloucháním a nekonečnými diskuzemi se starými včelaři.

Zkoušel jsem do rámků 39x30 zavěsit M pro 24. Jenže u prvních M, kdy už je v úlech vysoký SR, to nefungovalo, víc jak polvina vč dostavěla ty kratší M dělničinou. Myslím, že spodek pro trubčinu bude muset být oddělený T-loučkou výšky asi 5 mm, lépe vodorovným hranolkem 10x10 mm nakoso. Na druhou stranu by se třeba mohlo nechat na včelách kolik trubčiny vlastně chtějí.

Je tu pro mě tolik otázek, na které nemám odpovědi, že nevím zda na D-B přejít a proto zkouším zatím jen plodiště. Samosebou mě také napadlo, že TL na každém rámku - i kdyby si někde udělaly dělničinu, by byl dobrý na rámku vysokém jako má Superjumbo = 32,5. Jen by bylo lepších víc než 10 rámků, pouze 10 rámků (146 dm2) nic neřeší…

Tom50
Tom50 02.05.2025, 07:53:23 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.05.2025, 07:15:48

Je na to spešl lampa, dá se koupit. Asi jí kupovat nebudete. A tak vemte prázdný VN. Do něj tak velký hliněný květináč, aby se do něj vešel sirný knot. Přes květináč železnou tyčku, na ní háček jako na vánoční stromeček a na háček knot. Květináč přikrýt kusem plechu tak, aby do květináče mohl vzduch (bez něj nic nehoří). Vč jen zahučí, trvá to 10-20 sekund. Šlo by dát tyč přes celý nástavek, žádný květináč - knot je ve VN dost daleko od stěn, ale místo deklu musí být železný plechový dekl, nad knotem je vysoký žár a nic hořlavého to nesmí být.

Pokud půjdete kupovat sirné knoty, kupte i tu lampu, tuhle věc by měl každý mít.

https://www.google.com/search?q=lampa+na+s%C3%AD%C5%99en%C3%AD&rlz=1C1YTUH_csCZ1062CZ1062&oq=lampa+na+s%C3%AD%C5%99en%C3%AD&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABjvBTIKCAIQABiABBiiBDIKCAMQABiiBBiJBTIKCAQQABiABBiiBDIKCAUQABiiBBiJBdIBCDU2NzdqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-

Tom50
Tom50 02.05.2025, 07:43:11 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 02.05.2025, 05:48:58

Děkuji za vysvětlení, zbytečně to komplikujete, stačí se vyhnout jídlu ne s vlákninou - naopak, ta stolici zahušťuje, ale přebytku fruktozy - vyhnutím vláknině se trávení nezlepší, vyhnutím F je po problému. No a váš argument o předcích je asi jako: “celej život jezdim nalitej a eště mě nechytli a tudíž chlast za volantem nemůže ničemu vadit". Prostě je určité % lidí, kteří stráví kde co a jiní to štěstí nemají. Já taky znal dědky co kouřili do devadesáti a jiní, nekuřáci, skapali před padesátkou. To ale neznamená, že kouření nevadí a nebo je dokonce dobré, co myslíte? (řečnická otázka)

I představa, že průmysl rovná se bušení kladivem ve fabrice je taky dost mimo. Tu fabriku ale musel někdo vyMYSLet a pak v ní už můžou pracovat cvičené vopice. Přesněji někdo byl nucen najít způsob obživy, když to, co jde lidem desítky tisíc let bez myšlení, na obživu nestačilo. Třeba proto, že žil v neúrodném kraji. Prostě já to nevymyslel a nemůžu za to, že v úrodných krajích není průmysl a nebo nepatrně a největšího zozmachu dosáhli lidi v drsných krajích, co na tom můžete rozporovat? To samé celé země, v čem vyniká Maďarsko a uměl byste si vzpomenout na jediného jejich vynálezce?

Co se týče skladů a řidičů vysokozdvižek jste také na omylu. Globální šílenství věčného převážení věcí - globalizace - končí a vy se dožijete, že ty sklady budou prázdné a chátrat. Jako dnes všude chátrají kravíny třeba. A to někteří chtějí oddálit a tak nejspíš vyprovokují velkou válku, jen aby agonii globalizace prodloužili.

Ale zpět ke včelám. Polopatě. Mít hodně medu, kde je včelařský ráj, umí každej vejr a nemusí toho u včel moc umět, čím drsnější podmínky, tím větší kumšt. Proto tvrdím, že dobrou provozní metodou a dobrým úlem (mám vyzkoušené jen úly s rámky délky 39) se dá získat medu obstojné množství a dokonce s menší pracností i tam, kde se má za to, že prostředí včelám nesvědčí. Uvidíme co Martin. Tvrdí, že včelaří ve zvlášť nevhodných podmínkách, protože tam u nich nikdo kloudně med nemá a neudrží včely živé ve smyslu velkých ztrát. Já tvrdím, že když ještě něco nepodělá, že i zdánlivě jalové kraje med dávat můžou v dostatečné nebo uspokojivé míře. 

Ještě to řeknu jinak. U mě je co “vlna” medování asi 10-15 kilo medu. Jestli mám tři jarní snůšky a žádnou jinou, mám z takového vč (asi třetina včelstev max, nikdy ne od všech) asi 40 - 45 kilo medu. Jestli vy máte navíc akát (úplně nejvýkonnější medonosná rostlina a včely v největší síle když akát kvete) lípu a slunečnici, musíte mít 90 a spíš víc kg medu od asi třetiny vč. Pochlubíte se? Já se domnívám, že jen z akátu, tam, kde meduje, musí být nejméně 30 kg. Drtivá většina lidí 30 kg od vč nemá za celou sezonu a průměru už vůbec ne. Jak se SPRÁVNĚ (ne podle mě, ale dle Brennera a dalších) počítá průměr tu sděluji ve peciálním vlákně.

A také jde o kvalitu medu. Pro mě je med jen med panenský a klasikou, kdy jsou v medu zbytky nespotřebovaných zimních zásob ze zaplodovaných rámků + výluh z výkalů včelího plodu, se vůbec nezabývám a když píšu o medném výnose, nikdy tím nemyslím šmakulády asi 95% ostatních českých včelařů. Jinde v Evropě to bude ještě horší, my jsme absolutní včelařská velmoc ve smyslu odborného vzdělání včelařů.

Tom50
Tom50 01.05.2025, 22:24:54 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 01.05.2025, 21:52:18

Díky, chápu. Ale i něco nechápu. Píšete o včelaření v úlech na 15 rámků?

Nesouhlasím s tím, že chovat by se měly včely jen tam, kde je včelařský ráj. Naopak, včely je nutné chovat všude, jen někde je to skoro bez práce a nutnosti něco umět a jinde jsou úspěšní jen dobří včelaři.

Konkrétní příklad. Průmysl dělá pokrok, zemědělství nás živí. Ale když se podíváte na hospodářskou mapu, v úrodných nížinách není žádný průmysl, nebo nepatrně, přesněji, není tam žádná jeho tradice a vývoj. Prostě kde bylo úrodno, nemuseli lidi moc myslet a nic je nenutilo k vynalézavosti a průmyslu. Zní to asi blbě, ale prostě je to tak, nakonec zvýšná potřeba myšlení je už v českém názvu odvětví = průMYSL. Jaký průmysl je ve většině Polabí a jaký na jižní Moravě? Ale Vysočina a severní hory, západ Čech, to je jiná liga, viďte?

-------------------------------

A jen opro vaší informaci, píšete, že máte rád akátový med. Někomu bude následující připadat v duchu známé bajky o lišce, jež nedosáhla na hrozny a tak řekla, že jsou stejně trpké.

Ale. Moderním zabijákem lidí není cukr obecně, ale fruktoza (což ale potravinářskými mafiemi podplacený mejnstrým úspěšně tají). Internet je plný pravdy o ní, o fruktoze. Jen tak mimochodem, třeba z Coly zmizelo donedávné označení ve složení HFS = High Fructose Sirup a nahradil ho údaj o cukrech celkem. O co jde? Pro lidi skoro jedovatou fruktosu umí průmysl vyrábět laciněji než cukr a cpe to do všecho průmyslově slazeného jídla. Přitom fruktoza je bez stejného (nebo podobného) obsahu glukozy nestravitelná. Chutná ale sladčeji než cukr řepný a mnohem víc sladčeji než čistá glukoza = cukr hroznový. Naše játra neumí fruktozu strávit a tak jí mění na tuk a ukládají ho v těle tam, kde nepřekáží, do pupku, zadků, kozí a stehen. Jenže teké mezi střeva a orgány. (to zase vyhovuje mafiím, co ženám cpou nekonečné diety a prostředky proti tloustnutí) 

Polopatě (a velmi zjednodušeně). Pokud je v molekule napůl G ku F, je vše OK. Kde je nadbytek F, je VELKÝ PROBLÉM. Cukr řepný = sacharoza je složený přesně napůl 1:1 z G a F a tam fruktoza nevadí ničemu, kde je ten poměr přesně 1:1 a nebo hodně blízký, tak je fruktoza strávená a tělem využitá dobře.

A med? Který rychle krystalizuje = to je díky vysokému obsahu glukozy. Který med ale krystalizuje později a nebo téměř vůbec, to je způsobeno převahou fruktozy. Ano, lidem skoro vždy chutná to, co není pro ně dobré a zdravé (třeba bůček). Že si nevymýšlím najdete, každý kdo bude chtít, na internetu. Tip - Calábek, Slimáková, Havlíček a další. 

------------------------------

Je známé a u starších lidí skoro pravidlo, že švestky, hrušky, broskve a další způsobují neskutečné průjmy. Co je průjem? Sebezáchovná reakce těla zbavit co nejrychleji něčeho, co je špatné. Naopak po hroznech se ještě nikdo neposr…

Tom50
Tom50 01.05.2025, 21:25:29 xxx.xxx.139.254

Mám hodně nevytočitelných nástavků s tuháčem od loňska, myslím, že ještě pořád asi 45. Postupně se snažím je vnutit dvojím způsobem. Do přidávaných medníků dám do každého 2-3 rámky s dokonale poškrábanými víčky. Zda to vyndají z plástů a přepracují moc nevěřím a dám sem vědět. Myslím, že to jen zase zavíčkují. Ale něco s tím udělat musím.

Objevil jsem způsob “krmení” medem koncem června a v červenci bez  vytáčení - viz toto vlákno. Zjara to nefunguje. Popíši jak to dělám:

Pod TL na dno jsem několika vč dal NN s tuháčem s tím, že to vyberou a zakomponují spolu s novým medem do medníků. Tak tohle nefunguje. Klidně to tam zavíčkované nechávají a jedou normální jarní snůšku s náloží až 15 kilo tuháče pod nohama. Vybraly jen to, co bylo sice tuhé, ale nezavíčkované a i to vybraly jen zpola, cosi tuhého krystalického je v buňkách pořád. Kdyby to vybraly zcela, byl by to sypký “písek”, tedy nerozpustná čistá melecitoza.

Nevadí, pokus nekončí. Přijdou dny beze snůšky, u nás pravidelně po odkvětu řepky a než začne malina a někteří dokonce v tu dobu pokrmují. Tehdy by to mělo pro ně být “jako když to najdou”. Prostě jakási pojistka, že ani na okamžik nebudou trpět nedostakem zásob.

Je tu ale jedna velká nevýhoda - úl je o 16 cm vyšší. Vlastně dvě nevýhody, musí být na vč o jeden NN s rámky navíc. Jasně, pro chlapa (mladého) to není problém. 

Tom50
Tom50 01.05.2025, 20:55:09 xxx.xxx.139.254

Navalila se mi práce, že nevím co dřív. Luxus víc jak měsíčního válení s komplikovaným zápalem plic (dva za sebou) v předjaří se mi teď mstí. Nestíhám, co bych chtěl. A tak nemám pořád nástavkáč Hybrid, tedy VN 43,5x30x12. Mám předělaný atyp s přibitým dnem na jen 10 rámků a v tom jedno vč. Lezou mi oči z důlků co dlouhý rámek předvádí, tedy co dělají včely na něm a patrně budu muset (nerad) odprosit Langisty.

Pro úplnost. Úl je předělávka a má, kromě 10 rámků míry D-B napříč za přepážkou plac pro dva rámky 39x30 a tam si chovají trubce. Úl je na SS a ty dva rámky jsou na TS. Mám tento atyp ještě jeden (ještě další 2, ale předělání obtížnější) a co nejdřív ho předělám stejným způsobem a dám do něj oddělek. Pomalu přejdu s částí vč na tuto míru.

NN jsou k tomu jen moje 39x15x11 a šel by k tomu samosebou i 39x11x11.

Tom50
Tom50 01.05.2025, 20:27:10 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 01.05.2025, 05:11:34

Tady vlastně nemám co dodat. Včelaříte jako M.S. ve včelařském ráji a já nic, co popisujete, v konkrétní době, nezažil. Tudíž se nemůžu vyjadřovat. Děkuji vám za uvedení do obrazu.

Díky vám kolegům, kteří jste ochotní debatovat, začínám vidět svoje včelaření jinak. I když moje včešly letos silně zaostaly a vztaženo k vedoucím rostlinám je to letos horší, kor na stanovišti K, přesto začínám uvažovat jinak. Jen němě žasnu a nechápu, jak to, že některá vč přežila a dokonce některá (asi třetina) dnes mají už kolem 15 kg medu v medníkách - který jde vytočit, protože med v plodištích je nevytočitelný, tak je to myšleno. 

Udělám zvláštní vlákno s tématem, které mě napadá.

Tom50
Tom50 01.05.2025, 08:59:54 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 01.05.2025, 05:11:34

Nemám teď čas číst váš příspěvek.

Toto vlákno jsem založil ze zoufalé snahy, aby ZAJÍMAVÉ příspěvky nebyly překryty často plky, které odvádí pozornost od tak zajímavého článku, že je škoda aby byl překryt něčím méně podstatným. Kdybyste se obtěžoval číst (a chápat) i jen zadání vlákna, nedivil byste se. Ale asi svůj vlastní příspěvek nepovažujete za pozoruhodný.

Mě na forech tohoto typu vadí, že jsou často podnětné a zajímavé práce rychle překryty nějaký balastem, často nesouvisejícím. Už mě unavuje psát pořád dokola to samé, co jsem tu já, ale i jiní už psali, ale panstvo se neobtěžuje hledat pod nánosem nepodstatných plků.

Ze zoufalství vrátím rok staré vlákno a nikdo nijak nereaguje (konkrétně sběrný medník), drtivá většina je líná číst a nebo nemá mozek schopný chápat delší text než 3 holé věty a vše chce nejraději jen heslovitými štěky. Pak třeba pane Malino sledujte videa, jako se teď jedno přetřásá. Tam se třeba naučíte víc a od lepších než jsem já, co myslíte? Já myslím, že poučit se tam sice nemůžete, ale rozhodně to bude pro vás pohodlnější.

Tom50
Tom50 01.05.2025, 08:44:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 01.05.2025, 06:21:53

Já to napsal špatně, dokoukal jsem to taky celé, ale bylo to pro mě utrpení.

Pozoruhodné jsou úly. Mají jen 9 rámků, ale vysokých nejméně 30 cm, vypadalo to na 37x30 a nebo dokonce nad 30?

Javali tu fňuká 😉jak nemůže dostat včely do medníku a tenhle inženýr (Pepa je taky inženýr, zvláštní shoda, nebo diagnoza?) dá mřížku, plodiště je sotva obsazené a po plodplástech chodí jen desítky včel a nad mřížku do medníku dá jen souše. Javali Javali, tady vidíte, že se máme ještě hodně co učit.

Mě video připadalo jako demonstarce včelstva po otravě. Běželo to a já někam odběhl a vrátil se když držel vyndaný plodplást s pár včelami a myslel jsem, že má to včelstvo asi po nějaké otravě, tedy skoro bez včel. Prostě pro natáčení demonstruje nesmysly, ten silnější lazar, v době květu řepky a jabloní držený na 5 rámcích, šestá je BP + 2 rámky + plac pro divočinu v komoře a dává do medníku? A když si představím, že to podle něj někdo udělá a budou jich asi stovky, pak má Dol a další distributoři zbytečných léčiv o kšefty a obživu postaráno. 

Ve skutečnosti právě tím, jak málo včel má a dává medníky doslova vyrábí nemocné včely a jejich neduhy svádí ne na sebe, ale na VD. Je to užitečný idi… a nebo je placený?

Tady je názorně smysl rčení, že je někdo “blbej nebo navedenej”. A když se někdo dá k něčemu navést, tak je to vždy za něco a tedy za platbu, i naturální nebo platbu službou. 

Tom50
Tom50 30.04.2025, 21:35:03 xxx.xxx.139.254

Ty vole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Strašně jsem se snažil to dokoukat. Tak hezký mladý člověk a takové bláboly, neuvěřitelné. Tohle teď frčí na videích?

Tom50
Tom50 30.04.2025, 15:27:43 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.04.2025, 13:06:39

Sedím u pozdního oběda a tak můžu reagovat. Jasně, nikdo nevíme jistě jak to funguje a vždy je lepší udělat něco než neudělat nic a čumět tam jak vejr. A taky je tu jistá tradice. Existuje prastaré, ještě černobílé video ze šedesátek o starém slovenském včelaři. Jak dělal slamáky. Jak krmil a jak včelám zpíval. Ano, zpíval takovou divnou písničku bez melodie (na 100 % neměl hudební sluch), falešně, ale tak upřímně, že mi zvlhlo oko. Možná si písničku ten úžasný pán sám vymyslel a složil, je nářečím (asi Šariš?) a moc jsem mu nerozuměl. Ale z dlouhého videa si pamatuju jen to, co píšu. To nejde zapomenout.

Nenapadlo by to mě. Ale nyní už exmanželka - doma včely neměli a nevědla o nich nic. Když umřela máma, manželka se mě s vážnou tváří zeptala, zda jsem včelám řekl to, že máma za nimi už nikdy nepřijde. Poslechl jsem jí. Manželka to prý viděla ve filmu Babička, já si to nepamatuju.

Pověry? Někdo by se mohl smát pobožným když se modlí. Jsem ateista, ale někdy jim závidím.

Tom50
Tom50 30.04.2025, 09:44:27 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.04.2025, 09:14:13

Pobavil jste mě a to VELMI! Kromě velkého poučení - dozvídám se, co nevím, jasně vysvětluji, že s rojením nemám zkušenosti, mě velice zaujalo vaše sdělení, které přeinterpretuji po svém.😉😀🤫

Vy ze mě děláte zaostalce, věřícího starým knihám a pověrám a tlučete na plech a děláte včelám bouřku? Tak tohle jsme u nás v Domašíně nedělali ani před 60 lety, už jsme věděli, že je to nesmyslná POVĚRA. Kropení, které má simulovat pršení, je spíš funkční tím, že včelám zmáčí křidýlka, než aby je vyděsilo, že prší - a při bouřce prší silně a ne jen nějaký májový deštíček. Tak toto je ryze lidské uvažování a včely většinu fungují jinak.

Ale jestli jste bubnování myslel jako vtip, trapně jsem ho nepochopil… Podstatné je, že se roj snaží z počátku usednou na různá místa a jen jedno si vybere matka a tam se pak ostatní “sestěhují”. Tohle jsem netušil.

Tom50
Tom50 30.04.2025, 09:33:26 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.05.2024, 12:24:34

Mám málo času a tak nečtu celý svůj příspěvek. Je o Pepovi a letos ho zmiňuji zase v souvislosti s paroprodyšnými stropy. Někdo je prostě inženýr a má svou hlavu, i kdyby se o něčem přesvědčil stokrát, musí se o horká kamna spálit sám.

Toto vlákno vracím aktuálně z jiného důvodu. 

I zde nemám zrovna čas číst svůj pilotní příspěvek. Mám ale za to, že musím zdůraznit PODSTATNÉ, co se obávám v pilotu nepadlo.

Protože do sběrného medníku soustředíme hodně plodu, v daném vč se relativně brzy nalíhne enormní množství včel a ty někde musí být a musí mít co dělat. A tak podstatné, co jsem asi před rokem zapomněl.

Na jedno vč dáme mřížku a nad ní medové a plodové plásty z tohoto + dalších 3-4 vč. Plodpásty jdou se včelami a tak se může dát naráz celomedník, tedy medník velikosti VN. Včely se neservou a druhý den odletí staré zalétané domů, mladušky zůstanou. Ovšem vlastně nepřirozeně rychle vč přebují. Protože se nepodaří nahoru nad mřížku dát pouze zavíčplod, tak si včely obyčejně udělají v medníku na plodu nouzáky. Ty je třeba za pár dní zrušit, jinak spodek po zavíčkování prvního nouzáku v medníku uletí - vyrojí se.

Při kontrole a likvidaci (ne každé vč to udělá) nouzáků posoudíme sílu a buď hned, já přidal za 3-4 dny pod mřížku standardně vystrojený NN medník se 6 M na prostředku a po 2 souších u stěn. Toto rychlé rozšíření je nutné z výše uvedeného důvodu a současně je dobré z tohoto vč udělat oddělek či dva. Na plodplástech bývá hodně medu a tak budou odd velmi dobře zásobené. I kdyby se odd nedělal, pod původním VN je TL a tudíž by stísnění nastat nemělo. Ve chvíli, kdy je relativně rychle NN medník postavený a plný, musí pod clou sestavu další NN medník. Ano, zvedat narvaný celomedník a rvát ho zpátky do té výšky - plod asi ještě nebude vyběhlý a vytočit se to nedá, je nejrychlejší cesta ke kriplvozíku!

--------------------------

Při psaní mě napadá další možnost, kterou ihned udělám, bohužel jsem už prošvihnul správný moment - došlo mi to až teď. Měl jsem jeden nouzák nechat, dodat jednu souši s asi 2 dl vody a dát stranou na nové dno. Tím by byl velký oddělek udělaný a hlavně by odpoadlo to všechno vzpírání. Ale možná je lepší udělat to s odstupem a dát tam matečník pořádný z chovu. I med by měl uzrát. Zkusím to a dám sem za čas vědět.

Další možnost, spíš nouzové provizorní řešení je, po likvidaci nouzáku ve sběrném medníku dát celý medník stranou a když nemám honem vhodný matečník z chovu - celá akce je neplánovaná, pak vložím rámek s vajíčky a nejmladšími larvičkami z dobrého vč. Oddělek si matku udělá sám, sice zase z nouzáku, ale je to úplně bezpracné. Získáme čas a později je možnost matku vyměnit za pořádnou.

------------------------------

Další nápad je sběrný oddělek. Nedošlo mi to dřív, protože tento SO nepoužívám, nenaučil jsem se to zařadit do svojí běžné rutinní včelařiny. Vlastně by se daly pomocí sběrného oddělku z kmenových vč odstranit kritické rámky s příliš mnoho medu nad plodem a dosáhnout podobného efektu v případě sběrného medníku. O med by se asi přišlo, ale hlavní efekt by se dal dosáhnout též.

Tom50
Tom50 30.04.2025, 09:00:04 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 30.04.2025, 07:51:25

Prostudujte si vlákno sběrný medník. Ne číst, STUDUJTE to tak dlouho, až vám to docvakne. Ano, někdy se to stane a mě vloni i u míry 39x24!!! Pak není zbytí a musí se použít klasika. Vloni mi to vyšlo, že z 5 vč jsem “ozdravil” 4 sebráním jejich plodplástů a ty přišly do jednoho vč, kde nastala klasika - mřížka a přeložený plod. Holt byla část medu z klasiky, z hnusných plástů jako má 99% včelařů. Mimochodem, jenom tak jsem mohl po letech nafotit jak vypadají vytočené panenské medplásty a jak zakladené. Vidíte to v článku, který tu visí.

Ale aby bylo jasno! Goro radí odvíčkovat zásoby nad plodem, obyčejně stačí dva rámky na prostředku. To je skvělý způsob. Podobně funguje sběrný medník a že  se mi nechtělo patlat= odvíčkovat med nad plodem, tak jsem tam dal souše na zakladení a nebo rámky, kde bylo nad plodem medu málo. 

A i váš způsob je dobrý. Zopakuju podstatné. Každý způsob, jak si poradit, je dobrý, důležité je umět si NĚJAK poradit vždycky, a nebo aspoň ve většině svízelných situací.

Tom50
Tom50 30.04.2025, 08:35:28 xxx.xxx.139.254

K rojení jak ho popisuje pan Malina. Jen 5 matečníků = Tichá Výměna matky. Ta, podle mých zkušeností zjara VŽDY skončí vyrojením. Ovšem tvrdí se, že TV funguje skvěle i zjara, já si to nemyslím.

Bohužel nepíšete jak stará je matka. Prostoru měla, zdá se, nadbytek a tudíž to nemůže být vyrojení ze stísněnosti. Jenže by tu ještě mohla být vědou neposaná a mnou jen tušená věc. Když včelám z nějakého důvodu nevyhovuje “bydlení”, nemá jinou možnost z nevhodného příbytku prchnout, než se vyrojit. Tak si já vysvětluji nesmyslné roje, kdy je matka mladá, prostoru nadbytek, dílo mladé, ale pozor, také rámky a úl nikdo nevykoupal v nějaké chemikálii (zrovna poslední Včelařství ZASE vnucuje blud o dezinfekci rámků a všeho ostatního, i nasákavého chemií). Zde bych varoval i před parafinováním nástavků - parafín nesmí ke včelám nikdy a nijak! Může včelám velice vadit.

S rojením mám malé zkušenosti, celý život jsem včelařil na minimum rojů. A vlastně se z vašeho příspěvku dozvídám novum, že roj vyletí a začne si sedat dřív než matka. To je pro mě neochopitelné a pokud je mi známo, všechna odb. lit. tvrdí, že vyletí včely a krouží ve známém reji, spolu s nimi vyletí i matka. Určitě nejde jako první a část včel na ní “čeká” ve vzduchu a “čeká” kam ona usedne - má se za to, že je pro starou matku let obtížný a tak to nebývá daleko ani vysoko. A kde usedne matka, měl jsem za to, že matka usedá jako první, tam se k ni začnou usazovat postupně ostatní včely z roje. Váš popis by naznačoval, že je to jinak. Když o tom (poprvé) uvažuju tímto prizmatem, pak je toto další věc proč přepsat učebnice. A má to i logiku. Víme, že před vyrojením hledají pátračky vhodné doupě. Když ho nenajdou a vyrojí se, z roje na větvi pořád vyletují pátračky a hledají doupě, obyčejně je to tým asi 100-150 včel a intenzivně hledá. Když nenajde, roj zůstane na stromě a nakonec tam postaví plásty a uhyne. No a z vašeho popisu se zdá, že je to jinak. Zdá se, že nějaký tým pátracích včel rozhodne o usazení roje  a matka tam teprve, na místo na větvi, zvolené pátračkami a obsazené pátračkami, teprve usedá dodatečně. Protože se má za to, že i toto usednutí včel řídí mateří feromon a tudíž dle té logiky by matka musela usednout jako první, zdá se, že to může být jinak. Je nutné mít vaší příhodu na paměti a sledovat, zda je to normální a nebo vzácné ve smyslu “výjimka potvrzující pravidlo”.

--------------------------

Někde píšu,  opakovaně, že “komu se u mě nelíbí, ať letí třeba do …”. Když tedy neudělám nic špatně - úl například nemá očka, síto ve dně ani jiný průvan a v úle je všechno správně, není tam ani hlad a není ŽÁDNÝ důvod, aby se madam musela rojit, tak jo, tak je to jako s nevěrnou, či věčně nespokojenou manželkou. Některé - je to přirozenost - i kdyby měly modré z nebe a muž se sanažil sebevíc, stejně jsou nespokojené a geneticky mají nesprávné touhy a i takové ženě je nutné umožnit “odlet” do pr…!

---------------------------

Víte, opakovaně jsem tvrdil, že NN systém je překonaný a ve světě se udržel jen ve specifických podmínkách, třeba v Austrálii, s nepřetržitou snůškou 10 měsíců a průměrem 300 kg medu na včelstvo. Například nedaleký Zéland už NN systém, pokud vím, nepoužívá. 

Já tvrdím a není o tom také žádná statistika, že včelám může vadit sice dostatečný, ale nesmyslně a nepřirozeně roztříštěný prostor na malé fragmenty a vždy rozdělené včelí mezerou a dřívím. Trochu teorie. Dívám se na výkres Langu v němčině, co mi kdysi poslal Jindřich Boháč. Tam je HL tlustá 19 a SL 10 mm. Jenže existují i varianty kde je je HL 24 a SL 12 mm!!!!!! I Když vezmu rozumnější míry z Boháčem zaslaného výkresu, je to tedy mezera mezy patry voští 19+8+10 = 37 mm. Ovšem taky existují Langy s rozměry louček 24+8+12 = 44 mm - 8 mm je VM. Nevím jakou máte variantu. Ale i u evropsky umírněné varianty je to 37 mm a je NUTNÉ se zamyslet nad poměrem voští ku dříví (se včelí mezerou). Má-li rámek vysoký 159 celých 29 mm dříví, pak je voští jen 130 mm. Dál si ten poměr každý spočítá sám, tedy 130 : 37 a může porovnat s Blaníkem 39x30, kde to je 285 : 15 . Blaník může mít při dodržení standardní ČSN tento poměr pořád 280 : 20 mm.

Když se vyjadřuji o NN systémech jako o nesmyslných, nevhodných pro včely, i pro včelaře, tak toto je jedna z prazákladních věcí!

ČSN má tyto míry 12+6+8 = 26. Já ale opakovaně psal o tom, že se snažím o HL jen 8, a Sl jen 6-7 mm a spolu s českou VM = 6 mm to pak u Blaníku dává 8+6+7 = 21 mm

Navíc včely vysoké rámky nepřistavují k SL (často ani nízké pokud nejsou v medníku a není silná nsnůška) a protože nechávají 18 mm mezi SL a spodním okrajem plástu, pak je mezera mezi částmi díla veliká, nepřirozená je vždy a je možné, že i toto může včelám vadit a snaží se z tak fragmentovaného obydlí prchnout. A některým lidem taky nevadí nevhodné obydlí a jiní ho mění pro zdánlivé maličkosti, i u včel to je stejné. Některým daný úl vyhovuje, jiným méně a některým vůbec a pak se vyrojí bez příčiny.

Není statistika zda se v NN systémech včely víc rojí než v jiných a tak jsou to jenom moje DOMNĚNKY ze zkušeností. Faktem je, že se vám vč vyrojilo a nemělo žádný důvod. Já se jen snažím přijít na to, PROČ se někdy některá vč rojí, i když včelař udělal maximum proti vyrojení a vč tudíž nemají žádný důvod. Protože to považuji za genetickou vadu, tak stejně jako u lidí je třeba se takové matky (manželky) co nejrychleji zbavit a neklást jí překážky, když madam nevyhovují běžné poměry obecného standardu. U včel je ta parádní možnost, že po chycení roje prostě blbou matku zahlušíme a proto jsou včely báječné. V tomto ohledu lepší než lidi.